Ahojte, náš Jakubko mal teraz vo februári tri roky. Problém je ten, že akoby nevedel rozprávať. Ovláda len nejaké slovíčka, aj to ich svojvlastne skomolí, ako je napríklad: na mravca povie "mi", lenže to "mi" má aj viacero významov. 😅 Ešte že mu rozumieme. Ak chceme, aby niečo povedal, tak ho musíme vydierať. Inak nič. Je dosť naviazaný na otca, ktorý je na týždňovkách a chodí domov len cez víkend. Zopakuje to čo chceme, ale ide mu to veľmi ťažko a slová, ktoré vyslový znejú "tvrdo". Od malička pozerá rozprávky na počítači. Teraz na ňom vie lepšie, ako ja. Je strašne hanblivý, takže k logopédovi by bolo ísť asi zbytočné, pretože by nespolupracoval. Inak doma je strašne neposedný.... 😀 Boli sme s ním aj u neurologičky a tá povedala, že má oneskorený vývoj reči. Jeho doktorka nás posiela do Košíc, či má v poriadku sluch, lenže ja si myslím, že sluch má výborný. Všetci známi hovoria, že by som ho mala dať do MŠ, že sa to tam od iných detí naučí, ale zase jeho imunorológ mu do papierov napísal, že ho neodporúča do kolektívu detí. Takže teraz neviem.... Berie lieky Imonoglukan, na imunitu a Teboklan čo nám predpísala neurologička. Som z toho všetkého zúfala. 😒 Príjmem káždú radu. Ďakujem.
no my sme mali podobny problem sme z KE takze predpokladam ze do KE k logopedicke ta poslu do novej k p. Mocaryovej, nelutuj a chod ona ma na starosti deti so sluchovym postihnutim, predpokladam ze tvoj syn nema problem so sluchom. Je uzasna mlada, fakt skvela neolutujes, aj moja dcerka je hanbliva ale dostali sme sa k nej a tak uzasne spolupracuje a to sme sli ked nemala ani 3 roky, chod co najskor aby si co najmenej fixoval nespravne vyslovnosti, my chodime kazdy mesiac dava aj domace ulohy a precvicovanie tvarovych svalov a pod. Ozaj cim skor, lebo potom je to uz problematickejsie. ma kopec hraciek a vie to s detmi. inac je problem sa k nej dostat.neberie novych pacientov snad keby ste apelovali na kontrolu toho sluchu...ozaj neolutujes.
logopedičku určite vyskúšaj,vedia pracovať s deťmi aj s tými hamblivými.a musím povedať,že aj náš takmer vtedy trojročný syn nechcel komunikovať,síce hovoril slová,ale vety nepoužíval vôbec,ukazoval len,prípadne povedal jedno slovo.ako nastúpil do škôlky,už po prvom dni,kedy tam bol len dve hodiny spustil celé vety,že sa mu ústa nezavreli 🙂 imunologa sa opýtaj,či by nemohol aspoň na dve hodinky do škôlky,či je naozaj jeho imunita taká zlá
bibistec - a mohla by si mi bližšie popísať kde tá Mocaryová pracuje ?? som zo Sačurova preto sa pýtam 🙂 a vďaka za radu 🙂
@jasomeva nečítala som ostatné odpovede..len tvoj hlavný,tak sa ospravedlnujem ,ak napíšem niečo čo tu už je...
maximálne súhlasím,že by mu prospela školka.Moj syn má už teraz 8,ale ked mal 3 vedel povedať asi 4 slová.
v auguste hovoril veľmi málo,v sept. nastúpil do školky a tam sa perfektne rozhovoril.Detičky tam proste musia hovoriť.Nech nepreháňam,ale o také dva mesiace úplne normálne komunikoval v krásnych vetách,s normálnym slovosledom. Teraz je z neho druhák so samými jednotkami,násobilku sa naučil ako 5 ročný,bol aj u školského psychológa,ktorý povedal,že je nadpriemerne inteligentný,že by sme ho amli dať do školy pre mimoriadne nadané deti.
