Ahojte,
mam otazku snad mi poradíte🙂
Dokedy sa mozme rozhodnut do akej ZŠ dáme dieta?do dňa zápisu??alebo niekde este predtým sa to nahlasuje ??a ak si vyberieme dve zakladne skoly tak co??dakujem za odp.
Najlepsie zavolat na vybranu skolu, a opytat sa priamo na ich postupy a zvyky, moze sa to lisit, tak aby sa predislo pripadnym nedorozumeniam....
Na margo zapisu do viacerych skol -- samozrejme, ze je to mozne..Mne to potvrdili aj na min. skolstva aj v nasej skole..a pisu o tom naprikald aj tu:
https://eduworld.sk/cd/nl/315/zapis-do-prveho-r...
Je to minulorocny clanok ale nic sa na veci nemenilo okrem datumu zapisu do skoly.
Povedali mi to presne tak isto ako je to uvede v clanku -- dieta moze byt zapisane aj na 10 skol, len do konca augusta musis dat na vsetkych 9 vediet, ze nenastupi, lebo nastupi do tej jednej..
Baby, článok bol fajn, mnohé mi ozrejmil @m.i.r.i. Ale jedno som tam nenašla. Čo ak pôjdem na zápis len do vybranej školy, nie do spádovej, a náhodou mi dieťa nevezmú?
U nás je totiž taká špecifická situácia, že naša spádová škola je od nášho bydliska ďalej ako tá, kam dcérku chceme dať (no, 1 sídlisko, 2 školy, neviem, podľa čoho to delili). Do tej, kam dcérku chceme dať, chodia aj deti našich susedov, takže doteraz problém nemali, deti bez problémov prijali. Nik nebol na tej našej spádovej s deťmi na zápise. Ale čo ak napr. tento rok bude detí priveľa, a budú musieť odmietnuť? Ísť s dcérkou na oba zápisy pre istotu?
@katrinka8 Ono to nie je uplne fer, voci tej spadovej skole, ale v podstate ti musia dieta prijat, aj ked dorazis 30. augusta za riaditelom a povies, ze chcete nastupit na vasu spadovu skolu. Mozu ti vynadat, mozu hocico, ale dieta ti zobrat musia, bez skoly neostane. Normalnejsie je samozrejme prist hned ako sa dozvies, ze to je jedina moznost.
Samozrejme, ze mozes zapisat diata aj na dve skoly, ale ak mas takmer na 100% iste, ze ti dieta zoberie ta skola, ktoru si si vybrala, nemusis cestovat 100 km hore dole na zapisy.
@rutie - no veď to je tak, že netuším, či mi ju zoberú. Resp. susedovie deti (nie jedných susedov, ale všetkých tuto na okolo) zobrali všetky. Takže čisto teoreticky by mali zobrať aj našu. Ale ktovie, či sa tam práve v tento rok nebude hlásiť nejaké enormné množstvo detí...
Nemáme to "100 km", len je to dosť nepohodlné jednak pre nás ako rodičov voziť / vodiť dieťa do spádovej školy (bohužiaľ kvôli mojej práci budem s ňou musieť chodiť autom, tam je zlý prístup pre autá, tiež synčekova škôlka na úplne iný smer, moja práca tiež) ), a jednak do budúcna, keď tam už bude chodiť sama, je to nebezpečnejšie, kvôli križovatke s autobusmi a dosť takou nebezpečnou dostupnosťou pre dieťa z našej strany sídliska. Dcérka je dosť hamboška, tak preto sa mi moc nechce ju "zbytočne" stresovať 2 zápismi. Ale zase ak je to nutné, inú možnosť mať nebudeme 🙂 Asi pôjdem ešte na výzvedy ku susedom.
Lebo dokonca som počula aj názor, že škola musí otvoriť toľko tried, koľko detí sa im prihlási škoda, že mi v tej chvíli nenapadlo sa dotyčnej kamošky opýtať, či to nemyslela tak, že táto konkrétna škola to tak berie, že podľa počtu prihlásených detí si potom otvorí triedy. Ale to sa mi moc nepozdáva, že by škola mala takú povinnosť, preto som sem napísala, nech poradia baby so skúsenosťami.
Pokiaľ viem, tak väčšina škôl skôr bojuje o deti a teda nie je problém zapísať dieťa do školy mimo bydliska. Problém môže byť len vo veľkomestách a pri vychytených školách.
