Ahojte,ano mam novy nick. Je to preto,aby som mohla anonymne. problem je takyto. Mam syna,3roky. V septembri zacal chodit do skolky. Vsetko bolo ok,ale ocividne si to tam "okukal" a zacina sa prejavovat. co sa tyka jeho spravania doma je to v norme. Niekedy staci povedat raz,inokedy dvakrat,trikrat. Vzdy sa snazim po dobrom,ale viem zvysit aj hlas.s muzom ho vychovavame rovnako. vediem ho k akej takej samostatnosti,vediem ho k tomu,aby neublizoval inym,aby sa hral pozicial hracky,upratal si hracky,sustredil sa pri kresleni,pri tancovani,spievani,atd atd( sustredil znamena,ze ked napr kreslime,venujeme sa kresleniu a nie aby pritom jedol,odbehaval od stola za ucelom robit dalsich 10veci naraz) snazim sa nechodit mu za zadkom a robit mu policajta. No nedovolim ani to aby ja som posluchala jeho,nie on mna. Doma nemame problem,on si da povedat,uprace hracky,pomaha mi upratovat varit (normalne detske pomahanie ako umyvanie lyzicky nieco co je prenho hrou) ,v klude citame,papa..nebije naozaj nebije deti,sam pride ze pod poziciam hracky,budeme sa hrat spolu. jasne ze sa stalo,ze sa tahal o hracky atd ale to nie je nic hrozne,zakrocila som a vsetko bolo ok.od mala smr chodili vela medzi deti,nakolko ja sama som spolocenska.je zvyknuty na kolektiv,na deticky.preto som.prekvapena,co mi povedala ucitelka. Nevravim ze klame,prave naopak! Vravela mi ze sa bije,bere hracky,nechce poziciat,nespolupracuje,nervaci sa. Je mi to strasne luto 😔 chcem to riesit. Neviem,ale ako? Ucitelka vravela,ze to budeme spolu riesit. Ale ako? keby to robil doma,na navsteve,v detskom klube ja som prva co si da poradit ako nanho. Ale on to robi len v skolke.je pravda ze len tato p. Ucitelka ma s nim problem.ostatne dve nie. Pytala som sa ich a povedali ze je to okej,z casu na cas ukaze "rozky" ale nic hrozne. Potom neviem. tato spominana ucitelka povedala,ze sedava casto na stolicke hanby,ked neposlucha,ze mu aj zakazala hracky,ze az ked bude dobry. S tymto som nesuhlasila. Vravela som,ze nanho treba inak,treba ho motivovat a tak. Viem ze tam nie je sam a nikto ho nebude obletovat,ale akoby nemala k nemu vztah a dtale od neho nieco vyzadovala na prvy povel. ( to povedala sama,ze jediny neposluchne na prvy povel) maly je casto chory,2tyzdne doma 4dni v skolke.citim,ze nie je uplne adaptovani a ztotozneni s jej autoritou. Neviem ako tomu pomoct,ci vobec sa da...ak mate nazor kludne napiste,hladam pomoc a nie poucovanie a sudenie.dakujem vam
Dobry vecer, my mame tiez trosku problem so skolkou, tiez nasa mala nastupila v septembri prvykrat do skolky( vek 3 roky) a tiez sa doma sprava uplne inak ako tam. U nas je to ale opacne, doma je v pohode, pomaha, tiez sa snazime robit splocne tie cinnosti, ktore ste aj vy opisovali, ci uz kreslenie, upratovanie atd., zavse neposlucha, ale nic hrozne. P. ucitelka sa nam uz druhykrat za posledny tyzden stazovala, ze mala je utiahnuta, ze stoji pri nej, ze sa nejde hrat s detmi, dnes sa stazovala manzelovi, ze sa boji aj poriadne chytit ceruzku, ze ma nizke sebavedomie a ze jej ho mame dako zdvihnut, nieco v tom zmysle. Prvykrat to vravela mne, tak som jej na to odpovedala, ze viem, ze medzi cudzimi detmi je trosku zahriaknuta, ale ked ludi, teda aj deti pozna, tak je to v pohode. Dokopy bola v skolke mesiac, pretoze mesiac bola doma, chora. Vravela som jej, nech