Ahojte baby, chcela by som sa poradiť, ak máte niektorá ten istý problém. Ako riešite situáciu, keď dieťa chytí hisák?
Moja 4 ročná dcéra začína byť nezvládnuteľná a ja sa už teraz bojím puberty 😖
Pri nás to začína obliekaním. Poviem jej, že ideme von, má nachystané veci, nech sa oblečie. Ona robí všeeetko iné, len nie to, čo som jej povedala. Takže jej to samozrejme musím zopakovať minimálne 10 krát. 😖 Potom začne vymýšľať, že ju mám obliecť ja. To samozrejme odmietam, však má 4 roky a chodí do škôlky. No ale ked sa niekde veľmi ponáhľam, oblečiem ju nech mám pokoj. To sa ale stáva minimálne. Takže začne plakať, že ju tlačia nohavičky (už ich má asi 20 a samozrejme všetky ju tlačia...), potom zase mamina prevráť mi tročku, ponožka sa mi nedá obuť a prekrúca sa, keď jej dám šiltovku, 5x ju dá dole, že ju tlačí, naprvím, zase ju dá dole a tak dokola. Topánky si obuje, zalepím lepky, ona sa znovu vyzuje, že som jej to zle zalepila atď.... pri všetkom samozrejme kričí a reve. To trvá takých 15 minút, kým ja už čakám pri dverách, to už má hisák riadny, že ju mám čakať, posadí sa pred dvere a tam húka na celý panelák. Už som ju pár krát nechala aj doma, ale ona sa rozreve tak, že sa až pozvracia. Už som z týchto situácií vyčerpaná, opakuje sa to niekoľkokrát za deň. Mám aj malú 5 mesačnú dcéru, ktorú musím obliesť a tiež seba, takže človek ráta s tým, že sa 4ročné dieťa oblečie samé, tak isto ako to robí v škôlke. Už sa desím zimy, to radšej nebudem chodiť ani von....
Čo s ňou robiť? Inak je zlatá, pomáha, vie poprosiť, poďakovať, pozdraviť sa, je šikovná, ale toto.... to je u mňa na slučku 😖
@adka12 Ahoj,uplne normalna reakcia dietatka ktore ziarli na svojho surodenca 🙂 Potrebuje len viacej pohladit a pomoct. Viem,ze je to tazke,ale pre nu je to tiez tazke pretoze doteraz bola len ona a teraz je to hlavne surodenec... tiez sme to mali 🙂 takze pred obliekanim nadych-vydych na ukludnenie a skus to otocit. Najprv sa oblecie ona a potom ti pomoze obliect surodenca.. nam to zabralo. A tiez,jednu ponozku ona a druhu ty.. len chce aby si bola viacej s nou a nevie,ako ti to povedat..my sme to riesili takto... pod oblecieme sa,nachystala som jej veci,jasne,ze vymyslala ale vzdy s predstihom sme obliekali spolu.. ako ti radi aj vyssie. Tlacia ta nohavicky? A co tieto? Aj tie? Acb jaj,budeme musiet kupit vacsie... nejde ta ponozka? Preco robia take uzke,ze? A to tricko..ked budes lamentovat s nou,prida sa a spolu sa obleciete.. bez stresu a potom pobedz... no a teraz je na rade mladsia dcerka... to bude cirkus,zase bude plakat... pomozes mi? A dovol jej obut napr.ponozky... nech sa citi dolezito 🙂 a potom povedz: som taka rada,ze si mi pomohla,to obliekanie je hotova katastrofa alebo nieco v tom zmysle a par krat to urobis a sama si uvedomi,a zacne sa obliekat sama.. niekedy som este dodala.mma keby tak teraz niekto mohol obliect aj mna... ;) to zaberalo... pritulit,objat a komunikovat!!! Ja somnvsetko pred starsou komentovala aby vedela,ze to nie je jednoduche... napr. To je fajn, ze ty tak krasne jes sama...a mala XY este nevie,musim nu kojit... ale som rada,ze mi pomahas.. to velmi zabera 🙂 a vydrz,coskoro to prejde. Niekedy staci fakt len klud a pusa 🙂
@lilysk ja som už skúšala aj toto a nepomáha 😒
skúšala som to obrátiť na srandu, nadviazať inú tému, namotať ju na prekvapko a tak... nič nepomáha. nám to začalo teraz cez prázdniny, druhá má už 5 mesiacov, tak neviem. a staršej sa venujem na 110%, lebo malá je kludnučká a nepotrebuje ešte tolko pozornosti... rozmýšľam aj nad tým psychologom, no uvidíme, ked pojde do skolky, či sa to nezlepší.
