Trojročné dieťa uteká v dave a v obchodoch

marina1111
26. nov 2016

Ahojte.poradte ako zvladat situacie ked dieta (3roky) odmieta drzat ma za ruku a hoc kedy sa rozbehne v dave prec pomedzi regale v obchode.je to naozaj nadprirodzeny vykon ustrazit ho.on vie zmiznut za dve sekundy. Bojim sa ze sa strati, par krat sa stratil no on si to neuvedomuje. Ja uz neviem ci ho pripnut na voditko alebo kupit GPS hodinky. Je to pre mna stres on nevydrzi sediet pri mne ani dve minuty a vyzeram ako sibnuta ked ho vsade iba nahanam. Ked ostane sam vobec ho to netrapi.

beton
26. nov 2016

tak s nim do takých situacii nechod. alebo daj do kocika, zapnut alebo do nosica. alebo do vozika. ja nechodim, radsej strpim, ze mi nakupy robi mm.

jumama
26. nov 2016

Skus ho zapojit do nakupovania - doma akoze napisete listok a nech ti pomaha v regaloch hladat, tvar sa, ze ty to nevidis. Aj za cenu ze si trebars vezmes reklamny letak a z neho postrihas obrazky, co chces kupit a na ten nakupny listok ponalepujes. A potom mu das dolezitu ulohu - nech drzi listok nakuka do neho a spolu s tebou v regale take hlada. Co ja viem jogurt, vajicka... proste co potrebujes kupit. A oblecenie skus kupovat bez neho alebo cez internet 🙂

malabiba
26. nov 2016

jedno z mojich deti - syn bol takyto, v kociku neobsedel, chodila son vzdy s batohom na chrbte, aby sim mala volne ruky...dedkovi usiel raz v zime, dvojrocny, v polmetrovej snehovej clapkanici, cely mokry zastal uprostred krizovatky, zablokoval premavku..dedko vyrobil voditko, z popruhov pre dieta na kocik - a bez neho s nim do 4 rokov von nechodil, maly si zvykol, ludom to prislo mile...a mozno aj vdaka tomu sa tento rok dozije 18-tky 😄

marina1111
autor
26. nov 2016

@beton on to robi vsade.nieje riesenie ho zamknut doma. Ja tiez potrebujem ist aj do obchodakov nieco pozriet zaplatit atd ja ho nemam kam dat.plus muz ma teraz zlomenu nohu takze ani on ho moc nepostrazi. On ked je von je ako utrhnuty z retaze simpanz. Milion voltov energie vsade treba utekaaaat a ked niekde nechce byt sa proste vyberie svojou cestou a nezaaajem. Uz som zufala dam ho asi do kociara no tam zas bude vrieskat

marina1111
autor
26. nov 2016

Niekedy ho len v poslednej chvili lovim za golier ked ja nieco platim pri pokladni on sa otoci a davaj prec. Ako neposlusne štena. Niekedy by sa fakt zislo ho priviazat.psa ked nepriviazes tiez zdrha kde sa mu zachce

siska25
26. nov 2016

Ja mam doma to iste. Maly, ma cez dva roky, mi vkuse a vsade uteka. Jemu nevadi, ze nejdeme za nim, skusali sme to v parku, pokial zajde a ci sa vrati. Nevratil sa. Kym v skolke vychystam starsiu, tak on mi niekolkokrat ujde az von a musim ho nahanat. A to v juni cakame tretie, no netusim ako budeme fungovat vonku.

0silvia0
26. nov 2016

to je zvláštne, tak toto som nikdy nezažila - utekajúce dieťa, ale sranda to pre rodiča určite nie je... Ja som mala deti skôr také držiace sa mamy za sukňu🙂

charlie1980
26. nov 2016

Ak by sa jednalo o 1,5-2r dietko, tak by som si hlavu velmi nelamala. No kedze je to 3r dietko, tak to by uz malo pocuvat pokyny rodica a porozumiet situacii. Skus patrat po zvlastnostiach. Netvrdim, ze hned diagnoza, ale v 3r je to uz na zamyslenie. Rozprava....? Rozumie...?

timea7
26. nov 2016

No v troch rokoch uz velmi dobre chape, takze bude mat dve moznosti, alebo sa bude drzat za ruku, vozika a neutekat, alebo bude sediet priputany v kociku a vypustis ho jedine na bezpecnom mieste. Rev si nevsimat, poznamky okoloiducich odignorovat. Ak budes dosledna, velmi rychlo pochopi, ze sk bude utekat, bude absolvivat nakupy v kociku.

malabiba
26. nov 2016

Nam raz tak usiel na dni deti na plnom namesti, v Budapesti, a to sme si len chceli urobit foto...hladali sme ho hodinu, kludne sa plackal s holubmi pri fontane, ked nas zbadal akoby nic usmieval sa...neboj vyrastie z toho...

