Dobré ráno. Ja som zúfala z vlastnej dcéry, ktorú som si vysnívala... vysnívala myslím, že som chcela neskutočne dievčatko, teraz má 4 roky a som z nej zúfala. Momentálne do škôlky nechodí, nevzali ju.
Od malička sa jej venujem, hráme sa, kreslíme mojkáme...
No k veci.. cokolvek robime spolu, že ju chcem naučiť, v kľude, ona jednoducho sa zatne, nechcem, neviem. Cokolvek ju pošlem, aby si hracky upratala, nechcem neviem.. keď jej dám kresliť ona čarbe, nenakreslí nič, kruh, štvorec, proste je to stále také večné bábätko.. Učili sme sa tvari, kreslila som jej aby po mne opakovala, niektore je aj isli, aj ked nie ako mali ale pochvalila som ju.. .potom znovu som jej predkreslila nic .. nenakresli ani ten poondiaty domcek, kvetinku slnko ... som z toho zúfala neskutočne moc... keď uz zakricim zacne plakat, uz aj na rit som jej dala, potom mi to bolo luto, lebo je strasne tvrdohlavá, bude to mat ťažké aj v skole, aj v spolocnosti, chcela by som ju skusit prihlasit aspon medzi deti na tanecnu alebo nieco, ale co ak sa aj tam zatne ? Jednoducho nebude to vediet, ani sancu tomu neda, neviem nechcem.
Ako k nej uz pristupovat? Ja už niekedy nevladzem.
podľa mna by jej a aj tebe pomohla ta škôlka. nemôžete ju dať do súkromnej keď do štátnej sa nedalo? za ten predĺžený rodičak plus niečo doplatíte. musíš byt už z toho unavená. vie že s tebou môže točiť tak to aj robí a to dokáže pekne frustrovat…v škôlke by sa musela prispôsobiť ona. myslím že by ju to aj posunulo dopredu mentálne
Čo ju stále otravujes s tým kreslením? Veď ju nechaj čo chce ona…..skladať lego, citat knižky, hrať sa s bábikami, mobilmi, strihať…..tvrdohlavá je tak po tebe
Chod ns ihrisko, do parku nech behá, skáče, proste nechaj ju žiť
Daj ju fo súkromnej skolky a nebi ju, lebo nechce kreslit tvoju poondiatu kvetinku
celkom nechapem, preco ju ucis kreslit tvary a domcek atd. moj syn vobec nechcel kreslit, len ciary a bludiska a kable a podobne. proste svoje carbanice. ale zacal rovno pisat cisla a pismena, to ho bavi. tak ho nechavam, ved ruku si cvici aj tak. postavy ma doteraz smiesne (bude mat 6r), dom nakresli, len ked to od neho niekto chce, ale uchop ma vraj dobry (zhodnotili ucitelky), tak neriesim. tym, ze ju budes nutit a dokonca bit, jej to akurat tak znechutis.
pozri pripadne ig @spec.ped, su tam aktivity na jemnu motoriku aj na uchop, ak sa bojis, ze nebude zvladat neskor v skole. ale podla mna to prilis hrotis a naozaj netusim preco.
a co sa tyka upratovania hraciek, podla mna chces od 4r privela. jasne, kedysi sme vsetko robili na prikaz rodicov a zo strachu pred trestom, ale tak chces vychovavat? ze na nu nakricis a ona si tie hracky uprace? u nas zabera, ze upratujeme spolu, ide to rychlejsie, je nam spolu fajn, ziadny stres... a postupne upratuje syn viac a viac a ja menej. a niekedy aj neupraceme, svet sa nezruti 🙂
Na kreslenie sa vykasli. Moji obaja nenavideli a nenávidia kresliť. Nikdy som ich nenútila ani poondiatu kvetinku. Čo sa upratovania týka, neposielaj ju upratovať, nevie, čo chces. Povedz jej, že pozbieraj lego do krabice, ulož knihy do police, konkrétny pokyn, alebo chod s ňou nech ti pomôže a upratujte spolu. Alebo ju motivuj, že "upraceme spolu a budeme robiť to a to, alebo pôjdeme tam a tam".
No a buď dôsledná.
