Ahojte🙂 Touto cestou by som chcela poprosiť maminy (učiteľky v MŠ), ktoré majú v triede svoje vlastné dieťa, o názor. Začínam ako učiteľka v MŠ a naskytla sa mi možnosť umiestniť moju dcérku do tejto škôlky. Zatiaľ je jedna trieda, preto ma zaujíma ako ste to zvládali a ako sa prejavovali vaše deti? Rešpektovali vás? Moja dcéra mala teraz 3 roky. Ďakujem pekne za odpovede.
Moja dcérka bola so mnou v triede keď mala 2,5 roka. Bála som sa, že bude žiarliť, že nepochopí prečo sa venujem iným uplakaným drobcom, ale zvládli sme to celkom dobre. Sem tam trochu odmietala cvičiť, ale inak nič hrozné. Skôr si "zlízla" aj za ostatných, keď ma hnevali, čo ma potom doma mrzelo. Je to asi individuálne, ty musíš vidieť, ako sa dieťa správa v kolektíve a ešte v tvojej spoločnosti. Teraz je už druhý rok v inej triede a musím povedať, že je to asi lepšie- pre mňa, aj pre ňu 🙂 Máme sa doma o čom rozprávať a každá sa teší do škôlky na tú svoju triedu 🙂
Je to o pravidlách, ako si to na začiatku urobíš. My sme sa doma o tom stále dookola rozprávali, že v MŠ som viac učiteľka a doma som len mama. Bola som možno prísna a nekompromisná voči svojej dcérke, ale po dvoch mesiacoch si zvykla a určite neboli žiadne rozdiely medzi deťmi, nezneužívala ma vo svoj prospech, pravidlá platili rovnako pre všetky deti! Čo by mohli potvrdiť kolegyne 🙂
Ja nie som ucitelka, ale syn chodil do triedy kde stara mama- ucitelka mala svoje vnuca, a teda musim povedat ze to nebolo dobre voci ostatnym detom... Jej vnukovi sa vzdy vsetko prepieklo, chlapcek bol dost "zivy" a podla mna to ta ucitelka- stara mama nezvladala. Bola to uz predskolacka trieda, od deti sa vyzadoval uz aj nejaky poriadok a ten chlapcek to tam dost narusal, a deti potom doma hovorili ze on moze a oni nie.. A tak dalej
aj moja dcera bola so mnou v skolke- v treide ked mala 3,5roka a ja vravim nie.... prve 2mesiace boli hrozne, velmi velmi velmi skusala kam ju az pustim, co az dovolim... potom sa "ukludnila",,, ale ovela vacsi klud a pokoj som mala ked som ucila v inej triede....cize ja vravim nie, nemaj ju pri sebe
Ja som dieta ucitelky v skolke a vravim nie, nikdy, decka to vedeli a dali to pocitit ze som nala protekciu, potom ma presunula ku kolegyni a bolo v pohode, ale decka mi nevraveli vela veci aby som to nahodou nepovedala mame. Aj mojho syna mala babka v triede a nerobilo to dobrotu a syn nemal pravidelny rezim lebo ho bravala tak ako robila, to je ze raz doobeda bez spanku raz zo spankom raz cely den, ked sa presunul k inej ucitelke vsetko bolo v pohode.
@caroline88 ahoj, moja dcera chodila do skolky, kde viacej uciteliek malo vlastne deti. a moja dcera chodila do triedy, kde bola dcera zastupkyne. posledny rok bola ta zastupkyna na dceru protivna z toho pohladu, ze nasa dcera bola sikovnejsia ako jej dcera.
Som učitelka v MŠ a radim si to radsej zariatit tak aby nebola - mam malu v tej istej školke, no v triede nie ...
Zatial je iba jedna trieda, ale casom ked sa zaplni stav, bola by u kolegyne v druhej triede. Dakujem za vsetky nazory 😎
ja si pamatam ze sme mali v skolke v triede chlapca ucietielky a toho sme nemali radi, posmievali sme sa mu , robili to vsetky deti a hlavne poza chrbat ked ucitielka nevidela a on bol uz na to zvyknuty , nestazoval sa jej. Urcite si na to dodnes pamata. Ked niekedy videla alebo sa rozplakal len povedala detom ze to neni pekne a vzala si ho za ruku , my sme sa z toho smiali ze ake je babatko.