@adka12 pozname taketo stavy, ja som nakonec zaviedla pravidlo ze ja sa idem obliect plus mladsieho a dovtedy ma cas sa obliect ak nestihne vsetko pojde ak v Akom stave bude, a verte ze isla aj bez topanociek a raz uplne j v pyzamku, samozrejme dokym sme vysli z panelku si to vdakabohu vzdycky rozmyslela a isla sa prezliect ako velka 🙂
@adka12 ahooj, skus ju postavit na svoje miesto a urobit z nej velku maminu. Mozno upriami pozornost na svoju malu sestricku - babatko a vciti sa do role matky a bude chciet pomahat, obliekat, obuvat a chystat veci aj sama. Mozno vymyslis pre nu nejaky program napriklad ze idete von, tak musi obliect svoju malu sestricku, pomoct ti pripravit veci, obut topanocky, zobrat autosedacku, pripravit alebo doniest tasku, flasku, plienocku a ine potrebne detaily. Ale nato aby bola ako ty - 'mamina' musi byt sama rychlo pripravena a nachystana a oblecena. Urcite hlada zamienky a chce upriamit pozornost na seba, preto vyvadza, zacina mat zlost, rev, hystericke sceny a potom nastava aj to zvracanie. Mozno by si jej mohla navrhnut, nech si vyberie zo skrinky co si chce obliect, ale co by rada na seba pohodlne. Niekedy decka vymyslaju viac ako je treba, asi by som posunula veci akoze kamaratke a povedala svojmu dietatu, ze druhe deticky su spokojne, nic ich netlaci, vsetky krasne veci sa im pacia, takze si ich ponechavaju a musela by odkracat v tom co jej zostalo. 😅 🙂 🙂 Drzim palce, aby ste nasli spolocne riesenie. Inak sa kludne porad v skolke alebo s detskym psychologom ak to bude uz nad ramec.
ahoj.
@adka12 velmi dobre poznam tento stav,sice moja dcera bude mat len .3,5roka ale ako sa narodila malinka velmi sa zmenila...Ked ideme von zdrzuje sa oblecenim,predtym to nerobila,zqcala nat hysaky vonku doma zacne vrieskat oen maminke a tuto pod...a po novom jej vadi ze sedkam v obyvacke na gauci. A tym mysli ze malinku kojim,vtedy si tam sadnem..A ona zacne sa hadzat ozem,vrieska neuveritelne az mam pocit zee odpadne ztoho.tak som prestala sedavat nagauci teda kojim inde aj tak nepomaha..Teraz zacne aj v noci zqcne kopat vrieskat nieje ani prebrata a huci a ja ken ukludnujem dokolocka to trva aj 20min aby nikoho nezobudila.Ale ozaj nevladzem som vycerpana ..Luto mi je ze malinka je taky anjelik a ani venovat sa jej nemozem....Od pondelka ide doskolky verim ze sa to zlepsi ..Ale myslela som ze ked pojdeme k dr naporadnu spomenem tqm jej stavy....Fakt som vycerpana nam pocit ze toto zazivame len my...:(:(
@radlinka u nás jej občas toto isté.....deti máju svoje obdobie ...ja koľkokrát už tak ziapem že sa zrazu zamyslím nad sebou ...prídem si ako sibnuta....a To je jedináčik myslela som , že druhé baby to napraví ....asi to hádam prejde len treba vydržať ...držím palce
@adka12
@lilysk
@matozazzo ahojte, no ja osobne si nemyslim, ze je to uplne tym mladsim surodencom, pretoze ja mam doma jedno dieta a je uplne iste, pritom chodim aj do prace, na urcitu hodinu musim byt v praci a ked malemu rano poviem oblec sa, tak mu to musim stokrat zopakovat, potom narad prichadza jeho rev a zauzivana fraza "ja to neviem" (pritom ma 4 roky a vie to), ked ani to nepomoze, tak sa snim dohodnem, ze on sa vyzlecie a ja ho obleciem, ale vcera sa mi ucitelka stazovala, ze on sa ani v skolke nechce obliekat, ci vyzliekat, len tak sedi a na nieco caka... uz som ho aj niekolkokrat zbila, co mam obrovske vycitky, ale vazne si s nim neviem rady, napriklad aj dnes, chcela som aby sa obliekol a vyzliekol, samozrejme bol krik na cely cinziak, dala som mu po zadku a schvalne si vsetko dal naopak, aj trenky, aj topanky a to som sa ponahlala este do prace!!!! ja som myslela, ze dostanem infarkt, ale rozhodla som sa, ze pojdem k psychologovi, aby mi poradil, ako postupovat, ved mam strach, ze mi ho nikdy nezeberu do skoly, alebo daju do nejakej specialnej, lebo do skolky chodi druhy rok a s obliekanim ma stale problem... a to nehovorim o tom, ze co je potom, ked neskacem ako on piska!!!
