Mame coskoro 4 rocnu dceru a uz si s nou nevieme rady.Place takmer stale, sice je takato od narodenia, v poslednych mesiacoch je to na nevydrzanie.Place, krici, vrieska snad na celu ulicu.Dohovaranie nepomaha, je tvrdohlavec.😀 Ked si ju nevsimame, alebo zatvorime do izby, aby sa ukludnila, doslova demoluje izbu, trieska do dveri a place a place.V skolke je vraj anjelik, tam si to nedovoli...Takze privitam kazdu radu.Co zafungovalo u vas.Bojime sa o nu, znici si nervy odmala a tie nase tiez dostavuju zabrat...😔
@dannizeta Naša má síce len 2 roky, ale občas skúša aj nás. Snažíme sa to riešiť dohovorením, odpútaním pozornosti.
Niekde som čítal o "odložení" - zatvorení do izby, ale u nás to nefungovalo, plakala ešte viac.
Niektoré štúdie vravia že to je v poriadku a iné že to môže spôsobovať dieťaťu traumu.
Ale keď je už ozaj neznesitelná tak je dáme jednu na zadok, zmení spôsob plaču a do pól minúty sa ukludní. Asi tak že dostane po zadku, nechame ju 10 sekund a potom ju pomojkame a je klud.
@dannizeta mna vzdy zaujíma prečo si to tie detiská nedovolia v školke, škole alebo na navšteve u iných, ale doma cvičia s rodičmi prvu ligu. Problém bude asi aj vo vašej autorite, ktorá je ,,veškerá žádná,,...a aby mi dieta demolovalo izbu a kopalo do dveri? No to by skusili len raz, dva krat a taku dostanu po za uši ze si to nabuduce dobre rozmyslia. Ci ako ked dcera ma amok tak vy pozerate ako telata a nechate ju tak? Ja by som sa opytala aj učitelky v školke ako s nou rieši situácie ked tam toto nerobí.
U nas ked je velmi zle, tak jedna po zadku funguje, to sa tak ukludni za chvilu ze koniec... Ak by demolovala izbu zakrocila by som razne, dostala by po zadku, nema dovod mat amoky... ale zase ak by to malo byt stale..
Hlavne dohovaranie u nas nepomoze v amoku... to ked sa ukludni, vyspi, tak potom sa jej opytam ze co to bolo... a preco.. a ci sa tak spravame. Ked uz vidim dalsie naznaky trucu, poslem ju razne nieco robit, pozbierat si veci, pradlo, alebo hrat sa do izby, nech sa nedrazdi viac nasou spolocnostou, ona sa tam odreaguje a pride v klude... pripadne sa na nej zasmejem, nejaky vtip jej otec povie, hraju sa na neviem co... a nahanaju po dome (vtedy ja chytam amok...)... ked uz je zle, nepomoze nic. Najskor to bolo len doma, ale momentalne ma 6 rokov a posledne tyzdne sa stazovala trenera na gymnastike aj na plaveckom.. ze proste dieta si robi co chce, a nie ze "neposlucha" ale vobec nerobi co sa jej vravi. Predtym to robila len mne a ocko si ju zastaval, ze nemam byt prisna.. nuz zacina sa to zhorsovat. Aj niekedy fakt rozmyslam kto z nas doma je dement (s prepacenim), lebo 10x poviem "Prosim ta, obid to dokola, polames to.. atd... " a ona napriek tomu potom po tom podupe a prejde cez to. Alebo ju poslem dat si bundu, 20x, auto nastarotvane a ona si sedi na schodoch alebo co je este horsie pobehuje po dome. Pripadne musime upratat hracky a hned mam hadzanie o zem, pripadne "matka nechce sa mi" a podobne hlasky. A uraza sa. Napr. dnes obedujeme obleceni do prace vsetci a supli sme jej servitku na krk nech sa nezakvapka, no skoro sa za to urazila, trucky 10minut. A to pritom chlap je uplny kludas, ja robim cirkus skor, ale fakt musi byt zle.
