Veľký plač pri nástupe do škôlky

5. sep 2024

Ahojte trápi ma synček, ktorý nastúpil teraz v 3 rokoch do škôlky a zatiaľ je to každým dňom horšie čo sa týka plaču. Prvý deň bol ešte ok, nevedel, čo ho čaká, bol utiahnutý, ale neplakal. Druhý deň ešte tiež celkom fajn, sám do tej škôlky išiel, ale potom plač vo dverách, že tam nejde. Včera spustil už v šatni a dnes sa už zobudil s tým, že nechce ísť a celú prípravu, cestu aj odovzdanie preplakal. Prosím poraďte ako mu to uľahčiť, čo vám pomohlo, ako dlho to trvalo ..a hlavne keď vidím ďalšie deti, že len ten náš tam takto vyvádza, je to vôbec normálne? Ako to bolo u vás ? Mne to trhá srdce, ale žiaľ nemá na výber, musí do tej škôlky.

mirko84
5. sep 2024

Nepolavit, spravit z toho rutinu a nech ho do skolky berie otec.

adiranka
5. sep 2024

ono to takto bohuzial byva vo vacsine pripadov. aj neterka to iste, uz chodi vlastne druhy rok a trvalo velmi dlho, kym si zvykla, bolo to strasne, to som len od sestry pocuvala, ako to uz nedava. ale zvykla si, aj ked to proste trvalo. chce to jednoducho len trpezlivost a cas, nic ine.

brendaa
5. sep 2024

Držím palce, porozprávať sa s ním ukázať možno fotky čo majú na webe - tvorenie, výlety, divadlo.... môže si vziať obľúbenú mini hračku do skrinky?
Bežne deti plačú niektoré ktoré na začiatku neplakali plačú po 2 týždňoch, u niektorého dieťaťa to vydrží z času na čas celú mš.... vydržať treba

autor
5. sep 2024

Plakal aj pri otcovi, už sme tam boli aj obidvaja spolu, aj sa prestriedali, ale toto nemalo žiadny vplyv, že kto ho zaniesol. A obľúbené hračky tam má aj 2, to žiaľ tiež nepomáha. Mám pocit , že nič z toho čo skúšam , aby to bolo lepšie nemá vôbec žiadny efekt a len sa to zhoršuje, normálne sa bojím toho, čo ma čaká zajtra, nehovoriac po víkende

samik88
5. sep 2024

Neboj sa ,nie ste jediní. Ani môj už dnes nechcel ísť ,už keď sa mal obliekať tak spustil veľký plač,že on ostáva doma somnou a bračekom. Plakal aj celú cestu ,až tam sa trošku ukľudnil lebo pozeral na druhé detičky ako plačú. A plakal aj včera keď sme pre neho prišli. Tiež mi to trhá srdce, ale musíme to dáko vydržať.

siska53
5. sep 2024

Zvykne to prejst. Do 3 mesiacov najneskor. Su vsak aj vynimky, napr.moja dcera, ktoru sme nie len v skolke, este na prvom stupni vtlacali do skolskych dveri.. pritom napr.ta ista moja dcera v pohode sla do prespavacieho tabora..

11bodka11
5. sep 2024

My uplne ako cez kopirak. Prvy den stastna, druhy den v pohode v stredu uz plac. Dnes hysak v satni a teraz reve aj doma ze uz nepojde.

monika8899
5. sep 2024

U nás to trvalo mesiac, plakal cestou do škôlky a aj v škôlke.Ja som malému hovorila že sa ide hrať s detičkami a čo všetko budú robiť s pani učiteľkou.Že sa môže hrať s hračkami ktoré doma nemáme.Pred triedou dala pusu a povedala som mu že mamina príde a určite ho tam nenechá.On si musí zvyknúť na nové prostredie,neboj bude to dobré 🙂

