Zabúdanie štvorročnej dcérky

sisiska
3. apr 2014

Dcérka má 4 roky, je alergička, tak jej dávam do škôlky vlastnú stravu. Včera sa jej pýtam, či spapala paradajky v škôlke a ona mi povie, že oni mi paradajky nedali. Tak sa dnes v škôlke pýtam, a kuchárka vraví, že dali všetko, že aj paradajky papala. Stáva sa to aj vašim detičkám v podobnom veku, že zabudnú na takúto vec? že nevedia, čo papali, atď.?

stefka33
3. apr 2014

Môj má 11 a o pol hodinu už nevie čo jedol. Keď sa spýtam čo mali na obed, tak povie, že dajakú polievku a druhé už nevie. Manžel to isté a to väčšinu jedál ani nedokáže identifikovať. 😀 Ja sa tomu nedivím. Pre nich to zrejme nie je dôležité.

nivi
3. apr 2014

jasne moja ma 9 a tiez mi malokedy vie povedat co bolo na obed :P
max. ze polievka nic moc a dajme tomu masko s niecim. tak si radsej precitam ich jedalnicek maju to vycapene na skle pri vchode.

emkab
3. apr 2014

@sisiska neznepokojovala by som sa, ze ide o zabudanie, proste v tomto veku jedlo nie je take dolezite, takze mu v danej chvili nevenuje taku pozornost, spapa a tym to hasne 😉

sisiska
autor
3. apr 2014

@stefka33
@nivi ale aj ked som sa jej vyslovene spytala na konkretnu vec? hadam by sa jej malo vyjavit, ze papala paradajky...ja neviem, nechcem tomu prikladat nejaky nadneseny vyznam, ale trochu ma to zaskocilo...alebo minule sa ma pyta dve hodiny po prichode zo skolky, ze ci dnes bola v skolke...boli sme v obchode a ona zrazu takuto otazku...je mozne, ze sa jej to nejako casovo poplietlo?

zeleny_cajik
3. apr 2014

Moje deti, keď sa ich spýtam, v škôlke jedli vždy iba "chlebík".

dankako
3. apr 2014

@sisiska no ja mam dcerku, co ma 3,5 roka a jej fantazia je fakt nekonecna 😀 a tiez ked sa pytam, ci jedla to alebo to, tak povie nie, pritom to jedla...no fantazia malych deti...ja sa kvoli tomu neznepokokujem, ved je to dieta a keby malo drzat v hlave uz vsetky data, tak koniec 😉

sisiska
autor
3. apr 2014

@zeleny_cajik ja ked sa malej spytam, co robili v skolke, tak vzdy mi odpovie iba "aktivity"....tak dufam, ze iba ja prehanam a ze je to vsetko ok...

sisiska
autor
3. apr 2014

@dankako a myslis, ze aj toto, co spominam vyssie je v poriadku?: "minule sa ma pyta dve hodiny po prichode zo skolky, ze ci dnes bola v skolke"...boli sme v obchode a ona zrazu takuto otazku...je mozne, ze sa jej to nejako casovo poplietlo?"

sisiska
autor
3. apr 2014

@dankako a nasa ma fantaziu tiez bohatu, povedala by som, ze urcite viac ako vacsina jej rovesnikov, ale normalne niekedy sa obavam, ci to nie je az na skodu...

stefka33
3. apr 2014

@sisiska Joj to nič nie je, nerob si starosti. Úplne normálne dieťa. 🙂 Sa nad tým zasmej a neanalyzuj zbytočne. Roztržitá je trošku, to je všetko. Keby tam dačo bolo ako porucha pozornosti ADD, tak je to aj tak priskoro riešiť.

satanka1
3. apr 2014

@sisiska skús sa spýtať nejakej detskej psychologičky..iné je ked nevie ona vymenovať čo papala a iné,ked sa spýtaš na konkretnu vec a nevie či ju zjedla,al.si nepamätá,že jej ju dali.Môže byť,že veľmi rozmýšľa nad niečim iným,má svoj svet a papala zamyslená.