... A toto, s cim ja bojujem cca rok a viac, prave prechadza aj dalej a uz zacina robit co chce aj inde... (inak je to aj v skolke, len tie ucitelky maju tych deti viac, tak taketo "Samostatne jedince" nechavaju tak... stalo sa mi ze napr. nieco nevyrabala s detmi, lebo na chcela robit nieco ine.. atd... cize je aj v tej skolke benevolentnost a ak su tam horsie deti spravanim, toto sa strati :D a amoky placu preco v skolkach nie su neviem :D )
Moja dcera bola tiez trucovita a dokonca ma aj udrela na verejnosti tak ze som citila bolavy chrbat. Predtym som to riesila podobne ako vy...dohovorom,aj po zadku aj krikom. Nevhodne spravanie sa stupnovalo. Ked som v obchode od nej dostala po krizoch lebo si nemohla kupit ziadnu sladkost tak to bola posledna kvapka. Schmatla som ju do auta. Povedala ze ma boli srdiecko a ze som sa hanbila pred ostatnymi. Od momentu od auta domov az do nasledujuceho rana som ju ignorovala. Plakala.doliezala a hladkala ale ja som ju nadalej ignorovala. Sama sa okupala a sla spat. Rano sa sama obliekla a umyla do skolky a cakala. Nalozila som ju do auta a odviezla do skolky. Tam len stroho cau. Ked som pre nu prisla tak ako prve povedala ze uz to nikdy neurobi...a doteraz ma uz nikdy neudrela.
V tom case bola jedinacik a manzel nebol doma. Zatvorila sa do izby ventilovala nervy tam. Teda sme boli obe doma kazda vo svojej izbe a vobec sa nerozpravali. Neprehovorila som s nou. Veceru som jej samozrejme dala.v tu noc som preplakala celu noc. Trhalo mi srdce juvtak ignorovat. Ale malo to svoj ucinok. Az vtedy jej docvaklo.
Na nasu nezabera nic je to zo dna na den horsie takto uz par mesiacov a za ten cas spm si z nervov stihla privodit bolesti srdca ... Cize nerozculovat sa je zaklad aj ked je to tazke a velmi ... Mala som podobnu diskusiu radili mi davat dietatu lasku viac lasky byt mu oporou skusala som nie vzdy sa to da ale zabera to
@dannizeta deti majú amoky ked sa nudia a vynucujú si pozornosť,alebo z telky,príp z hier na tablete..
nechať ju ukludniť v izbe je správne,mala by vedieť v jej veku čo jej je a povedať,príp porozmýšľať čo spravila..a demolovať izbu a nábytok?
tak to prrrr.. jedna na riť ešte nikoho nezabila,nech vie kde sú hranice..a žiadne po pár sekundách mojkať...somarina..ona len potvrdí že ste mäkký,autoritu nemáte a nedodržíte to na čom trváte..nech reve v izbe aspon bude mať dôvod..
U nás pomohla zmenu prístupu. Najskôr, ak niečo spravila, som ju za trest poslala do izby a podobne no tam ešte väčšie nervy. No potom som čítala toto http://www.familia.sk/202/pozitivna-vychova-preco-je-odmena-lepsia-ako-trest/. skúsila som to as ono to vážne pomohlo. Väčšinou jej poviem že ak sa začne správať normálne, tak sa spolu môžeme pekne pohrať a spraviť si pekný večer pri rozprvkach a keď sa bude ďalej správať takto, tak sa na ňu budem hnevať a môže sa hrať sama. Vtedy sa zamyslí, ešte chvíľku vytrvá aby to nevyzerala že sa len tak vzdáva a pomaly prestáva.
