Výchova 5-ročného dieťaťa a priebeh dňa

dinkel
3. máj 2021

Chcela by som sa poradiť ohladne niektorých vecí, ktoré myslím si, že nezvládam a neviem ako ich riešiť. Mám len jedno dieťa, dcéru, 5-ročnú. V domácnosti sme celkovo 3 ľudia, takže to nie je nič nezvládnuteľné a všetko by malo super fungovať. Mám pocit, že mamičky s tromi deťmi majú lepší systém a usporiadanejšiu a zabehnutejšiu domácnosť než ja. Takže to čo vnímam ako najvacsi problem v sucasnosti je, ze neustale musim to jedno dieta ktoré mám do niečoho nahaňať a nútiť. Ráno sa nechce obliekať, nechce sa umyvať, vymysla co si oblečie a čo si neoblečie. Do skolky musime odist o 7.30. Dceru budim o 6,45, ale ledva stihame. A to ked ma horsi den, tak sa zatne a neviem s nou pohnut, je tu plno kriku a vreskotu. Nechava sa odo mna obliekat a kedze potrebujem stihat, tak ju nakoniec obleciem. Najskor sa oblieka a potom umyva a potom ranajkuje. Mate tento postup, alebo ju mam nechat v pyzame a az potom ranajkovat a po ranajkach oblliect? Ako to stihate rano s jednym dietatom Vy? Ja uz neviem, ci ju nemam budit o siestej. Dalsia vec je prichod zo skolky. Najradsej ju hned zo skolky beriem von na ihrisko, lebo ak prideme domov, tak nechce uz odtialto odist, vobec nechce ist von, nechce sa jej znovu obliekat a ist. Potom este jej spravanie, odpoveda mi dost takym drzim tonom ze "dobree", tak pubertacky, akoby mala pomaly trinast a pritom ma len 5 rokov. Co sa tyka jedla, tak doma strasne vymysla, malo je. Zato v skolke vraj jedava perfektne. A este otazka, co robite doma s dietatom, ake cinnosti, lebo ja neviem co s nou, kedze nic nechce a mna akoby neznasala, alebo neviem preco je voci mne taka. Muz ju ciastocne zvlada, ale je to s krikom a rozculovanim. Ako to mate doma nastavene? Pocuva Vas dieta? Aky mate pristup. Ja uz neviem co mam robit. No a este vecer, nechce sa umyvat, jprezliekat do pyzama a neustale vymysla, uz aj ked lezi v posteli, ma precitanu rozpravku, tak este zahlasi, ze je hladna, alebo smadna.

tatapipka
3. máj 2021

Sa možno teraz dozviete, že 80% 5 ročných detí robí scény pri samoobliekaní sa, len sa o tom nehovorí, tiež som zvedavá čo vám napíšu, urobím si pukance jak sa vraví...:D

elizabet173
3. máj 2021

@dinkel tvoje dieťa sa správa tak, ako sa správa, lebo nikdy nepocíti dôsledky svojho konania, maximálne na ňu nakričíte, čo zrovna neprispieva k pokojnej atmosfére v domácnosti. Píšeš, čo robí dcéra, ale nepíšeš, ako reaguješ ty. Chápem, že naťahovať sa s ňou ráno, lebo potrebuješ stíhať do škôlky sa veľmi nedá. Začni cez víkend. Ráno sa nechce obliekať? OK, nemusí, ale v tom prípade ostáva v posteli, samozrejme bez hračiek. Uvidíš, že ju to baviť dlho nebude, ale ty nesmieš ustúpiť. Nechce si umyť ruky? Nedostane jesť, u vás pri stole sa je jedine s čistými rukami. Vymýšľa s jedlom? Aj dieťa môže mať zopár jedál, ktoré neznáša, ale nie každí druhé. Ako reaguješ ty? No dáš jej niečo iné, aby preboha nezomrela od hladu. Už si ju nechala niekedy bez obeda? Asi nie, že. Neboj sa, neubudlo by z nej, ale by si spojila - nebudem jesť, budem hladná. Prečo by si ju budila ráno skôr? Vezmi ju do škôlky v pyžame, nech sa jej deti smejú, predpokladám, že na druhý deň s obliekaním problém nebude. Za odvrávanie ide do svojej izby a môže prísť, keď sa ospravedlní. Na druhej strane sa ju snaž nalákať, namotivovať na niečo zaujímavé, prečo idete von, na niečo, čo budete spolu robiť - rýchlo sa obleč, v kuchyni mám pre teba niečo zaujímavé - na internete je more námetov na vyrábanie, strihanie, skladanie, lepenie, modelovanie....Pochváľ ju, keď sa správa slušne, to je väčšia motivácia pre dieťa, ako kričanie. V škôlke s ňou zrejme problémy nie sú, lebo veľmi rýchlo prišla na to, že tam platia pravidlá, ktoré sa nemenia a že keď nebude napr. jesť, nikto jej o pol hodinu nepôjde dať iné jedlo. A že to matky troch detí majú lepšie zorganizované? No majú, majú pre deti určené hranice, ináč by sa zbláznili. A keď dve z tých troch detí vidia, že mama tomu tretiemu neustúpi, tak je im jasné, že s nimi to bude také tiež. Dôslednosť, pravidlá a more lásky, to je celé

