Trojročné dieťa nechce kakať do nočníka

doli11
2. jún 2016

Ahojte, čo robiť, keď dieťa nechce kakať do nočníka? Cikať sa naučilo bez problému, ale kakať nechce. Je zvyknuté lahnúť si na zem a vedome do nohavičiek.Nepomáhajú sľuby apod. Stolica je normálna, asij e takto zvyknuté a nevie to inak.

denisa2019
2. jún 2016

@doli11 Chce to len mimoriadnu trpezlivosť, časom sa naučí.

mauzi
2. jún 2016

moja sa tiež do nočníka málokedy vykaká, skôr sa jej páči, keď jej dám podsedák na záchod, keď ide cikať.. zo začiatku som bola pri nej, zahovárala som ju, spievali sme, mala hračku alebo tak a nejak sa popri cikaní aj vykakala 🙂 a teraz už sa sama pýta, je to predsa kus iná poloha sedenia, takže jej to tam ide ľahšie, skús ju tam dať sadnúť hravou formou a možno sa jej zapáči 🙂

gaby21
2. jún 2016

@doli11 Trojročné može kakať do záchodu, už je na to dosť velká 😝

timea7
2. jún 2016

@doli11 ale vie inak, len je to pre ňu pohodlnejšie. Bohužiaľ, zanedbala si návyk, do nočníka mohla kakať už minimálne vyše roka. Nehreš ju, nezvyšuj na ňu hlas, vysvetli, že je už veľké dievča, ktoré chodí na záchod, kúpte redukciu na WC, na nočník ju už ani neuč. Buď k nej láskavá, ale neoblomná, bolo by perfektné,keby sa ti do toho nikto nemontoval - babky a pod. Nakúpte pekné nohavičky, keď si ich pokaká, tak si ich aj sama operie. Veľa trpezlivosti želám.

lenkoment
2. jún 2016

@doli11 to vobec nemusi byť zanedbaním ako tvrdí @timea7, moja staršia ako 2,5 ročná kakala, cikala sama do nočnika, ten istý prístup som aplikovala na mladšiu, ako dvojročná bola odpliekovaná, tešila som sa, no predčasne, po dvoch týždnoch sa zaťala, vratili sme sa k plienkam. Dala som jej pauzu a pomaličky po večeroch som ju dávala pred kupaním cikať, potom som pridala cikať na povel pred odchodom z domu a podarilo sa mi ju na komplet odpliekovať až teraz - mesiac dozadu. S kakaním sme ale na tom podobne, vycikať sa ide sama, zavolá ma až na utretie, no kakanie musim vystihnúť, kedy jej treba a dať ju na nočník, inak sa ide zašiť hocikam, len nie na toaletu, pritom cikat tam chodí sama. A na WC mi sama nepojde, nevíjde na neho sama a neudrži sa na nom tak pohodlne ako na nočniku.

lenkoment
2. jún 2016

@doli11 kaka ti pravidelne cca v tom istom case? Skus ju pozorovať, čo sa deje presne pred vykakaním, kludne ju nechaj 2- 3 krat vykakať do nohavičiek a len ju pozorovať, určite prídeš na niečo a na 4x šup s nou na nočník. Treba vyskušať všetko možné, niečo na nu platiť bude určite 🙂 Moja inak stále hlučná dcérka stíchne a zmizne mi z dohladu, vtedy idem za nou, poviem jej že sa kaka na nočnik a nesiem ju tam (podla jej nálady, zaujatosti na niečo čo mala prave v ruke) bud pri nej ticho ostavam alebo sa vzdialim a čakám kým zakričí kakala, hotovo 🙂 pochválim utriem, vyleje si sama do WC a spláchne 🙂

timea7
2. jún 2016

@lenkoment každé dieťa je iné, ale ja by som sa k plienkam u odplienkovaného dieťaťa nevrátila ani náhodou, jedine v prípade nejakej vážnej choroby, to samozrejme áno. Treba byť len dôsledným, deti pochopia. Pranie pokakaných nohavičiek je možno drsné, ale veľmi účinné, dieťa musí pocítiť, že jeho konanie má dôsledok. U dvojročného by som to ale neaplikovala, je ešte predsa len maličké. Návrat k plienkam nie je ničím iným, ako tým, že dieťa zistí, že plienky boli oveľa pohodlnejšie. Tak ako dieťa, ktoré samé bez problémov používa lyžicu, zistí, že kŕmenie je pohodlnejšie.

alenka7777
2. jún 2016

Mali sme to iste.mala mala teraz v aprili tri roky.cikala do wc uz davno,ale na kakanie si vypytala vzdy plienku,do wc alebo nocnika sa akokeby bala.a s plienkou si vzdy cupla a islo jej to lahko.nezabrala ziadna motivacia u nej.len sme jej nekompromisne v tych 3 rokoch uz nedali plienku.bola schopna aj tri dni nekakat,potom sa pokakala do nohaviciek,lebo uz nevedela vydrzat.trvalo to dva tyzdne,s muzom nas to stalo vela nervov,ale podarilo sa.

lenkoment
2. jún 2016

@timea7 to máš pravdu, každé je iné. za iných okolností by som s tebou súhlasila, že by som sa k plienkam po odplienkovaní nevrátila, ale po vlastnej skúsenosti to už až za takú všeobecnosť nepovazujem 🙂. Chvilu (cca 2tyzdne) som s nou bojovala a traumatizovala som zbytočne len ju aj seba ☹ zrazu cikala len do nohavičiek cely den, nestihala som prať, sušiť ( to bolo v septembri minulého roka - kedy sa tak riadne ochladilo) a aj pri tom častom pocikávaní sa jej zhoršoval exzém (moč a to časté umývanie to zhoršovalo). Teraz s odstupom času to hodnotím, že jednoducho nebol jej čas, aj teraz som ju horko ťažko odplienkovala a naučila na nočník. Miesiac trvalo, kym som mohla skonštatovať, že máme dni bez nehôd. Staršia to zvladla na tretí deň.

timea7
2. jún 2016

@lenkoment ak je nejaké zdravotné obmedzenie - ako ty píše, ekzém, tak to radikálne mení situáciu, jasné, že si s jednou vecou nebudeš zhoršovať druhú, veď by si bola sama proti sebe, to s tebou úplne súhlasím.