takže nič si z toho nerob,že málo rozpráva..on začne..ešte budeš chcieť,aby bol ticho :-P
Moja dcera v roku a pol hovorila básničky a teraz mi nosí 4 zo školy.Neboj,tak ako všetky deti vyrastú z plienok,tak on sa naučí krásne rozprávať.My sme mali akurát problém z l,v a r asi do 5 rokov.Držím palce
Moj syn mal 3 r v júli a tiež vela nenahovoril. Navstevujeme logopedicku. Rozrozpraval sa. Na tvojom mieste by som to vyskusala. Neboj jazycek sa mu rozpletie a budes sa modlit nech je uz chvilu ticho. Srandujem 🙂a s tou plienkou, no povedala by som mu ze sa plienky minuli a druhé sa nekupia. Skus mu kúpiť malé sedatko na wc, alebo ho za každé vypytanie na wc odmen napr. nalepkou alebo kuskom cokoladky.
Vážim si vaše rady a ďakujem Vám za podporu. 🙂
ahoj, ja som toto mala pri synovi, sice este nerozprava trojslovne vety, ale aspon tie dvojslovne mi postacia 🙂 Bude mat onedlho 3 roky. Syn je bilingvalista, chodi do jasiel. Rozumie vsetko v oboch reciach, a odpovedal vo svojej reci. Nechcelo sa mu rozpravat. Uz som bola z toho na prasky, lebo aj rodinni prislusnici rypali do mna "co s nim je" ?? No co by bolo, nechce sa mu! Takze som bola u 2 logopediciek a dieta je zdrave, vnimave, potrebuje len svoj cas. Nemam nanho vyvijat natlak, lebo je presibany a hned vie rozpoznat, ze chcem aby to povedal, zopakoval a atd.. Pekne sme sa pooooooooooooooomalicky rozbehli. Vo vlastnom zaujme mu davam kazdy den aj rybi olej s pomarancovou prichutou. Mozno aj to zabralo, neviem 😅 Teraz mame dni, ked sa pekne chyta na nove slovicka, a su dni, ked mi nepovie dokopy nic. Ale som rada, ze je Ok a snad sa dozijem aj dna, ked povie vetu rozvitu - ba az suvetie 😵
môj syn tiež do 3 rokov vôbec nerozprával, slová sem tam áno, ale inak nič, keď som počula ako jeho rovesníci rozprávajú nebolo mi všetko jedno, keď nastúpil do škôlky po štvrť roku sa tak rozkecal, že dnes ho nemôžme zastaviť, pokiaľ ako matka máš pocit, že všetko je ok so synom a je len lenivý rozprávať resp. nechce, ja by som ho skúsila dať na doobedie do škôlky + popritom by som sledovala či sa posúva vpred a podľa toho by som ďalej postupovala... čo sa týka imunity môžeš to riešiť tak, že nastúpi a hneď pri prvých náznakoch ochorenia ho odstavíš od škôlky pokiaľ si doma, nemal by to byť problém, máme také dievčatko v triede a bežne tak fungujú...., uvidíš ako to bude znášať, za pokus to stojí
@jasomeva
Moj spunt tiez do troch rokov takmer nerozpraval. Zlom nastal v skolke, kde tej jeho hatlaninke nerozumeli a tak ci chcel alebo nie, rozpravat sa naucil. Boli sme i u logopedicky, ale aj sme prestali chodit, odmietal s nou komunikovat. Zato v skolke videl, ze sa ani s detmi nemoze hrat, ani si nic vypytat, ak mu nerozumeju a po par mesiacoch rozpraval uz velmi pekne.
a ešte som zabudla dodať, že mu dávam plienku, ale len vtedy keď chce kakať, do nočníka kakať nechce, ani neviem ako ho mám prinútiť 😒