Vývoj reči u 4-ročného dieťaťa a život v zahraničí

zuzanakan92
13. máj 2020

Potrebovala by som skúsenosti rodičov ktory žijú nejaký ten rok v zahraničí ,ako sú na tom ich deti s rečou.
Syn 4r budú v máji, má slabú reč rozumej povie čo chce , ústa sa mu nezatvoria veľa krát ale niesu to nijaké ohurujuce vety,Skôr len pospája dve tri slová . Žijeme 6rok v Nemecku v škôlke je druhý rok. Nemčina je na tom tiež nič moc , ma to v tej hlavičke pomiesane a spája obidva jazyky naraz hoci stále je slovenčina dominantná čo nevidím ako problém zatiaľ keďže do školy má ďalšie dva roky. Veľmi sa mu nechce rozprávať by som povedala doslova ťahám z neho všetko.Doma je len slovenčina ako nám bolo odporúčané keďže nemčina pre nás není materinský jazyk a tú by sa mal učiť len v škôlke , ale samozrejme veľa slov bezne používame aj doma v komunikácii .
Preto moja otázka, skúsenosti a rady .
Ďakujem krásne.

Tu začni písať odpoveď...

babi81
13. máj 2020

@zuzanakan92 neviem presne s tvojej situacie, my sme totiz rodicia rozdielnej narodnosti, tiez to bolo s recou na zaciatku komplikovane nasa sa rozhovorila 3,5r a tiez v jednej reci(taliansky), aj ked rozumie aj dalsie 2(slovensky a anglicky) teraz asi mesiac ked sme boli zavreti tak sa zacala konecne viac zaujimat a rozlisovat reci.treba dat tomu cas, priznam sa ze som nedodrziavala ze so mnou len slovensky ked som bola mimo sk.

zuzanakan92
autor
13. máj 2020

@babi81 obaja sme slováci, najprv sme ti nejako neriešili veď predsa dva jazyky počúva polku dna škôlka potom doma že veď dieťa sa rozhovori samo atď atď manžel tiež začal neskoro rozprávať keď bol dieťa tak všetci že nech neriesim . Len teraz sme mali kontrolu u lekára na 4r , malý je zdravý šikovný , v testoch s obrázkami a kreslenie a farby čísla bol super len on je aj straaasne mega hanblivý pri cudzích takže komunikácia bola akoze len Ja , Nein... Myslím si že nemecký logoped by mu bol na nič aj tak pokiaľ nemá dobre porozumenie v danom jazyku to musí naozaj zo škôlky -teraz už dva mesiace je doma takže 0bodov. Ale tu slovenčinu by som chcela nejako rozvíjať aby sa rozkecal

leuchtturm
13. máj 2020

My ten neskory nastup reci mame v rodine, chalani sa tiez rozprozpravali neskor. Samozrejme, ze to bol strasne velky Problem u lekara na testoch, ale nejak som na to kaslala. Az v poslednom roku pred nastupom do skoly sa rozrozpravali a v skole sa ten jazyk len vylepsil. Slovensky nevedia, velmi sa burili proti tomu jazyku, asi aj preto, ze tu na okoli nie su ziadni Slovaci, tak nemali motivaciu sa ucit. Navyse ked vsetci v okoli kvakaju nemecky, tak nechceli "vycnievat".

babi81
13. máj 2020

@zuzanakan92 skus rozpravky a vela citat, kazde dieta je ine.my sme teraz boli v karantene v it, aj stale este sme kedze sme dosli posledny mozny den za partnerom.a tu to bolo vazne 60dni sme boli len doma, takze nerocne.nasa je velmi spolocensky typ takze to nebolo jednoduche, nezaujima sa ako recou rozpravaju deti dohodne sa, vela sme predtym cestovali a zakazdym nieco nove.ale do 3,5 roka takzko si z nej nieco dostala, potom zo dna na den zmena.ked ti odporucili logopeda, asi by som vyskusala, a v skolke ti co hovaria, bavi sa s detmi je spolocensky?

