V Bratislave je ďaľší veľmi silný populačný ročník, školy si vyberajú deti. Boli sme pozrieť na DOD v štátnych, súkromných aj cirkevných školách. Letný chlapec ? Je to jeden zo základných filtrov, prečo dieťa nezobrať do školy. ☹
Takisto v škôlke psychologička z CPPP pri testoch školskej zrelosti dala všetkým letným chlapcom návrh na odklad.
Ten môj pohorel na grafomotorike - zle opísal písané písmo v teste.
A temperament letného dieťaťa. (Ktorý o rok ale nebude iný.)
Na druhej strane mi pani zástupkyňa - jeho úžasná pani učiteľka v škôlke povedala, že on už teraz v mnohých oblasticah prevyšuje iné deti a nevie si predstaviť, čo ešte rok bude v škôlke robiť.
Ja osobne vidím, že v niektorých oblastiach je vpredu (inteligencia, sociálna zrelosť, veľký záujem o knihy, svet..) a niektoré by mohol dohnať (tú grafomotoriku, sedieť a byť ticho dlhší čas). K tomu spústa protichodných názorov či z netu alebo od ľudí. Ešte raz pôjdeme v júni na pretestovanie.
TAKŽE ČO S TAKÝM DIEŤAŤOM, ČO DO ŠKOLY EŠTE NIE A DO ŠKÔLKY UŽ NIE ? 😲
- Nulté ročníky sú pre sociálne rodiny, my sme normál. Tiež na základe množstva odkladov v BA je o ne dosť veľký záujem. Tiež tých pár, čo je v Blave je dosť ďaleko z Petržalky resp. od našej práce.
- Dať ho do súkromnej škôlky napr. s angličtinou ? Už dcéra mi chodí do súkromnej (lebo ju nezobrali do štátnej pre nedostatok miesta) a robiť len na škôlku dvoch detí?
- Dať sa na homeschooling, keďže bratislavské školy zväčša nemajú záujem učiť letných chlapcov? Len musím chodiť súčasne aj do práce (nedáme to len z manželovho príjmu) , aj keď dá sa robiť aj z domu. Tiež nemáme tu starých rodičov, ktorí by v niečom vypomohli.
- Nejaký iný nápad ?
Vďaka.....🙂
V spádovej škole ho nemôžu odmietnuť keď prídeš na zápis. Daj ho pretestovať ešte raz a niekde inde, nemusíš čakať do júna, nebudeš mať kľud.
@katka253111 budete mat velky problem umiestnit ho do skoly v 5 rokoch.
Moj syn je narodeny 2.9.2009.
Do skoly nastupil v 7r, pricom do skoly bol zrely po vsetkych strankach uz rok pred tym --- no je vela deti,musi sa to selektovat
@gunagu už som sa na túto tému vyjadrovala viackrát....Môj je 20.8. takže od tlakom "studovanych"...Som aj ja zvažovala ci ho dať do školy. Ja si myslím, že naopak deti sú dnes oveľa šikovnejšie a múdrejšie ako sme boli my, len sa nad tým už moc špekuluje. Raz je dané , že dieťa do konca augusta patrí do školy, tak nechápem prečo si vymýšľajú také debiliny o odklade "letných chlapcov". Tak nech teda dievčatá chodia do školy v 6.r. a chlapci v 7.
U nás to bolo tak, že malý trochu živší, vymýšľa, ale inteligencne je aj nadpriemer. Ucitelky v škôlke boli prekvapené, že vôbec rozmýšľam nad odkladom. Keď mali v škôlke testy z CPPP, boli sme chorí, tak som si ho dala otestovať zvlášť. Dala mu ale test na 45 min, iný a náročnejší ako dáva deťom v škôlke...A potom mi povedala že neudržal pozornosť celú tú dobu bla bla bla...Chodili sme aj na logopediu kvôli L a R, aj tá mi radila odklad - lebo chlapec, lebo sa mrvi, lebo nespolupracuje niekedy.