halci
3. máj 2021

@elizabet173 vyborne napisane, suhlasim.

martyzpp
3. máj 2021

@dinkel poznas Nevychovu? Mozno by som skusila. Maju plateny kurz ale obcas davaju aj webinare zadarmo. Moj maly ma len dva roky ale uz od roka zacal mat hystericke zachvaty. Ked som videla par videi z Nevychovy, zmenilo sa to u nas na nepoznanie k lepsiemu. Podstata je v zlepseni komunikacie medzi vami. Nesnazit sa s dietatom bojovat ale taktiez sa snazit porozumiet jemu. Co chce/nechce, potrebuje atd. Princip je: povedat dietatu co potrebujem ja, nechat dieta nech povie co potrebuje ono a najst kompromis, ktory vyhovuje obom. Akonahle bude dieta vidiet, ze aj na jeho nazore zalezi, prestane s vami bojovat. Len to chce kusok cviku.

elizabet173
3. máj 2021

@halci ďakujem, stopäť ročné skúsenosti.
@tatapipka to asi len žartuješ, že by sa päťročné neobliekali samé, veď sú to predškoláci. Trojročnému ešte treba pomôcť, teda polovica už nechce - ja sám, ale päťročnému maximálne zaviazať šnúrky na topánkach, alebo pomôcť zapnúť zips na bunde, ak ide ťažko. Päťročnému som iba pripravila veci, ktoré si má obliecť a finito a to bol jedináčik.

tatapipka
3. máj 2021

@elizabet173 ale pravdaže sa obliekajú, ale trvá im to desne dlho, ale presne poznám z okolia maminy ktoré práve v tom rannom strese tie deti radšej oblečú samé, takže toto plne chápem a fakt by som si kukla dieťa ktoré ráno vstane ako rybička so skvelou náladou, vyzlečie si pyžamo, v klude si oblečie nachystané oblečko a s úsmevom vôjde do kuchyne...:DDD ale vyššie si to napísala veľmi pekne, mne tiež trvalo dlhší čas uchopiť to z tej strany, nie tolko prikazovať ale aj prejaviť lásku, záujem a pod. Každé dieťa je iné a napr. tento môj spomalený uplakanec sa nikdy nezaujímal napr. o to ako sa vyzúvajú topánky, ako to človek vidí bežne u malých detí a takto je to u ňho so všetkým čo súvisí s povinnosťami. Mladší je super, ten sa bude vedieť za chvílu sám vyzliecť, vyzuť, obuť, ale vôbec som mu to nikdy nekázala ani neukazovala, proste ho to osobitne zaujíma.

elizabet173
3. máj 2021

@tatapipka prečo by im to trvalo dlho? Nemusí vyskočiť ako rybička, ani s úsmevom vojsť do kuchyne ale ani by ma nenapadlo 5 ročného obliekať. Myslíš si, že za rok sa zmení natoľko, že by som ho neobliekala ešte aj do školy? A čo mamka, ktorá má päťročného syna a trojročné dvojčatá? Predstav si, že sa všetci ráno poobliekajú, veď by sa zbláznila. Áno, každé dieťa je iné, ani môjho netankovalo, ako sa obúvajú topánky, maximálne ich vyzul, ale kopačky boli silnou motiváciou, päťročný sa za jedno poobedie aj šnúrky naučil zaviazať a keď ma ešte počul, ako ho chválim babke (samozrejme tak, aby počul), tak sa snažil ešte viac. Učiteľka v škôlke má tých päťročných vyše dvadsať, veď by nevyšli von, päťročné deti sa bez problémov obliekajú samé. Čím sú samostatnejšie, tým sú sebavedomejšie. A nehrozí im, že o rok v škole sa rozplačú, ak im to nepôjde.