ju skusit ona zapajat. Je tiez pravda, ze posledne mesiace sme sa menej stretavali s detmi v jej veku, pretoze sme sa stahovali, narodila sa nam druha dcerka, takze na detske ihriska sme nechodili kazdy den, stretavala sa vacsinou s detmi z rodiny. Preto som ju aj dala do skolky, aby spoznala viac deti v jej veku. Prestahovali sme sa na dedinu a tu je v skolke jedna miesana trieda, su tu male deti, stredne aj predskolaci spolu, maju len jednu ucitelku doobedu a chodi jej na vypomoc slecna, ktora nema pedagogicke vzdelanie, vacsinou jej pomaha s tymi pomocnymi pracami ako je obliekanie, krmenie deti atd., poobede ja len jedna ucitelka. Tiez neviem, co robit, doma malu stale chvalime, lebo je sikovna, pekne rozprava, snazi sa kreslit, sama sa oblieka, vyzlieka, posklada si veci. Vobec sa k nej nespravame tak, ze jej vedome sebavedomie znizujeme. A ked sa jej pytam, ci sa v skolke hrali a s kym, tak povie aj mena dievcatiek, s ktorymi sa hrala, tiez sa mi ale priznala, ze ked idu na prechadzku, tak ide za ruku s ucitelkou. Myslim si, ze asi z nej bude introvert aj ked este pred pol rokom to bolo uplne inak, nikoho sa nehanbila,ale to bola mladsia. Aj ja som skor introvert, ale povaha sa ovplyvnit neda, co mam s nou robit?Prve dni, ked nastupila do skolky, tak mi ucitelka vravela, ze je taka ticha, ze nerobi zle, ze nemoze o nej povedat, ze by bola zle dieta a teraz jej to zacalo vadit a stazuje sa mi na nu. neviem, ako to riesit, nechat ju este doma bude este horsie, lebo deti v jej veku na detskom ihrisku nestretneme, kedze su vsetky v skolke, takze to uz duplom nebude s nimi v kontakte.
@lenocka210
@mamina505 môj synovec (za týždeň bude mať 4 r.) ma rovnaky problém. Prvý krát v škôlke a výsledok je, že sa neadaptoval a posielajú ho na diagnostiku. Riešili to aj s riaditeľom a že treba ho dať diagnostikovať. Tá učiteľka si dovolila trvrdiť, že je tam možno autizmus, možno iný neurologcký problém.
A prečo? lebo neposlúcha a bije deti. Doma s ním nemajú väčší problém, ani ja, ked ho strážim ani ostatná rodina. Je pravda, že odmalička od perinky ide nohami. Proste iné deti ležia a nevedia ovladať nôžky ešte a on bicykloval vkuse. Proste vskuse. To sa len tak nevidí.
A ešte odkedy mu narastol prvý zubok, tak kuše. Proste sa ho to nepodarilo odnaučiť. Inak je to veľmi inteligentné dieťa, to priznala aj ta učitelka, že rozumu ma narozdavanie ale aj tak tvrdí, že je iný a že je "na hlavu". Proste si vyvracia tvrdenia. Ona vidí ako problém aj to, že keď sa iné deti obúvajú, tak on chytí budnu a šlahá ju naokolo, proste vymýšla, neobúva sa... alebo povie, že nebude cvičiť, lebo má svalovicu 😀. Pritom je mama chodí cvičiť a máva dosť často svalovicu, on len opakuje. Alebo nechce počúvať rozprávku, ked učiteľka číta, lebo povie, že sa chce hrať, lebo on nemá také autíčka doma a videl to v telke a babka mu povedala, mu ich nekupi ani.... tak sa musí rýchlo hrať s nimi.
ja len tolko, že máte šťastie, že vaše deti neposielajú na vyšetrenia v takom malom veku ako môjho synovca. Bohužial segra s jej mužom sa tak zmagorili, že s ním na to vyšetrenie idú. Proste uverili, že je chorý a neviem im to vyhovoriť. Lebo diagnostika detí do cca 8--9 roku života nemá opodstatnenie.
kamoška čo učí v škôlke povedala, že dieťa ma 3 mesiace na adaptáciu a každé sa prejavuje adaptáciiou inkak.
