Ahojte chcem sa spytat či ste zažili uprednostnovanie deti v školke.Myslim napr. od sponzorov. Ide o to že nam dali dvd zo školky kde pri rozbalovani vianočnych darčekov bol jeden dar nie pre všetky deti ale pre jedno konkretne dieta .Bolo to tam viac krat zdoraznene od učitelky a zatym dodane že to je dar pre to konkretne dieta a ono rozhodne kto sa stym bude hrat. 😒 Prišlo mi to divne a neprofesionalne od školky.Mali mu to dat rodičia doma a nie nosit do školky.Aspon ja mam na to taky pohlad.
Sa teda čudujem, že to ostatní rodičia tolerujete. Podľa mňa absolútne neprofesionálne.
@traktor
@habibi78 aj mne to prišlo tak luto a možno to tie deti tak nevnimali ako rodičia tych čo to pozerali. Je tam viacej sponzorov v školke ale konkretne od tychto rodičov je to velmi "citit" a už mi to pravdu povediac ide aj na nervy.Nemam rada taketo rozdiely.Podla mna učitelka mala hned taketo niečo zatrhnut a do školky žiadne dary nenosit.
@martuska75 ja som si to uprimne povedane nevšimla,až tento tyžden ked chcel syn to dvd pozerat a ešte jedna mamička mi to pripomenula.
Podla mna mali povedat nech donesu všetci rodiačia nejaku maličkost do školky alebo to proste nedovolit.Ale pravdepodobne preto že sonzoruju a každa školka dnes potrebuje peniaze tak im to neodmietli. 😒
to je co za sprostost, myslim, ze to je nezvladnuta situacia od riaditelky a uciteliek,ze s takym niecim suhlasili, detom sa to tazko vysvetluje 😒IK
toto je fakt ťažko riešiť, na jednej strane máte všetky pravdu, že je to neprofesionálne, ale na druhej strane čo všetko majú aj ostatné deti práve kvôli tomu že rodičia toho dieťaťa sponzorujú škôlku?
ak sa zbúrite, myslím si, že rodičom toho dieťaťa nebude robiť problém dať dieťa do inej škôlky a sponzorovať inú škôlku, len takto aj vaše deti prídu o financie, ktoré mohli slúžiť na zútulnenie prostredia, nové hračky, nové zariadenie.
takže treba všetko dobre zvážiť. nie je to správne ale treba to posudzovať z viacerých hľadísk.
@dada1212 s takym postojom nesuhlasim. Drzat hubu a krok, hlavne ze su vymalovane skrinky a deti nech sa odmalicka ucia, ze kto ma peniaze, pre toho platia ine pravidla a navyse ma moc rozhodovat o ostatnych detoch? Ze ako sa vychovavaju gorily na Slovensku. No od skolky ocividne. Je super, ze sa najdu dobrovolni sponzori skolky, ale riaditelka by mala stanovit pravidla tak, aby deti nevnimali rozdiel v prisupe k sponzorskym detom a tym ostatnym. Ved to uplne deformuje vychovu. Nevravim, ze sa maju rodicia burit a robit cirkus, komunikovat sa da v klude a na urovni. Ale riesila by som to urcite, lebo to moze prerast skolke cez hlavu.
Ja tiez nesuhlasim s dadou. To radsej dam dieta do skolky, ktora nebude super hyper moderne vybavena, ale kde sa podporuje zdrava vychova a zdrave vztahy. Ako taku, kde sa vsetci maju klanat bohatemu sponzorovi. 😒
@zeleny_cajik ja nehovorím že držať hubu aj krok, len si všetko treba zvážiť. nikto z nás nemôže vedieť ako to v skutočnosti je, že či bola toto skôr výnimka alebo je tam toho viac, hlavne by bolo dobré vedieť ako to vnímajú ostatné deti, že či to vôbec vnímajú, alebo to riešia len rodičia.
a hlavne si myslím, že pokým deťom nepovedia rodičia, tak nemajú skade tušiť, že je zvýhodňovaná práve kvôli peniazom. teraz sú do kolektívov začleňované napríklad deti z rôznymi problémami, ktoré majú tiež rôzne výhody a toto napríklad rodičia vedia pochopiť, ale dieťa to nechápe a môže to brať tak isto .