sense
26. nov 2016

Kym som zamojou utekala mala z toho srandu a raz som ju nechala "sa stratit" samozrejme som po ocku sledovala kde jeale nenahanala som ju a nevolala za chvilku si vsimla ze nikde nie soma nevokam tak volala ona a cuduj sa svete viac to neurobila ked sa aj vzdiali od vozika tak len na par metrov aby ma videla al sa vrati... A napr cez cestu som ju nekompromisne preniesla ked nechcela dat ruku .v troch rokoch deti velmi dobre chapu...ak nie dala by som popruhy daju da kupit bezne v detskom obchode aspin u nas... U nas v obchodaku maju "uschovnu " pre deti, kvaxi hod.skolku je zadarmo na 2 hod. Dcera tam nechce ist tak vsetko absolvujem snou...

tajka1986
26. nov 2016

@marina1111 pozri,3r.je uz dostatocne chapavy na to,aby si mu razne dala najavo co sa smie a co nie. Nechcem aby si to brala ako rypanie,ale zamysli sa, ci nie si nanho moc "makka". Keby to bolo mladsie dieta,pochopim. Ale v tomto veku uz musi jednoducho vediet odial pokial si moze dovolit. Ja by som sa napriklad bala ze mi toto urobi na ulici a zrazi ho auto. To uz nie je sranda. Treba byt prisny a dosledny,aby sa nestalo nestastie a budes si vycitat. Ja viem,zatial to robi len v obchode ale clovek musi predvidat...

17111976
26. nov 2016

aj ja som mala tento problém so synom ked mal 3 roky, ked sme prišli do napr. lidla tak začal po celom obchode behať dokolečka pomedzi regále a ja som len za nim kričala, aj v iných obchodoch sa to stávalo, obmedzila som len na minimum, nechodilo som s nim nikde po obchodoch, teraz bude mať o mesiac 5 rokov sa to zlepšilo,už vydrží tu chvilku v lidli, ale aj tak je stále taký nervoznejší ked je vo vačšom obchode, nerada s ním chodím nikde po obchode, dobre sa cíti doma na dvore s loptou tak to neriešim, sa to zlepšuje tak myslím že z toho vyrastie

evittam
26. nov 2016

@17111976 No ale veď v podobných obchodoch ako je Lidl a spol. ja napríklad dávam svoju skoro 3-ročnú dcérku automaticky do vozíka - žiadne behanie....😉

evittam
26. nov 2016

@tajka1986 Presne - max.s tebou súhlasím.....Mne sa niekedy zdá, že niektoré mamičky sú až moc mäkké na tie svoje ratolesti a potom sa tu sťažujú....proste 2-3-ročné dieťa veľmi dobre rozumie čo mu niekto hovorí a len skúša či si to môže alebo nemôže dovoliť....Celé je to len o tom....No veď nech si beží kam len chce - myslím v tom obchodnom centre - sa schovám - a by sa mamička divila ako rýchlo sa dieťa spamätá, že ju nevidí.....😀

marina1111
autor
26. nov 2016

@evittam v kosiku byt nechce ked kope nohami nemam sancu ho tam strcit a vie aj vyliezt takze nekupim nic ked s nim budem len bojovat.

marina1111
autor
26. nov 2016

Ja niesom na nho makka!!!! Mozem sa na hlavu postavit on si robi co chce. Aj skusena ucitelka zo skolky sa divila tomu ze takto uteka. On ma vobec nerespektuje nech robim co chcem..ja niesom detsky psycholog ani som sa nenarodila so superschopnostami..ani mi k tomu v porodnici nedali navod

charlie1980
26. nov 2016

@evittam Urcite suhlasim. Preto som sa aj pytala, ci dietko rozprava, rozumie....pretoze pokial je to dietko zdrave, rozumet by malo. No ak je napr. hyperaktivne, rozne ine diagnozy, moze sa mamicka aj na hlavu postavit, to dieta v kosiku sediet nebude. Staci, ze ma ADHD, poruchy pozornosti, uz to zodpoveda spravaniu, z ktoreho som pochopila, ze dietko to robi vonku uplne vsade. Vtedy moze byt rodic hocijak makky/tvrdy, CNS dietata jednoducho nedokaze spracovat tieto informacie.

marina1111
autor
26. nov 2016

A schovat sa ci si uvedomi ze ma nevidi je uplne zbytocne. Jemu to nevadi uvidi niekde deti a hned sa prida k nim mna nehlada

evittam
26. nov 2016

@marina1111 Prepáč za úprimnosť - ale ty stále len "bojuješ" so svojim dieťaťom. Treba mu dať najavo jasné hranice a to čo má alebo nemá robiť. A tieto hranice si už mala určiť dávno. A nikomu návod v pôrodnici nedali....Nechať ho tak ak mieni z toho vozíka vyliezť - áno bude ho to bolieť- lebo si natlčie - ale ver tomu, že len raz. Proste nič v zlom ale necháš sa manipulovať 3-ročným dieťaťom......Si predstav čo s tebou bude robiť keď bude staršie. A to neber v zlom - aj naša malá (aj starší syn) skúša, že nie toto a tamto keď sme v obchode a nie do vozíka a neviem čo - proste ju tam posadím a hotovo! A skús niečo iné.....A to ma neber ako "matku generála" ale proste - odkiaľ-pokiaľ - so mnou kývať malé dieťa nebude.....Nemám na to čas a ani nervy - sama chodím s 2 deťmi nakupovať.....muž je preč zarába v zahraničí - nemôžem si dovoliť aby som mnou 3-ročné dieťa robilo to čo chce ono.....a nie je to ani normálne a ani dobré.....😉

marina1111
autor
26. nov 2016

On ma tolko energie stale ze neobsedi vobec mam problem ho len obliekat stale so sebou naraba chyta hracky stale sa niekam ponahla...