@sardinka336 Tak dakujem- ako telata sa neprizerame a nenechame ju rozbijat nabytok.To uz dostane.Lenze nepomaha a vrieska este pol hodiny.Potom zaspi alebo sa vyreve a pride ako baranok.Doma mame prisny rezim ,co sa povie to sa musi splnit.Ja sa snazim peknym slovom, ak nepomaha, idem tvrdsie.Manzel , ak je doma, je nekompromisny voci jej amokom,hned ju nesie "do nasej polepsovne" No nepomaha...Uz som sa zmierila s tym, ze ma proste taku povahu.A vela robi aj dedkova utecha.Dedko vsetko dovoli, da aj vrece cukrikov a vzdy splni co si princeznicka zmysli.A tak ak jej nieco zakazeme ,vyhraza sa ze pojde za dedkom...a dedko mi dovoli, dedko mi kupi.Snazili sme sa x krat svokrovi dohovorit ale ignoruje nas.Hlavne ze on je ten najlepsi.Svokrovci byvaju oproti nam, takze je tazke to riesit, ked su u nas kazdy den.Ja len akosi dufam, ze z toho vyrastie, zmudrie.Niekedy je taka zlata, hraje sa s bratom, postrazi babatko...no staci ze nieco nie je po jej, uz je ohen na streche.Mnoho krat jej v klude dohovaram, pochvalim aka je dnes dobra.Vtedy slubuje, ze uz plakat nebude...ale nikdy to dlho nevydrzi...Vcera rano vstala a hned kysly uskrn.Hodinove prehovaranie aby sa konecne obliekla do skolky.Syn uz obuty pri dverach, ja babo na rukach, lebo place, kedze sa zlakol jej revu a ta si hola sedi na zemi a place...No nervy som mala v koncoch.No ked videla ako syn uz nasada do auta, zrazu sa zlakla ze ju nechaju a za2 minuty sedela vychystana v sedacke.Stale stres co zas vymysli.Takze odporucam zazit a nie hned odsudzovat, ze sme zli rodicia.😠 Diskusiu som zalozila, aby sme si mohli navzajom poradit a nie na seba ukazovat kto sme aky rodic...
Veľa, veľa, veľa lásky a taktiež veľa, veľa, veľa trpezlivosti. Viem, čo prezívaš a viem ako sa aj cítiš. Viac písať sem nebudem, nechcem byť terčom útokom zo strán iných mamičiek, ak chceš, kľudne mi napíš správu 🙂 drž sa!
@simca06022011 no taka ako nasa, presne tie iste situacie.To vsetky baby su taketo?😀 Synov mame kludasov...🙂
@dannizeta ahoj, moj Samko ma 5 a je tiez tvrdohlavy a trucovity.. Ked bol mensi, bol strasny truc, bol schopny ovrieskat aj ulicu.. Ja som sa zanho sice hanbila, ale nedala som to najavo, jednoducho som ho vzala za ruku alebo na ruky a odniesla "z miesta cinu"😀 teraz sa to uz zlepsuje.. Stale trucuje, ale uz mi na ulici hanbu nespravi a doma si uz tiez velakrat uvedomi, ze je lepsie ustupit a prijat kompromis, nez sediet v izbe😉 inak je zlaty a velky maznacik🙂
@sardinka336 uplne suhlasim.. ja som zazila, ze 3 rocne dieta vyfackalo svoju matku, niekolkokrat ju v amoku udrelo (aj do tehotenskeho bruska) a matka absolutne nijak nereagovala... ani len nepovedala "to nesmies" !!!! Nuz a potom narieka a place, ze dieta toto robi.. kazdy ma svoj styl vychovy, ale podla mna toto je "ziadna vychova".. cakat a naivne dufat, ze dieta z toho vyrastie... ufff.. no neviem..
Beriem, ze deti maju vzdor, ze niektore su temperamentnejsie, ukricanejsie... ale iste hranice musis byt a tie davaju RODICIA!
Takze, problem nie je v detoch a ich povahe, pretoze tu formuju rodicia!
