Večerné zaspávanie 2,5 ročného dieťaťa so spánkom v škôlke

karolina2019
6. okt 2021

Ahojte maminy, mam maly problem. Od septembra chodi moja 2,5 rocna dcera do skolky, kde aj poobede spinkava. Maju to tak dane, asi ako v kazdej skolke, takze to neviem ovplyvnit. Zial asi ani dlzku, aj ked po mojej prosbe ju vraj po hodine spanku budia. Moc tomu ale neverim, lebo vecer neviem malu uspat skor ako o 21:30 🙈… a to chodime po skolke von na ihrisko, kde sa nahana s inymi detmi, atd. Doma sme cca o 18:30, potom vecera, vana a okolo 20 je v posteli. Kym ale zaspi, trva to hodinu, hodinu a pol. V skolke zaspi do par minut a to vstava o 7 rano a chodi spat vraj okolo 12:30. Prosim s tym? Mate to aj vy? Co vam pomohlo skor ju uspat?

anesim
6. okt 2021

@karolina2019 nepomahalo nic. Doma nespala od 2 rokov, ale spala viac ako 12 hod vkuse v noci. Ako prisla do skolky vstavali sme o 6.15, ak nahodou v skolke zaspala, tak vecer zaspala 22 -22.30. Ak nezaspala, tak vecer to bolo vidiet a zaspala 20 -20.30

maximilie
6. okt 2021

@karolina2019 režim ma veľmi dobrý. Prepáč, ale to ze tebe vyhovovalo, ze máš večer od 19-20klud, neznamená, že to bolo dobre pre tvoje dieťa. Konečne si môže pospinkat tak, ako to potrebuje.
Nedávaj ju späť o 20tej, keď je to pre ňu skoro. Posun to o hodinku neskôr.
To ze zaspí do par minut je jasne, ze to POTREBUJE.

vierka0508
6. okt 2021

A cez vikend to mate ako? Nemoze byt naopak uz tak unavena, ze preto nemoze zaspat?

siska53
6. okt 2021

@karolina2019 nic. Nas siel do skolky ako 4,5r., Od 3rokov vobec nespaval.vtedy vedel spat do 21. Ale ak v skolke naozaj zaspal ( dakedy len lezal) nevedel skor ako 22-22:30 zaspat. Podla toho som vedela, ze naoaj tam spal.

karolina2019
autor
6. okt 2021

@vierka0508 cez vikend spava poobede, ale vacsinou max hodku, hodku a pol. Mame program od poobedia az do vecera a spavat chodi okolo 20:30…

karolina2019
autor
6. okt 2021

@maximilie mne ale nepride ze spi dostatocne dlho. Pride mi vecierka o 21:30 pre dva a pol rocne dieta dost neskora. Tak chodia spat pubertaci, nie male deti. Navyse vstava o 7 rano kvoli skolke, takze realne spi v noci cca 9/9,5 hodiny! Neviem ci to je uplne dost, ked dospely clovek by mal spat aspon 8 hodin!

limetka69
6. okt 2021

@karolina2019 preco do spanku neratas aj poobedny? Tak zjavne spi dost,, kedze ma problem zaspat. A som dalsia v poradi co ti napise, ze moje dieta chodi spat o 22.00, teda vtedy vypinam telku a o 22.15 spi. Ked cez vikend nejde spat, zaspava o 21.15 az 30. Ma 5,5r a spat nepotrebuje, zial učiteľky netrapi co ja robim potom doma s dietatom, takze sa tesime na prvy rocnik.😂 Lebo takto fungujeme stvrty rok

vierka0508
6. okt 2021

@karolina2019 ja by som vyskusala ist domov skor, najesť, osprchovat a v klude napriklad pozriet vecernicek, alebo precitat knizku, nech sa proste doma skludni, pohrá a mozno kludnejsie aj zaspi. V skolke maju tie deti toho dost, a to ze sa ona este do 18:30 nahana von s inymi detmi ju mozno nabije energiou a potom nie a nie zaspat. Moj ide mat 4 roky a ked je unaveny, vecer by robil najradsej 300 veci naraz ale on spinkat nepojde. Ale uz ho poznam, prinutim ho lezat, som pri nom, inak by zdrhol z izby a od unavy nakoniec odkvecne za 5minut.

maximilie
6. okt 2021

@karolina2019 9,5 hod + 1,5 h v škôlke je určite postačujúce. Poobedný spánok je veľmi dôležitý. Určite je lepsie, keď sa ten 11-12 hodinový spánok rozdelí, ako keď ma také malé dieťa ťahať od rána od 7 do večera do 8 vkuse. Skus ju dat zajtra spat o 21 a uvidíš.
Nikde nie je napísané, že dieťa musí spat presne do 20:00 . Čas spánku treba prispôsobiť dieťaťu, jeho potrebám. Nie preto ze nejaká spankova poradkyňa povedala, že o 20tej musi dieťa spat✋

blumie
6. okt 2021

@karolina2019 mam takmer 3 rocnu a zaspava tak ako tvoja. Vynimocne uz o 21 spi alebo skor. V skolke chodia spat uz o 12 a budia sa ako chcu, ti co sa im nechce vstat budia o 15stej, cize v klude aj 3 hodiny spanku a nikdy ma nenapadlo ziadat ucitelku aby ju budila skor 😄.

