Ustráchané 5,5 ročné dieťa

zuzkanik
29. máj 2015

Hľadám mamičku s rovnakým problémom. Moja 5 a pol ročná dcéra je veľmi ustráchané dieťa. Bojí sa všetkých zvierat, hlasných zvukov, ale tak, že sa doslova trasie na celom tele. Keď ideme na bicykli a vidí psa, zavrie oči, alebo zoskočí z bickyla a panicky uteká. Keď ideme okolo domu, kde majú psa, zapcháva si uši a zatvára oči. Tento jej strach chápem, lebo keď mala 1,5 roka, vybehli na ňu dva yorkshirské teriéry od susedy. Neublížili jej, len vyskakovali ale ona zažila šok. Skúšali sme to s ňou kadejako, ale asi je to už fóbia. A týka sa fakt všetkých zvierat. Alebo tie hlasné zvuky: keď čakáme na vlak na stanici, zapcháva si uši, keď počuje motorku, zapcháva si uši , vyvoláva to u nej hroznú triašku, keď ideme niekam, kde je pódium a hlasná hudba, je úplne nesvoja a niekedy sa rozplače z toho hluku. Pritom je to zdravé, až mimoriadne dobré dieťa. Nemám s ňou doma žiadne iné problémy, aj v škôlke ju učiteľky chvália, že je spoločenská, nikomu neubližuje, nezapája sa do hádok. Dokáže ju napríklad trápiť, ak sa nehrajú všetky kamarátky pekne spolu. Ale napríklad, ak ju ráno prídu do šatne v škôlke privítať dievčatá a každá jej niečo hovorí, začne plakať. Moja druhá staršia dcéra v jej veku už lietala pred bytovkou sama, ona sa bez sprievodu staršieho človeka z domu nepohne. Neviem, či sa to upraví vekom, mne to nejako veľmi neprekáža, ale bojím sa o ňu samotnú. Ešte rok v predškolskej triede a ide do školy. Čo potom s ňou budem robiť? Myslíte si, že je to na psychológa?

yarnie
29. máj 2015

Ona nie je ustráchaná, čo sa týka hlasných zvukov. Ona má zrejme hypersenzitívny sluch. Predstav si, že počuješ všetky hlasné zvuky omnoho hlasnejšie, až bolestivo hlasno. Dá sa s tý pracovať, určite by som s ňou zašla k pediatričke, zrejme ušné a potom psychológ. Čo sa týka zvierat, tiež sa s tým dá pracovať, zmierniť prejavy, ale zrejme veterinárka z nej nebude. A nechoďte do hlučného prostredia, ju to fakt bolí. Sú na to aj slúchadlá, keď sa zvukom nedá vyhnúť.

bonaqa2013
29. máj 2015

ja by som sa isto poradila s lekárom - však nech pomôže nato predsa je.

lilimoni
29. máj 2015

Ja by som na ten strach skusila cvicenie s canisterapeutickym psikom a tie zvuky asi usny 🙂 moja tiez neznasala hlasne zvuky a vlastne stale neznasa ale ona ma autizmus 🙂

0silvia0
29. máj 2015

@zuzkanik má tvoje dieťa nejaké domáce zvieratko? Mohlo by pomôcť...
Inak na ulici máme dvoch súrodencov, ktorí takto reagovali v podobnom veku ako tvoja dcéra. Keď videli psa, utekali a báli sa, keď videli auto, bežali pred ním do nejakého úkrytu. Mali panický strach zo štekajúceho psa a zapchávali si uši. Mne to bolo veľmi čudné, moje deti sa takto nikdy nesprávali.
Ale môžem ti povedať, že časom z toho tieto deti vyrástli, dnes obaja chodia venčiť psíka a už sú v pohode, snáď to bude tak aj u vás.

pribinak
29. máj 2015

Detskeho psychologia ste neskusali? Pomocou terapie sa dal poriesit strach zo zvierat a urcite aj zvuky, pri postihnutych detickach sa tiez riesi strach zo zvukou pomocou muzikoterapie

zuzkanik
autor
29. máj 2015

@lilimoni Susedovci majú takého psíka, veľmi mierneho, dobre cvičeného. Chodia k nim deti, ktoré sa boja psov, aby sa odblokovali. Ale to naše dieťa ho nechce ani vidieť.

@0silvia0 Domáce zviera nemôžeme mať kvôli alergiám. Mali sme korytnačku, ale tej sa tiež bála ako čert kríža, tak sme ju darovali. Ona mi aj hovorí, že keď bude veľká, bude mať psa, aj mi presne povie, akého, ale keby som jej teraz priniesla čo i len šteniatko, tak ani nezíde z postele za celý deň.

0silvia0
29. máj 2015

@zuzkanik a čo tak škrečok? morča? králik? vtáčik? mačka? Zviera by skutočne mohlo pomôcť a nie každý alergik je alergický na každé zviera. Treba vyskúšať. Ja som tiež alergická na mačky a mali sme mačku, soplila som síce strašne, ale bol to domáci miláčik 🙂 Môj syn keď bol malý sa bál vo svojej izbe, lebo tvrdil, že mu tam niečo buchoce. Strčila som mu do izby králika, králik robil rôzne zvuky. A tým pádom všetky zvuky v izbe pripisoval králikovi a už sa nikdy nebál a prešlo ho to.
Podľa mňa zviera dokáže ukľudniť bojazlivé dieťa. Ja keď vidím, ako moje deti zbožňujú a pestujú v náručí našu králičicu, babkinho kocúra a vedia sa porozprávať s našim psom... neviem si predstaviť, že by sme žiadne zviera nemali.
Napríklad ja som alergická na mačky, ale škrečky, morčatá, králiky mi nevadia. Korytnačka neviem či je kontaktné zvieratko a podľa mňa nevyzerá veľmi milo (milovníkom korytnačiek sa ospravedlňujem), možno preto sa jej dcéra bála...

miciatko
29. máj 2015

@zuzkanik steniatko by som urcite neodporucala,ale vyrovnaného psika urcite ano . A to si len vy myslite ze by nezisla s postele. Mozno nie hned,ale keby videla ze doma nerobite ziadnu vedu z toho normalne sa tvarit ze je tu ten havo a aj ostane tak sa postupne sama odblokuje,ale doezite je starsi a vyrovnany psik,najlepsie cviceny na povely.

lilimoni
29. máj 2015

@zuzkanik tak ti asi neostava nic ine ako pockat, kym z toho strachu vyrastie 😒 a tie zvuky, by bolo dobre spomenut pediatricke a ist na usne 🙂

lilimoni
29. máj 2015

Ja mam canisterapeuta 🙂 keby ste byvali blizsie, tak by som to s vami skusila 🙂

eri150
29. máj 2015

Moja 5,5rocna dcera sa tiez strasne boji psov. Ma strach z malinkého stenata a to ani nema nejaku neg. skusenost. Pred mesiacom sme boli u kamaratov si grilovat na zahrade, mali tam pitbula 😅 Boli sme tam cely den a zacala ho akceptovat, sice sa mu nehadzala okolo krku 🙂 ale na konci ho aj hladkala. A myslim, ze jej tato "terapia" trochu pomohla, lebo ked sme prisli k mojim rodicom, kt. maju retrievera, tak to bolo lepsie ako predtým. museli sme ho vzdy zatvorit, ked isla von na dvor, teraz, ked sme boli s nou, tak pes mohol byt pusteny