A tu nejde iba o kreslenie .. ale aj o to co by mala vediet a nevie... ona sa ani hrat nechce, cely den je pri mne, uz aj na zachod by so mnou sla pokym sa nezavriem... sukromnu skolku si dovolit nevieme bohuzial, stale cakame ze sa uvolni miesto ale zatial nic .. ja ju do nicoho nenutim, len s nou vselico skusam, goralky navliekat vie, aj pero ceruzku pekne drží... hrat sa sama nevie pokym si nesadnem k nej do izby a nehram aa s nou ... ani rozpravky ju nebavia ani telefon ..
@anjelicek26 a upratat znamena, hracky po sebe, to vedia aj mladsie deti robit.. ona si jednoducho povie nechce nevie .. a zacne revat a to doslova revat a vtedy som jej capla raz na zadok a odvtedy som uz jej na zadok nedala lebo aj to mi bolo luto len som stratila trpezlivost .. urcite dieta nebijem ..
Dieťa je tvrdohlavé a dostane na zadok. A to ti príde v poriadku? Vravíš, že si sa na dcérku tešila a teraz takýmito hlúposťami ničíš vzťah matka- dieťa?
Dieťa sa učí v prvom rade príkladom a pozorovaním. Posadiť si 4 ročné dieťa a učiť ho kresliť je úplne, ale že úplne zle pochopený koncept.
Skús začať pracovať na sebe, na svojom prístupe k nej.
su deti, ktore su skratka spolocenske a nechcu sa hrat samy. mozes to skusat postupne - nechat ju par minut a vratit sa k nej, potom trocha predlzovat ten cas, alebo ju mozes prijat taku, aka je. proste chce byt s tebou.
a neporovnavaj ju prosim s mladsimi detmi, ktore si - vraj - vedia upratat hracky po sebe. videla si take? ja v mojom okoli nie.
U nas sa osvedcilo otocit upratovanie na hru (tiez ma dcera 4 roky) ....raz ked "vyhadzala" z polic vsetky plysaky (hrala sa na zoo) a nechcelo sa jej to na konci dna upratat, vymyslela som hru....davala som jej hadanky na jednotlive hracky - napr je to hnede, ma to 4 nohy a na krku obojok a ona ubadla ze je to tento konkretny psik a ulozkla ho do police....takto sme popratali vsetky a odvtedy ked treba upratovat, mala sa tesi a prosi aby sme si davali navzajom hadanky....troska to trba ale takto vzdy vsetko s radostou poprace 😊
@tamvtme súhlasím aj u nás sa upratuje formou hry. Neter a synovec, keby im poviem ze poďte, ideme upratovať, nejdu alebo sa im nechce, samé výhovorky. Tak som vymyslela hru, 5 sekúnd. Majú 5 sekúnd na to aby bol macko opäť na poličke, dala som im časovač na minútu nech sú kocky v krabici, ja som im pomáhala a smiali sme sa, oni sa ponáhľali lebo samozrejme to chceli stihnúť pred tým ako začne pipat, a aj z upratovania sa stala hra a zábava. A ani si neuvedomili ze upratali celu izbu.
Prepac ale ani som to nedocitala. Az na druhykrat. Nie nie je tvrdohlava. Ale skor ty. A hlavne nejako premotivovana 🙈🙈
Čítala si, čo som napísala? Ja o žiadnej bitke nehovorim. Môj príspevok je o inom.
Odporúčam ti trosku sa vzdelať vo výchove: tlacis na výkon, dieťa nemáš chváliť za výsledok - týmto všetkým ju oducas od vnútornej motivácie, učíš ju zvyknúť si na hodnotenie zvonka. Zhubné vec. Rovnako tak fyzicky trest, s jej dušičkou neurobí nič, akurát tak zle. Carbanice patria k veku, ucku môžeš rozvíjať aj inými spôsobmi, kašli na vysledok
Moja starsia dcera ma coskoro 16 rokov.
Vo veku Tvojej dcery bola presne taka. Tvrdohlava, nic nevedela, nic nechcela, zatala sa, pripadne isla do lutosti ze ona to nedokaze.
Rychly rewind o 10 rokov dopredu - stredoskolacka s vybornym prospechom, ambiciozna, so skvelymi hodnotami, a jasnou predstavou o zivote.
Co som pre to spravila ja? Dala som jej priestor a bezpodmienecnu lasku.
To za cim ty vidis tvrdohlavost je pre dieta vyjadrenie svojho nazoru. Za to by som dietatu po zadku nedavala. Vykasli sa na to, co dieta nechce robit, lebo bude mat k tomu odpor, ak ju budes nutit. Mozno na to este nie je pripravena. Skus o par mesiacov. Venujte sa tomu, co jej ide a co ju bavi a ostatne nechaj na neskor.