Moja dcéra chodila do škôlky, kde si pani učiteľka učila aj svoju dcéru. Bola to slušné dievčatko, žiaden čirkáš takže tam problémy asi neboli. Ja byť na tvojom mieste, tak by som to skúsila. Uvidíš.
@caroline88 mala som svoje dieťa vo svojej triede tri roky od jeho dva a pol roka, posledný rok pred vstupom do školy bol v inej triede, všetko prebehlo absolútne bez problémov. Vysvetlila som mu, že je to moja práca, tak ako ocino chodí do práce, chodím aj ja, jemu bola jasné, že ho mám rada inak, ako ostatné deti, lebo som jeho mama, takže nežiarlil, ostatné deti to brali úplne prirodzene. Ja osobne som sa s problémom učiteľka a jej dieťa v triede stretla len raz, ale tam to bolo v tom, že učiteľka bola na svoje dieťa až nezdravo naviazaná (už nemohla mať ďalšie deti) a na nátlak kolegýň a neskôr aj psychológa umiestnila svoje dieťa do inej materskej školy. Ale bežne mali moje kolegyne svoje deti v triede bez problémov, len to treba vysvetliť aj svojmu dieťaťu -primerane jeho veku, aj deťom v triede.
@jenn7 prečo by nerešpektovala pravidlá tvoja dcéra? Myslím, že by ich rešpektovala, ak by vedela, čo bude nasledovať po ich nerešpektovaní, je to len o nadstavení hraníc. Keď všetky deti od prvého dňa tie pravidlá poznajú a vedia, že platia pre všetky deti, nie je problém. Ešte lepšie je, keď si ich vytvoria spolu s učiteľkou. Keď do mojej triedy vošiel niekto neznámy, nezistil, že jedno z detí je moje, kým ma neoslovilo. Vysvetlila som mu aj to, že aj lásku, pohladenie, popestovanie tam musím deliť medzi všetky deti, lebo oni tam svoju mamičku nemajú a je im niekedy smutno. Ale doma som len pre neho, tak ako pre ostatné deti ich mamičky.
@caroline88 bude si musiet zvyknut, ze tam je jednou z mnohych deti, ale urcite sa to da.
Chcem sa opytat ucitelky a riaditelky MS, ako sa teraz urcuje pocet deti v jednej zmiesanej triede s jednou ucitelkou( je aj R zaroven), su tam deti od 2 do 6 rokov. Aky je maximalny povoleny pocet deti? Su tam len 2 zachody, podla hyg. normy je to pre 10 deti. Rata sa 2 rocne dieta ako dve deti? S kolkymi detmi moze ist jedna ucitelka napr na prechadzku? Berie sa to inac ako pobyt na dvore alebo vnutri? Dakujem.
@lienkan
@tatiana1985
@agneskas
aj ja som mala prvého syna rok pri sebe v triede, tak to proste vyšlo a nebolo ho kde preložiť, lebo som mala práve najmenšie deti. Bol čerstvo dvojročný a popravde si vôbec nezvykol. Kým ostatné deti už boli v pohode, on stále plakal akonáhle som sa mu stratila z očí. Ani spať som ho tam nemohla nechať, bolo by mi blbé ako vystrája pri kolegyni :( Tak som ho o rok dala opäť do prvej triedy, aj tak mu zle vychádzali roky a tam si už zvykol za týždeň. určite je lepšie, keď nemáš dieťa pri sebe, odosobníš sa a práca je len prácou.:D Ale viem,že ak nemáš inú možnosť, moc ti tieto rady nepomôžu.
Pracujem ako vychovavatelka v skolke a moj nazor je nie. Tiez mam dceru v skolke ale v inej a je to tak fajn. Je mi jasne, ze keby bola u mna, pravidla by nerespektovala,lebo ved mam tu mamu a zle by to vplyvalo aj na ine deti, mam to odskusane, parkrat som ju zobrala zo sebou do prace a nebolo to dobre a videla som na detoch ze tak trosku zavidia, ze ma mamu pri sebe a oni nie a boli z toho smutne, okrem ineho, potrebujeme byt aj trosku od seba, ked si ju pridem vyzdvihnut, tesime sa ako blchy na seba 🙂