atelou
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eni01
14. máj 2020

Dcerka (5 a pol) začala plynulo hovoriť po nemecky po 3/4 roku denneho pobytu v školke, celkovo je dosť ukecana aj v slovenčine 🙂 doma rozprávame len slovensky, v školke len nemecky. Nemá problém prepnúť v priebehu sekundy. Do školky ked nastupovala slovensky vedela perefektne a nemecky len základné 3-4 slová

zuzanakan92
autor
14. máj 2020

@leuchtturm s tými Slovákmi v okolí to je toto iste u nás , nikto v meste nieje. Takže jedinykontakt nejaký čo mal pred coronou boli deti v škôlke takže tam je tá nemčina aktívna , a doma si to mieša ako sa mu zachce . Ale ako píšeš tiež si myslím že ono aj za polroka sa dieťa dokáže veľmi zmeniť pokročiť takže dúfam že to nejako dáme .

zuzanakan92
autor
14. máj 2020

@babi81 vieš čo toho logopeda zatiaľ neodporučil nikto lekár na U 8 teraz vravel že si máme vziať termín o pol roka u neho zase že posúdi potom ako sa zlepšil v tej nemčine že či s ním pokeca už a ak by nie tak že potom budeme riešiť aby do 5r mal ten jazyk zvládnutý , tak som zvedavá teda. Len keďže není škôlka a asi taký mesiac ešte ani nebude tak mám dilemu že či ho učiť aj tu nemčinu aby to do decembra zvládol alebo zostať pri slovenčine ? Myslím si že skôr asi zostať pri našom jazyku , aby mal najprv aspoň jeden 100% tny.
Inak rozprávky 0bodov čo ma mrzí strašne ale neposedi proste nezaujíma ho to nejako zatiaľ. Ale pri všetkom hraní sa rozprávame opakujem dookola čo robíme atď popri tom dvojmesačná na rukách takže je to ťažšie ale nechcem ho zanedbávať . A škôlka zatiaľ nikto nevravel žeby s ním mali problém,keď prídeme je s deťmi hrajú sa spolu naháňajú sa , vraveli len že proste mieša dva jazyky aj tam . Skúsim keď sa trocha utrasie Corona tak sa ich na to opýtať aby troška sledovali tu rev, lebo niekedy mám pocit že len nech sú na kope nech sa blaznia a to je všetko. Uvidíme teda .

zuzanakan92
autor
14. máj 2020

@eni01 Tak to je opačný prípad , šikovná malá 🙂

eni01
14. máj 2020

@zuzanakan92 asi sme mali kúsok šťastia na ukecanu babu ale ja by som mu dala len čas, je to chalan on sa rozrozorava, doma po slovensky a v škôlke po nemecky, ci uz skôr alebo o kúsok neskôr sa rozkeca bude donútený rozprávať keď bude niečo chcieť alebo sa hrať.

zuzanakan92
autor
14. máj 2020

@eni01 teraz mám doma čerstvú dvojmesačnú babu , tak u nej to podchytim skôr ak by trebalo, alebo bude po mame -takze sa jej ústa nezatvoria :D
On inak pekne povie čo chce , keď potrebuje niečo on tak až som prekvapená ako si dá záležať aby to povedal , takže zostanem doma pri slovenčine poprípade len nemecké rozprávky aby to počúval keďže škôlka není.
Ďakujem za názor.

eni01
14. máj 2020

@zuzanakan92 ja som mala nemcinarku logopedku a ona mi poradila ešte pred sťahovaním aby sme nemiesali a neučili nemčinu a slovenčinu, že nemčiny bude mať dosť v škôlke. Alexka je úplne typická baba, ústa sa jej nezavru celý deň ale prvé 3 mesiace mi v škôlke plakala že nevie povedať, po tom 3/4 roka mala 80% slovnej zásoby Rakúšanov rovesníkov, teraz môže mať tak 90%. Moja kamoška ma malého, medzi nimi je 1 mesiac rozdiel a on nechce rozorpravat akoby nemal potrebu všetko riešiť 🙈 nie ako moja. Nájde si kamošov a bude chcieť s nimi hovoriť tak by som sa určite nebála ale samozrejme sledovať to treba.

zuzanakan92
autor
15. máj 2020

@eni01 to máš pravdu s tým miešaním, lepšie je to nechať na tú škôlku. Tak už len aby sa otvorila,hoci pri tých opatreniach si neviem predstaviť ako budú deti vedieť fungovať. Ani nebudú kompletná trieda pokope len menší počet detí v triede , kto vie či bude so svojimi kamarátmi aaach otrasné obdobie toto .

eni01
15. máj 2020

@zuzanakan92 u nás nastupuje mala od pondelka do škôlky 🙏 ako jedináčik mudrlant nemám sekundu kľudu a keď je ticho na 100% robí zlobu