Veľmi hanblivé dieťa

2. dec 2024

Mam 5 a pol rocnu dcerku, je velmi hanbliva a aj dost citliva. Chodi na sportovy kruzok, velmi sa jej tam ale nechce. Pocas hodiny ked jej treba na malu, tak sa hanbi vypytat od trenerky a pocika sa. Inak v beznom fungovani sa jej nehody nestavaju. Ked to s nou preberame a vysvetlujeme, tak len povie, ze sa hanbila vypytat. Stalo sa to uz niekolkokrat. Co by ste robili v nasej situacii?

adri266
2. dec 2024

Akceptovat to, ze dieta ma taku povahu. Som mama citliveho a hanbliveho dietata. Uz ma sice 18 a konecne sa zacina osmelovat, ale uzili sme si svoje. V skole sa rozplakala, , ucitelia sa mi casto stazovali. Ja som vzdy iba pokrcila plecami. Nechajte ju vyplakat sa a bude ok.
Bud jej oporou, rozpravaj sa s nou o tom, mozete hrat roleplay, ze Ty si ucitelka a ona sa ma vypytat na wc, ale v konecnom dosledku, ona si musi sama v hlavicke ulozit.
Mozes este trenerke povedat, nech sa jej opyta, ci jej netreba na WC, alebo ak ma tam kamosku, nech sa ta kamoska pyta aj za nu.

pribinak
2. dec 2024

To vibec nemusí byt hanblivosti. Pozri si niečo o sociálnej fóbii v detskom veku

madeincssr
2. dec 2024

Nenutil by som ju tam chodit. Mozno ma trosku socialnu fobiu, mozno trosku tremu (z toho to cikanie)...

danyelia
2. dec 2024

Tak ako prvé mi napadá, aby ste sa s dcérou a trénerkou dohodli, že ak potrebuje ísť na WC-ko, nemusí sa pýtať, nech len rovno ide. Ale zase na druhej strane, ako trénerka malých detí v krúžku by som nadšená nebola, ak dieťa niekam odíde bez oznámenia a niečo sa mu nebodaj stane -spadne, udrie sa (zažila som 🙄) A už problém - prečo dieťa niekam samo odišlo bez vedomia trénera. A jasné, že ten problém s hanblivosťou riešiť, nájsť príčinu, snažiť sa ju tzv. osmeliť, chodiť medzi deti, ľudí...

letfenixa
2. dec 2024

Išla by som k psychologicke. Synovi terapia hrou, aj filialna terapia veľmi pomohli. A riešila som to, kým nastúpil do školy.

biglovemom
2. dec 2024

To hanblivost je velmi nízke sebavedomie dieťaťa .

Ak jej chcete pomoct hlavne do budúcna smer psychológ

bystrozraky
2. dec 2024

@letfenixa Ako si mu vysvetlila navstevy i psychologa, bez toho aby si myslelo, ze nie je v poriadku?

biglovemom
2. dec 2024

@bystrozraky ale sak decku nepovieš Jurko ideme psychologovi lebo asi si neni v poriadku🤦🏼‍♀️😂
Ked som ja bola sli sme za ujom . Bude sa s tebou rozprávať a hrať….

autor
2. dec 2024

@biglovemom neviem ci ma nizke sebavedomie, skor si myslim, ze je to jedoducho povaha. Ja som bola uplne presne taka ista - neskutocne hanbliva v cudzom prostredi. Aj ona je taka, v prostredi kde vsetkych pozna a citi sa prijemne, sa ziadna hanblivost neprejavuje

autor
2. dec 2024

@pribinak idem pozriet . Pravdupovediac neviem co to je, asi som o tom este nepocula

biglovemom
2. dec 2024

Neprejavuje- lebo ,ako pises ich pozná. Je si istá sama sebou.Je v cudzom prostredí je si sama sebou neistá - nízke sebavedomie.
Návštevou psychológa isto nic nepokazis

autor
2. dec 2024

@danyelia ty si nieco navhrla a potom ten napad v zapati aj zavrhla 😅 nie, sama asi len tak na wc nepojde, to by sa asi ani nasej trenerke nepacilo... A co sa tyka osmelovania - od malicka sa casto stretava s rovesnikmi, starsimi detmi aj dospelakmi.

danyelia
2. dec 2024

To áno, ale zase to beriem z tej strany, že ak sa mi má dieťa pocikať na tréningu (a utrpieť tú hanbu a konplikácie), tak radšej nech odbehne na wecko sama - tak predpokladám, že niečo po ceste nevystrojí, veď vekovo je takmer prváčka...Tak neviem, ja by som v takom prípade moje dieťa postrašila, že dostane na tréning plienku 😬 Lebo hanba-nehanba, vypýtať na záchod sa musí...Nemyslím to v zlom, ale čo ak bude nabudúce potrebovať ísť na veľkú? Sa tam pred všetkými po💩 ? Tu by som už bola prísnejšia a za neopýtanie na WC pohrozila trestom (3, 2, 1 pohoršujúce a ukameňujúce komentáre štart 😁)

autor
2. dec 2024

@biglovemom prosim, riesili ste s psychologom konkretne takuto hanblivost dietata?

kleopatra114
2. dec 2024

Aj ja mám také dieťa a aj ja som taká bola. Ako cez kopirak. Hoci áno, navštevovali sme odborníkov - v 4 rokoch to bola detská sociálna fobia .Ale neboj , v skole sa to začalo lámať . Extrovert z nej nikdy nebude, kamaratov mať tiež veľa nebude, ale nevadí, stačí, že bude normálne fungovať vo svojom introvertnom svete. Ps: rozhodne nemám nízke sebavedomie a ani dcéra .