17111976
26. nov 2016

ved to prejde, vyrastie z toho, aj my sme z toho už trošku vyrástli, je to podla mna normálny vývoj, je to malé dieťa. ked bude mať 5 rokov už bude ovela inakší chlapček, aspon u nás to tak je marina1111 aj môj ked mal 3.5 roka sa nezmestil do košíka a ani tam nechcel byť presne ako píšeš

sense
26. nov 2016

Za chvilu by tahladal ak byi uvedomil aha mama tu nie je ....a aj vo voziku som ju strcila ked kopala nech kope nebola sice v tom mieste na tom urcene ale kde sa dava nakup....treba byt doslwdny a ignorovat okolie,rodicia velakrat nechaju xo sebou kyvat lebonejaka beta opodial kruti hlavou a divne sa diva

evittam
26. nov 2016

@17111976 Prepáč, ale čakať na to "veď z toho vyrastie a to prejde" ja napríklad na to nemám čas a ani priestor....Musím riešiť tie nákupy spolu minimálne s dcérkou a ak by mi mala robiť takéto cirkusy - no tak ďakujem pekne. Tu nejde o to čakať na "zázrak" kedy to prejde a byť benevolentným rodičom ale určiť hranice správania a čo si môže a nemôže dovoliť - a to sa už pri takýchto deťoch dá. A tomu ver, že som matka, ktorá chce a je svojim deťom aj kamarátka ale som aj rešpektovaná a nie, že budem niečo hovoriť xkrát a deti sa mi budú smiať "do ksichtu" - toto určite nie.....

marina1111
autor
26. nov 2016

Keby som vedela co ho skroti tak to davno urobim. Ideme do noveho bytu teraz tak skusim mu dat vojensky rezim snad to pomoze aj zmena prostredia..ja viem ze so mnou mava ale to je fakt tazka povaha k tomu ma balkansku krv takze o to tahsie...plus vraj ja som bola taka ista ked som bola mala tiez nevedeli so mnou rady... snad nove prostredie nove pravidla pomozu

evittam
26. nov 2016

@sense Presne - mne kadejaká teta a ujo sú ukradnutí - no veď nech sa hodí aj o zem.....😉

17111976
26. nov 2016

evittam to čo tu píšeš, opisuješ sa ako super matka, ktorá nerobí žiadne chyby a deti poslúchajú ako hodinky, len ten tvoj názor je správny???????? 3 ročný chlapec je 3 ročný chlapček a musí aj neposlúchať inač by bol nenormálny. mám aj dcéru ktorá bude mať 3 roky a v nákupnom centre vydrží pol dna. ja si o sebe tiež myslím že mám správnu výchovu.

sabina1975
26. nov 2016

@marina1111 Nechapem naco ho obliekas ma dve zdrave ruky mi nehovor ze sa nevie obliect sam mam tiez 3 rocnu dceru a oblika a vyzlieka sa sama rano jej dam veci ja sa idem umyt obliect a ona sa zatial prezlecie z pyzama do siat a ide do skolky

jana_eyre
26. nov 2016

Ja mam celkom tvrdohlavu dcéru.. Parkrat sme už boli v situácii, ze utekala a nechcela ostať primne.. Tak som sa jej opytala, ci teda mam povedat tamtomu ujovi nech si ju vezme ked sa nepozeram (samozrejme som to viac obkecala) Parkrat sa to opakovalo a dcéra sa už neodvazi vzdialiť.. Aj keď je mi jasne, ze zas budem za zlú ze svoje deti strasim, ale nech.. Bavim sa s nimi tak aby pochopili rizika co všetko sa moze stat a aj strasim, len si to vedia viac predstaviť..

evittam
26. nov 2016

@17111976 A ty čo vyskakuješ? Sa ukľudni - ja nikde nepíšem, že som nejaká "super matka"....A ani sa tak neopisujem....😀Napísala som svoj názor. A to nechodím do nákupných centier na pol dňa -našťastie. Tu nejde len o nejaký nákup - proste to dieťa s matkou "kýve" - hotovo. Tak si daj čo máš rada a ukľudni sa....Ty píšeš - treba vydržať - no, bohužiaľ ja napríklad (a xy ďalších matiek) na to nemám priestor čakať pár rokov kým si moje dieťa zmyslí, že ma bude rešpektovať a počúvať. Ak to tebe vyhovuje - v poriadku. Pekný deň. 😉