bolo dobré vedieť, či to učiteľky nejako korigujú a či nezvládli len túto situáciu alebo aj iné a ako to vnímajú aj deti. lebo priznajme si, skoro všetci dospelí sa pozerám na bohatších cez prsty práve preto, že dnes ak má človek peniaze, má moc, má všetko a práve preto to možno rodičia vnímajú až veľmi pozorne a citlivo.
a ešte jedno mi nedá napísať, neviem prečo ak niekto napíše trochu iný názor, tak sa tu začne oponovať a v reakcii sa spomenú aj veci čo ani zdaleka v pôvodnom príspevku neboli, fakt neviem ako si mohla ten príspevok pochopiť tak, že aby držali hubu a krok, ja v ňom nič také nevidím, len som napísala, že treba všetko zvážiť, predtým ako to začnú riešiť.
@dada1212 ak som sa ta dotkla, prepac, tvoj prispevok som pochopila v duchu "nevyskakujte, lebo vam zatiahnu kohutik a doplatite na to". Pre mna je to o principialnom postoji k vychove a to, co sa stalo sa predsa neda porovnavat s pristupom k integrovanym detom, to je predsa uplne o inom a tu si prave myslim, ze deti su velmi chapave, najma ked im to rodicia a ucitelia vysvetlia. Prave integracia deti podla mna uci k vzajomnej ohladuplnosti a potrebe vzajomne si pomahat, k comu ich ale nauci ta vianocna skusenost? Aj ked to dnes mozno deti nechapu, ze je to o peniazoch, ked odmalicka vyrastaju s tym, ze su rovni a rovnejsi, budu si niest so sebou dalej a nabalovat to dalsimi skusenostami a nasa spolocnost sa nikdy nezmeni a dalsia generacia uz ani teoreticky nebude vediet, co je moralka. Takze by som tie vymalovane skrinky a odchod sponzora do inej skolky asi riskla. Pokial by nechapal ani slusne zdovodnenie nevhodnosti jeho poziadaviek, nestala by som o to, aby bol dalej zucastneny na fungovani skolky, kde je moje dieta. Suhlasim s tebou v tom, ze treba zistit, akomsa veci maju a najskor sa riaditelky pytat az potom sa stazovat, ale ved to som predsa uz pisala, je to o vhodne zvolenej komunikacii.
@dada1212 deti nie sú hlúpe, sú len malé!!!! Buď si istá, že keď to bolo na videu a tie deti to zažili, tak to nie že tušia, ale veľmi dobre vedia!!! Absolútne neprofesionálny prístup a zlyhanie riaditeľky a učiteliek. Ak mali takéto správanie napriek tomu, že vedeli, že to video budú pozerať ostatní rodičia a tým pádom ktokoľvek, dokážem si predstaviť, ako je to dieťa uprednostňované, keď nevrčí kamera 😝 😝 Som učiteľka, VIEM ako je to s financiami v školstve, VIEM, ako ťažko je nájsť sponzora, ale takéto vliezanie do zadku a kľudne to napíšem aj ako učiteľka odsudzujem. Obehla by som ostatných rodičov a trvala na mimoriadnom rodičovskom. Som tiež matka a nepáčilo by sa mi, keby bolo moje dieťa odstrkované, len preto, že som do školy napriniesla to, čo nikto iný. Toto totiž nie je banálna záležitosť, vzťah učiteľka - dieťa a dieťa- dieťa je u mňa povýšený nad všetko ostatné, čo si tie deti z materskej školy odnesú. Peniaze pre škôlku sa dajú získať aj iným spôsobom, aj keď uznávam, že riaditeľky a učiteľky v materských školách sú profesionálnymi žobrákmi, ale to je už na inú tému.
