Učiteľky sa sťažujú na môjho 4,5 ročného syna

lala0950
2. okt 2020

Mam pocit že som ako matka zlyhala.
Mam synčeka 4,5 ročného a vkuse sa na neho učiteľky sťažujú že kričí nahlas rozprava,berie detom hračky že to je jeho,minule do spolužiaka hodil kamienok :(
Každý deň ked pridem do škôlky učiteľky vravia že sa zhoršil,že je zlý ako keby na seba uputaval pozornosť.
Maly je inak šikovný dobre vychovaný,ale neviem kde som urobila chybu.
Iné deti sú také kludne a on kričí zjape a vraj aj deťom v škôlke rozkazuje
Som nešťastná :(
Syn je jedináčik

tweexe
2. okt 2020

Ja by som si to ako matka osobne nebrala za vinu, možno je v škôlke iný problém, ktorý učiteľky nepomenovali a možno o ňom ani nevedia... 🤔Skôr by som sa snažili zistiť príčinu jeho správania. Držím Vám palce.

lala0950
autor
2. okt 2020

Ja som si u neho toto všimla uz dávnejšie že rozkazuje detom a sa nervači

tweexe
2. okt 2020

@lala0950 hľadala si by som naozaj príčinu - prečo sa tak správa, čo sa v ňom odohráva, všímať si kedy sa to deje/aj pri kom sa zmení jeho správanie a potom nájsť možnosť ako to zmeniť - možno nejakou aktivitou(zmeniť činnosť, nejaká relaxačná technika....) neviem, píšem len čo mi ako prvé napadá.
Možno stojí za uvazenie ísť na odborné vyšetrenie. I keď z pracovnej praxi mám osobnú skúsenosť, že dnešná doba veľmi rada deti nalepkuje a dáva im rôzne moderné diagnózy - adhd a podobne.
Skúste po premýšľať, či toto správanie nemá od niekoho odsledované - bud z okolia alebo možno z TV?? Nepozerá vášho TV, pripadne hra nejaké hry a i?
Ťažko takto povedať.
Skuste popremýšľať a ísť naozaj do hĺbky.

tweexe
2. okt 2020

*Veľa TV, nie vášho tv

jumama
2. okt 2020

Moze to vyt trosku tym jeho jedinactvom? Co myslis? Mame tiez jedinacku. Je to trosku ina vychova, ako deti, co maju surodenca a prirodzene sa naucia vyjednavat, nie to, ze sa vsetko podvoli im a toci okolo nich. Nemyslim to prehnane, v zlom. Nasa mala skor problem prevziat zodpovednost za mnohe veci, ktore sme privierali ocko. Obliect sa v rychlejsom tempe, sama si uviazat snurky, sama robit veci... a potom presne vzdy, ked sme ju chceli trosku popohnat tak sa zatala a robila naopak 🙂 Ak nevie spolupracovat s deti, tak sa zamerajte co najviac na take kooperativne hry, hry na striedacku: Treaz ja pojdem teraz ty, teraz ty hod, teraz ja, teraz ja pojdem prva do dveri, teraz ty... proste pri kazdej moznej cinosti, kde sa to hodi zavedte toto sriedanie. Mozbyt prirodzena povaha je u vasho synceka vodcovska...

lala0950
autor
2. okt 2020

Js som veľmi smutná ja priznávam davala som mu tablet,hral všelijaké hry kde zabijal neviem co :( urobila som chybu a tu ju mam teraz wj rozprávky pozeral take aj super mario a tak :(

lala0950
autor
2. okt 2020

Ja som veľký nervak aj jeho otec bol :(takze neviem

dankatomi
2. okt 2020

@lala0950 ahoj,nas 4rocny v septembri nastupil 1x do škôlky,je velmi hlučný,zivy, impulzívny...uz 4x nam bolo povedane,ze buchol chlapčeka,sotil druheho,buchol dievčatko...zakzdym nam povedala ucitelka nech mu dohovorime.tak aj bolo... posledný krat sme sa uz ozaj hnevali a dali sme ho 1x do kuta,plakal..velmi mi bolo luto,ale vysvetlovali sme mu,ze deti to boli atd.odvtedy je pokoj,ja osobne si myslim ze umyselne neublizoval,len mi niekto vbehol do hracieho pola.mame doma.eate 1,5rocnu sestričku a doma robi to iste. Snazime sa usmernovat...ked sa hrate skus mu zobrat hracku,a ist na neho typom ci sa mu to paci...nie?tak nerobime to co sa nam nepaci...a takto. Co sa týka tv a tabletu...aj nas mava obcas,ale hry len varenie,umyvanie aut a podobne.pozor na strielacky,a posobne,dat prec a nainštalovať take tie detske.nepaci sa,tablet odlozit...aj ja osobne a aj manžel sme nervaci,takze je to v krvi,sme hlucnesji vsetcia...ale teda snazime sa vysvetlovat ze sa nekrici po detoch atd ....drzim silne palce,skus sa s ucitelkami poradit ako na neho,a proste je hlučnejši,su deti ktore zase cusia ako pena...no...on sa nauci,postupne prisposobi..treba mu dokola vysvetlovat a doma ho nechat troska vyventilovat...a este mu hovorim kazde rano keď ideme do školky,ze ked sa mu nieco nebude pacit nech povie. Keď ho nebude to dieťa počúvať treba iat za učiteľkou, neriešiť sam,sotenim atd.

