Učiteľka povedala, že syn kreslí veľmi škaredo a bojím sa, že ho nevezmú do školy

juliasb
20. jan 2022

Ahojte. Prosím o radu. Pani učiteľka nám povedala, že syn kreslí veľmi škaredo na svoj vek a bude mať problém v škole. A má pravdu. My sa mu podľa mňa venujeme nadpriemerne čo sa týka času ale asi nie kvality toho času. Nonstop skladáme lego (neskutočne ho to baví), čítame knihy, chodíme von, na výlety, učíme ho pomáhať. Ale úprimne nás nenapadlo s nim kresliť,to sme zanedbali. A teraz tiež vystrihovali v škôlke a celá trieda pekne a on úplne mimo.
Je to náš prvý syn, len v septembri pôjde do predškôlky, mame ešte čas. Ale je narodený až koncom augusta, je najmladší v triede a bojím sa, že spolužiakov nedobehne, že nepôjde do školy so svojimi kamarátmi, že mu budeme musieť dat odklad a jemu to bude ľúto. Inak neni vyslovene nezrelý. Z lega postavia také veci, co ja v 30 rokoch nedokážem. Často sa pýta hlboko filozofické otázky (ak existuje Ježiško tak prečo nevylieči všetkých chorých ľudí a pod.)

Nakúpili sme omalovanky, nožničky, farbičky, pastelky, časopisy (šikovnícek a pod) a kreslím, strihame. Robí to ale vyslovene s nechuťou, len čaká kým sa bude môcť hrať. Co robiť, aby to robil viac rád? Co s nim ešte okrem strihania a kreslenia trénovať, aby bol do školy lepšie pripravený?
Dakujem

anjelicek26
20. jan 2022

Ked je predskolak az od septembra, tak to ma predsa 1,5 roka cas...to je neskutocne vela... a nie, niektore deti nebudu kreslit radi nikdy, ale ten uchop a tlak ceruzky, vyfarbovanie a nejake zakladne veci sa proste uz kvoli pisaniu do buducna naucit musi...ved staci 10-15 minut denne kreslit a mate to... nas syn je lavak, ma osem, drviva vacsina skolkarov kresli lepsie ako on - proste to neznasa... pisanie mal oddrete a natrenovane, vzdy to robil s nechutou... tiez mu idu ine veci podstatne lepsie 😀

juliasb
autor
20. jan 2022

@anjelicek26 áno viem, že kopa času. Ale učiteľka nás vystresovala, že ho nemusia zobrať do školy alebo bude mať tam problém. Preto to riešim tak skoro, aby sme to stihli dobehnúť ak sa bude dat. Ďakujem veľmi za tvoju radu

guudy
20. jan 2022

@juliasb suhlasim s napisanym vyssie. Nemajte vycitky, ze ste nieco zanedbali. Podstatne je to, ze teraz s nim uz kreslite a jemna motorika sa rozbehne. My sme mali s prvym dietatom velmi podobnu situaciu. V skolke na nastenke som uz z dialky videla, ktory obrazok je synov. Celu skolku bol rok-dva pozadu oproti rovesnikom. Tiez je letny, do skoly isiel v 6 rokoch. Prvy mesiac v skole vela kreslili. Aj pisat sa zacinaju ucit najprv na ciarkach, vlnovkach,… to zvladnete, mate este kopec casu😊👍🏼

heleninamama
20. jan 2022

Základné výtvarné techniky sa naučí každé dieťa - stačí, že sa mu venujete, veľa vecí odpozoruje aj od kamarátov a pokiaľ z neho nechcete mať zrovna akademického maliara, školu určite zvládne.

anjelicek26
20. jan 2022

@juliasb ona ta urcite vystresovat nechcela, len ta upozornila na nieco, na com mate popracovat ;) Hlavne nevyvolat este vacsi odpor, staci kratucko, len proste kazdy den, ono synovi pomahalo, ked som si ja aj jeho sestra sadli k nemu a proste nevyfarboval sam, robili sme vsetci, tak to malo taky lepsi efekt... ze nie vsetci okolo nieco ineho a on musi sediet a kreslit (aj ked ho to nebavi)... a staci par minut denne.