fotoarch
3. apr 2014

nezabuda, male deti vnimaju realitu inak ako my, a niekedy odpovedaju s plnou vaznostou barsco aj uplne mimo kontextu...
my sme napriklad vcera jedli zirafu...akoze je nebo modre

zeleny_cajik
3. apr 2014

@sisiska Vôbec by som sa neznepokojovala 😉

ichbinich
3. apr 2014

Moj 4-rocny je taky isty 😉
Niekedy mi sice povie, co jedli, ale niekedy povie to zo vcera, alebo z minuleho tyzdna 😀 Proste prenho je to nepodstatne.
A aj mna sa vecer niekedy spyta, ci bol v skolke. Normalka. Lebo po ceste zo skolky sme boli v obchode, potom este na ihrisku, potom sa hral doma, ja som varila veceru, niekedy si pozrie katku rozpravku, a to je tolko veci medzi skolkou a tym momentom, ze ma to vobec neznepokojuje...
On mi zase niekedy narozprava, ze co vsetko jedol, napriklad tie paradajky, a pritom viem, ze sa na ne ani poriadne nepozrie 😉 On ich neje, nech sa deje cokolkvek. Ale povie mi, ze v skolke jedol...
V pohode, deti su vo svojom svete. Ak je to "len" toto, ze nevie, co jedla, tak by som sa nestresovala...

sisiska
autor
3. apr 2014

@ichbinich dakujem za ukludnenie 🙂, dufam, ze to naozaj teda nie je nic, pre co by som sa mala znepokojovat...

sisiska
autor
3. apr 2014

ok, mamicky tak dik za rady, budem sa teda snazit neznepokojovat sa 🙂

dankako
3. apr 2014

@sisiska ja si myslim, ze aj to, co spominal potom nizsie s tou skolkou je absolutne v poriadku 😉 . Nam sa napr. stalo, ze rano odprevadzala ocina do prace a potom o 10min. zacala na neho kricat, nech sa ide na nieco pozriet 🙂 , tak som jej iba vysvetlila, ze ocino je uz davno het. Potom si pamatam, ze nam aj stalo, ze si pomylila, ked som ju dala na obed spat, tak potom ked vstala, tak mi povedala, ze je rano, ze sa ideme hrat. Nieco sa napr. stale pred tyzdnom a ona hovori, ze vcera...no ako hovorim, je to podla mna uplne v norme a ja to beriem ako ze je dieta a este tak presne sa nevie orientovat v case a dnoch...tak klud...zacni riesit, az ked bude fakt dost velka, resp. ked sa ta opyta v 9.triede na ZŠ, ze ci bola v skole...samozrejme srandujem, ale verim, ze vies co chcem povedat...krasny dnik.

sisiska
autor
3. apr 2014

@dankako hej, to sa aj nam stava, ze po zobudeni poobede si mysli, ze je rano a zasa napr. vcera vecer isiel manzel na futbal a minuly tyzden sme boli cely bez neho, lebo bol v zahranici, a teda vcera vecer, ked manzel odisiel na ten futbal, tak mala asi o pat min. mi nieco vravi v tom zmysle, ze tatino je este v zahranici...proste to tak mala spojene, ze ked sme predtym tyzden vecer boli same, tak tatino bol v zahranici a vcera jej to znova evokovalo rovnaku situaciu, aj ked odisiel len na futbal...len s tou skolkou ma to trochu zaskocilo...ked sa ma to opytala po asi 1,5 hodine, co som ju odtial zobrala...ale tak dufam, ze to je len detska nepozornost a rozlicne vnimanie casu a okolnosti...🙂

janickacrazy
3. apr 2014

@sisiska je to úplne v pohode, moj malý má 3 roky a ked sme išli zo školky k babke na hodinku a potom sme išli domov okolo školky a on sa ma opýtal, že či ideme do školky, tak som mu musela vysvetlit, že však dnes už sme boli v školke, že až zajtra pojdeme zase, takéto malé deti sa ešte nevedia presne časovo orientovat, čo sa nám dospelým zdá samozrejmé, to je pre nich ešte tažko pochopitelné, napr. výrazy zajtra a včera si v pohode mýlia aj 4-5ročné deti niektoré. Takisto mne malý nikdy nepovie čo mali jest v školke, len polievku každý den. 😀

dankako
3. apr 2014

@sisiska neboj, je to ok, mne sa tiez rozum zastavuje, ked nieco take vypusti, ze ci som uz aj ja debil 😀, ale vzdy si poviem, ze je este mala na to, aby rozmyslala ako dospelak a resp. sa tak chovala a vsetko striktne drzala v hlavicke. 😉