@dada1212
@zeleny_cajik
@mamavera suhlasim s každou z vas,každa ma kusok pravdy.Bola jendna mamička s tym vraj za riaditelkou a ta sama priznala že ak to bolo na tom videu tak ako hovori (vraj ona ho nevidela) tak to bolo neprofesionalne od učiteliek a nemalo by sa to opakovat.Ale viete ako ,na kamere to nemusi byt a opakovat sa to može mimo kamier,ale s tymi pravdupovediac mi asi nič nespravime.A myslim že sa toto deje aj v inych školkach akurat sa o tom nehovori. Moj syn to nejak nevnimal ani mi to nehovoril a neviem aky to bol ten "neštastny" dar lebo nezujal ani to dieta ktoremu bolo určene 😀 Ja som to trošku dostala tymto medzi rodičov a snad sa to na nejakom rodičku pretrasie.
a ja si myslim, ze prave ucitelky by mali byt tie, ktore to slusne vyriesia..a mali to urobit uz davno..ano je super mat sponzora, ale len preto, ze je niekto sponzor, tak nemôze byt niekto zvyhodnovany..je to o detoch, pre deti..a deti castokrat vsetko intenzivne prezivaju..myslim si, ze keby rodicom ucitelky / riaditelka normalne vysvetlila, ze su vdacne za sponzoring, ale treba brat ohlad aj na ine deti, tak to aj ty rodicia pochopia..a nemaju preco svoje dieta prekladat do inej skôlky, predsa kazdy normalny rodic pochopi..ze tak to nema byt..
@traktor tí rodiačia čo doniesli ten darček sa velmi pchaju do zadku aj učitelkam,je to viditelne.Nechapem čo konkretne učitelka z nich ma asi aj jej nosia do vačku nejake peniaze ,je tam viac rodičov čo školke pomaha ale nikto to takto nezneuživa.Myslim že každy inteligentny rodič by sa mal dovtipit čo je vhodne a čo už prechadza za hranice.
A ešte čo som si všimla deti nemaju toho chlapca moc radi,aj moj syn to hovoril že sa snim moc nehraju.
@bubinko83 ale dieta za svojich rodicov nemôze..a synovi by som zas vysvetlila, ze ten chlapcek musi byt smutny, ked sa s nim nikto nehra, nech ho skusi zavolat hrat sa..mozno z nich budu aj kamosi 😉 ..ktovie..kedze clovek nevidi do tych vztahov..len tu co pises..mozno rodicia aj touto formou chcu zabezpecit synovi, aby bol obdivovany a konecne si nasiel kamosov..len tato forma je prave ta najhorsia..skôr to bude naopak..
@traktor už sa par deti stažovalo rodičom že toho chlapca pestuju a prečo nie ich. Tak myslim že tam aj učitelky robia rozdiely.Moj syn to nerieši ma tam svojich kamošov a ja ho nedonutim aby sa hral stym alebo stym.Ale ešte ma trapi dalšia vec čo sa tyka školky a to že sme sa par rodičov dozvedeli že učitelky nechavaju deti same v triede a "odbehnu si" nevedno kam ☹
@bubinko83 dieta sa neda donutit, aby sa s niekym hralo..ale ked ho doma riesite, môzes mu to navrhnut 😉 , ..a velmi by som toho chlapceka doma ani neriesila..je to este dieta..musi sa zle citit, ked sa nema s kym hrat..ktovie, co mu tie deti aj povedia..a co sa tyka uciteliek..no ak mas nieco, co sa ti nepaci, tak si to musite rozobrat bud , ked mate rodicovske ..alebo zajst konkretne za ucitelkou a povedat jej, ze sa ti toto a toto nepaci..inak to nepôjde..
@traktor ale oni sa snim hraju ale nejak extra kamošov ten maly nema,asi len učitelky si ho mojkaju. My sa to snažime preberat ked sme sami s mužom,nie pred malym.Viem že by to inak pochopil. Som velmi znechutena,lebo inak som so školkou spokojna,synovi sa pači ,vela sa naučil ,chuti mu tam papat aj učitelky su v pohode,len niekedy mi to pride ako pretvarka.
pokial je tvoj syn v pohode, ma tu skôlku rad, tak to neries..respektive, ..ak vas je viac rodicov, ktorym sa nepaci zvyhodnovanie toho maleho /tie vianoce../, tak si o tom musite pohovorit s ucitelkami..to, ze si ho ucitelky tulkaju..to by som ani neriesila..vzdy a vsade sa najde dieta, ktore je oblubenejsie..a pokial to nezasahuje do môjho dietata, nie je odstrkovane a tak, tak to neriesim..