lucia147852
5. sep 2024

A chodíš do práce? Lebo ak nie, netyrala by som ho a nechala doma. Kamarátka dala malú v januári a zvládla to super. V septembri ešte zrelá nebola. A nie, nie je normálne že dieťa takto vystrája. Bohužiaľ, nie každé 3 ročne dieťa je zrelé na škôlku. Väčšina ich však nemá na výber. Niekedy stačí krátky čas a dieťa dozreje, niektoré sa zmieria a zvyknú si, ale škôlku neznášajú celý čas, niektoré si zvyknú a páči sa im v škôlke. Skúsila by som vysvetliť, že maminka musí zarábať peniažky a chodiť do práce a on musí chodiť “zarábať” do škôlky. Že pre neho potom príde. V piatok by som ho za odmenu vzala na koláčik alebo čo ma rád.

autor
5. sep 2024

@lucia147852 Bohužiaľ nemáme možnosť byť s ním dlhšie doma, už musím do práce a bývame ďaleko od všetkých. Jediná možnosť je tá škôlka, tak dúfam mi ho nevylúčia, že si zvykne. Len neviem ako mu pomôcť, nič nezaberá

yosi
5. sep 2024

To časom prejde. Proste to zoberie ako fakt, že to takto bude a odpor je zbytočný. Okrem toho si nájde nových kamarátov a bude sa na nich aj tešiť. Aj tie učiteľky tam vedia ako na nich. Len sa tomu netreba poddávať, že mu tým znižujete. Naopak, v škôlka mu dá oveľa viac ako rodič doma

angel993
5. sep 2024

Požiadaj o adaptáciu. Týždeň byť s ním v škôlke, len sedieť v kúte na stoličke, aby ťa videl, ďalší týždeň na chodbe a ďalší týždeň pred škôlkou. My tak začíname od pondelka, a to je syn starší, ale ja odmietam nechať ho plakať. Jediný deň plakal, ale hneď mi učiteľka volala nech po neho prídem, dali sme mu 2 dni voľna, nech si vydýchne a od pondelka idem s ním. Našťastie u nás to učiteľky vítajú, lebo oni môžu ísť svoj program a nemusia utešovať deti.

sisska96
5. sep 2024

Zvykne si neboj. Poznám učiteľku v škôlke, hovorila že deti revú do októbra, potom si už pomaly zvyknú

maminkadeticiek
5. sep 2024

Je to bezne.Nepolavit.Ty nedaj na sebe svoje emocie a obavy hlavne znat.Odvazne,ohodlane,neustup,skolka je super,parada,zabava,to prejde.Od toho sa to vola adaptacny proces.

lentilka78
5. sep 2024

@angel993 tak napríklad ja mam opačný názor ako ty, par rokov som v škôlke odrobila ako pomocná sila, v kuchyni, zábavani detičiek atď a vždy najhoršie bolo keď sa napríklad maminky dlho s deťmi lúčili, niektoré mamy aj plakali atď, za mňa najlepší ale pre niekoho najviac drasticky spôsob je proste posunúť ho do triedy, zavrieť dvere a odísť, to dieťa si časom zvykne, väčšina rodičov nemá možnosť zostať dlhšie doma a čím skôr si zvykne. Aj keď s ranným plačom, tým lepšie pre všetky strany
A to teda pri týchto drobcoch vždy začiatok roka bol taky ze každý deň som mala usoplene oblečenie z toľkého plaču, ale časom si každé zvyklo 😊niekomu to trvalo týždeň, niekomu 2,niekomu mesiac ale zvykli si