Aj my mame tvrdohlave deti a syna v tom veku. Syn ma aj obdobie vzdoru. Z ticheho introverta sa stava neviem co... no uvidime. Ale uz zacal chodit do skolky, tak tam je vraj excelentny. Doma..., samozrejme pusta emocie, ale ked o nieco poprosim tak sa mu kralovi musi chciet. A kreslit? On zacal hned cisla a pismenka. Ale ono to prejde, maly človiečik aj v tomto dozreje. Viem to, lebo tiez som taka bola. Tvrdohlavosť ak sa dobre nastavi vo vychove vie byt silna stranka cloveka do buducnosti🙂.
Včera som s učiteľkou v MS riešila tiež kreslenie 3.5 ročnej. Vraj vyfarbi len toľko co jej učiteľka káže a ďalej nič. Aj včera mi doniesla obrázok, urobených pár čiarok tak jej hovorím ze pod vymalujeme to spolu, nie jej sa to paci a nepohnem nou. Ale zase ja ju nenutim, keď nechce kresliť tak nekresli ale zase rada navlieka koráliky tak aspoň tam trénuje jemnú motoriku. Ona je rada v pohybe, chodí aj na gymnastiku tak sa snažíme podporovať ju v tom v com je dobra. Nenut ju, lebo bude odmietať všetko. Ja sa snažím robiť aj upratovanie hrou tak vacsinou uprace co vsetko povyvlaca ale keď ma už vytoci zoberiem vrece na smeti a to už kmita alebo vie ze nemám problém vyhodiť jej ich.
@tamvtme Neviem, prečo na ňu tak tlacis? Prečo si nešťastná z toho, že nechce robiť a učiť sa práve to, čo chceš ty. Niečoho sa obavas?
Dieťa je nastavené sa vela učiť od prírody. Skús ju viac pozorovať a rozmýšľať nad tým, co sa uci práve pocas tej danej chvíle, keď niečo robi. Ty by si ju mala nasledovať, nie ona teba. Ty si zodpovedná za to, že jej vytvoris prostredie, aktivity, no ona sama si vyberie, co chce.
V škole sa musia v danej chvili sa učiť všetci rovnakú vec, co je často kritizované. Nemusíš to robiť ešte aj doma.
A pamataj, cim väčší tlak vytváraš, tým väčší protitlak, odpor vyvolás.
Tak ona tvrdohlava, ty mäkka...dobre vie, ze ak urobi cirkus, tak to nakoniec nemusi... ako vsestko chapem, ale ona "nevie" upratovat je absurdistan... na druhej strane "poslat upratat" 4 rocne dieta je nadludsky vykon, definuj "upratat" ... Je to sto roznych cinnosti. K malej si sadni, ty poskladaj oblecenie a medzi tym jej hovor - zober kocky a daj ich do skatule, zober medvedika zo zeme a daj ho na postel, zdvihni vankus, zober utierku a zotri si stolik, no pozri ako to ide... co sa tyka kreslenia, syn bol taky isty, proste ceruzku do 6 rokov nechytil, lebo to nevie, jemnu motoriku sme trenovali - lego, puzzle, goralky, perlove obrazky a podobne kraviny, nehovorim, ze to moc pomahalo, ale ano, plus na kreslenie sme kupili take tie zosity s predtlacenymi linajkami a "miznuce" pero, to bolo fajn... miesto vymalovavania kupili omalovanky vymalovavane vodou, a hlavne soom neriesila, ze MNE sa ten obrazok nepaci a ze to "nevyzera spravne", bola som rada, ze dieta skusa... neviem, ci si velmi kriticka, alebo je ona na seba velmi kriticka, to mas jedno... hladaj veci, ktore dokaze "kazdy" co sa tyka tvorenia, ci uz otlacanie prstov na papier a tvorenie stromov, obrazkov, ci uz vystrihovanie a podobne hluposti... ona si postupne zacne verit... proste o tych veciach nediskutovat. Ideme robit toto a pockas, kym sa prida. Ty mas predsa vacsiu trpezlivost ako dieta... kricat, plakat, na rit davat kvoli "zabavnym" veciam je predsa divne, nie? Ucenie v tomto veku ma byt prijemne pre vsetkych...neviem, ktore dieta by dlhodobo bavilo "tvorit", ked mu to mama furt skritizuje a ma boh vie ake naroky, ktore ono nesplna, alebo sa boji, ze nebude splnat...