Ale najlepšie je spýtať sa na situáciu priamo na danej školy. Osobne si teda vždy aj zisťujem, kto bude učiť prváčikov v danom roku a snažím sa vybrať tú naj pani učiteľku. čiže za seba vyberám vždy učiteľku a až potom školu. Hlavne na prvom stupni je to tak dôležité.
Po zapise kazdy riaditel/riaditelka urobi organizaciu na dalsi sk.rok.ako preorganizovat triednictvo,ci prijat dalsieho ucitela do prac.pomeru...atd.to ale nemusi byt na 100%definitivne. Napr.na kosickom sidlisku Lunik IX pride na zapis par rodicov s detmi a v septembri ich zrazu pride 100 kusov(to som len tak strelila),ale urcite tam maju kazdy rok riadny nepomer.len tipuju ako to nakoniec dopadne.ale kazdy riaditel potom do 15.9. odovzdava zoznamy ziakov a pocty a podla toho dostava prispevok od statu na kazdeho ziaka.ak sa ziak premiestni zo skoly na skolu po 15.9.,tak neviem ci sa da tento prispevok premiestnit aj s nim.myslim,ze ostava na skole kde bol zapisany do 15.9.takze si myslim ze zapis sa robi kvoli predbeznej organizacii,ale samozrejme nie je definitivny.zmeny sa musia dat urobit stale.ved ludia sa stahuju pocas celeho roka.ale samozrejme by bola hlupost preorganizovat triedy kvoli ziakovi,ktory sa zapiše neskor a nie je z obvodu.je jednoduchsie povedat rodicom nech ide na spadovu skolu,ci skusi stastie inde.ak ale pride na zapis vcas,nevidim dovod,preco by ho nemali prijat.kazda skola sa bije o ziakov kvoli financiam.je somarinou povedat "my chceme len nasich spadovych ziakov".to ziaden riaditel neurobi.moze mat problemy s kapacitou skoly,to ano,a naozaj par takych vychytenych skol existuje,ale to uz urcite vopred budete vediet.mozete sa este pred zapisom informovat.
Uff, baby, vôbec netuším, ako tieto veci fungujú, takže je pre mňa všetko nové 😉 Čiže ak som to teda dobre pochopila, teoreticky by sme nemali mať problém s prijatím na nami vybranú. Rodičia si ju pochvaľujú, s tým moc problém nevidím, že by tam neboli dobrí učitelia alebo čo. Aj škola ako taká je fajn, má dobré meno. Nie sme veľkomesto, nieje to nejaká extra super výnimočná vychytená škola (aspoň myslím 😀) Takže hádam to bude OK. Lebo veru som premýšľala, že tam zavolám a opýtam sa rovno, ako je to s kapacitou. Len zas aby som nebola za blbú 😀
@katrinka8 urcite to tak funguje v spadovej skole..teda, ze sa otvori viac tried..u nas napriklad na dedine byva raz jedna trieda, raz dve..podla poctu deti...myslim, ze maximalne na triedu moze byt 24 ( poopravte ma ak je to o nieco hore dole)..a ak sa prihlasi na zapise 25 deti, riaditelka zhana ucitelku, lebo by mali byt 2 triedy..ale nie je to definitivne.u nas sa urobi vyberove konanie na ucitelku normalne po zapise..ale nie je to s istotou..to sa stalo napriklad minuly rok, ze sa 2 deti odhlasili ze davaju odklad a tak sa druha trieda neotvarala...a su vsetky v jednej..ak by to ostalo ako malo byt, tak su dve triedy a prijata nova ucitelka...
je to tak ale v spadovej skole, kde su povinni prijat vsetky deti co tam patria...ak ty ale chces zapisat dieta do inej skoly a kvoli tomu by mali otvarat novu triedu -- to uz asi nemusia...
iste, ale i na spadovej skole sa moze stat, ze nema kapacitu. my sa budeme stahovat na dedinu, ktora ma zatial malotriedku 1-4 a spolocnu budovu so skolkou. pri dedine sa ale vytvorilo "satelitne mestecko" kde je mnozstvo malych deti. pochybujem ze ta budova bude casom stacit na samotnu skolu, nieto este skolu so skolkou. obec to bude musiet riesit a pravdepodobne dostavovat dalsie poschodie pripadne stavat dalsiu budovu.ked sa tam prihlasia deti, budú sice v spadovej oblasti, ale kapacita skoly nevystaci.
to tiez nie je pravda, ze na spadovej skole su povinni ho prijat. Prijat ho musia, ak bolo na zapise. Potom su ho povinni prijat len v pripade, ze to dovoluju podmienky. Ak napr. maju vo vsetkych triedach plny stav deti, tak nebudu vytvarat novu triedu a zhanat noveho ucitela (myslim ten pripad, ako tu niekto pisal ze staci to prist povedat posledny augustovy den). Ale v takom pripade je zriadovatel povinny najst nahradnu skolu, lebo niekam to dieta chodit musi.