tatapipka
3. máj 2021

@elizabet173 ja mám teda 4,5 ročného tak snád to do tých 5 rokov dá s úsmevom a stopnem mu aj rekord..:DD...Hej aj u nho je silná motivácia pochvala, ale iba od cudzích ľudí mám dojem.

lylyjana
3. máj 2021

@dinkel uz viackrat som sa stretla s tym, ze treba vraj dietatu dat na vyber, aby malo pocit moci, ze rozhoduje samo. Ze nepovies, ze pod sa obliect, ale: das si toto bodkovane tricko alebo toto pruzkovane. A podobne. No myslim si, ze urcite treba byt dosledny v reakciach, aby aj ona vedela, ze ked bude konat takto, ty budes reagovat vzdy rovnako a bude vediet co cakat a nebude skusat.

elizabet173
3. máj 2021

@tatapipka tak to využi, pôjdete niekde na návštevu a tam

sense
3. máj 2021

Moja keď mala 5 (že teraz čerstvých 8) vstava o 6.30, keďže do školy musela o 7.30... Nežijem na svk, povinná školská dochádzka je u nás od 4 rokov, čiže pevný rezim.. Takže budíček 6.30...takych 5 max 10 min ma ešte na prebratie a pomojkanie, potom sa obliekla a "postlala" (vystrela paplón) upratala plysakov... Potom česanie a o 7.00 max 7.05 raňajky, potom umyť tvar, zuby krém a odchod do školy... Takto mame v podstate od mala ešte a okrem budíka ma takýto režim aj cez víkend len časovo je to neskôr...a keď sa zobudíla mohla pozerať rozprávky podmienka oblečená a postlane...
Poobede prišla domov, dali sme olovrant a šla na ihrisko 17.00 sme išli domov, keď mala 3 chodili sme zo začiatku s revom lebo nechcela ale po čase pochopila ze jej jedy a revy nepomôžu... Ú nás pomáhalo vtedy nedohovarat neprosít, jednoducho chytila som za ruku a šli sme aj keď ju bolo počuť na cele sídlisko...
U nás pevný časový režim úplne odmala zaberal najlepšie aj keď to bolo občas obmedzujúce... Hlavne víkendy, dovolenky... Teraz začína byť drzejsia hlavne keď ma upratať treba pivedat 3x...
A aby to nevyzeralo také dokonale tak aj u nás sa občas zvyšuje hlas ale keď už počuje zmenu v hlase vie ze je sa začínam hnevat.. Ráno najviac zaoberalo keď prídeš neskoro budeš sa musieť sama ospravedlniť učiteľovi a večer, nebude nachystané na spanie tak nepozerá svoju obľúbenú rozprávku...
Co sa jedla týka nemusí ľúbiť všetko ale... Musela nové veci skúsiť a takisto neexistovalo pivedat nechuti mi predtým ako neskúsila... Ak špekulovalo ôk nemusí jest ale iné nedostane, nespočetné veľa krát som obed zobrala a dostala na olovrant alebo večeru...
Doma sme tvorili, maľovali, hrali hry plus musela sa aj sama hrať... Do 6 rokov 19.00 bola v posteli najneskôr 19.30 už spala, od 7 rokov chodí 19.30 -19.45 do postele, do 20.00 ostávam s nou potom odchádzam...
Keď je v posteli už neje a nepije... Môže vyjsť max na wc
A čo sa oblečenia týka tak dostala vždy na výber z 2 veci a oblečenie sme chystali večer pred spaním...
A keď sa podarí veľa chváliť... Keď bola neposlušné, večerná rozprávka nebola, a takisto párkrát keď nechcela upratať hračky som vzala smetné vreco a upratala ja... Odvtedy stačí sa spýtať ci mam upratať ja... Odmalička si ale upratovala hračky štýlom, že sme "upratovali" spolu že som jej pomáhala ukazovala kam ma co dat...
Zo začiatku to nebolo ľahké a počúvala som aj od mamy aj od kamoši ek že prečo som prísna a prečo si musí upratovať, prečo musí pomáhať, prečo to a prečo hento... že ju mám nechať atď... Ale ráno nepotrebujem stres lebo potom som jak časovaná bomba a večer mam rada klud