biglovemom
2. dec 2024

Hanblivost konkrétne nie , nieco ine , ale to co pises sedi na to co ja pisem😀
Vies darmo ti ja napíšem to a druha matka ono…. Jedine psychológ ti da správnu odpoved.

mabenn
2. dec 2024

pockala na vyssi vek...kruzky by som zaviedla na zakladnej skole

vilma7
2. dec 2024

Pred tréningom ju dám na WC s ten tréning jednoducho musí vydržať.
Ale tiež sa mi zdá, že problém bude inde. Ze to pomočovanie nemá s hanblivostou nič spoločné.

autor
2. dec 2024

@vilma7 pred treningom sa samozrejme vycika. Ale pocas neho aj dost pije a proste to na nu aj tak pride. Pripada mi, ze je to akoby aj z nervozity, ze vtedy cika castejsie a mensi objem.
A s cim to suvisi ak nie s hanblivostou podla teba? Tak mi to dieta odvovodnuje, nemam jej verit?

euka210
2. dec 2024

Aj moj ma problem vypytat sa v skole na wc...to uz ucitelka na nom vidi a opyta sa ho. Tiez je pred cudzimi strasne hanblivy a nekomunikativny...je uz taky a nema zmysel na neho tlacit...doma vystraja jedna radost.
Ak sa da, dohodni sa s trenerkou, nech sa jej napr.v polovici opyta ci jej treba na wc.

deedol
2. dec 2024

Insk tam chodi rada? Moj je podobny typ, na plavani sa tiez to zaciatku hanbil, ale musel sa prekonat, nedokazal by to pustit do bazena. Po prvom raze sa osmelil a uz nie je problem. Len ako dosiahnut, aby to zvladla prvy raz? U nas pomohlo ze na mna videl a cestou na wcko so mnou mohol prehodit dve vety, co ho upokojilo. Teraz uz ma vidiet nemusi.

vilma7
3. dec 2024

Ako si napísala, netvozitou. Dieťa je v strese zrejme na tom tréningu.
Neviem o aký šport alebo čo ide, ale ak ma veľkú potrebu dopĺňať tekutiny, zrejme musí veľa vypotiť.
Ak šport nie je namahavy, nedávaj jej veľa vody.
Učiteľku poprosiť, nech ju ca. v strede pošle na WC.
Ja mam doma tiež hanblivú, ani v škôlke nejde na WC, drží a nosí to domov...aj mňa sa dokonca hanbí často🙂

A ak je to pre ňu stresujúce vzhľadom na charakter, nechala by som to tak alebo tam ostala s ňou. A čakala, pozerala sa...robila som to tým istými spôsobom keď mala dcéra šport.

letfenixa
3. dec 2024

@bystrozraky chodil sa hrať do herničky.

sense
3. dec 2024

Chodí na krúžok lebo chce ona alebo lebo chces ty? Keď píšeš že tam nechce chodiť . Možno ak to je dôvod pocikavanie

autor
3. dec 2024

@euka210 vy ste to teda neriesili, beriete dieta tak, ze ma taku povahu a tak to proste je. Vies, mam rovnaky pocit, ja som bola tiez pri cudzich hanbliva, az v dospelosti sa to nejak zlomilo, tak vaham, ci riesit toho psychologa. dcerka je cela ja. Mozno by som to s nim prebrala a uvidela co mi na to teda povie odbornik, aby som nic nezanedbala. Ale tiez myslim, ze je to povaha a tam nejake velke zmeny neviem ci mozu nastat, uvidime

autor
3. dec 2024

@vilma7 ano, nie je na tom treningu uvolnena. Skusime este poprosit trenerku, ci by bola ochotna ju poslat v strede treningu na wc, to je fajn napad. A ak to nepojde, s kruzkom skoncime...zrejme to nema vyznam

autor
3. dec 2024

@sense zo zaciatku bola ok, isla tam na skusku, potom zostala akasi, ze sa jej tam velmi nechce.

erika237
3. dec 2024

@autorka nemohla by si mi prosim napisat sukromnu spravu? Myslim, ze mame velmi podobne deti povahovo a tiez uz dlhsie uvazujem, ci by som s nou nezasla k psychologovi. Je velmi hanbliva, ticha, ale v znamom prostredi je to presny opak, teda asi vlastne pri nas ako rodicoch, pri starych rodicoch a ked je v nasej pritomnosti tak sa dokaze jasit a blaznit.
Keby som sa mohla s niekym podelit o pocity mozno by to pomohlo a mozno by si mi dala aj nejake typy.

sense
3. dec 2024

Tak ju tam nedávaj, zrejme sa tam necíti dobre. A pocikavat sa tam môže aj so stresu
Mám tiež hanblivé dieťa, a áno my sme boli aj u psychológa. Vekom sa to trochu zlepšilo, ale napr nám aj psychologická povedala ak je otec introvert a ja tiež nemusím byť stredobodom pozornosti. Bolo by zvláštne keby je naše dieťa úplný extrovert. Má pár ľudí pri ktorých sa super uvoľní ale sama spoločnosť nevyhladava a tiež je skôr pozorovateľ ako vodca

letfenixa
3. dec 2024

@autorka ja syna beriem, že je taký, aký je, ale tie terapie mu pomohli. Prečo čakať, kým to prekoná ako dospelý?