lala0950
autor
2. okt 2020

Do kúta siel uz x krát a nič

tweexe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
2. okt 2020

@tweexe toto ked povies 4r dietatu tak sa totalne zmagori (sorry) ale treba to povedat jednoduchsie "ked ... tak..."
keď spravis/povies/urobis... tak mozes/nemozes....
keď upraces postel, tak si mozes kreslit na stoliku.
proste jednoduche pokyny 😉

barboraru
2. okt 2020

@lala0950 tak prave ste si odpovedali a nasli pricinu. Deti sa spravaju tak, ako vidia vo svojom okoli. Kopiruju nas. Nerodia sa ako vyjednavaci, nervaci, uzurpatori...to sa ucia hlavne od rodicov. Prve tri roky su najdolezitejsie vo vyvine, tak ste ho do skoly odovzdali a nevedia si s nim rady teraz asi. Aj ked je dobre vychovany, toto su znaky nie zlej vychovy, ako takej, ale zleho pristupu k dietatu. Nastavuje Vam zrkadlo. Reves po mne ty, si nervacka, budem aj ja🤷‍♀️ Treba zacat u seba a teda u manzela tiez, ak je nervak, kym nie je neskoro. Lebo najhorsie je, ze si to odnesie dieta do buducna. Vylucia ho deti z kolektivu, budu od neho bocit v skole a bude trpiet. Deti su dnes take, velmi si vyberaju kamaratov a ak ich bude niekto “ buzerovat a ovladat “ otocia sa mu chrbtom. Tak, ako tu pisala jedna pani, nebolo by na skodu navstivit odbornika. Maju rozne techniky, ako s dietatom pracovat.

marca12
2. okt 2020

@lala0950 jezisi to ma z tych hier! Chybu si si uvedomila,je cas ju napravit. Uplne sa prestat hrat hry,rozpravky mu tiez nepustaj tie novodobe hlupe agresivne. Citaj mu,hrajte sa spolocenske hry,kreslite,malujte,tvor s nim,prechadzajte sa. Ma 4,5 roka to este vies napravit. A casom sa aj v skolke polepsi. A zase niektore deti su autority,radi rozkazuju,su hlucejsie,ale to je ich natura. To neznamena,ze su zle. A ak ste nervaci,odpozoroval spravanie od vas. Dieta je odrazom svojich rodicov,kopiruje spravanie,sposoby... na tom treba tiez popracovat

vikusjk
2. okt 2020

@lala0950 no vies, ako sa hovori, dieta je zrkadlom svojich rodicov, asi na tom nieco bude, ak pises, ze aj ty si nervak, aj jeho otec bol... ak sa ti nepodari napravit jeho spravanie, odporucila by som odbornu pomoc, psychologa, oni vacsinou vedia, ako na deti a pomozu im. Mala by si to podchytit co najskor. Dcera mala v triede dvoch takychto "zlych" (schvalne pisem v uvodzovkach, lebo oni nie su zli, len sa spravaju nevhodne) spoluziakov a oboch uz zo skoly preradili inde, lebo sa rodicia velmi stazovali.

sense
2. okt 2020

@jumama ja mam tiež jedinacku a teda iným nerozkazuje ani nie je vždy podľa nej takže to nie je tým ze vi je jedináčik al nie ale povahou príp vychovou

sense
2. okt 2020

@lala0950 tak 4,5r určite nepotrebuje tablet na hranie... Na to na mat v tom veku rodičov, iné deti a sam... A takisto deti robia to co vidíš u dospelých ak nervacite vy rodičia robí to aj dieta

tweexe
2. okt 2020

@kacena4 však samozrejme je logické, že komunikáciu treba prispôsobiť zrelosti a vyspelosti dieťaťu 🤦‍♀️

tweexe
2. okt 2020

@kacenka4 nechcela som tento 🤦‍♀️poslať , ospravedlňujem sa 🙂

maris5
2. okt 2020

Upravit rozpravky a hry, aby boli vhodne.
Dala by som ho na sport, ale vhodne. My sme mali problemoveho chlapca v skolke a dali ho na kung fu. 🤦‍♀️ este viacej kopal do deti... Nas chodi do ZUSky a na plavanie. Uplne ho to zmenilo, uz vychadza zo skolky, ze ideme tam a tam. Je taky hrdy, ze robi nieco co ine deti nie.
A my sme 5 rocnemu zacali davat plusove a minusove body. Zatial to funguje. Vylozi umyvacku ma + , jaci ako divy bez priciny - Ak bude mat na konci mesiaca viac plusovych pojdeme spoli na bowling. To si vybral sam. Takze mal motivaciu.

