Dufam, ze tu este nie je tato otazka. Zaujima ma v akom veku sa u vas skoncil vzdor. (Hadzanie o zem, neposluchanie, robenie naprieky, vyplazovanie, papulovanie). Kedy ste si konecne vydychli? Dakujem.
myslím, že keď stanovíš hranice a nepovolíš, tak by to zas nemalo až tak dlho trvať. aspoň u nás to tak bolo. len treba vydržať.
@emily76 No môj syn má tiež 16 a teda,treba sa naozaj obrniť trpezlivosťou,kedy dieťa už naozaj počuje len čo chce,a bohužiaľ nepomôže mu dať po zadočku,ako v prvej vlne vzdoru,nie nadarmo sa hovorí,malé deti malé starosti,veľké deti veľké starosti. 😉
katka1981,tiež si myslím,hlavne nepovoliť,aby malý videl,že si vzdorom nič nevynúti,a toto obdobie u detí je podľa mňa individuálne,napr. môj syn keď bol malý,tak som ani nezbadala,že by sme mali obdobie vzdoru,podľa mňa to záleží od povahy dieťaťa.Dcéra má zas neustále obdobie vzdoru,napr.aj v tomto svojom veku,bude mať 11rokov, si minule vynucovala jednu vec,s ktorou som ja nesúhlasila,neustále chodila za mnou asi 10min a neustále opakovala,čo chce,upozornila som ju,že ako neprestane,zamknem ju do jej izby,neprestala,tak som ju to tej izby zamkla,o 10 min zabudla,že niečo si chcela vynútiť.
@darkabarka23, u nas nikdy nepompohlo dat po zadku. Na pubertu nemam ani len odvahu pomysliet.
Chcela som od vas pocut, ze v 4 rokoch je to uz lepsie 😀 No nic, uz nech ju vezmu do skolky, aspon clovek vypne.Cely zivot som sa bala porodu a nakoniec ten porod bol z celeho najlahsi, najkrajsi 😀
@katka1981 moj ma 3,5....lepsie to nie je......mam pocit, ze vzdoruje od narodenia....... 😀
Ak aj obdobie vzdoru u vás jedného dňa skončí, príde ďalšie obdobie vzdoru. Síce sa hádzať o zem nebude lebo bude mať pubertu, ale papuľovanie, odvrávanie bude jej každodenným prejavom. Takže sa len obrniť a trpezlivosť až do dňa, keď ju vydáš a odíde z domu. 😀
Moja dcerka má 3,5 roka a ked ma "svoju" naladu, že nieco nieje po jej a hneva sa, tak sa snaží nam to dat najavo vsetkým možným, ale stačí si ju len nevšímať minutku-dve a ona pochopí, že to nemá význam na nás hrať a upokojí sa sama. Lebo keby som si ju všímala a upozornovala ju zakaždým, že nerob, nehádž sa o zem,nevyplazuj jazyk,tak just by to robila,len aby sme si ju všímali. Od malička je rozumná, stačí jej normálne vysvetliť a je kludná, žiadne vzdory ani papulovanie. Držím palce 😉
@sorciera24, u nas bol vrchol vzdoru, ked mala 2,5 roka, to sme mysleli, ze horsie byt nemoze. No hej uz si netrieska hlavu a zuby o vsetko, co je fajn, ale teraz to ma zas ine grady v inom, cize vrchol cislo 2. Zac. juna bude mat 4 roky. Ono to ma jedinu chybicku krasy, ze ked clovek planuje dieta, nevie, ze aj taketo cosi byva 🙂
U nas zacalo niekedy v decembri a uz je tomu koniec... zatial 🙂
