Dobrý deň, tiež okrem nadpisu by ma zaujímalo či niektorá z vás pozná predpis/normu, v ktorej je napísané, že si detičky nesmú nechať spodnú bielizeň a ponožky na poobedný spánok v škôlke, prečo sa musia úplne vyzliecť, nechať si na stoličkách aj spodné prádlo a tak holí odísť do spálne a obliecť si pyžamko. Mne osobne vadí aj to, že sa producírujú a pobehujú nahí a môžu prechladnúť ale aj to, že ich vídí rodič idúci po dieťa hneď po obede, lebo keď si vyzdvihuje dieťa už sú deti väčšinou práve úplne do naha, poskakujú, blbnú kým sa nevyzlečú úplne všetky a presúvajú sa do spálne bosí a holí. Samozrejme by ma zaujímala aj norma/predpis, kde je napísané že dieťa má právo na ochranu svojej intimity.
amigad
Myslim, ze je to v kazdej skolke. U nas mali deti iba nohavicky a tiez pobehovali bose. Vsetko je od riaditelky...
nenapíšem ktorá, lebo ledva som vybavila škôlku, ale fakt som zostala ako obarená, keď som videla deti behať úplne holé bez akéhokoľvek kúsku odevu, keď som prvé dni brávala malú domov po obede. Ja som si neželala aby moja tak bola, lebo sme mali 2 x už zápal močových ciest a učiteľky mi tvrdia, že zvyšné dni čo tam spala mala aj nohavičky a aj ponožky (dala som extra k pyžamku) ale malá mi tvrdí, že aj ona si dáva dolu nohavičky, tak ma ide roztrhnúť. Riešila by som to ráznejšie, keby som vedela nejaký zákon/predpis/normu na zákaz vyzliekania do naha.
Hm, detsky gynekolog ti povie, ze je ovela vhodnejsie spat bez Spodnej bielizne ako s nou, kvoli infektom a zapalom
@amigad to je vtip? 🙂
5 dni obliekat to iste pyzamko na holu s prep. rit?
ved takemu skolkarovi menis gatky slipky min. teda 1krat denne pri tom ako ,,100 %,, tne sa tie nase deti utieraju po wc
neviem ako to teda funguje realne v iných skolkach, ci to je bezna prax, u nas teda nie 🙂 ak sa mylim opravte ma, ale ja to povazujem za total nezmysel.
ani nie tak pre prechladnutie, ved zdrave dieta z par min. behania na holo neochorie, hlavne nie v miestnosti kde je izbova teplota
ani nie pre to ze hole dieta vidi niekto iny, ved asi kazdy rodic skolkara uz raz hole dieta videl....
ale preto, ze mi to jednoducho zmysel ani vyznam nedava 🙂
@pribinak 🙂 ano bez spodnej bielizne, ale nie bez gatiek a v pyzamovych gatiach ktore dieta oblieka 5 dni po sebe 🙂
infektom z čoho? z tej stoličky na ktorú si sadajú s holým zadkom? skôr si myslím, že by ich spodná bielizeň ochránila, každý deň sedia na inej stoličke s holým zadkom, ktorá im príde do pod ruku, tak si prestriedajú holé zadky po tých stoličkách a ešte dobehujú holí a bosí po dlažbe na wc-ko občas
no ja si ju sprchujem denne hneď po škôlke, lebo je furt plná piesku inak denne večer keď nie je v škôlke (v lete aj 2-3 x keď sú nehorázne horúčavy a je prepotená) a nohavičky si meníme 2 x, lebo máme niektoré menšie na doma a väčšie do škôlky- aby s jej s nimi ľahšie manipulovalo a veru, s tými zadkami si dávajú pyžamká opakovane
@amigad rodicovske ste uz mali? komunikovali ste to tam? ucitelke si nieco povedala?
mali sme rodičko, no nechcela som to tam rozoberať, aby sa nás nejako nezbavili. Riešila som to zatiaľ individuálne, nechcem vyvolávať vzbury alebo byť zakríknutá ostatnými doplatila by na to len malá. Chcem mať v ruke niečo-zákon a až potom to riešiť pred ostatnými-asi slepými rodičmi.
@amigad Fíha, to vážne??? Mne zase vadí, že v našej škôlke deti spia napríklad v zime pokojne aj v pančuchách, normálne sa mi v piatok vráti pyžamko, kde pyžamové nohavice nie sú vôbec použité, syn ide spať v spodnom prádle a pančuchách,akurát si na tielko namiesto trička natiahne vrch z pyžama. Bola by som radšej, keby sa prezliekali úplne, prípadne si môžu nechať gaťky, ale tie pančuchy, to je na mňa veľa. Ale tiež s tým nič nenarobím.