@traktor aj ja si myslim že sa to deje všade ale my sme mali možnost vidiet to uprednosnovanie v priamom prenose (myslim to video) preto nam je to asi take zvlaštne a smutne. MM to strašne vytočilo .Ak by sme postrehli niečo podobne budeme to riešit aj ked pochybujem že sa niečo zmeni ,akurat to nebude na tej kamere.
@zeleny_cajik takto sa síce nevychovávajú gorily, ale socializmus 🙂
A keď darček odovzdajú s tým, že to bol najlepší prospech, najmenej chorý, vždy chodil na čas, alebo vymysliea súťaž, ktorú to dieťa akože vyhrá (napr. výtvarnú) - potom to bude ok? Zaobalia zvýhodňovanie do pekného papiera?
Mne sa zase takýto prístup v duchu - fuj fuj ten má prachy, ešte to potrebuje aj ukazovať, fuj fuj..ale peniaze na iné veci mi prídu vhod a beriem to ako samozrejmosť, zdá tiež nesprávny, čo sa výchovy týka 🙂
Súhlasím s tým, nech to povedzme rodičia nejak vydiskutujú s riaditeľkou - ale zase to ide v duchu Slovenského - kto má prachy je sviňa. (a ten názor však kľudne nech sponozoruje, ale nech dá prachy a drží hubu a krok alebo radšej nech nemajú všetci - keĎ sponzor nechce pristúpiť na naše podmienky...sa mi tiež nepáči..by som bola zvedavá, že ak riaditeľka by povedala, že tie prachy nutne potrebuje, či by rodičia nekúpili každý svojmu decku hračku a každé dieťa by ju potom dostalo a na videu by to už bolo všetko s kostolným poriadkom, či by na to rodičia pristali 🙂 )
PS: Mne osobne by to vôbec nevadilo, ak rodičia nejakého decka z dobrej vôle dajú vlastne finančné prostriedky napr. na opravu strachy a taký strecha nepadne môjmu decku na hlavu - kľudne nech dajú darček svojmu dieťaťu. Hoci aj takýmto spôsobom. Svojmu decku vysvetlím, prečo ho dostal, prečo to tak bolo. 🙂
Aj keĎ Vás určite tento môj názor vytočil - skúste prosím reagovať podľa možnosti slušne 🙂
@minewka tak to sme sa nepochopili. Nepisem nic v zmysle "fuj peniaze". Ja mam peniaze rada 😀 my patrime k sponzorskycm rodinam, ale nemala som potrebu to sem pisat, lebo to nijako nesuvisi s temou. Pisala som o kupovani si pozornosti a vyhod za peniaze. (a to je predsa gorila a nie socializmus, aj ked to v nasich zemepisnych sirkach jedno od druheho nema daleko) Ako to mozes porovnavat s odmenovanim za konkretne zasluhy? To je predsa nieco ine.
Tiez nepodporujem zavist, tato slovenska vlastnosti mi ide mimoriadne na nervy, aby sa clovek hanbil, ze sa ma dobre. Ale o tom som predsa nepisala, ci mas pocit, ze ano?
a ja sa zas čudujem, že vôbec také niečo sa deje 😒
že riaditeľka /učiteľky/ na toto vôbec pristúpili.
mňa by teda ani vedenie nedonútilo k "inej pozornosti" k dieťaťu sponzora.
ja si myslím,že ak niekto sponzoruje čokoľvek, že mu snáď nik nestojí s pištoľou pri hlave-a teda,robí to dobrovoľne /čo sa MŠ týka, určite/
a to,že chce dať-je pekné, šľachetné,ale aby to aj ostalo pekné a šľachetné, nemôže chcieť za to protislužbu /zvýhodňovanie v niečom/. lebo to už potom nie je DAR.