Tak som zvažovala nultý ročník. Lenže ako si povedala...Keď som videla tých rodičov a deti čo sa hlásili, mala som pocit že ho dávam do pomocnej školy. A to boli vlastne nezrelé deti!!! Takže v tom momente som sa rozhodla, že do školy riadne pôjde, lebo v škôlke sa nudil, už tam nechcel chodiť.
Bolo to najlepšie rozhodnutie, v škole dospel, naučil sa lepšie poslúchať, a cuduj sa vydrží normálne sedieť. Samozrejme, že sa nájde aj nejaká poznámka....Ale tak je to chlapec, má vyšší temperament..To ale so zrelostou nemá nič spoločné. Daj na svoj inštinkt, ty ho poznáš najlepšie! Ja som urobila najlepšie ako sa dalo, že som ho dala riadne do školy.
@gunagu ešte ma napadol ten odpis - veď to sa učia v prvej triede...Je veľa detí, ktoré si ešte v prvej triede mýlia písmenká, resp. stranu na ktorú sa píšu. Malý to mávajú v škole ako samostatnú prácu - odpis textu. Dnes ľuďom chýba jedna základná vlastnosť - použiť sedliacky rozum. Sak sú to stále malé deti, a do školy idú, aby sa všetky tieto veci naučili. V zahraničí chodia do školy od 5r. a nikto nespekuleje o odklade.
ahojko, treba rozlisit nulty a pripravny rocnik a tiez - skolsku zrelost dietata. to ze zvlada grafomotoriku, pismenka, tvary cisla.... na urcitej urovni je ok. ale skolska zrelost je o inom. dokaze byt v skole sam cely den? dokaze samoobsluzne prace? ist si s tackou po obed? najest sa s priborom??? nakrajat si maso? knedlu? dokaze sa rano sam prezliect v satni? skus svoje dieta odprevadzat teraz doskolky stylom ze stojis pri dverach satne a on robi vsetko sam v satni kolko mu to trva? ked bude v skole amusi to zvladnut sam. tam ho vodit za rucicku nebudes tu su dvere a odtial pojde sam 1-2mesiace este rodicia potom uz deti sami - zvladne to? ci obliekas ho este ty? upratujes mu veci doskrinky? musi si zvladnut upratat veci (telesnu) do vrecka a nestratit ju pocas celeho roku pripravit sa na hodinu, na prestavku vylozit z tasky dany predmet zbalit nestratit preracnik, ceruzky v nom... zvladne toto? ci bude mat v tom prvy rok ci dva chaos bude na neho ucitelka cakavat ked pojdu na obed lebo bude posledny ked sa bude balit do tasky? ci ked pojdu von pri prezliekani? snuruje si snurky? zapina gombiky? vie si vypytat vodu, servitku ked sa soplik? ked mu premoknu topanky povie ze sa musi prezut do nahradnych ponoziek ci cely den ti bude v skole behat v mokrych?.... toto su take zakladne co ma v rychlosti napadlo veci co sa tyka skolskej zrelosti z mojho pokladu - mozes ho prihlasit do pripravneho rocnika toto vsetko sa tam ucia - nie je urceny pre socialne pripady, ale pre taketo deti, tkore maju odklad a v skolke uz "nemaju co robit" ale do skoly este nepatria...
je rozdiel IQ a EQ - takze v tomto bacha pri prihlasovani dietata do skoly - tu ide o tu skolsku zrelost dietata!
@veronikaszabova no su aj skoly, kde je deti menej - ja v jednej takej napr.robim, tak ak sa to nepodari v meste, pojde so mnou 🙂 samozrejme, len v tom pripade, ak bude na to zrely 🙂
Je marec, do septembra je este ďaleko. Normalne ho daj do skoly. Nevydarilo sa mu jedno cvičenie z viacerych na testoch. Ved grafomotorika sa este vyvíja s nacvikom písma cely prvy ročník.
V MS sa bude nudiť a nebude ho mat ani kto ťahať dopredu, ved bude asi najstarší v triede.