11bodka11
5. sep 2024

@lentilka78 povzbudila si ma 🙂

zana124
5. sep 2024

@angel993 presne!! Byt tam s nim. V zivote som revajuce decko nechala s cudzimi zenami v skolke len 2x ale nikdy viac by som tu chybu nezopakovala. Nenechaj sa odbit, mas na to pravo, aj ked sa im to asi nebude pacit. Decko si zvykne.. Jasne, skor rezignuje.. Nechavat dieta v cudzom prostredi a este aj s placom je to najhorsie, co mozes spravit pre vas vztah. Velmi to oslabuje doveru dietata k vam ako rodicom. Tak som to citala v knihe Jany Novackovej a Ludmily Nevolovej - respektovat a byt respektovan. Drzim palce, je to strasne (a nie normalne). 🤞🤞

lentilka78
5. sep 2024

Najdôležitejšie je nepolavit a nedať to znať na sebe, že existuje možnosť si vydupat svoje(ze čím viac bude robiť cirkus, tým väčšia šanca je že ostane doma)
Stále vysvetľovať dookola ze tam bude mat nových kamarátov, dobre pani učiteľky, budú robiť zábavné veci atď

lentilka78
5. sep 2024

@11bodka11 neboj toto prejde, tie ranné plače sú bežné u väčšiny deti, aj moje všetky tri poplakali, ale časom to prešlo keď pochopili ze maminka musí ísť do roboty a aj ocko je v robote a aj starká aj starký atď, stále sme to vysvetľovali a pripomínali
A tiež takto syn plakaval už večer, keď začal večerný kolobeh, umývanie, pyžamko, večera... Už vedel ze sa to blíži a plakal, ale aj to prešlo
Držím palce 😊

zana124
5. sep 2024

Niekedy neverim, co citam. Male trojrocne decko ide z bezpecneho narucia svojich rodicov k cudzim ludom a ty ho tam daj, najlepsie hned prvy den a na cely den a aj ked reve, otoc sa a chod prec. Chudatka deti! Da sa zvyknut na skolku aj uplne normalnym a prirodzenym sposobom, ak dieta zisti, ze sa nema coho bat a ked ho v tomto velkom kroku v jeho zivote sprevadza clovek, ktoremu doveruje.

lentilka78
5. sep 2024

@zana124 keď je taka možnosť ako popisujes, tak nech sa páči, ale väčšina rodičov takú možnosť nemá, rodicia su v mnohych regiónoch radi ze dieťa do škôlky vôbec príjmu, ženy musia nastúpiť do práce, vo väčšine zamestnaní by ti asi ťažko zamestnávateľ umožnil ostať dlhšie doma lebo musíš byť pri dieťati v škôlke, by ta akurát tak vysmiali
V škôlke kde som pracovala umožnili jedine prísť 1-2x do týždňa matkám s menšími deťmi ktoré ešte len mali nastúpiť, prísť sa pohrať na hodinu alebo 2 na školský dvor alebo aj dnu, aby si trosku o kukali prostredie, ale to bolo na dedine a personál poznal vacsinu dediny, neviem ci sa takto sa napríklad aj v mestách dohodnúť

zana124
5. sep 2024

@lentilka78 my sme mali na nastenke v skolke napisane, ze zo zakona mas tu moznost. Az na to, ze nas nikto o tom neinformoval. Ked viem, ze dieta nastupi do skolky vtedy a vtedy, tak som s nim este do toho casu doma a teda s nim tam viem chodit aj dva tyzdne, kym nastupim do prace.

lentilka78
5. sep 2024

@zana124 o tom, ze je taka možnosť som nevedela, asi to škôlky dopredu neponúkajú, lebo by sa z triedy najmenších stal klub mamiciek s deťmi a nie skolka
A čo sa týka toho, že si aj 2 týždne môžeš dovoliť s dieťaťom tam chodiť,, z mojich skúseností tak 90% detí ochorie už v priebehu prvého a druhého týždňa, sú ďalší 1-2 týždne doma a potom si na úplnom začiatku, to potom si vezmeš zase 2 týždne dovolenku na aklimatizáciu v škôlke? 🙈

lucia147852
5. sep 2024

Chápem, nie každý ma tu možnosť. Tak by som to vysvetlila ako som písala. Dala odmenu, vždy ujistila že prídem po neho. On sa potrebuje cítiť v bezpečí. Doteraz bol len s mamou, je jasne (pokiaľ neni nejak méta spoločensky typ) že sa cíti neisto a boji sa. Sú tam iné tety, nie vždy milé, nový režim. Držím palce nech to zvládnete