ichbinich
20. jan 2022

Hm, no ja viem kreslit na urovni 3-rocneho decka. Prisamvacku. Nakreslim kvietok a stromcek. A jednoduche auto. A mam vysoku skolu, hovorim 4 jazykmi - takze sa vobec nemusis bat 😀
Robis dobre, ze to po troske trenujete. Proste kazdy den nieco, aj mu to obmienaj, ze jeden den strihat a lepit, druhy den vymalovavat, a tak. Nech si vyberie omalovanky sam, ktore chce, su aj take na malovanie vodou - to sa nauci robit so stectom. Aj tie samolepkove zosity su fajn, to tiez trenuje jemnu motoriku, lebo musi presne trafit nalepku. Hlavne vsetko hrou, nie nutenim.
Moj syn napr. nikdy nespieval spolu s demti v skolke, uz mi riaditelka chcela nahopvorit, ze ma neviemake diagnozy. Teraz spieva dobrovolne(!) v skolksom zbore 😀
Vsetko sa moze zmenit, pekne sa mu dalej venuj, bude dobre!

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
20. jan 2022

poteším ťa - môj v škôlke neznášal kreslenie, omaľovánky by trhal od zlosti keby mohol, neznášal monotónne vyfarbovanie, nevedel správne držať ceruzku... správny úchop sme trénovali s 3-hrannými ceruzkami a dobehol to od januára do septembra úplne v pohode, v škole mal super vychovávateľku, ktorá ich učila rôzne techniky a tam si to skutočne obľúbil, jeho práce boli na výstavke aj na súťažiach, teraz má 14 a kreslí perfektne, síce skôr technické veci (raketoplány, stavby, nákresy vecí, ktoré potom vyrába), ale chodil dva roky aj do ZUŠky a veľmi ho to bavilo
hore hlavu, trpezlivosť a motiváciu, chváliť, chváliť a chváliť on to dobehne neboj sa, niekedy veľmi záleží aj od prístupu učiteliek

zuzuliennka1
20. jan 2022

pardon, ale toto su nezmysly 🙂 mna kreslenie nikdy nebavilo, nikdy mi to neslo, nikdy som ani nic poriadne nenakreslila (ked neratam machule na vykrese ala picaso), neovladam nijake techniky kreslenia, moj vrchol kreslenia vyzera nejak takto (ilustracny obrazok z netu) a podobne ako @ichbinich ovladam cudzie jazyky, mam vysoku skolu vystudovanu (odbor jazyky), prekladam, a za svoj doterajsi zivot som precitala uz hadam aj “milion knih” 🙂

petulka1986
20. jan 2022

@anjelicek26 Mimo témy. Poslala by si mi link na tu Poľsku stránku kde obj. Látky? Dakujem

sirka9
20. jan 2022

@zuzuliennka1 toto je ešte super, ja nedám ani to 🤣

ichbinich
20. jan 2022

@zuzuliennka1
Veru neviem, ci by som tie postavicky nakreslila tak pekne, ako na obrazku 😀
Ja mam dokonca technicku skolu 😀
A autorke - hlavne hrou, a zmenou, nech sa mu to nezhnusi 😉

anjelicek26
20. jan 2022

@petulka1986 objednavam asi s piatich, poslem ked mi skonci porada, mam to tu pootvarane na sto okien 😂

zuzuliennka1
20. jan 2022

@sirka9 no, nenasla som az taku nemoznu kresbu😂 ale keby som sa velmi snazila, tak toto by som akotak dala 😂😂😂

beronsche
20. jan 2022

@juliasb mna len prekvapuje, aku katastrofu robis z odkladu skolskej dochadzky.. V opodstatnenych pripadoch to dietatu dokaze velmi pomoct.
Pri augustovom dietati by som s nim absolvovala testy skolskej zrelosti urcite a na ich zaklade sa rozhodla, co dalej.