@mirkaaa80 uplny suhlas 🙂 podla toho sa aj ja mienim riadit, aj ked my na to este mame casu veeela 🙂 moj je sice septembrovy, ale ja uz nevidim rozdiel v tom jednom mesiaci 🙂
ja mam letneho chlapcka, zaciatkom augusta ma 6r, a normalne davam do skoly, je myslim normalne zrely na ten vek, tiez pise pismenka casto zrkadlovo, ked mu dam lahky priklad na scitanie, tak niekedy dopise miesto cisla prislusny pocet ciarok, aj ked cislice ocami pozna, nie kazdu napise.
proste je normalne sikovny, ale na tych 5 a tristvrte co ma a nie ako 7 ci 7 apol rocne prezrele odkladove dieta.
nevidim vsak dovod nechat v skolke este rok. Predstava rodicov ako dieta ziska rokom navyse "naskok" bude mudrejsie a sikovnejsie je mylna... mnohe nasilu odkladove deti /predlzenie detstva a podobne "padne" dovody/ za rok v skolke len vystrajaju a nudia, prip. stratia motivaciu napredovat, lebo skolkarske ulohy su pre nich prilahke a tak sa neucia zaberat a pracovat na sebe.
Takze za mna, moj ide na zapis a verim ze ho v pohode zoberu. v nasej skole je skoro v kazdej triede dieta co slo na cerstvych 6 ci dokonca predcasne zaskolene jesenne dieta /dcera ma v triede 3 jesenne deti, co nemali 6 pri nastupe a v pohode vsetko zvladaju/
Odklady maju ostat pre deti s fakt vyhranenymi problemami,...vazne poruchy reci ako mnohopocetna dyslalia, ci dyskalkulia, deti s poruchami pozornosti, s nabehom na poruchy ucenia, so zdravotnymi hendikepmi a pod.
Inak tie odklady stracaju vyznam ak ich vyuzivaju ci skor zneuzivaju rodicia zdravych primerane zrelych deti.
@kacena4 môj malý bol absolútne nesamostatny skoro vo všetkých veciach čo si spomenula...Nevedela som si predstaviť že by si na obede sám niesol tácku, že by sa v šatni sám poobliekal, že by si sám spratal knihy.....A všetko sa to naučil. Ako som soominala- jemu ta škola pomohla " dospieť". Doma na full servis, čo je moja chyba, ale v škole vie že sa musí spoľahnúť sám na seba a zvláda to na 1*. Má spolužiakov, ktorí prvý mesiac plakali, s niektorými doteraz chodia rodiacia do šatne ich prezliekať (!), niektorí si stále prechytaju pero, majú logopedicke poruchy...A na druhej strane sú tam aj 8 r.decka či im dali odklad a teraz sú rodičia náramne pyšní, aké sú ich 8 r.deti šikovné v prvej triede. Každý si dieťa pozná najlepšie, vie aké sú jeho limity, resp. myslim že skôr máme tendenciu deti zbytočne obskakovať a starať sa a oni pritom zvládnu oveľa viac ako si myslíme.
@gunagu nic mu neuujde, ak pojde o rok neskor tiez mam chlapca sikovneho, ktoremu zle vychadzaju roky.Isiel ako 7 rocny a bola to dobra volba.Preco tie deti tlacite silou mocou do skoly?je pravda, ze sa ten posledny pol rok pred skolou velmi zmenia, ale nie je to len o pismenkach, ale celkovo o takej zrelosti
Spadova skola ho nemoze odmietnut, skolska dochadzka ja povinna
@kacena4 suhlasim s tebou, ze zrelost v skole je prednostne o praktickej a aj socialnej zrucnosti dietata.. cize samostatnost v sebaobsluhe, schopnost fungovat bez pomoci rodica, mnohi rodicia spajaju zrelost hlavne s vedomostami a to ze ma dieta rozsiahle encyklopedicke vedomosti bohuzial casto nestaci, ak je socialne nezrele a nesamostatne.
co mi ale pride divne ze toto by mal nahradzat a naucit nezrele dieta pripravny rocnik...Preco nie rodic? pripadne s pomocou skolky? co si budeme hovorit, tieto nesamostatne deti, su cest vynimkam vizitkou rodicov. Obliekaju, krmia, hyckaju, vsetko navyse dietatu posobi "traumu" len nech nerobi nic navyse, nic nepopularne, nudne.. ako upratovanie, ci pomoc v domacnosti. nepustia k nikomu prespat lebo ich milacik to urcite nezvladne, a potom maju ucitelky starosti v skole v prirode.