@dannizeta pozri z toho čo pišeš si na vychovu akosi rezignovala, ja nehovorím, ze si zlý rodič - si bezradný rodič inak by si asi diskusiu nezakladala nie? ...a prepač ale tvoje dieta je rozmaznany fracek, ktory si s vami robi čo chce - ked nie je niečo po jej. Nie, neutešuj sa, z toho nevyrastie lebo toto je črta ktoru vaše spravanie posilnuje a prinaša jej vyhody kedze si to čo chce aj vydobije, minimálne u deda. Nie je po mojom tak rozbijem pol baraku a idem za dedom. Tak ok, chod za dedom a nech si ta dedo živi, šatí a podobne. Aj s tým dedom, nie je ťažke to riešiť len nechceš ist s nimi do stretu, do konfliktu tak radšej toleruješ nevhodne spravanie svojej dcery. Dedovi by som slušne ale razne povedala, ze si neprajem to a to, normalny človek to pochopi. A hodinu dieta prehovarat aby sa oblieklo? A načo? Vieš čo počuje tvoje dieta? Bla,bla,bla,bla,bla,bla,bla.....
No vidiš a zrazu videla, ze nebude po jej a uz odchadzate a ako rychlo sa vychystala. Proste s vami cviči prvu ligu to je cele.
@ada309 to je dneska taka nova moda, čakat ze dieta z niečoho ,,vyrastie,, leda tak z topanok vyrastie, ale z nevhodneho spravania vo väčšine pripadov nevyrastie lebo samotne dieta to nepovazuje za nevhodne tak prečo by s tým prestalo nie? Ešte mu to prinaša aj vyhody v zmysle ,,nie je po mojom, stačí vrieskat a mamička skáče,, tak naozaj nie je dovod aby dieta taketo prejavy dobrovolne opustilo, ved z nich ťaží.
@dannizeta Ahoj. Musite si uvedomit, ake vysledky ma jej spravanie. Co dosiahne? Vasu plnu pozornost? Dedkovu pozornost? Vies, ak kricis, das jej po zadku, zaoberas sa len nou, nikto iny v tej chvili neexistuje. Mnoho deti si tak vydobija pozornost od rodicov, ked sa im ina nedostava (netvrdim, ze to tak aj je, len ze to tak ona moze vnimat). Pises, ze mas este dalsie 2 deti, mozno tam je kamen urazu. Co moze pomoct je napr. raz za den si vyhradit 10 minut, kedy budes robit len to, co chce ona. Chce 10 minut skakat s tebou po posteli? FAjn, podme. To pomaha aj pri ostatnych detoch.
Pises, ze mate tvrde pravidla doma - skus pouvazovat, ktore pravidla su naozaj dolezite a ktore su len preto, lebo chcete. Aj prilis vela pravidiel doma skodi. Obzvlast, ak je jej potom umoznene ich nedodrzat, za cenu toho ze spravi scenu a este ju odmenis tvojou plnou pozornostou.
Nevyrastie z toho, pretoze tymto spravanim si dosiahne svoje, to je jej odmena. A psychologa treba brat tiez s rezervou. Netvrdim, ze je to zly napad, v ziadnom pripade. Ale treba si dat do perspektivy, ze taky psycholog odhaluje zneuzivanie deti, riesi tyrane deti a potom tam pride rodic, ktory si nevie dat rady s jednym tvrdohlavcom. Potom sa rodicia stazuju, ze ich psycholog posle prec, ze to nic nie je a ze z toho vyrastie. 🙂
Odporucam aj nejake knihy precitat, moja oblubena je Deti ako vyzva od R. Dreikurs.
Drzim palce.
mam tri deti a stredne dieta - dcerka je podobne trucovite a placlive dieta. V poslednej dobe som si vsimla, ze najlepsie zabera, ked zuri dat jej moznost pritulit sa. Vacsinou to pomoze, jej zurenie mi naozaj pripada ako volanie po pozornosti, takze u nas zabralo toto.... samozrejme nie vzdy sa to da, lebo niekedy musime slapat v danom tempe, ale bojom sme zatial velke uspechy nedosiahli....
Neudialo sa nieco u vas v poslednom case preco by mala ziarlit mne to skor pride ze si snazi vydobyt pozornost...u mojho plati ked mu dam trest vacsinou zaberie ze zakaz cely den rozpravok alebo mu poviem ze zavolam polepsovnu😂😂😂 hned je jak anjelik no kazde dieta je ine u kazdeho zabera nieco ine...