Vrátenie školného zo škôlky v prípade predčasného zaškolenia

darja12
17. jún 2021

Ahojte mám otázku... Dcéra je septembrová, no keďže sa v predškolskej triede uvoľnilo jedno miesto, tak navštevovala túto triedu ako 5 ročná a teda platila školné v plnej výške a tiež aj stravu. Budúci rok mala teoreticky chodiť do predškolskej opäť a teda už školné neplatiť a tiež mala mať zníženú sumu za stravné, no urobila testy a budúci rok nastupuje do školy. Chcela by som sa opýtať.. nemáte skúsenosti s tým, či škôlka zvykne vyhovieť žiadosti o vrátenie školného a časti stravného? Keď sa to tak vezme, ide o celkom slušné peniaze.. Ďakujem

ukulela
17. jún 2021

@darja12 myslím, ze je to na rozhodnutí zriaďovateľa. Školné možno, ale stravné sotva, tam mi to pride komplikovane na vyúčtovanie od statu....

pininka1
18. jún 2021

My sme mali to iste, nic nam nevratili, je to vase rozhodnutie ze predcasne zaskolujete, zial system je tak nastaveny.

pietra
18. jún 2021

vrátenie je čisto individuálne a len na dobrej vôli zriaďovateľa, keďže tam to neplatenie školného je presne stanovené, že za predškoláka sa považuje to dieťa, ktoré k 31.8. toho roku dosiahlo 5 rokov. Predčasné zaškolenie je vaše rozhodnutie, takže nie je povinnosť peniaze vrátiť.

darja12
autor
18. jún 2021

@pietra a ak je zriaďovateľ mesto, tak je rozhodnutie na riaditeľke škôlky alebo mesta?

nevenka
18. jún 2021

@darja12 mesta. Tiez sme to riesili. Dcera je septembrova, podotykam, ze sa narodila 1.9. necelu hodinu po polnoci, tak sme boli na testoch. Ona vsak nejakym cudnym sposobom testami nepresla, co mi je zahadou, lebo nema problem zobrat knihu a citat, pocita spamati atd...vsetko robi s prvakom doma. Ale teda ona pojde do tej predskolskej teraz, takze u nas je to bezpredmetne uz, ale riaditelka mi hovorila, ze uz to jedna rodina riesila a mesto im to neodpustilo ten poplatok, lebo v tom usmerneni, ci vyhlaske, ci kde, sa pise, ze zriadovatel moze (ale nemusi) tejto ziadosti vyhoviet. Nase mesto neodpusti skoro nic, ako tak zistujem, celkovo. Takze je to na ich dobrej voli. Ja odporucam tu ziadost podat a dufat. Za skusku to stoji.

nevenka
18. jún 2021

@darja12 a to stravne, to sme neriesili, ale to by asi bolo velmi komplikovane, to neviem.

ukulela
18. jún 2021

@darja12 u nas obec odpustila minimalne od zapisu do skoly ... ale teda iba skolne, stravne - to sa viaze na dotaciu od statu a tam si naozaj neviem predstavit to zuradovanie ....

ava11
18. jún 2021

@darja12 dcera je novembrova a isla do skoly o rok skor, nam skolne vratili. V zakone je (alebo teda vtedy bolo, nemam to teraz nastudovane), ze dieta ma narok na bezplatnu skolku rok pred zacatim skolskej dochadzky. O veku tam nebolo nic.

darja12
autor
18. jún 2021

@ava11 a darí sa jej? November, to už je silná káva? Stíha?

ava11
18. jún 2021

@darja12 a to je este aj predcasne narodena 😉 Stiha bez problemov, ona uz nastupovala do prvej triedy s tym, ze vie citat a pisat (tlacenym), jedine pisane pismo vedela len precitat, ale napisat nie. Matiku ma tiez na vyssej urovni, nez je priemer v jej veku. Zatial sme neolutovali, uvidime vo vyssich rocnikoch, ale nepredpokladam problemy, je sikovna a svedomita. Socialne bez problemov, je oblubena, zvacsa ju najdem s chalanmi pri futbale, ucitelka si ju chvali. Je pravda, ze niektori spoluziaci su aj o vyse roka starsi, ale okrem vyskoveho rozdielu to nie je vidiet. My sme vysoka rodina, takze aj to casom dobehne 🙂

darja12
autor
18. jún 2021

@ava11 nie je ,,nadaná,, či ste neboli na testoch?

ava11
18. jún 2021

@darja12 nadaná nie je, je len normálne šikovná, vyrastá v učiteľskej rodine a má staršieho súrodenca. V škôlke by už úplne zbytočne stagnovala, preto sme ju dali. Testy absolvovať musela, bez toho by ju predčasne nezaškolili. Najprv klasické predškolácke v MŠ a následne špecializované v CPPPaP. Tie zvládla, takže ju odporučili.

darja12
autor
18. jún 2021

@ava11 lebo vraj je to tak, že deti, čo prejdú testami na predčasné zaškolenie musia mať iq min 120, že tie testy sú tam tak stavané a to je už len krôčik k tomu, či nie je dieťa aj nadané, ale to by jej vyšlo v tých testoch a odporučili by Vám dalšie..

ava11
18. jún 2021

@darja12 iq testy robiť nemusela, takže výšku jej iq neviem a ani ma to popravde nijako extra nezaujíma. Je to bežné ničím extra výnimočné šikovné dieťa s dobrým potenciálom. Máme tu blízko aj školu pre nadané deti, ale nechceli sme sa uberať týmto smerom. Obe deti chodia na bežnú základnú školu, kde sme spokojní.

darja12
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
darja12
autor
18. jún 2021

a koľko testov robila v cpppap? my dva.. jeden 30 min a druhý asi 2 hodinový a tam nám hovorili aj pásmo iq..

ava11
18. jún 2021

@darja12 najprv robila taky skupinovy s asi 6-7 dalsimi detmi a potom ju mala psychologicka samu asi hodinu. A potom este so mnou pohovor.

darja12
autor
18. jún 2021

@ava11 zaujímavé.. my sme teda mali iný test..

pietra
18. jún 2021

@darja12 na rozhodnutí mesta, keďže tieto poplatky idú priamo mestu.

pietra
18. jún 2021

v skolskom zakone sa pise, ze pre dieta, ktore dosiahlo k 31. augustu 5 rokov, je materska skola povinna a taketo dieta neplati skolne. Predskolak bol vzdy definovany ako dieta, ktore k 31. augustu dosiahlo 5 rokov