@gunagu neni o čom ... smer ŠKOLA !!! - na zápise ťa odmienuť nemôžu.. ty si rodič, rozhoduješ ty a nie psychožka či škola... Do kelu aj s nimi - letné dieťa - to je aká DIAGNOZA ??? mňa to strašne vytáča...
nerieš žiadne alterantívy, tie zahoď do koša .. jednoznačne ŠKOLA !!!!
ŽENY - odteraz bacha - plodiť v lete a rodiť v ZIME .. .nech nemáte problém s umiestnením detí do školy... je toto normálne?
@eliska13 ake "silou mocou" tlacenie do skoly? ved hovorime o letnych detoch ktore vek na skolu maju, ved dovrsia 6 rokov, a ked nemaju vazny problem braniaci nastupu do skoly, tak ja zas nevidim dovod pre odklad.
pozri teraz je zakladka 9 rokov , 7+9 je skoncenie zakladky v 16tich, este stredna skola, mas 20 rocneho maturanta, este dalsie studium... kde sa este zapracovat v praci, stihnut byvanie , rodinu. Kedysi bola maturita skuska dospelosti, a spajala sa s 18 rocnymi mladymi ludmi. ... zeby to dnes bola pausalne uloha pre 20 rocnych? co boli predtym decka schopnejsie, ked sa teraz bojime ze 7 rocni ledva zvladnu skolu.
moja je augustová, do školy bola zrelá - podľa vyjadrenia učiteliek, by jej žiadny odklad neodporúčali, ja som nad odkladom chviľu uvažovala, ale ked sa ucitelky vyjadrili, tak som to už neriešila... testy mali v škôlke tiež, bolo vo výsledku napísané, že nepozná svoju adresu, som si myslela no bodaj by poznala, keď sme tam bývali týždeň a si chúďa nevedela spomenúť..... teraz je prváčka, škola jej ide, má len jednotky, chvália ju... pekne krásne chodťe na zápis a neriešte..
@negymama ja si tiež myslím že 7 rokov nie je neskoro aby dieťa začalo 1. ročník. Ale záleží od zrelosti. Ak by sa malo v škôlke nudiť, asi by som ho dala normálne.
Poznám deti-letné, ktoré mali odklad a ktoré nemali. Rodičia sa rozhodovali podľa zrelosti. Ak nemali problém sa sústrediť, boli už na určitej úrovni, tak ich dali do školy. Ak boli ešte príliš hravé, nevedeli obsedieť, bolo na nich vidieť, že by im bolo v škôlke ešte dobre, tak ich nechali tak a neľutovali. Rok nie je až tak veľa. Ale ak sa má v škôlke nudiť, tak jednoznačne škola. Ja mám doma júnovú a išla normálne v 6-tich rokoch. Ale vydržala sa sústrediť, v podstate vedela čítať, niečo písať, tak s tým nemala problém. V triede mali dosť augustových, hlavne chlapcov. A tí patrili medzi šikovnejších. Nikto z nich nemal problém s učením ani so sústredením sa.
A zase v škôlke zostalo aj pár letných detí + septembrové. Keď som sa neskôr rozprávala s ich mamičkami, tak niektoré potvrdili že za ten rok deti dospeli, že im ten odklad prospel.
Takže záleží od dieťaťa a tým by som sa riadila a nie že či má 6 alebo 7. Či je to vhodný vek alebo nie. Buď je zrelé, tak nech ide alebo nie a nech ešte rok zostane v škôlke.
Som stará vydra s troma deťmi a môj názor- nechajte deťom detstvo kým sa len dá.Nič neutečie,ani škola ani učivo.V čom je rozdiel či bude maturovať 18 a či 19 ročný? v ničom,akurát potom skôr začne robiť a zarábať... o toto ide? asi sotva.....že sa v školke bude nudiť? pri dobrej učiteľke nie....