To robia aj tu v BA. Len s tym rozdielom,ze deti sa prezlecu v triede. A tiez nemaju spodne pradlo. Moja ma ponozky na spinkanie,a ziadny problem p.ucitelky nerobia ze ich ma.
Prepacte, nema tie zapaly skor z wc.? Deti si sadaju na wc dosky, ktore su popisane. Viem, ze nastup do skolky je o silnych nervoch. To mame teraz maleho u tetusky, ktora by to mala eliminovat.....neviem asi to je o ludoch-ucitelkach.
@mokusa7 tie zápaly mala ako malá, preto sa mi nepáči to vyzliekanie. Zo škôlky žiadne nervy nemala, ona sa neskutočne tešila, ani raz tam neplakala, zahrá sa absolútne v pohode, prezlieka sa úplne samostatne, bola vychválená ako dobre bola na škôlku pripravená. Diskusia je o tom ako sa deti musia vyzliekať úplne do naha pred spaním a v iných škôlkach nie, prečo ten rozdiel, či niekto nevie nejakú normu/predpis kde to je spomenuté, či sa musia/nemusia prezliekať.
Tak u nas praveze si nemozu vyzliect slipy ci nohavicky ked idu spat, pizamko si obliekaju na to. Syn z toho bol chvilu zmateny, kedze doma si pod pizamko neoblieka nic. aj na toaletu ked idu spolocne, idu najprv dievcata a potom chlapci, lebo nemaju oddelene toalety. Mne to pride praveze normalne, ze v skolke sa nevyzliekaju donaha, niektore deti su aj viac hanblive, mohlo by im to vadit.
u nás v škôlke sa práveže vyzliekajú úplne do naha a aj záchody používajú spoločne, akurát 3 majú dievčat a 3 chlapci, no i napriek tomu sa miešajú trdlá
U nas si deti nemozu vyzliect slipky resp. Nohavicky. Uz dva roky to mame zakazane. Ponozky davame dole, ale vsade mame koberce, takze zima im nie je.
Nemaju v triede koberce? Moja zabka ide az od 1.10 tak vsetko ma zaujima..nemozes mi do IP napisat o aku skolku ide? Co sa tyka toho "spinaveho" pyzamka je problem vymenit pyzamko aj castejsie? Moja mala je zvyknuta bez spodnych gatky na pyzamko..ale s tymi holymi zadockami kade-tade mas ozaj pravdy..uz len dufat,ze pani ucitelky ustriehnu vsetku velku potrebu..uff tusim bude skolka vacsi problem pre mna ako pre moju zabku..
@katarinamarkova @amigad gatky = spodna bielizen. A ano, z hygienickeho hladiska je 5dnove pyzamo (samozrejme pokial nie je vyslovene znecistene od fekalu) vhodnejsie ako poldnove gatky. Pretoze pyzamo je volne zatial co cez gatky sa ti nevetra.
Navyse, za 10 minut co sa dieta dopravi do pyzama a postele naozaj nikto zapal mocovych ciest nedostane.
V poriadku, ak ti prekaza, ze dieta chodi hole, treba si to vydiskutovat s ucitelkami. Ale pardon, tvoje "zdravotne" dovody su cista fabulacia. Ja by som teda zase nenechala moje dieta spat v slipoch/gatkach. Sama tak nespim, je to super sposob, ako prist k mykoze. Hlavne, ak sa ti tie gatky spotia 😖
No z kancelárie detského ombudsmana mi prišla odpoveď, že mi neporadia, lebo nemám do 18 rokov, tak si mám asi naučiť 3-ročnú dcérku písať, aby sa poradila sama... asi tak je to tu na SK a tak si s našimi detičkami môže robiť kto čo chce... bola som odporučená k detskej lekárke (od tej papier akoby neexistoval v škôlke) a k psychológovi.....
To zrejme lekári a psychológovia majú podať právne poradenstvo...
@amigad ahoj, a ktorá školka má práve toto??? moja malá chodila na Bitunkovu, a prezliekli si len hornu vrstvu, spodné prádlo mali na sebe....to bola staršia, za chvilku budem uvažovat nad školkou pre moju menšiu slečnu...ešte ponožky chápem, ale aj to tak, že si ich daju dolu niekde, a do postielky sa presunu v papučkách...