sense
3. máj 2021

Ráno keď bolo vidieť ze sa jej moc nechce sme pretekali kt bude rýchlejšie oblečená, ranajkivali sme spolu a potom sme si zuby umýval tiež spolu... Čiže u nás to nebolo len príkazy že obleč sa, ponáhľa sa, nemotaj sa... Ale videla ze to robím aj ja....
Keď ju chystával ex do škôlky tak on vstaval ešte chvíľu skôr lebo on mal rád ráno kľud čiže keď ona ešte spala tak on si spravil hygienu a všetko s kludom

alice8mi
3. máj 2021

@dinkel ja suhlasim s nazorom od lylyjana, skus dat malej na vyber,aby vedela ze aj na jej nazore zalezi,ale samozrejme TY jej musis dat moznosti. Napr my fungujeme tak ze vyberame s dcerou oblecenie do skolky spolu-ja jej poviem "vyber si dlhe rifle a dlhe tricko/vyber si ktore satky chces/vyber si mikinu so zipsom"- a ona si vyberie to co jej poviem ale uz konkretne tricko si da podla svojho uvazenia. Tiez chodime von rovno zo skolky,ale zas jej dam na vyber (pokial nemame konkretny program)-a ona si vybera z moznosti ist na ihrisko,ist na bicykel,ist sa prejst do mesta. Ale ja jej stale ponuknem iba take moznosti ktore su ok,cize viem ze kazda jej volba bude vhodna. Zaroven je aj ona spokojna ze o niecom moze sama rozhodovat 🙂. Vyskusaj to parkrat takto,mozno sa ti to tiez osvedci ;)

dinkel
autor
3. máj 2021

Ja veľmi ďakujem za všetky odpovede, dosť ma to inšpirovalo. Keď sa takto s odstupom na všetko pozerám, tak mi došlo, že nie som dôsledná a dcéra nepociťuje následky tak trocha aj kvôli tomu, že keď je doma manžel, tak on neznáša tie dcerine plače a krik. Lebo keď dcéra spustí tie jej revy, tak on to neznesie a nakoniec sa ešte aj my dvaja pochádame, tak aby bol kľud často ústupim. On zvyšuje hlas na malú častokrát už z nervov čo na ňu má a na druhej strane ju má veľmi, až moc rád. Takže tie dcerine scény už sú akoby zo zvyku, že vie že si tým presadí svoje. Dajte ešte nejaký typ na večerné kúpanie, keď mi protestuje že sa nejde kúpať. Aky následok by to malo mať, lebo ona v pohode bude špinavá aj týždeň. Napr. Umývanie vlasov je úplne des. Mám ju nechať vyrevať?

dinkel
autor
3. máj 2021

Inak ráno v pyžame do škôlky by bola sranda, ale na to je zase taká múdra, že pri dverách doma by revala, že chce sa obliecť, ale len by stála a revala, To už by som ju musela so žeriavom dať dotiahnuť do škôlky. Proste zisťujem, že sme strašne urevana rodina😀

elizabet173
3. máj 2021

@dinkel reve preto, lebo si chce vymôcť svoje a už dávno zistila, že to perfektne funguje a zistila aj to, že vy radšej ustúpite, ako by ste mali počúvať jej rev. Takto ste ale v začarovanom kruhu, to povedz aj mužovi. A dcéra keď začne revať, tak ju pošli do jej izby, má právo revať a vy zase máte právo na kľud, takže ju nemusíte počúvať. Keď doreve a bude sa chcieť rozprávať, radi sa s ňou porozprávate. A zase motivácia - chce bicykel, kolobežku, kolieskové korčule....doplň si čo sa ti hodí, no žiaľ nemôžem ti to kúpiť, lebo reveš ako malá, malým deťom sa kupuje len hrkálka alebo plyšák. Skús nerevať desať dní, či by to nešlo - môžete si kresliť do kalendára smajlíkov, slniečka, čo chce za každý deň, kedy nereve. Čo sa týka toho večerného kúpania, nemusí sa kúpať, stačí sprcha, ale možno je to len sprcha, iba si napísala, že kúpanie. Už je veľká, ukáž jej, aké choroby môžu vzniknúť, ak sa nebude umývať. Možno pomôžu aj DVD Bol raz jeden život. Vyrevať pred spaním nie je zrovna najlepšie riešenie, skôr jej pred tým povedz, že či bude revať alebo nebude, do sprchy pôjde tak či tak, lebo je to potrebné. Toto je vec, o ktorej nediskutuj.

