Vyhodili mi dieťa zo škôlky

kikasom
14. okt 2023

Ahojte, 4 ročný syn v septembri 1x nastúpil do MŠ a už na druhý deň sa mi na neho sťažovala pani učiteľka, že neposlúcha a na dvore sa nezdržiaval na vyhradenom mieste pre ich triedu a ak sa to nezmení, tak sa budú musieť porozprávať s pani riaditeľkou. Potom každý deň bolo niečo, napríklad nechce jesť, nezapája sa do aktivít, ťažká komunikácia atď.
Po týždni v škôlke syn ochorel a bol vyše 2 týždne doma.
Prvý deň v škôlke po chorobe sa zase pani učiteľka sťažovala, že nechce jesť a nezapája sa.
Pár dní bolo ako tak dobre, ale v jeden deň bol veľmi divoký, zas na dvore utekal, počas aktivít si robil svoje, skákal, výskal a hlavne nerešpektoval pani učiteľku. Ja jej rozumiem, nemá na starosti len jeho a najmä, ako som si všimla je s nimi väčšinou sama.
Ďalší deň s ním bola spokojná a povedala, že je ako vymenený, čomu som sa veľmi potešila. No napriek tomu som poobede dostala telefonát, aby som sa zastavila u pani riaditeľky.
Riaditeľka mi zase povedala to isté, čo aj učiteľka, čiže odbieha na dvore, neje, nepije, neposlúcha. Ale, čo ma zarazilo, že vraj sa schováva pod stolom alebo že je reálna hrozba nebezpečia sebe a pre ostatné deti, lebo behá a zakončila to vetou, že si dovolí tvrdiť, že môj syn má nejaký neurologickí problém 😳 No neviem, mám ešte 2 ročného syna a nikdy mu ani vlas neskrivil a nijak ho neohrozil, skôr naopak. Chráni ho!
Dokopy bol v škôlke 2 týždne a vylúčili ho. Nedali mu šancu aspoň do konca adaptácie, ktorá mala byť do konca novembra. Veľmi ma to mrzí a som smutná, lebo on tam veľmi rád chodil a stále sa pýta do škôlky.
Okrem toho, čo som napísala nerobí deťom zle a nie je ani agresívny.
Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí. Doma tiež niekedy neposlúcha hneď, ale nakoniec aj tak spraví čo treba. Nemyslím si, že je to zlé dieťa a nemyslím si, že si to zaslúžil 😔
Riešime logopédiu aj neurológiu, ale bohužiaľ termín máme až o mesiac.
Ani neviem, čo chcem. Či radu, skúsenosti, alebo sa iba vyrozprávať.
Ďakujem aj za prečítanie 🙂

dzulli1980
14. okt 2023

Vieš, treba sa na to pozrieť objektívne ... učiteľka v škôlke má na starosti veľa detí, nielen to Tvoje ... v tomto veku by už mal vedieť rešpektovať pravidlá, zapájať sa, spolupracovať ... sama píšeš, že "komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie", to si myslím, že u 4-ročného dieťaťa je dosť veľký problém ... naozaj by nebolo od veci navštíviť odborníkov - ORL (či nemá problém so sluchom), neurológ, psychológ, logopéd atď.
@kikasom

matullienka
14. okt 2023

@kikasom a vylúčili ti ho úplne zle len na nejaký čas? Aj si to dostala písomne. Známej tak vylúčili dcéru v rámci adaptácie na 4 mesiace a potom skúšali nástup znovu. Už to bolo oveľa lepšie

kikasom
autor
14. okt 2023

@matullienka úplne, a ešte mi povedala, aby som ho budúci rok zapísala do špeciálnej škôlky. Čiže mi dala jasne najavo, aby som ani neskúšala ho zapísať k nim. Oni mi ho opísali, ako keby bol psychicky narušený. No hrôza. Okrem toho, že nerozpráva perfektne a niekedy neposlúcha neviem na neho nič zlé povedať.

kikasom
autor
14. okt 2023

@dzulli1980 počuje až príliš dobre, a odborníkov riešime. Ideme do cppp, ale termín máme až v novembri. Som veľmi zvedavá na diagnózu, lebo to ako ho opísali...

anjelicek26
14. okt 2023

nejest,nepit,nepocuvat,nezapajat sa je kombinacia na vylucenie,Ale dlhodobo a nie Po 2 tyzdnoch chodenia.. a obehnite Si prosim aj usne,U Nas to bolo aj to...a to Uz plynule hovoril a pocul na 40 percent...