@katka1981 ahoj, u nas to zacalo +- okolo 2r, skoncilo cca okolo 3r - teda myslim tym take naj naj najvzdorovitejsie obdobie, lebo ze neposluchol, nieco chcel a tak podobne to bolo aj predtym, aj potom, ale ten rok medzi 2-3 bol u nas fakt extrem. Este papulovanie a neposluchanie a rozhadzovanie hraciek beriem ako tak, horsie bolo hadzanie sa o zem kdekolvek, ked si zmyslel. Z obchodu som hocikedy odisla bez nakupu s vrestiacim, kopajucim, rozhadzujucim rukami a vzpierajucim sa "drobcekom" na rukach. V lete ok, poreval si na zemi, na trave; zima bola zla, hlavne ked sa trebalo obliekat - niekedy sa mi stihol aj 2-3krat povyzliekat, povyzuvat, kym som sa stihla prichystat ja, po kazdom kole spotena, o case ani nehovorim, stale sme meskali. Moj krik, moje prosby nepomahali, tak som nechala par minut porevat, potom pomohlo objatie, pusinky na slzicky a kooooooopec slubov a ukludnil sa. Som rada, ze to mame davno za sebou. O par mesiacov ma to caka s malou, no tesim sa 😅
Tak baby mne je uz fajn, mala spi uz 15 minut, idem rychlo do vane a balit veci, najkrajsie minuty dna, ked dieta spi 🙂 Tak krasne sviatky vam prajem a kludne piste dalej.
...tak Katka... ver tomu, že to obdobie vzdoru a protestovania Ti bude ešte chýbať.... vtedy keď Tvoje dieťa bude mať takých 15-16-17 aj viac rokov.....budeš na ne spomínať s láskou 🙂
@katka1981 ahoj. Ja si tiez nemyslim, ze obdobie vzdoru niekedy konci 😀 u nas je to na striedacku. Jeden den je klud, druhy hruza. Trva to uz od cca 20tich mesiacov u starsej, cize dva a pol roka a ja to mam doma dvojmo. Povedala by som, ze to mame tak kazdy mesiac asi tyzden. Ale za ten tyzden mame s MM dost. U starsej je to v poslednej dobe uz lepsie, vacsinou casu sa s nou da dohodnut. Mava vsak i dni, kedy po kazdom krici, so vsetkym bucha a travi cas oduta v detskej. U mladsej mame toto obdobie akurat teraz. Vsetko je zle, nic jej nejde a tym padom sa na vsetko a na vsetkych hneva. Predvcerom sa hadzala cca hodinu v detskej a to az tak, ze mala cely chrbatik cerveny a ma ho aj odrety a modrinovy. To si spravila sama, my s MM sme sa jej ani nedotkli, iba som ju zaniesla do detskej, nech sa vyzuri.
@k_a_j_k_a, z minuleho roku co mame fotky, tak kde uvidis modrinu na cele, tak to sme mali svinske obdobie. Teraz si uz modriny na cele nerobi, obcas sa zahryzne ruku ale zase tlce nas. Najnovsie ma frazu, ked jej ja alebo manzel nieco nedovolime, nelubim ta. A vtedy sa len tesime, ze sa ofuci a ide prec 🙂 Ale nic sa u nej neda, nic. Ale nebudem zalovat, lebo spi a vtedy je najlepsia na svete, len nech spi poriadne. 🙂
@katka1981 je len a len na tebe, ako svojmu dieťaťu stanovíš hranice. Samozrejme, každé dieťa je iné, jednému je všetko jasné pri prvom upozornení, niektoré musí skúšať dvadsať krát, či naozaj je tá hranica tam kde včera 😀 😀 . Existuje na to jediný recept - dôslednosť a kľud. Neboj, bude lepšie, inými slovami zvykneš si a plynule prejdete do puberty.
starsi syn bude mat 16 a mam dojem, ze plynulo zacala druha vlna vzdoru... tak sa velmi netes 😉 🙂 Sice sa uz teraz nehadze na zem.... a ani jazyk nevyplazuje.. ale papuluje jedna radost, ignoruje co sa da... na to vyplazovanie a hadzanie sa mam doma inych odbornikov. 🙂