Waldorfská materská škola

dafnea
31. máj 2014

Nevedela som kam presne by bolo vhodné zaradiť túto tému tak som začala od materskej školy. Zaujíma ma váš názor mamičky, ktoré máte konkrétne skúsenosti s Wladorfskou materskou školou alebo aj vyššími stupňami. Som vyštudovaná učiteľka, ale v praxi som sa s waldorfskou metódou nestretla no zaujala ma zatiaľ len teoreticky svojím "návratom k prírode". Zároveň ma to zaujíma aj preto, aby som vedela, či je týmto smerom dobré poslať aj naše deti. Prosím, aby svoje názory zdieľali najmä mamičky, ktoré majú osobné skúsenosti lebo nie je celkom objektívne ak prispeje niekto s názorom typu - "jedna babka povedala". Ďakujem 😉

dasamo
31. máj 2014

@dafnea moje obidve starsie deti chodila v ba do waldorf.skolky a aj skoly. So skolkou som max.spokojna a urcite dam aj maleho. Dievcata boli stastnymi detmi, do skolky sa tesili a aj pristup super. Chodili este na vihorlatsku, co bolo vtedy pre mna super, lebo tam bola aj skola a nemali absolútne ziaden problem s nastupom do skoly, bolo to v jednej budove, poznali ucitelov a aj starsie deti. Tiez bolo super, ze v skolke su starsie deti aj s mladsimi, teda aj surodenci spolu. Vsetky tie slavnosti, napr.narodenin. boli krasne. Aj to ako ich viedli k tomu, aby si uz aj male deti uvedomovali, ze chlebik nie je len tak nieco kupovane v obchode, ale treba zasiat, starat sa, pokosit atd. Pamatam sa, ze moja mala si sadila tekvicu, sice odvacla, ale nevadi. Deti sa hravaju v blate, v dazdi, ked je teplo sa clapkaju v bazeniku. Podla mna som dala detom to najlepsie v najcitlivejsom veku. Aj pre mna su to krasne spomienky. Az ma picha pri srdci ako rychlo to ubehlo... Skola to je uz trocha i a tema. Starsia ju dokoncila a mladsia oddisla na osemrocnu.

nikam
1. jún 2014

@dasamo Ahoj, velmi pekne si to opisala, takto by mala skolka vyzerat 🙂 Mozes prosim napisat, ake vyhrady si mala, alebo dcerka, voci skole, ked z nej odisla? Dakujem.

dasamo
2. jún 2014

@nikam ahoj, dcerka starsia ju akurat konci, je deviatacka a mladsia isla na osemrocne, baby vyhrady ani nemali, fakt, co sa tyka spokojnosti s celkovou pedagogikou, som spokojna, ale vyhrady mam k nasej sk skole, nie je to podla mna este to co to ma byt, stare vedenie bolo podla mna super, ale nejako sa to tam rozpadlo.... Celkovo si ale myslim, ze to bola najlepsia investicia a myslim aj financna pre moje deti. Su to slusne deti, nefajcia, nenadavaju su take ake podla mna maju decka v ich veku byt. V podstate este detmi a nie predcasne dospele. Mala sa este kludne hra so svojimi hrackami, kym jej spoluziacky v novej skole su uz prefajcene, vymachlene slecinky. Tiez sa mi pacilo ako mi raz mala povedala, ze ake je to nespravodlive, ze spoluziacka dostala jednotku a nic nevedela, ale opisovala a ona trojku, lebo opisovat nevie a ani nikdy neopisovala 😉 nebolo to potrebne, tak som jej povedala, ze zivot je obcas nespravodlivy a ona vie co vie a spoluziacke to nepomoze ked opisovala aj slovicka, ked ich neovlada. Inak co sa tyka adaptacie na statnu skole, absolutne bez problemov, ja som bola vo vacsom strese ako ona. Len jej je obcas smutno a v podstate aj mne. V knecnom dosledku som rada, ze mam este maleho, lebo viem, ze on do waldorfskej skolky urcite pojde. Keby si mala nejake otazky, rada odpoviem. V celku sme waldorfaci uz 10 rokov

nikam
2. jún 2014

@dasamo Dakujem Ti, presne tieto pozitiva som ocakavala, tak to ma byt 🙂. A co sa tyka prospechu v statnej skole, vedie si dcerka porovnatelne s hodnotenim vo waldorfskej?