elizabet173
3. máj 2021

@dinkel ešte ma napadlo, čo robí doma, keď prídete zo škôlky, keď píšeš, že nič nechce robiť a ani von sa jej nechce ísť? A nakresli jej na výkres hodiny, aby vedela v akej polohe majú byť ručičky, keď musíte odísť z domu. Desať minút pred tým jej pripomeň, že odchádzate, či bude oblečená alebo nie, či bude najedená alebo hladná. O päť minút jej to pripomeň a v určený čas odchádzate. Ak má rada rozprávky, tak večer môže pozerať len osprchovaná a v pyžame, ináč rozprávka nie je. Musíš nájsť niečo, čo na ňu zaberá, ty ju najlepšie poznáš, ja ti tu chaoticky píšem, čo mi práve príde na um.

maris5
3. máj 2021

U nas bol rano problem so vstavanim, tak sme zaviedli ritual. O 19.00 umyt, najest, do pyzama, zuby, vycikat a do postele najneskor 19.40. Nestihol si? Necitame rozpravku. Si smadny? Mal si pit. No dobre, moze sa ist napit, ale najprv ho sprdneme. 🙄Rano uz nie je problem zo vstavanim. A kolko krat je uz o 20tej tuhy.

sense
3. máj 2021

Moja sa kupe malokedy, kupanie ma skor ako zabavu napr ked vonku leje...inak sa sprchuje obcas sa sprchujeme spolu.... neviem ako casto jej umyvas vlasy ja mojej tak raz za 5 dni...ja jej ona babike ...

andreatytler
4. máj 2021

@dinkel Baby ti poradili velmi dobre (aj ja si toto zapisujem do buducna ked ten nas bude vo veku vasej dcery).
Ja by som poradila popracovat na vasich reakciach (hlavne to ako muz nervaci a ako ty ustupujes.) Treba byt zjednoteni a trpezlivi... viem, lahko sa to hovori, hlavne to s tou trpezlivostou🙂. Mne sa zda ze dcera vas ma velmi dobre precitanych a vyuziva to vo svoj prospech.

canany
4. máj 2021

Ja mam 5 a 7 rocnych. Viacere vyssie spomenute aplikujem. Vstavaju uz hodinu skor ako mame odchod z domu. Zacinali sme pol hodinou, ale nefungovalo to, nestihali. Maju svoje povinnosti: wc, umyt ruky, ranajky, prezliekat, umyt zuby. Kedysi to bolo aj na papieri a davali si magnetky, ked splnili. Niekto tu spominal nevychovu, neodporucam, mala som zaplatene, ale po par vzhliadnuti som to stornovala. Dcera je mladsia a baran, zatina sa uz od malicka. Tiez som davala na vyber, ked si vyberie nieco nevhodne, argumentujem a vysvetlujem preco by si mala vybrat nieco ine. Ona je taka, ze musi sama chciet. Ale tiez mame rana, ze bez kriku a placu sa nepohnu. A ked sa nechce prezliect, ved dobre pojde v pyzame, nechce ranajkovat, oka pojdes hladna. Malemu som uz raz takto vyliala ranajky do wc, ked nemienil 15 minut vstat a isiel hladny. Naposledy ma oklamal a namiesto 1 hracky si zobral viac, tak teraz ma uplny zakaz.
A k umyvaniu vlasov. Ja som malej nakecala, ze ked si vlasy umyva, premasirujem pokozku, aby sa ozivili korienky blasov a rastli, chce mat vlasy ako Locika z Na vlasku, tak u nej to funguje, syn bliaka pri kazdom umyvani, tiez to bol boj od mala, kupila som na zaciatku taky siltik, aby mu to neslo do oci, neskor sme vymenili za handricku na umyvanie (neviem ako sa to vola) a tu si drzal na ociach, teraz funguje uz bez toho.

zuzanaete
4. máj 2021

Saty nech si sama vyberie a pripravi este vecer na dalsie rano. Rano potom odbudne stres, ze to dlho trva.

lubi40
4. máj 2021

@dinkel ojojoj, nic extra -normalne 5 rocne dieta. Skusa, co si moze dovolit🙂 Takze treba nepovolit. Nechce sa obliekat - nemusi, naloz ju v pyzame do auta a ona si to rozmysli. Nechce jest - nemusi, bude hladna. Nechce sa umyvat - umyjem ja- nasilu, nabuduce sa umyje sama...Toto nie su ziadne velke problemy, len netreba povolit. Osobne odporucam nejaku knizku o vychove/ psychologii deti. To, ze potom uz nechce ist von - nuz nie kazdemu sa chce. U nas napr zabera, " nemusime ist von, ale ziadna telka, tablet, telefon..."