@borkavan
suhlas s
@pribinak
mam otca detskeho psychologa, a ver tomu ze kooooopec deti k nemu chodi skor ako v 8 rokoch, v tych 8 uz niektori su pomaly zreli na polepsovnu 😀 by si sa divila.
jasne, ze dieta sa adaptuje a vyvija v tomto veku aj par mesiacov hra rolu.
No na druhej strane treba chapat aj skolku ci skolu, ak to oni neriesia, budu sa stazovat ostatni rodicia atd. nikto nechce urobit z dietata delikventa, ale aj spravaniu sa v kolektive formalnom, je treba sa naucit.
ine je dieta v rodine, ine s kamaratmi na ihrisku a ine na navsteve spolu s rodicmi a este ine v skolke a skole.
mam s tym svoje bohate osobne aj profesionalne skusenosti, mozes mi verit 🙂
@margarita
@pribinak ja som tiež učitelka. Diagnostikovať dieťa do jeho 8-9 roku nemá opodstatnenie, Je nerelevantné a nedá sa to presne určiť, že áno toto je tá diagnoza. A toto myslím vážne, učili sme sa to. Jasné, že deti chodia k psychoušovi ešte pred 8-mim rokom života, lebo ich tam posielajú učiteľky v škôlke. Niektoré by najradšej poslali aj 2-ročné bábätko, lebo nespáva poobede. Aj taký prípad už bol.
A tvoj otec ti môžno povie pravdu a možno nie. Ale prečo by mal, lebo by si išiel proti sebe. Je to pre neho job, tak ako pre mňa učenie a výchova.
Samozrejme, že sú deti, ktoré potrebujú odbornú pomoc aj do 8-meho roku života. Ale to sú deti s patologickým správaním na základe zlého sociálneho prostredia čo sa okolo nich deje.
Proste ja ako učitelka si dovolím tvrdiť jedno - treba pracovať s tými, čo dieťa vychovávajú a nie s dieťaťom a dať mu diagnozu. Každé dieťa do 7-meho roku sa dá formovať správnym prístupom... Napr. taká hyperaktivitia sa dá veľmi pekne upraviť do tho 7-meho roku, ak tí, čo ho vychovávajú zvolia správny prístup. A samozrejme by sa mali poradiť s odborníkom, aký je ten správny prístup. Atď....
Jasné, že mne ako učitelke sa lahko hovorí, čo by mal rodič robiť a čo nie pri výchove...alebo tuto ste spravili chybu asik... lebo to vidím zvonka a nebývam v tej rodine... Ale, nasere ma, keď poviem rodičovi, ak mu dáte tret, že nemôže ísť von, tak ten trest treba aj dodržať a nie vy si to v polovici trestu rozmyslíte a pustíte ho von... dieťa má potom mišung v hlave... a rodič mi povie "ale viete, bolo tak pekne, mne ho bolo lúto".
jednoznačne, ak sú problémy s dieťaťom do cca 8-meho roku života, alebo dajme tomu len do toho 7-meho, tak jednoznačne treba pracovať s rodičmi a naučiť ich správny prístup k takej a onakej povahe dieťaťa. Dieťa do istého veku je obraz rodičov. Na toto zabúdame v našej spoločnosti.
@borkavan
a mozem vediet, kde a kto Ta toto ucil? ze magicka hranica je 8 rokov? fakt ma to zaujima.
mimochodom, moj tata pracuje v statnej institucii za plat za aky by mnohi dnesni mladi ani rano nevstali z postele, a nie je to jediny psycholog, ktoreho poznam, ale toto uz odbacam od temy.
dovolim si tvrdit, ze mojmu otcovi verim rozhodne viac ako Tebe, z dovodov, ktore tu myslim, nie je treba rozoberat 😀 nikto tu nejde davat dietatu diagnozy, naplnou prace psychologa, aj detskeho, je pomoct klientovi prist na koren problemu, ale ten problem musi vyriesit si dotycny sam, v pripade dietata to pochopitelne riesia rodicia ucitelia atd.