mne osobne sa nepáči názor- a to je fajn,keď vaše deti užívajú výhody sponzorstva? nik sa o sponzorstvo z rodičov neprosí. a mne osobne je šumafuk, aké materiálne vybavenie bude mať škôlka, do ktorej pôjde moje dieťa. /a verte,že dnes to zase už nikde nie je taká hrôza,ako si myslíte/. či bude pripadať na každé dievča 1 kočík a 10 bábik-je mi fakt ukradnuté.
pre mňa bude dôležitý ľudský prístup od personálu, prijatie každého dieťaťa bez výhrad /odkiaľ pochádza napr. /, aktivity, krúžky,....
a na opravy strechy a prevádzkové náklady peniaze sú-zas neverte všetkému, že bez sponzorov by bolo školstvo na kolenách 😅 😀 😉
a čo sa týka detičiek sponzorov- nuž, výchova. je to ťažké. ale bolo by dobré viesť svoje deti v tom duchu, že môžme ďakovať osudu / Bohu/, že nám dal zdravie a môžem pracovať. ak sa nám ešte aj darí-je to ďalší bonus od života. a ak mám nazvyš /čo sponzor určite nedáva z debetu/ a rozhodnem sa pomôcť niekde, niekomu-je to veľmi ľudské a ľudským to zostáva a nadobudne pridanú hodnotu,ak darujem anonymne pre verejnosť, t.j. nepotrebujem byť pri každej akcii napr. tu konkrétne - škôlky menovaný pred celým mestom.
a nezabúdať- dnes sa mám síce fajn, ale zajtra môže byť všetko inak. preto hodnoty nastaviť v deťoch už odmala niekde inde.
a na záver-že tu netrepem len morálne reči. mala som možnosť učiť v jednej silne sponzorsky zaťaženej škole. chodila som tam 2 roky na prax. stalo sa to,že sa mi jeden 8 ročný chlapec posmieval. poznala som,kto to je-ale pre mňa bol skrátka jeden z triedy. dohovorila som mu. a na druhý deň si ma zavolala riaditeľka,že to som si nemala dovoliť,lebo to je syn sponzora /čo som vedela/. takže- zbohom škola,kde by som mala robiť pod takýmto tlakom a rozlišovať deti. stiahla som žiadosť o prijatie. a aj keď sa mi potom nedarilo dlhšie nájsť prácu-nakoniec som našla. a pracujem tam,kde nik nevytŕča zybtočne z davu len preto, že je z bohatej rodiny
@minewka vieš, ono to darčekom možno len začína. ja som sa stretla so sponzorom a jeho dieťaťom na osemročnom gymnáziu. dieťa sa oháňalo peniazmi vždy a všade, šikanovalo môjho syna a niekoľko ďalších detí a riaditeľ sa na to v tichosti pozeral. veď prečo nie, keď len z 2 % z daní prispel otecko na školu miliónikom. k jeho vylúčeniu nepomohlo ani to, že som dala na polícii podnet na šikanovanie ale až to, že som sa obrátila na ministerstvo školstva s otázkou, ako mám ja postupovať a aké právomoci má riaditeľ. potom chlapec odišiel a je kľud.
nemám nič proti ľuďom, ktorí majú kopu peňazí, nech sponzorujú koho chcú a čo chcú. je to ich osobná vec. ale aj ja si myslím, že takýto spôsob uprednostňovania dieťaťa je nevhodný - aj voči ostatným deťom aj voči ich vlastnému dieťaťu.
pre mna je to zvlastne a nanajvys nevhodne..nase deti tiez dostavali darceky pod stromcek v skôlke..ale spolocne..hracky, knizky..s ktorymi sa hrali vsetci spolocne..nepride mi to vôbec ohladuplne voci ostatnym detom, ze jedno nieco dostalo a ono ma rozhodovat..to môze robit doma zo svojimi hrackami..to akoby doma jedno dieta nedostalo nic..druhe ano..ako by sa citilo to prve?..darcek mali odovzdat rodicom..a ak rodicia suhlasili, tak ho mohli darovat skôlke..ale nie ze dieta bude rozhodovat, ci hracku niekomu pozicia , alebo nie..ine je , keby sutazili, alebo tak..ale ked sa jedna o vianoce?..nepacilo by sa mi to