januska12323
14. okt 2023

No vieš ak je taký ako opisuješ je to problém. Nerozumie, nehovorí, neje, robí si čo chce. Pani učiteľka by musela mať oči aj na zadku a 4 ruky aby vedela ustrážiť všetky normo deti a tvoje, ktoré si robí čo chce. Si doma tak bude aj on a skúsite o rok.

matullienka
14. okt 2023

@kikasom vieš ono sa to rodičom veľmi ťažko pripúšťajú nejaké diagnózy, predsa každý túži mať dieťatko zdravé, ale tie učiteľky majú veľakrát za sebou roky praxe a častokrát vidia viac ako rodičia. Treba urobiť vyšetrenia a keď budeš mať výsledky budeš sa môcť zariadiť. Možno sa synovi medzitým upraví správanie a dozreje a nebudete mať možno ani čo riešiť.

kikasom
autor
14. okt 2023

@anjelicek26 ja rozumiem, ale 2 týždne je krátka doba. Dokonca aj to bol týždeň v škôlke, 2 týždne doma a zase týždeň v škôlke, čiže ani nie vkuse. A ako som písala, posledný deň bol dobrý a aj obed zjedol. Čiže pomaly by sa možno adaptoval, ale nedali mu šancu.

bronkax
14. okt 2023

Ja mám tiež doma 4 ročného syna a tiež prvý krát nastúpil do škôlky. Zhrniem to. Nejedáva tam poriadne ešte teraz. Učiteľky aj s riaditeľkou robia čo môžu aby papal dokonca riaditeľka mu dala svoj obed len aby niečo zjedol. ☝️
Do hier sa zo začiatku tiež nezapájal ale nevzdali to sním. Je to náročné dieťa ako aj doma tak aj v škôlke. Ale taká je adaptácia. A keďže bol za celý september tri krát chorý tak táto adaptácia začínala od znova a znova a znova.
Neviem si predstaviť že by ho vyhodili zo škôlky len preto že adaptáciu by nezvládla učiteľka nie dieťa. Ona je tam nato aby mu dopomohla adaptovať sa. Aby sa to dieťa naučilo spolupracovať o tom je škôlka. V našej škôlke to nevzdajú len tak lebo učiteľka to nezvládla. To dieťa tam musí chodiť musí si tým prejsť. Škôlka má naučiť to malé dieťa vedieť fungovať v kolektíve. Vedieť spolupracovať a naslúchať.
Môj názor: na plnej čiare u vás zlyhala škôlka. Ty to nevzdávaj nájdi inú škôlku. Veľa šťastia prajem 🍀

dzulli1980
14. okt 2023

Pozri, ísť s dieťaťom k psychológovi nie je hanba, ani hrôza ... z mojej dcéry urobili učiteľky autistku ... keď nastúpila do škôlky, bála sa detí, schovávala sa do kúta, hádzala sa o zem ... ja sama, z vlastnej vôle som s ňou išla k psychologičke ... ja som toho názoru, že ak sa dieťaťu dá pomôcť v takomto mladom veku, je to len plus, neponesie si kadejakých "bubákov" do ďalšieho života ... záver psychologičky bol, že dieťa je absolútne v poriadku, len potrebuje "usmerniť" ... pol roka som k nej s dcérou chodila, tá ju teda opravila na poriadok ... porieš odborníkov, pomôž svojmu dieťaťu, neber to ako hanbu, ako hrôzu.
@kikasom

vanilkovazmrzka
14. okt 2023

Nepripda mi to v ziadnom pripade spravne… snazime sa tu tvarit na nejaku inkluziu ale dieta, ktore okamzite nezapada do nejakej sablony je okamzite vylucene z kolektivu, pricom by mu mozno stacilo par tyzdnov na adaptaciu na nove prostredie… 🤷‍♀️ nehovorim, ze skutocne nema nejaky problem, ale odpisat ho po par dnoch je nestastne. Nestastne, a hlavne neferove.