zana124
6. sep 2024

@lentilka78 boze to je zmyslanie. S tebou sa uz nebavim. Odporucam nastudovat si fungovanie mozgu, detsku vyvinovu psychologiu a psychologiu ucenia. A potom davaj rady a netvrd ze autorka ma zavriet dvere a odist, alebo ze aj s rannym placom pre vsetkych je to tak najlepsie. Najlepsie je to pre ucitelky, ze im tam nesoria matky! A kto tie radyedte pocuva je uplne mimo.

zana124
6. sep 2024

@lentilka78 a radsej budem prve dni v skolke ako v klube mamiciek, ako pocuvat tie bludy, ze decko si zvykne aj s placom, ze mu mam davat odmeny, ako dakemu psovi, ked si lahne za poslusnost. Napises, ze sa potrebuje citit v bezpeci. Ty by si sa ako citila, keby ides sama napriklad do Iraku a muz ti povie, chod, vecer ti donesiem cokoladu. Po praci ta vyzdvihnem. Isto by si sa citila v bezpeci ze? A este keby si mala extremny strach a z toho sa rozplakala, pride nejaky ujo a nasilu ta odtiahne a povie muzovi- no uz chodte, nepredlzujte to zbytocne. A to by robil kazdy den a ty by si marne revala. Nie, nemusel by ta nechat doma, ked by si dupla, ale keby siel s tebou, aby ta uistil, ze sa nemas bat, asi by si to zvladla lepsie nie? Take odchody, rychlo a s placom… Aku doveru by si v nom asi mala? Velku nie.

margotka17
6. sep 2024

Neboj sa zvykne si. Moja sesterka, keď dala svoje dvojčatá dievčatka do škôlky, tak neskutočne plakali obidve tuším aj celý mesiac. Potom si už zvykli, aj keď nechceli spinkať, len sedeli na krajíčku postieľky. Časom aj k spinkaniu došlo. Nechceli papať, že sa napapajú doma. Aj toto vyriešil čas a to tam boli dve, čo sme si mysleli, že plakať vôbec nebudú 😏

lentilka78
6. sep 2024

@zana124 pre boha ty co splietas? 🙈😁
Ako môžeš porovnávať nástup do škôlky s výletom do Iraku?
Ešte tu vytiahni, akú traumu to dieťa bude mať z tej škôlky a sme doma 😁
Z mojich skúseností, na začiatku školského roka malé detičky vždy plakali, naozaj skoro všetky a ďaleko lepšie to znášali deti, ktoré proste rodicia doniesli, pomojkali, vysvetlili ze pre ne prídu, uistili ich a šli do roboty aj napriek tomu ze dieťa plakalo.. Omnoho horšie to znášali deti, ktorým ešte aj mamy plakali v šatni a boli z toho hotové, to dieťa to rozhodi ešte viac.
Spomínam na jeden prípad kedy matka robila také scény v šatni, krokodilie slzy, dieťa sa od nej nechcelo odtrhnúť každé ráno, cez deň chodila po školskom dvore a pozerala do okien, sledovala svoje dieťa🙈 nevieš si predstaviť ten cirkus co tolen malý spustil zakaždým keď ju videl... až nakoniec musela zakročiť riaditeľka a dieťa jej zo škôlky vylúčili
To sa chceme dopracovať k takýmto extrémom?

autor
6. sep 2024

@lentilka78 och, to sa až zle číta ... my s mužom nemôžeme predlžovať lúčenie ani keby sme chceli, keďže chodíme do tej istej práce jedným autom a práveže to ledva stíhame , takže v tomto u nás problém nie je. Dnes som ho doslova hodila učiteľke do náručia a zutekala preč čo ten plač nemôžem počúvať, aj keď som si pripadala ako krkavčia matka, aj si v aute potom poplačem , keď už ma nevidí