Co sa tyka kreslenia, este ma dost casu. podporujte grafomotoriku, ale netlacte na neho.. Hlavne nech ta nepocuje to riesit!
Inak moje dieta este v predskolskej kreslilo hrozne.. napr. postava bez detailov, ruky, nohy len palicky.. 😀 teraz v ml. skolskom veku mi uz aj ucitelka hovorila, ze ma kresby nadstandardne dobre na svoj vek.
Kazde dieta potrebuje cas a podporu. 🙂

zuzuliennka1
20. jan 2022

@sirka9 nasla som😂😂 ja kreslim cca ako tuto 5rocne dieta

karmen118
20. jan 2022

@juliasb Ak ho nebaví kresliť ceruzkami, dokúp aj tvrdé papiere, vodovky a štetce, odporúčam aj takú tú zásterku, aby sa neumazal. A ak nemá kúpte mu aj fixky. Moje decká najradšej robia s vodovkami a fixkami. Pravda občas im podstrčím aj pastelky/voskovky, aby sa im to striedalo. Tiež majú problém s úchopom s jemnou motorikou, dcérka už je na tom oveľa lepšie. A neviem či máte doma aj úlohy pre predškolákov, my sme napríklad začali u dcérky takouto knihou s úlohami pre škôlkarov - https://www.preskoly.sk/p/446610-kniha-hadaniek... dajú sa nájsť aj iné podľa veku. Zo začiatku robila s nechuťou, potom ju to začalo baviť a občas si vypýtala úlohu aj sama, určité zadania začala preferovať. Sú tam úlohy na logiku, pozornosť, aj vyfarbovanie podľa zadania a pod. Veľmi sa jej zlepšila tá motorika, takže jej ideme kúpiť takúto knihu úloh pre staršie deti.

monimika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rolnicka197
20. jan 2022

@juliasb mňa tiež tak vystresovala dokonaca školská psychologička v predškolskej triede, že syn nevie vôbec kresliť, že ho určite nezoberú do školy, že je zaostalý.. a to ho videla prvý krát asi 10 min.
Rozrevala som sa, lebo toto som vôbec nečakala, proste nikdy nevedel kresliť, doteraz nevie (má 13 rokov).
Išli sme teda s malou dušičkou na príjimačky do 1. triedy a učiteľka bola úplne z neho nadšená, aký je veľmi šikovný, že nech zostane hneď v škole 🙂
Dcéru som už ani nedala v predškolskej triede psychologičke na posudok, keď dieťa nevie nakresliť dokonale postavu, hneď je zaostalé.
Podľa mňa mama vie najlepšie, či je dieťa pripravené do školy alebo nie

beronsche
20. jan 2022

@rolnicka197 posudzovanie skolskej zrelosti (toto zrejme myslis tym posudkom) je omnoho komplexnejsie a ak existuje psychologicka, kt. staci na urobenie zaveru kresba, mala by zmenit pracu...

rolnicka197
20. jan 2022

@beronsche áno toto, bolo to už dávno, preto som dcéru v tej istej škôlke už nedala

lucik194
20. jan 2022

to ze nevie kreslit neznamena ze ho nezoberu do skoly ..... ake zaostale nazory......cele zle.....
polovica detí nevie kreslit v 6 rokoch.....
pokial bude mat do 31.8 uz sest rokov do skoly moze ist a ziaden posudok lebo nevie kreslit nepomoze..... keď sa rodicia rozhodnu ze dieta ide do skoly, tak ide do skoly..... nie je to na rozhodnuti psychologa, to je len odporúčanie.... nic viac nic menej......

prešli sme si tym, psychologicka junove júlové augustove deti automaticky nechavala doma, s odkladom, strasna krava.....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bolarazjedna
20. jan 2022

oh, prosím ťa, môj synovec išiel do školy keď mal 7,5 roka /kvôli iným problémom/. Od 4 rokoch čítal aj počítal, no jeho tiež nebavilo kreslenie, aj keď horko-ťažko našiel chuť že podme kresliť autíčko, tak to bolo o tom, že nakoniec som to nakreslila ja - to ho bavilo. A keď náhodou musel kresliť on - no čistá katastrofa, ešte aj keď mal 6-7 rokov. Teraz je tretiak, a od prvého ročníka píše čitatelne /samozrejme nie tak krásne ako niektoré dievčatá, ale je to úplne v pohode priemerné písanie, a to som ozaj nečakala podľa jeho kresliacich schopností/. On je proste tiež taký, že ho kreslenie maximálne nebaví, proste nemôže každého baviť všetko. Poznám ešte jedného už teraz teenagera, presne ten istý prípad, 2 mesiace pred nástupom do školy /ako 6 ročný, narodil sa koncom júna/ kreslenie aj snaha o písanie hotová katastrofa, no v škole v pohode /nehovorim že mal jednotku z písania, ale písať sa naučil/.
Určite by som sa neobávala, že ho nevezmú do školy kvôli tomu, to je blbosť. A navyše, za rok a pol sa takéto schopnosti toľko vyvíjajú! Niekedy aj za 3 mesiace vidíš očividný rozdiel. Podľa mňa je fajn, že si kupila omalovánky, ale nejako by si to nemala siliť, tým ľahko môžeš prehlbiť nechuť kresliť až do odporu voči tomu. Skôr by som išla do toho tak spontánne, napr. keď vieš že príde babka na návštevu, tak mu môžeš navrhnúť jej niečo nakresliť ako prekvapko, alebo na tatinove meniny, narodeniny, atdˇ. Ale siliť by som to nesilila.