Je dnes velmi popularne vraviet, ze naco ho beriete k psychologovi, ved mu aj tak nepomohol, no ano, ono na to nie su tabletky ani sirupceky, ze 3x denne a je po probleme.
takze vzdy je to o pristupe rodicov, ja len, ze mam dojem, ze dnes je prave modne hadzat vinu na vsetkych okolo, ucitelky, skolu, spoluziakov atd a nepriznat si ze mozno moje dieta naozaj ma problem a nie je take uzasne a dokonale ako si ho ja ako rodic stale predstavujem.
@margarita nikdy by som si nedovolila tvrdit,ze vsetci naokolo su vinny,a ze on je vlastne dokonaly. Na nikoho vinu nehadzem.viem aky je. Viem ze je neuveritelne tvrdohlavy a ze je "zivy" . Ze v jeho obdobi vzdoru sme si presli s kadecim,trieskanim o zem aj urazanim sa. Ale preslo to,tak ako u kazdeho,a ano z casu na cas sa stane,ze sa urazi,alebo vydobija placom. No riesime to,neskaceme jak on piska. Vzdy sa normane pokracuje. To ze tam bije deti,to neroumiem,moze sa to diat,netvrd ze nie,aleniekde je chyba,lebo doma na navsteve atd to nerobi,ci deti pozna alrbo nie.nikdy som ho nevidela na niekoho zautocit..preto nevirm preco sa to deje.
@mamina505
ved presne, najdolezitejsie je uz kvoli nemu skusit prist na to, preco sa to deje, ja vas neposielam ku psychologovi alebo co, len si myslim, ze moze za tym kludne byt ziarlivost, potreba vydobyt si svoje miesto v novom kolektive, cokolvek.
Ty ho poznas najlepsie, taketo dieta Ti este nevie na rovinu povedat, co ho zere, ale nejako pri hre, oklukou alebo rozpravanim o inych podobnych pripadoch by ste sa mohli dozvediet ako sa tam citi a preco sa tak sprava...mozno to odkukal od inych deti, nikdy nevies.
@margarita mam pocit akoby si tam hladal svoje miesto..tym ze od septembra je velmi casto chory,da sa povedat visc doma ako v skolke,on stale nechape ze tie pravidla su aj prenho,akoby sa tam stalr hladal,stale robil vsetko preto,aby bol povsimnuty,aby o nom vedeli..zrovna takymito sposobmi😔😔😔najhorsie je,ze pani ucitelka.ho vidi ako zleho nekazaneho..akoby som ho zle vychovala.neveri,ze on je doma uplne iny..
@mamina505
aj ja som doma uplne ina ako na verejnosti 😉 najma ked som smutna, unavena a nastvana reagujem inak aj na deti vlastne ako som pri uceni na cudzie...to je asi normalka.
hmmm, ked je stado ciel 😎 , tak ti, co posluchaju ako hodinky su nezaujimavi, a vynika ten, co sa buri...
nevies zistit nejako, preco to robi, aky vztah ma k ostatnym detom, ci tam ma uz nejakeho kamosa, ako vnima on ucitelky, rezim a to vsetko?
ale ked pises, ze je viac doma ako tam, tak to asi chce fakt len cas na adaptaciu, mozno sa v klude bez neho porozpravat s ucitelkou, co a ako a co s tym a verim,z e najdete spolocnu rec a hlavne pre jeho dobro.
drzim palce.