tundra
14. okt 2023

@kikasom Hlavu hore,kazde dieta reaguje na zmenu inac.Mozno este potrebuje Tvoju pritomnost,mozno je trochu zivsi,ziadna panika pls.Nasa dcerka po nastupe do skoly bola tiez kritizovana od tr. ucitelky a navhovala ju do specialnej triedy a bla,bla,bla.Ked som sa s nou rozpraval,tak som mal pocit,ze ona si pomylila povolanie.Odisli sme z SK a dcera ma lepsiu nemcinu ako domaci a ostatne znamky tiez. Ziadna polievka sa neje horuca,daj tomu cas a ziadny stres,bude to OK!😘

vevesh
14. okt 2023

Akoze zhrnme si to- to dieta bolo vsehovsudy 14 dni v skolke a to tak ze tyzden skolka, dva doma, tyzden skolka a vylucili ho? 😵😵😵To vazne niekoho napadne, ze 4rocne dieta nezvladlo adaptacny proces- akoze aky? Vsak ziadny ani poriadne neprebehol.🤨🤨🤨🤨 To je maximalny prepadak ucitelky a riaditelky na celej ciare. Ja by som podala staznost zriaditelovi na pristup a postup personalu a hladala druhu skolku.🤐drzim palce, aby syn nasiel lepsie ucitelky a lepsi pristup.

joannita
14. okt 2023

@kikasom nieje to ok. Ja by som sa stazovala na vyssich miestach. Mam aj ja skusenosti zial, ze ucitelkam (niektorym) sa zial nechce zaoberat sa detmi ktore su v niecom ine. Nam tak bola tiez odporucena specialna skolka a to vo vsetkom co pises syn spolupracoval.
U nas v skolke ucitelky aj zazerali ked som si dovolila prist pre syna o 16.35 (skolka je do 16.50) lebo uz bol posledny a oni chceli odist skor domov. Bolo mi naznacene ze to nieje dobre pre dieta ked byva takto posledny 😂
No ale kua niekto byt poskedny musi nie? A ja mam pracovnu dobu do 16. 30 a kvoli skolke som musela este skor odchadzat z prace.
Trosku som odbocila, len som tym chcela povedat ze pristupy niektorych uciteliek su na zaplakanie.

deti95060810
14. okt 2023

@vanilkovazmrzka súhlasím... príde mi že pani riad. potrebovala miesto pre iné dieťa... Keby mamička chodila do práce - tak nemá šancu dieťa zo škôlky vyhodiť. Takto si povie - však je doma na MD - nech si dieťa opatrí doma - však aj tak je doma.
Moje deti nejedli v mš nikdy - veľmi málo, a nevyhodili ich...
byť autorkou - napíšem sťažnosť zriaďovateľovi, popr. aj na minist. školstva SR...

deti95060810
14. okt 2023

@joannita tiež si myslím že riad. potrebovala miesto pre iné decko... by to mne spravili tak už mám sťažnosti napísané aj tri... autorka nemala súhlasiť s vylúčením - hlavne nič nepodpisovať...
to keby bola zamest. tak musí odísť z práce? hlúposť...

martinka13
15. okt 2023

Aj podľa mňa to nie je v poriadku. Po tak krátkom čase vylúčiť dieťa pre neschopnosť adaptácie....? Sťažovať sa určite u zriaďovateľa a hľadať inú škôlku. Na vyšetrenia by som pre pokoj duše šla.

simona20201309
15. okt 2023

@kikasom podľa mňa je najhoršie to, keď rodič nevidí žiadnu vadu na svojom dieťati. Neverím, že máš doma anjelika a v škôlke ho 2 profesionálny nezvládnu.
Budem priama. Tvoj syn má s veľkou pravdepodobnosťou diagnózu, ktoru ty nevidis ( nechceš vidiet), ale v škôlke si to všimli hneď v prvý deň.
Konaj- psychológ, vyšetrenia.... sťažnosti ti nepomôžu. Rieš syna, nie ucitelky

simona20201309
15. okt 2023

@kikasom ,,Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí"
To bude najskôr autizmus.

patus_2
15. okt 2023

@kikasom bavíme sa o malom dieťati a nie o dospelom. Aj dospelý človek môže mať problém v novom prostredí. Nie to ešte malé 4 ročné dieťa. Žiadaj vylúčenie písomne aj s udanim dôvodu. 2 týždne sú extrémne krátka doba na adaptáciu. A pani riaditeľka asi nevie ako fungujú špeciálne škôlky. To nieje len tak, že prídem a zaklopem, zapíšte mi dieťa do špeciálnej škôlky 🤦 na tvojom mieste by som zatiaľ poriesila pediatra, ORL, psychológa, logopeda. Zistiť prečo dieťa nerozumie a nerozprava. A potom keď budeš mať výsledky, môžeš pokračovať ďalej a vybrať správny postup. Ak by sa mali vylúčiť všetky deti, ktoré prvé mesiace v škôlke nejedli, nespali alebo sa nezapojili do aktivít, tak by škôlky ostali prázdne.