@eva1604 Nauc ho a aj seba a kto ho vychovava pravidlo Povedz raz,otoc sa a odid. Stiahni si cez net knihu od Lemana,tamje vsetmo popisane... ale musis sa zmenit aj ty-svoj pristup. Deti potrebuju pravidla ako dospeli (aj my si nemozeme robit co chceme!) Takze zaklad su pravidla,ktore sa dohodnu,ak ich porusi,nasleduje trest (nepojdete von,nebude rozpravka atd.). Zakaz sa musi dodrzat. Ak polavis,bude to zneuzivat,ak vydrzis (te), ako my s manzelom,do mesiaca sa nam zmenilo nielen dieta ale aj my 🙂 ja tiez nemozem chodit do prace kedy sa mi zachce a robit si co chcem...
@eva1604 Nauc ho a aj seba a kto ho vychovava pravidlo Povedz raz,otoc sa a odid. Stiahni si cez net knihu od Lemana,tamje vsetmo popisane... ale musis sa zmenit aj ty-svoj pristup. Deti potrebuju pravidla ako dospeli (aj my si nemozeme robit co chceme!) Takze zaklad su pravidla,ktore sa dohodnu,ak ich porusi,nasleduje trest (nepojdete von,nebude rozpravka atd.). Zakaz sa musi dodrzat. Ak polavis,bude to zneuzivat,ak vydrzis (te), ako my s manzelom,do mesiaca sa nam zmenilo nielen dieta ale aj my 🙂 ja tiez nemozem chodit do prace kedy sa mi zachce a robit si co chcem...
Ahojte, my mame problem tiez s tymto.vzdorom. mala bude Mat V January 4. Maly ma 2 a Cakm trerie. Ona Nema problem sa oblict Sama Ale Jej to Strasne Dlho Trva A Vsetko Musi Mat Dokonale Rovne ladit A Ked Nie je Nieco Ako chce ona Zacne strasne nervacit Plakat Sem Sat Sa Pozvracia. Aj Malickosti Ju Vedia velmi rozhodit ked nie Su ako Chce Ona. A Ja Jej Nemozem pomoct Lebo povie Ze Nie Je Male Decko. A V Skolke je Ukazkova Slusna Bez Problemova. Obaja Chodia do skolky. Ja Som z nej zufala ☹ Skusali Sme Zakazy Branie Hraciek Oblubenych Odmeny Nic....poradte Prosim
@adka12 Ahoj
Poznam to velmi dobre 🙂
Mne velmi pomohlo ked som nieco ,,fajne ,, vzala do kabelky a som jej povedala ,ze ked uz budeme vonku tak si to moze zjest -takze potom zabudla na to ,ze ma naschval chce ,,srat ,, -s prepacenim a sustredila sa na tu akoze odmenu co dostane -nic velke ...cukrik ,alebo nieco malinke co ma rada ....potom tak nejako sama od seba uz zacala sa obliekat a ani som jej nemusela nic davat ...u nas to zacala ked sa mi narodila mladsia dcera -asi je to tym ,,stresom ,, ze mamka sa uz venuje surodencovi a vynutim si pozornost a podobne ....je to uplne normalne inak ja som bola aj u psychologa ,lebo som bola zrela na hospitalizaciu z tych cirkusov 🙂)) Psychologicka mi poradila ,ze mam komentovat jej spravanie ...akoze aha tak XY uz zase tlacia nohavicky to je strasne -asi zajdeme do obchodu a vyberie si ine take ktore ju nebudu tlacit ...take som videla neviem kde co maju Hello Kitty ...a proste to komentovat a nehovorit dietatu ,ze ale netlaci ta vymyslas a podobne ...treba ho akoze ,,pochopit ,, v com je problem a neriesit ho len konstatovat ,ze aka je situacia 🙂
Nevesaj sa prosim ta -nam to velmi pomohlo -vyskusaj 🙂)