@katka253111 ahoj...ja som tiež strašne chcela dať malého do školy ako 5, že šak za 14 má 6..ti poviem je s tým problém a vôbec sa to nedá..potrebuješ papier od psychologičky, že môže..a ten ti hociktorá nedá - možno po známosti..ja som si teda nepomohla..nevedela som ten papier vybaviť a malý ostal v školke..a vidím čo to s ním urobilo..bol to veľmi smelý, odvážny chlapec..ničoho sa nebál..vždy hlavná postava na predstaveniach..ťahal ostatné deti..a ten rok navyše v škôlke z neho spravil bojazlivého chlapca....na každé vystúpenie chodil so stresom..
chcela som ísť za psychologičkou že aha čo z neho ostalo ale kašlem na ňu..venujem sa jemu aby sa to zmenilo..
možno kým pôjde tvoj syn do školy tak už bude zákon postavený inak..
štát chce aby sa rodili deti ale to že treba riešiť školku a školu už nevidia...odklad jasné, šak keď mamička usúdi tak bez problémov ale dať o pár dní skôr to v žiadnom prípade..to moja skúsenosť 🙂
@kvetinka75 ale tie deti by za rok dozreli aj v skole, zrenie vekom prebieha s odkladom ci bez, vies ja nie som pausalne proti odkladom, ak je na to fakt dovod. Len ma hneva velky pocet tych laxnych odkladov pre "naskok, pre predlzenie detstva, a ved mu nic neujde"
chapes lebo potom su naozaj znevyhodnene tie deti pre ktore je odklad naozaj urceny, predstav si ze mas dieta s nejakym handikepom, pre ktory malo opravneny odklad a nastupi do triedy plnej prezrelych 7 , 7a pol rocnych deti, ktore mali odklad vicemene zbytocne a dozreli by aj v skole, a to handikepovane je opat v nevyhode a nema sancu dobehnut.
Lebo ja som aj dala odklad, moja starsia dcera bola narodena predcasne, kriesena, nasledne nedostatkom kyslika vytvrena cysta v hlave, neurologicke problemy, cvicenie vojtovky... ona bola koncom augusta, v termine narodena by bola jesenne dieta, cize u nej odklad znamenal, ze isla do skoly s odkladom s detmi, s ktorymi by tak ci tak isla bez odkladu, keby sa narodila v termine. Jej odklad umoznil dohnat hendikep vytvoreny predcasnym a komplikovanym narodenim.
@janinah ale tu ide o letné dieťa, ktoré bude mať v septembri 6 rokov. Detstvo nekončí škôlkou. Ja som tiež letné dieťa, išla som samozrejme normálne do školy, vtedy sa to vôbec neriešilo (a žiadne problémy neboli) a nemám pocit, že by som bola o niečo ukrátená. Bola som jednotkárka, stále na nejakej súťaži, škola ma bavila oveľa viac, ako škôlka. Dnes je každé druhé dieťa také "neposedné", že odklad zvažuje každá druhá namiesto toho, aby sa zamyslela nad tým, prečo je neposedné. Čo mu dáva jesť a čo doma robí. Ak čumí pol dňa do telky, tabletu, alebo hrá hry a tlačí do seba keksy, čipsy a iný sajrajt, tak s ním šije z tých aditív a nadmiery cukru.
@gunagu ja by som nespekulovala nad testami a odkladom....supni ho do 1. triedy,ak to tak ako mama citis🙂pises,ze je v istych oblastiach velmi sikovny,v inych troska zaostava,no a co????....kde sa niekedy tolko spekulovalo ako je to dnes,ci dat ,ci nedat dieta do l.rocnika ZS🤔....dieta potrebuje napredovat,vek na to ma,schopnosti tiez....v skolke to uz bude pre neho o nicom...v skole bude nove prostredie,novi kamarati uvidis aka budes rada,ze si ho nebrzdila vo vyvoji😉a nenechala vo skolke
@janinah vies preco je tu tak vela tem o tom, ako matky zvazuju dat ci nedat letne 6 rocne dieta do skoly?
bohuzial, maju obavy, presne pre rozmyslanie inych rodicov v style...aaaa nechajme este rok v skolke, nech ma detsvo dlhsie. no neviem, fakt si myslis ze destvo konci nastupom do skoly? nie deti su detmi aj v skole, skola prinesie nove aktivity kruzky, aj potrebne a uzitocne zatazenie dietata.
ja som zazila zase mnohych takych 2 nasobnych predskolakov...ktorym rok v skolke nie pridal detstvo ale rok skazil, onudene, otravene, zbavene kompetencii...akoby im to okolie odkladom povedalo "ty na to nemas"
@gunagu kde ste prišla na to , že nulté ročníky sú pre sociálne rodiny?????