simona20201309
15. okt 2023

@patus_2 práve preto ho nevylúčili len preto ze nejedol nespal a nezapajal sa....
Ak už vylúčia dieťa, tak ver tomu ze to nebolo preto ze nejedol

patus_2
15. okt 2023

@simona20201309 určiť autizmus na základe jednej vety je dosť odvážne. Kľudne to môže byť aj nedoslychavosť alebo ďalších tisíc vecí, ktoré zisti autorka len na základe vyšetrení...

weronika171717
15. okt 2023

Ja si myslím, že potrebovali miesto pre nejakú známu, ktorá potrebuje umiestniť svoje dieťa do škôlky.....

simona20201309
15. okt 2023

@patus_2 píšem môj názor. Podľa opisu co všetko vystraja, aj laikovi dôjde že nie je v poriadku. Ale to je také typické pre väčšinu mamiciek hľadať problém v škôlke a v ucitelkach....
Ak by bol chlapec nedoslychavy, v 4r by sa to už hádam vedelo. Ak by bol chlapec nedoslychavy, preto by utekal z dvora?

mamina7070
15. okt 2023

Toto nie je zalezitost dvoch tyzdnov citujem ta Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí

davno si mala mat pochodenych odbornikov od neurologa cez orl logopediu po pedopsychiatra

zanedbala si si dieta a chces aby to v kolke dobehli medzi tolkymi detmi ? si doma na rd tak sa zacni enovat svoj u dietatu tak ako to potrebuje

kamilieri
15. okt 2023

Neprofesionálny prístup učiteliek, dva týždne krátka doba, odsúdiť malé dieťa... nemám slov na takéto neľudské konanie. Bol ešte určite v strese z nového prostredia, preto ani nejedol, s tým majú problém dospelý, nie to ešte deti....časom by sa jedenie určite zlepšilo. Viac by som ho do takého prostredia ani nedala, skúsila by som určite inú škôlku.👍😉

patus_2
15. okt 2023

@simona20201309 aj keď sa mu nejaká diagnóza potvrdí a je úplne jedno aká, tak aj tak bude s najvyššou pravdepodobnosťou chodiť do "normálnej" škôlky. Takže preto radím, aby žiadala vylúčenie aj s odôvodnením. Pretože učiteľky aj v mš aj v zš učia aj takéto deti. Musia ich vedieť zvládnuť, uplatniť na nich metódy možno trochu iné ako na ostatné deti. To, že ho vylúčia zo škôlky nič neporieši, len zhorší celú situáciu (ak u dieťaťa s diagnózou alebo bez diagnózy). Možno niekomu krivdím, ale tento prístup mi príde taký, že zbavme sa problémového dieťaťa a budeme mať pokoj...

matullienka
15. okt 2023

@patus_2 áno len v prípade, že sa potvrdí nejaká diagnóza tak podľa diagnózy môže mať dieťa v škole určite neviem ako škôlke je nárok na asistenta, ktorý vie do značnej miery veľmi pomôcť dieťaťu aj učiteľom

heleninamama
15. okt 2023

Konečne rozumná riaditeľka. Dieťa má problém, ktorý rodič nerieši a ani nechce vidieť, tak ho vylúčila a nenechala trpieť celú triedu na čele s učiteľkami.
Tie, ktoré sa ho zastávate by ste určite inak písali, ak by sa Vášmu dobrému dieťaťu v škôlke niečo stalo len preto, že učiteľka by v kuse riešila toto jedno problémové a stála mu za chrbtom. A určite by sa Vám nepáčilo, ak by Vaše dieťa v škôlke trpelo kvôli tomu, že nejaké decko tam denne výska, skáče, ignoruje a narúša aktivity, uteká...
A a okej integrácii tu hovoríte, keď dieťa odborník ani nevidel? Na základe čoho sa mu má ustupovať? Proste, sú dané pravidlá, ktoré dieťa nerešpektuje, hoci oficiálne je v poriadku. Matka zrejme pri zápise o jeho správaní nič nespomenula ani ústne.
Takže, nech matka porieši odborníkov, zistí, či dieťaťu je a na základe toho rieši škôlku - s asistentom, špeciálnu... A ak je zdravé, nech dobehne to, čo výchove zameškala.

patus_2
15. okt 2023

@matullienka s asistentmi je to pomerne zložité. Osobného asistenta pravdepodobne nedostane a asistent, ktorý je v škôlke tak ten síce pomáha s deťmi, ale zase je tam ďalších x deti....