bibi78
22. sep 2014

@dasamo pekne napisane, mna tato skola velmi laka, preto hladam dalsie skusenosti. ja len stale nenachadzam odpoved na to, preco ste sa rozhodli, aby mladsia uz do waldorfskej skoly nechodila. mozno to boli financie a v tom pripade nemusis vobec odpovedat. mozes mi, prosim Ta,napisat, kolko sa plati za skolne u skolkara a u skolaka? mozes kludne aj do IP. dakujem!

dasamo
22. sep 2014

@nikam nevsimla som si otazku, prepac, ze tak neskoro reagujem. Hodnotenie sa neda absolutne porovnat. Ale celkovo sa splnili predpoklady triednej ucitelky, ze v comnbude dobra a v com ma slabiny. To je proste super, ze ucitelka ide s detmi od prvaka az do deviatky. Mala je tercianka a ma tretieho triedneho ucitela teraz. Nuz co k tomu dodat. Ale viem, ze uz aj na waldorfe sa stalo, ze im odišiel ucitel. Vravim, ze voci pedagogike ako takej vyhrady nemam, ale voci ba skole by som nasla. Ale pozitiva prevysuju negativa. A ani nebudem písať ako prebiehala rozlucka starsej dcery s ucitelkou a spoluziakmi. Revali sme a revali. Bol tam uz fakt rodinny vztah. A skoncila sa jedne obrovska etapa v nasich zivotoch. V podstate sa to bralo ako slavnost, co aj je pre tieto pubertalne decka.

vevesh
22. sep 2014

@dafnea moja tiez chodi do ms, nie cisto waldorf- Avsak kombinuju waldorf s montesori- a je to uplne super - deti sami rozhoduju co chcu robit ( hrat sa, staviat, hrat sa vonku (maju mini lesoluku), kreativne "vyzit "), maju aj pevne pravidla- napr. Maju razny kruzok, 1 hod. Denne su von povinne bez ohladu na pocasie, existuju rozne akcie rodic + dieta, resp. Cela rodina (napr. Tvorenie ozdob na vianoce z prirodnych materialov) atd. V skolke celkovo panuje "rodinna atmosfera " - to som u inych skolok nevidela..
Takze my sme nadmieru spokojni, Skoda len,ze u nas je len ms na tomto principe - ale co som odpozorovala, zatial maximalna spokojnost u vsetkych rodicov.. 😵

dasamo
22. sep 2014

@bibi78 neboli to financie, ale mladsia isla.na osemrocnu skolu. Skolku sme my platili este v sk 3000, teraz netusim, ale viem, ze je to podstatne drahsie. Skolu sme platili 155 eur na dieta na mesiac, da sa dostat surodenecka zlava, alebo socialne skolne. Treba pozriet ich stranku www.iwaldorf.sk Tam je vsetko.

bibi78
22. sep 2014

@dasamo tak to bolo asi ovela menej ako teraz. osemrocna skola znamena statna? lebo ak ano, tak prave preto som sa pytala, ze preco nie waldorfska.

dasamo
22. sep 2014

@bibi78 waldorfska u nas je len devatrocna, ak chces pokracovat na wald.lyceu, tak smer praha, alebo vieden. No a mala isla na tanecne konzervatórium. Pretoze chcela studovat tanec od mala aj tancuje v suboroch a toto štúdium je osemročné a nie štvorročné, tak preto. A je to statna skola. Aj starsia je teraz na statnej a je to ok. Vsetkybdecka z triedy sa dostali kam chcel vela ich je na bilingvalnych gymnaziach.