rakywanda
3. apr 2014

moja má 5 a pamäť akvárijnej rybičky (t.j. 5 sekúnd) 😀 😀 😀 hlavne čo sa odpovede na otázku: čo ste mali na obed? týka, ináč si pamätá veci aj spred 2 rokov

nikawero12
3. apr 2014

@sisiska nebij sa, tvoja dcérka je v poriadku. Deti v jej veku majú ešte tzv. selektívnu pamäť, pamätajú si len veci, ktoré ich zaujmú alebo ich považujú za dôležité. V ich veku si to ešte môžu dovoliť...xixi

sisiska
autor
22. feb 2015

prosim vas, amte aj vy taku skusenost so svojimi detmi? dnes hovorim 5-rocnej malej, ze pojdeme do kostola autom a ze od auta moze ist odrazadlom (lebo chcela ist odrazadlom uz z domu, tak som jej to takto vysvetlila)...tak ona, ze ok...po hodine vyjdeme von z bytu, zamierim k autu a ona, ze "my ideme autom? ja som myslela, ze odrazadlom"...pytam, sa jej, ze ty si nepamatas, ze som vravela, ze pojdeme autom a az potom od auta odrazadlom? a ona, ze nie...je to normalne, ze 5-rocne dieta zabudne takuto vec v priebehu hodiny? mate aj vy takuto skusenost s detmi?

jolinka
22. feb 2015

@sisiska uplne normalne 😉 😉 😉 deti su zamerane na seba, pre nu bolo klucovym, to ze si jej dovolila odrazadlo,... ze odkial pokial??... nepodstatne co uz ti dospeli za omacku kvakaju 😉 😉 😉

syn minuly tyzden dudral ze nechce ist do skolky, tak mu vravim, vydrz este 2 dni , potom budu prazdniny...a on rano, ze nejdem do skolky ved si vravela ze su uz prazdniny 😕 😕

sisiska
autor
22. feb 2015

@jolinka dufam, ze mas pravdu 🙂....ja som z toho ale zostala zaskocena, lebo aj minuly tyzden sa stalo nieco podobne...

sisiska
autor
22. feb 2015

ma s tym niekto dalsi skusenost?

timea7
22. feb 2015

@sisiska som učiteľkou v škôlke, to, čo opisuješ nie je ničím výnimočným, dieťa sa sústredí na to, čo je pre neho zaujímavejšie, dôležitejšie. Niektoré deti v jej veku žijú ako vo svojom svete, plnom fantázie, bežne vyjdú von v papučkách aj tri krát týždenne, vložíš im niečo do rúk, povieš, kde to majú položiť a oni sa na to vzápätí spýtajú a nemusí to nič znamenať. Deti majú dnes príliš veľa vnemov, ktoré musia spracovať. Ak by sa to stávalo denne viac krát a znepokojovalo ťa to, navštív odborníka.

alexanotbad
22. feb 2015

@sisiska pokial je to len toto, tak bud v klude. je to uuuuplne normalne. u nas su dennodenne odpovede typu : neviem, nedali, nic, nebolo, nepamatam si...
Skoro ako ja matka na MD 😀

jolinka
22. feb 2015

@sisiska myslim ze u deti nejde ani tak v pravom slova zmysle o "zabudanie" ako vypadok pamate, ci senilita ci co 😉 😉 😉 skor o odlisne vnimanie reality. Pre nas dospelych su dolezite zalezitosti vsedneho dna...terminy, datumy, manazment udalosti, jedenie, spanok atd.l Deti riesia v hlave nieco UPLNE INE 😉 😉 😅 😅 😅

Skus dietatu slubit nejaky vylet ci darcek 😉 😉 😉 ...ver mi ze to zafixuje uplne presne a bude ta citovat doslova aj po mesiaci a domahat sa slubu. 😅 😅 😅

Dalsia vec, my dospeli casto pripadame detom otravni... a tak casto aby sa nas konecne zbavili, zamrmlu na nase otazky "ano, uhm, dobre, rozumiem" bez toho aby sa fakt sustredili na to, co im hovorime, pripadne zaregistruju len nejake klucove slovo a dalej nesleduju ...jo a my si potom myslime, ze vsetko registrovali a potom zabudli 😉 😉

sisiska
autor
23. feb 2015

@jolinka
@timea7
@alexanotbad dakujem vam, mamicky, za upokojenie 🙂, som rada, ze to nie je nic vynimocne a stretavate sa s tym aj vy...este raz vdaka