asia83
2. okt 2020

@lala0950 Tá posledná veta mi stačila. Viete, keď sa teraz preferuje výchova benevolentná, kdeže zvýšiť hlas, ešte čo že capnúť, za to rovno basa. Potláčame osobnosť dieťaťa. Tak si majte nevychované deti, len ľutujem tie učiteľky v škôlke či v škole. Na prášky. Ja svoje deti vychovávam prísne a s láskou. Nikdy sa v škôlke nesťažovali, dcéra je slušná, vychovaná a poslúcha.

lala0950
autor
2. okt 2020

@asia83 wke nevychovane deti? Moj syn je slušný ,ale v skolke mozno je iný

jonnie
2. okt 2020

@lala0950 Urcite by som zrusila tablet.a tv....prosto to ziarenie a blikanie im nerobi dobre na nerv.sustavu. A isto ho nema 10 min. Ja to vidim na malom...akonahle som doma...ze home office a neviem sa mu venovat a cumi na rozpravky...hoci aj pekne..je potom podrazdenejsi.

eca12
2. okt 2020

@lala0950 To, ze sa javi doma ako slusne vychovany, moze byt sposobene tym, ze doma neprichadza s nikym do konfliktu, nema tam ine deti, ktore mu beru hracky, prip. sa nechcu hrat ako on a pod. To si bezne surodenci medzi sebou riesia, ucia sa riesit konflikty, on to mozne nevie. Nie je to tvoje zlyhanie. Ak mas potrebu s tym nieco urobit, pokojne navstivte psychologa. To tiez nie je zlyhanie, naopak, je to aktivne riesenie problemu. Psychologovia su tu na to, aby nam pomohli najst riesenia. Drzim vam palce, chodte do toho!

zuzanaete
2. okt 2020

Do vychovnych diskusii sa zvycajne nazapajam, ale akosi mi neda nereagovat na info o hrach na tablete pre tak male dieta. V tomto veku nevedia rozlisovat hru a realitu. Urcite nevhodne. K tomuto odporucam knihu Krotitelia displejov.

alexandra2010
2. okt 2020

@zuzanaete Spravne. Autorka to sama povedala ked pisala o tablete. Jedine riesenie je mu uplne zobrat techniky, po par dnoch sa bude zlepsovat.

lala0950
autor
2. okt 2020

Tablet som mu zobrala pred mesiacom a nevidím rozdiel extra

lenkamatus1989
2. okt 2020

Pani zlata moj ma 3 roky a 1 mesiac sprava sa ako keby bol dospely vsetko vie on mi povie ze on je parobok hihi a neposlucha ani jedno jedine slovo ak co i len trochu zvysim hlas ak som kludna a.pekne ho pomaznam a poprosim tak poslucha z detmi sa.nevie hrat kedze je v rodine najmensi a tiez by kazdemu rozkazoval aj ja sa bojim ho dat do skolky ked si predstavim ze co by tam stvaral no naucila som sa.stym zit od 8hod do 9.30 je u nas neprestajny hluk stale rozprava proste ako keby bol na baterky a ked znim nerozprava nikto tak sa rozprava sam zo sebou a tiez vsetko hadze o zem ........ aj moj prvy syn ktory ma teraz 12 bol taky isty ba i horsi ale dnes je zneho tichy chlapec ktory mi nerobi vobec problemy a vsetci ho chvalia aky je slusne vychovany pekne sa kazdemu pozdravi proste velky inteligent ....aj ten vas z toho vyrastie len nech je zdravy co ja by som dala zato aby moja dcera ktora ma 10 bola taka huncut ona ma autizmus nerozprava a modlim sa aby som niekedy pocula jej hlas ako rozprava a krici po mne

lala0950
autor
2. okt 2020

@lenkamatus1989 tak to mi je ľúto dcérky.... no moj tiež veľa rozpráva sa mu usta nezatvoria uz po nom aj kričím aby bol ticho ... on je nahlucnejsi zo škôlky a aj sam zo sebou sa rozprava ...chyba je možno to,ze je jedináčik :( snáď ozja z neho vyrastie kludne dieta ale tichý nebude ;D lebo aj ja som zakecana

lenkamatus1989
2. okt 2020

@lala0950 radsej mat zakecane dieta ako tiche verte mi .... je to este male dieta kym pojde do skoly tak ho to prejde uvedomi si ze sa znim deti nebudu hrat ak im bude rozkazovat on sa ukludnu kym nasttupi do skoly

kassandra25
3. okt 2020

@lala0950 z celeho tvojho opisu citit, ze moze byt jedinacik. Aj to vyjadrenie, ze synček. Musi byt dobre rozmaznany. Odporucam zajst k psychologovi, aby ste zacali s nim pracovat. To, ze ucitelky uz pracuju s Vami ako rodicmi a upozornuju na problem, nie je vec, ze si ju netreba vsimat. Urcite je aj dobra spolupraca medzi psychologom a ucitelkami zo skolky. Mne to pride tak, ze nema razantnu vychovu doma, vsetko ma povolene a vzdy vsetko dostane. Ale pri pripadnej diagnoze je urcite potrebny psycholog. Ak by sa jednalo o to prve spomenute, treba byt razny. Razneho rodica aj dieta s velkou rigiditou uposluchne radsej.