matqa411211
20. jan 2022

Fuha, to kedy sa tak zmenila doba ze dieta nevezmu do skoly lebo nevie kreslit? 😅 a aby sa dieta muselo pripravovat rok dopredu do 1.rocnika?! Nepamatam si aby rodicia za mojich cias nieco take museli riesit, ze dieta nevezmu do 1.rocnika kvoli kresleniu a uchopu ceruzky, prosimta 🤦‍♀️ nejde na harvard, klídek

veronika65
20. jan 2022

Toto isté hovorili mojej mame keď som bola malá... Že viem nakresliť všetko čo by som mala, ale proste to je škaredé, odfláknuté atď 😂😂 doteraz nakreslím max slniečko, kvietok a aj to vyzerá akoby to kreslila moja 3 ročná 😂😂 o písaní sa ani nevyjadrujem, vypísať niečo je peklo a aj tak sa to nedá poriadne prečítať 😂😂 takže by som vôbec neriešila čo si myslí učiteľka, kresliť bude maximálne na výtvarnej, keď bude potrebovať obrázok stiahne si ho a dneska sa aj tak všetko robí/píše na PC 😉

luliu
20. jan 2022

@juliasb moja dcéra nikdy v škôlke nekreslila, nemala k tomu vzťah, keď deti kreslili, ona sa hrala s bábikami, učiteľky ju nenútili. Kreslila strašné, keď mala ísť do školy. Do školy išla a nebol absolútne žiadny problém, kreslenie nemá rada doteraz

bolarazjedna
20. jan 2022

inak trocha opačný pôl ale aby ste vedeli že niekomu všetko vadí - v skôlke sme mali úlohu, že bolo nejaké slovo napísané písaným písmom, a my sme to mali akože odkopírovať, nakresliť. Bolo v rámci testu, či sme zrelí na školu, vyhodnotila to potom nejaká psychologička. No a moju mamu zavolali do škôlky, že psychologička sa s ňou chce porozprávať, lebo ja som to tak pekne napísala (pritom písať som nevedela), že neverila, že to neurobila za mńa učiteľka 🙂 🙂 🙂

a niekedy riešia učiteľky úplne sprostosti, a hodnotia deti čudne, podľa svojich predstáv - môj manžel vedel pekne kresliť od malička, tak rodičia chceli, aby chodil na výtvarnú školu, no neprijali ho, lebo celý obrázok nakreslil s čiernou farbou /mal 6 rokov, a nevedel, že môže použiť farbičky/. Takže každému nevyhovieš.

ichbinich
20. jan 2022

@bolarazjedna 🙈
Svagor je lavak, ale pribor drzi spravne, aj striha pravou rukou. Tiez psychologicku v skolke poriadne domotal, nevedela to pochopit, ze pise a kresli lavou, ale suverenne striha pravou rukou 😀
Mna si riaditelka skolky zavoalala na pohovor, lebo syn "sa hra najma na zemi". WTF?! Hra sa s autickami, na zemi ma hraci koberec a najviac miesta, tak co riesi? 😀

spadnutaslivka
20. jan 2022

ale houby... videli ste, ako sa teraz robia "prijímačky" do školy? Tzv. zápis. Zoberú ho, neboj sa. Sú kadejaké cvičné pracovné zošity pre deti. Nie každý krásne kreslí. Ruku môže mať šikovnú, ale proste nie každý ma na to kreslenie vlohy. To nie je len o zručnosti. Ak primerane svojmu veku vie sledovať pokyny učiteľa, chápať súvislosti a ovládať trochu svoje správanie, určite ho zoberú. A najrýchlejšie deti dozrievajú práve v tom predškolskom roku. Tam robia míľové kroky. Takže fakt nestresuj ;)