Je to to najlepšie , čo môže dieťa absolvovať .... Ja som dala dcérku a som nadmieru spokojná , učiteľka v 0 ročníku bola perfektná a malá dohnala všetko ,čo trebalo a hlavne tú grafomotoriku, to išlo doslova skokom......
Mimo iné ako rodič odporučenie na odklad nemusíte rešpektovať a dať dieťa normálne do školy.........
Za mňa je ale 0 ročník skvelá alternatíva , treba si obehať školy, kde ho otvárajú a informovať sa .....
@negymama presne tak. Prvácke triedy začínajú vyzerať ako tretiacke. A to len preto, že mamičky "predlžujú detstvo". A tie s odkladom pre skutočné dôvody sú zas len znevýhodnené, ale aj tie šesťročné, ktoré šli normálne, sú pomaly v menšine. Tento trend by sa mal začať korigovať. Mám prváčku, šla skôr, testy zvládla na jednotku, odporučili ju, hoci je októbrová, všetko v pohode, je šikovná. Z triedy najmladšia. Majú asi 4 deti, ktoré už budú mať 8 (odklad), aj 9-ročného chalana, ktorý mal odklad a potom prepadol. Fyzické rozdiely (ale aj mentálne) v tej triede sú nenormálne. Podľa mňa je takmer nemožné viesť tie deti rovnako.
@negymama ja viem že dozrejú ale nepísala som že to má byť kvôli predlženiu detstva ale kvôli dozretiu. Kamarátkina dcéra - júlová, išla normálne. Pol roka mali čo robiť, aj myslela, že ju vráti naspäť, čo mali všelijaké problémy. Jej sa odvtedy tá škola znechutila. Aj preto by som sa nad tým zamýšlala. Aby sa deti netrápili, pri tom našom systéme a zhnusí sa im škola. Dobehnúť to dobehnú ale s akými následkami. Keď sa nič neudeje OK ale aby od začiatku netrpeli, že niečo nestíhajú a pod. Nemala by som k tomu laxný prístup ale podľa mňa zodpovedný. Nebrala by som do úvahy či mu predlžiť ,,detstvo,, ale to ako je pripravené to dieťa a či mu po tej psychickej stránke nemôže uškodiť, keď zastúpi do 1. triedy a nie je na ňu pripravený. Preto som aj napísala, že záleží na dieťati, treba to posudzovať individuálne.
A do normal skoly ho teda nevezmu? Ci je taky dolezity ten posudok? Pokial napreduje v niektprych oblastiach, tak by nemal byt az taky problem, ze zle opisal a ze neposedi ticho - nemoze kazdy vynikat vo vsetkom a urcite je dost aj takych deti, co ich vezmu aj s vacsimi nedostatkami, pokial sa spravne casovo narodili :( ja by som este skusila potlacit na nejaku skolu, aby nastupil do prvej triedy...prip.pockaj na tie junove testy...dieta sa este moze zmenit dovtedy... ak mu skolka nema co dat, tak by stratil rok kvoli tomu,ze Slovensko je 100rokov opicami v tomto...
Ja sa vzdy len cudujem v spravach zo zahranicia,ked daju nejake sikovne dieta, ktore v tolkych a tolkych rokoch vystudovalo strednu ci vysoku skolu... kym u nas sa lipne len na veku, kedy moze na nejaku vobec nastupit... a ze potom tu ziadno geniovia nie su 🙂
Ja mam septembroveho (zatial len 2,5rocneho) a povedala som, ze ak bude na to zrely,pojde do skoly v 5rokoch (6 bude mat v septembri)... uvidime... ale ak na to bude mat, necham ho tak ist... lebo zacinat ako 7rocny skolu mi pride uz dost neskoro)