leniel
6. okt 2021

@karolina2019 pridam sa k ostatnym maminam - mame to iste - ale proste ked raz to nejde, tak to nejde. Sama som nocna sova, moj muz tiez. Dieta mi nikdy extra nevyspavalo, cez den nespi v podstate od 1,5 roka. Ale v skolke zvykne spat - predsa len to ranne budenie jej nie je po chuti, ona potrebujem tu hodinu/hodinu a pol cez obed doplnit, ked vstava pred siedmou. Ale vecer skor ako 20:30 ani nejdeme do postele. Aj to si este citame, rozpravame sa, mojkame… ked vyleziem o 21:00 tak sa maximalne tesim, ale je bezne, ze zaspinka az 21:30 🤷‍♀️

parvinka0001
6. okt 2021

Ja mám dvojky trojročné .budím ich do škôlky o 7mej .jeden spí tam druhý nie .večer už prípravy na spánok sú o 18.30-19.00 Max o pol ôsmej už spia .ja neviem ale po škôlke by som šla domov aby sa trošku ukludnila. A nie na ihrisko a ak ano tak nie tak dlho že prídete domov o pol 7mej .

domak2
7. okt 2021

Moja vedela strašiť aj do pol noci keď spala v tom veku cez obed 🙄. Neviem, prečo je u nas taký problém v tomto vyhovieť rodičovi. Ale som v uk tak ju nikto na obed spat nedával, tým pádom sla späť pekne okolo ôsmej.

squ1rrel
7. okt 2021

@karolina2019 tiež sa prikláňam k názoru že o 21:30 je pre take malé dieťa neskoro. Ja sama chodievam spávať o 22:00 😂 a tiež si nemyslím ze KAŽDÉ 2.5 ročné dieťa potrebuje obedný spánok... Ale ťažko toto riešiť keď slovenské škôlky sú tak nastavené že každé dieťa musí spať alebo oddychovať na obed. Musíte sa len prispôsobiť. Ved nebude ani prvá ani posledná co spi v noci len 9.5 hod., aspon že za tých 24 hodín má dostatočný počet hodín.

andreatytler
7. okt 2021

@karolina2019 Ako zaspavala pred tym ako zacala skolka? Nebol problem ju uspat o 20:00 aj napriek tomu ze mala denny spanok?
Ak tento problem so zaspavanim nastal po nastupe do skolky, mozno je to len docasne a je to reakcia na zmenu a sucast aklimatizacie na skolku. Nejde tam ani tak o ten denny spanok ale skor o to ze skolka je pre nu velka zmena a vecer sa nedokaze tak lahko ukludnit tak ako to robievala pred skolkou.
Ja by som zatial nerobila ziadne zmeny v spanku... nech ma tych zmien v zivote co najmenej. Skuste urobit dlhsie kludnejsie vecery ako radili ine baby. Ide zima, bude vecer skor tma a tak sa prirodzene budete vracat z vonka skor a skor.

mogaa
7. okt 2021

no ak v škôlke cca 1,5hodiny tak v noci tých 9,5hodiny uplne stačí....ono každé dieťa je iné, čo stačí jednému, nemusí stačiť druhému....deti majú medzi 11:30-12:15 obed, potom sa prezliekajú čiže rálne idú spinkať najskôr okolo 12:30, o 14:30je už olovrant....spánok sa nedá prispôsobiť všetkým deťom, preto je to tak nastavené....naša napr. kým v škôlke zaspala, potom bola nevyspatá lebo ju už budili...na nej je hned vidieť či v škôlke spala alebo nie, či ju budili alebo sa zobudila sama ...neskôr budú prirodzene spávať kratšie, ale u tých najmenších väčšina detí ten dlhší spánok aj cez obed potrebuje, lebo veľa detí vstáva ráno skôr ako tvoje dieťa a na siedmu už musia byť v škôlke lebo rodičia musia do práce....

ivangeline
7. okt 2021

Vies,podla mna je vrla roznych nazorov a tazko je rsdit,lebo kazde dirta je ine. Niektore dieta potrevuhe viac kludu,ine zas naopak,viac aktivit alebo fyzickej namahy... Musis odsledovat ty a vyskusat,co sa ti pozdava.. alebo ak zaspava az o 21 a po..tak najjednoduchsie je ju dat spat neskor...vecer moze mat cas uz len pre seba..mozes ju naucit si lahnut a odist...mozes ju naucit mat oddycjove aktivity pred spanim v izbe,nech nerusi a nevychadza a nevystraja.. mozes ju naucit aj skor spat (ak bude o 6tej hore,tj skor zacat budit) ale na vsetko si bude minimalne tyzden zvykat... Napadov ti dali vela. ;)

karolina2019
autor
7. okt 2021

@andreatytler predtym chodila spat okolo cca okolo 20:30.

andreatytler
8. okt 2021

@karolina2019 takze je tam hodina rozdiel odkedy chodi do skolky.
No, moze to byt tym ze ju tam nechaju spat viac ako hodinu a potom potrebuje menej hodin spanku v noci.
Cez vykendy spava od 20:30 do 7:00 (10.5 hodi) + 1 hodinna na obed = 11.5
Cez tyzden spava od 21:30 do 7:00 (9.5 hodin) + 2 hodiny na obed = 11.5

Ale ak ju skutocne budia po hodine, tak potom ma menej spanku a mozno je o 20:00 uz preunavena a prilis vzrusena a preto potrebuje tak dlho aby zaspala. Skus ulozit na spanok skor, Ak nezaberie, ja by som skusala ukladat ako mate naucene o 20:00 a ak sa nic nezmeni ani po 3 mesiacoch, tak to nebude aklimatizaciou na skolku ale uz proste potrebuje menej spanku.

tanicka124
11. okt 2021

@vierka0508 tiez mi to napadlo ako prve