Ono celkovo nie je velmi fer, ked sa ide na niekolko zapisov. Lebo potom niekto dostane rozhodnutie, ze jeho dieta pre nedostatok nemozu zobrat, ak nepatri pod tu skolu a miesto sa nakoniec uvolni
ak nestaci kapacita skoly, zvykne sa robit aj nove rozdelenie spadovych skol. Napr. my sme dlhe roky patrili pod jednu skolu, este ja ako dieta som tam chodila a v ten rok, ked mala dcera nastupit do skoly, niekolko ulic preradili na inu skolu a odvtedy je spadovou skolou ta.
Naozaj skoly su radsej, ked maju viac ziakov. Su bezne prestupy aj pocas skolskeho roka. Ale tiez len v pripade, ze v triede daneho rocnika je volne miesto. Su urcene maximalne aj minimalne pocty ziakov v triedach.
ja odporucam ist na zapis do vybranej skoly. Par dni po zapise zavolat do tej skoly, to uz maju predstavu, kolko deti im na zapis prislo a ci je teda predpoklad, ze budu prijate aj vsetky deti mimo obvodu. A potom zacat hladat inu skolu. Urcite este pred letnymi prazdninami.
@m.i.r.i - áno, tiež si to tak myslím, ako vravíš 😉
@pietra - no, je to také trochu "chaotické" tým, že sa teraz dajú školy vyberať. Ale zase nejako sa zariadiť musia, veď rovnakým spôsobom v podstate funguje aj výber stredných škôl - teda podobne. My sme tiež pôvodne patrili pod úplne inú školu, tú máme priamo za panelákom. Ale pred pár rokmi sa zmenila a už je to len 8-ročné gymnázium (predtým tam bola ZŠ + 8-ročné gymnázium). Bolo to ideálne, škola hneď vedľa škôlky, rovno za domom, bezpečná cesta bez áut pre deti. Tešila som sa, aj ja som tam chodila ako dieťa na ZŠ.
No a potom tam ZŠ zrušili - asi v roku, keď sa dcérka narodila, ani som o tom nevedela, riadne som bola prekvapená, keď som sa to dozvedela. No a hodili nás na školu, ktorá je pre nás úplne od ruky. Tú druhú - kam chceme dať dcérku, máme oveľa bližšie, aj je tam bezpečnejšia cesta+ je väčšia ako naša spádová, takže tajne a pevne dúfam, že miesto sa nám ujde 😉
Ahojte poradte prosim.mam dilemu. Dcera je velmi tazka povaha,tvrdohlava a vzdy dosiahne co chce. To len tak pomimo. Otazka je ci ju dat do skoly co je dalej od bydliska,je to velka skola cca 24 deti v triede ale nechce tam ist! Alebo ju dat do skoly kde chce ist kamaratky tam idu je to mala skola,vychovavatelku tam robi moja mamina. Ale je to skola s vyucovacim jazykom madarskym. Oba jazyky ovlada perfektne. Dakujem za nazor a reakcie!
@ukkereve ja osobne by som na mieste rodicov, ktorych deti rozpravaju oboma jazykmi - dala dieta na slovensku zs. Je uzasne ak dieta vie dalsi jazyk. Ale malo by spisovne slovencinu ovladat. Vravim z vlastnej skusenosti s mladymi ludmi, ktori.chodili na madarske zakladne.a stredne skoly. Ale problem nastane na slovenskych VS a riadny. Ucim na VS a tito mladi ludia nevedia pisat po slovensky a je to naozaj des. Mame studentov s madarskou narodnostou, ktori chodili na slovenske.skoly a je to neporovnateľné
@bubinkaaa Pôjdete do danej základnej školy, ktorú ste si vybrali na zápis. Môžete aj do viacerých, príde Vám rozhodnutie, kam dieťa vzali a potom sa rozhodnete. Ale ak je to škola mimo obvod bydliska, je potrebné dávať žiadosť ešte pred zápisom.