poopsie
4. máj 2021

Teda, to ako keby som čítala o nás 🤣dcéra je tiež tatkova láska, jeho si ohyba... Fungujeme už strašne dlho, že ja jej vyberiem na posteľ oblečenie, dva komplety a vyberie si z nich... Takto predchadzame vymyslaniu-co obliecť, večernú sprchu mame nastavenú, že každý druhý deň - kôli výstupom.. Ona si zvykla a je šťastná.. Ale ja by som chcela to zmeniť na každý deň 🤔.. Vlasy umývame tak, že jej držíme uterák na očiach a spievame.... Vždy bol rev pri tom, od malička nemala rada vodu v tvári, teraz ma hysak keď ma vodu v ušiach.. Raz to zvladne uplne bez uteraka, že je veľká.. A na ďalší krát rev 🤷‍♀️

janedoe
4. máj 2021

@elizabet173 heheheh..... moj krpan je v tomto extra tvrdohlavy. Ked chce, tak je obleceny v sekunde, ale ked nie, tak nema problem sediet pol dna v prazdnej izbe, on sa zabavi (mame hrackaren, tamze v detskej maju fakt len postele 🙈). Pre neho to jednoducho nie je dolezite a mam pocit, ze seriozne nicove nic nezabera vtedy. A aj do skolky uz isiel v pyzame. Nevadilo 🤷‍♀️ Jedenie. Nema cas, tak je schopny nejest cely den. Jedine co funguje je budik v poslednom case a aj to len vecer, lebo chce precitat pribehm vtedy fici ako raketa.

canany
4. máj 2021

@poopsie toto ako u nas oci a usi 😅, tak si drzali uteracik cez oci a prstami si zapchavali usi, zapchavanie usi mame doteraz, ale zaujimave, ze skocit do bazena a tam sa potapat bez okuliarov a zapchatych usi, tak s tym nema problem ani jeden

poopsie
4. máj 2021

@canany a ešte si potom pýta sprchu priamo na tvár, nadychne sa, zapcha nos..🤦‍♀️Ale keď jej tečie pri umývaní...kobiec sveta.. Deti 🤷‍♀️

elizabet173
4. máj 2021

@janedoe ak je tvrdohlavy, aj ty mozes byt, ak nieco bude chciet. To sa mu uz pacit bude menej, ked mu nastavis zrkadlo. Na kazde dieta predsa dospely musi najst fintu, ma predsa skusenosti a svoje dieta si pozna najlepsie. Vidis sama, co na neho funguje

luccija
4. máj 2021

@dinkel skôr by ste mali vstávať.Veci nech si pripraví večer, aby ráno nerobila cirkus.Nechce sa umývať ráno?spýtaj sa či jej nebude vadiť, že jej deti povedia, že jej smrdí z pusy.. ona skúša a skúša 5 r je taká malá puberta😉keď muža rešpektuje viac nechaj ho ráno nech ju diriguje on.alebo motivuj, keď bude ráno kľud kúpime nálepky, pôjdeme na zmrzlinu možno to je manipulácia, ale u nás to pomáhalo.Ano musíš byť dôsledná aj ja sa to učím😜ona vie, že spustí krik a vy pre pokoj ustupite.Moja kamarátka raz v zime poslala dieťa na balkón, lebo robila scény, že nechce pančuchy, čapicu rupli jej nervy a polovyzlečenú ju dala na pár sekúnd na balkón hneď prestala, lebo bola prekvapená zo správania mamy.Nechce ráno spolupracovať...povedz, že vy odchádzate a zostane sama doma aj za cenu, že zmeskate do školky.Nedaj sa ona iba skúša a možno potrebuje ráno viac času na prebudenie zdá sa mi to malo

zuzanaete
4. máj 2021

Nam v urcitom obdobi pomohlo orientovat sa podla farieb. Teda najma rano a ked sme mali niekam ist. Deti vedeli, v ktorej farbe sa co robi. Neskor sme uz presli, ze na ktorom cisle je velka rucicka. Deti nevnimaju, ako rychlo ide cas. Takto to uz zacali trochu vnimat.