@mamina505 no ak chce pani učiteľka tvojmu synovi škôlky sprotiviť, nech pokračuje v započatej ceste 😝 😝 😝 😝 😝 Podľa toho, čo opisuješ, sa prejavuje úplne normálne vzhľadom na jeho vek. Ak s ním vy doma nemáte problémy a evidentne nemáte, ani druhá učiteľka nie, tak by mala pani učiteľka začať sama od seba, prípadne požiadať kolegyňu, aby jej poradila, ako na toto dieťa. Či ti pani učiteľka verí, alebo nie, to ti môže byť úplne jedno, ty ju nežiadaš o to, aby ti pomohla riešiť nejaký výchovný problém, ktorý by si s dieťaťom mala doma, ak m ona nejaké problémy s tvojím dieťaťom, je profesionál, nech si ich rieši. V žiadnom prípade nech od teba nežiada, aby ste ich riešili spolu. To čo je za nezmysel? To ako ty máš napr. dohovárať svojmu dieťaťu čo má alebo nemá robiť v čase keď po neho prídeš? Veď on už dávno zabudol, čo sa pani učiteľke nepáčilo. V jeho veku naozaj nemá zmysel niečo riešiť po funuse. Chápem, že v škôlke vznikajú situácie, ktoré tvoje dieťa doma zažiť nemôže, tak ako si sama napísala, hľadá si svoje miesto v kolektíve, snaží sa presadiť, možno na seba upozorniť, ale ak by to bolo niečo vypuklé, určite by ti to povedala aj druhá učiteľka. A aby trojročné dieťa poslúchlo na prvý "povel" ?! - inak to slovo je strašné, ako na vojne 😒 Tak to sú len svetlé výnimky 😀 😀 😀 Deti nie sú na kľúčik, ale zrejme ak všetky nezapadajú do určitej šablóny, tak sú problémové 😒 😒 😒 😒 😒
ja co viem tak to vacsinou byva opacne ze dieta je v skolke anjel a doma cert 🙂
Ahojte, precitala som si vsetky pripevky. Pisete ako o mojom malom. Akurat ze my uz chodime do skolky druhy rok. Same staznosti. Posielaju nas psychologovi a chcu nejaku diagnozu. Mam ziveho maleho ale ja si s nim poradim. Vyzera to ze ucitelky si nevedia najst cestu ako s nim pracovat. Je oznaceny ako zly chlapec v kolektive. Som z toho zufala. Stale chcu nieco riesit ale navrh z ich strany nie je ziaden. Poradite? Ma 4,5 roka. To si ho mam nechat doma? Do skolky sa tesi. Nechcem ho brat zo skolky, v kolektive v zasede oblubeny akurat ze je oproti ostatnym rychly. Zlomyselnost som nezbadala. K psychologovi chodime. Riesenie je, udrzat rezim. Dakujem za vsetky rady.
@kuratweety nie, zo škôlky ho v žiadnom prípade neber, len by som hľadala inú. Takú, kde učiteľkám nebude prekážať to, že je živý (čo je normálne) a neonálepkujú ho slovom zlý, to neznášam. Žiadne dieťa nie je zlé. Prečo chodíte k psychológovi? Aký má on názor na správanie dieťaťa?
@timea7 k psychlogovi chodime uz davno, sleduju vyvin, narodil sa skor. Myslim si ze to ucitelky nezvladli
tazko radit, ked nepoznam blizsie ani jeho ani tu ucitelku a jeho skolku, ale ak dovolis, par poznamok Ti napisem 😉
to ze ste chodili od mala medzi deti je ok, ale uvedom si, ze vzdy si tam bola niekde aj Ty 😉 co teraz uz nie si, a deti sa predsa len inak spravaju podvedome pri rodicoch a inak ked su uplne sami v kolektive cudzich
mozno je za tym len snaha sa presadit, boj o pozornost a priazen ucitelky a tak. to, ze jedna s tym nema problem a druha ano, suvisi s osobou a stylom jej riadenia triedy.
napr. moj ma jednu ucitelku vyyyyyrazne radsej nez tu druhu, a prejavuje sa to tym, ze pri tej menej oblubenej poslucha na slovo a tej oblubenej vyvadza, vyrusuje, provokuje, lebo vie, ze u nej mu to prejde, ze je na neho makksia....
a tiez mam skusenost, s oboma detmi, co prezili skolku, ze praveze po prichode domov obcas vyvadzali, neposluchali a boli az protivni na mna. ako keby sa pred ucitelkou ovladali, predsa len cudzia autorita, aj ked sa im nieco nepacilo, zatali zuby, a na mne si to potom vynahradzali, kedze mojou laskou a naklonnostou si mozu byt isti 😎
stolicku hanby mali zrusit este v praveku 😔 ale viem sama, ze v mnohych statnych skolkach to stale tak funguje, na skodu deti....
asi by som skusila to s tou ucitelkou riesit, ale hlavne v klude, nebrat to ako utok na mna alebo synceka, mozno naozaj pri nej robi viac neplechy, idealne skusit od neho vyzistit, preco to robi....alebo len tie jej kolegyne uz su vacsie salamistky, a jeho spravanie im fakt ze nevadi.
drzim palce, hlavne to rieste pre prospech vsetkych zucastnenych stran
😎