Trojročné dieťa klame

nomci
21. dec 2017

Zdravim..potrebujem radu. Mam 3,5rocnu dcerku, kt.si v poslednej dobe rada vymysla.. minule bol po nu manzel do skolky a vo vreckymu jej nasiel hracku, kt.jej nepatrila. Ked sa mm opytal, odkual to ma, tak klamala, ze sme to kupili a ze si to doniesla z domu. Nakoniec sa priznala, ale je toto normalne? Uplne ma to sokovalo, ze take male dieta klame a navyse "kradne" hracky zo skolky. Doma ich ma dostatok.. cim to moze byt? Ako jrj to vysvetlit, ze je to zle? Ma niekto skusenosti? Dakujem za kazdu radu

petruldo
21. dec 2017
gagik
21. dec 2017

no boooze, tak sa jej v skolke zapacila nejaka hracka a bala sa ze jej ju zoberete, tak si chuda vymyslela nieco.

septemberkl
21. dec 2017

Citala som v jednej knihe od známeho psychológa, ze je nerealne ocakavat od takto malého dietata, ze nikdy nebude klamat a vymyslat si. Deti si v urcitom veku radi vymyslaju a klamu, treba s tym ratat a asi len trpezlivo vysvetlovat. Ale tvoja dcerka nakoniec pravdu priznala, tak to nebude az take zle.

inka04
21. dec 2017

Ma len 3,5, este sa len uci pravidlam tohto sveta. Nic strasne sa nestalo🙂

pribinak
21. dec 2017

Ona neklame. Ale fabule. Je to. Tomto veku uplne normalne. Jasne, ze treba rozobrat situáciu preco nemoze brat hracky z MS, ale netreba robit drámu, ani ju trestať. Ale vela vysvetlovat a diskutovať.
Ona sa učí co moze a co nie.

pribinak
21. dec 2017

Ehm, mobil pise co chce. To nie je klamanie, ale fabulovanie

jankalukasova
21. dec 2017

Skôr je to ako píšu baby vyššie, že ide o fabuláciu... ja by som jej v kľude vysvetlila, že sa to nesmie a, že je to neslušné... ale ozaj v kľude. Zároveň by som to povedala učiteľke v škôlke a nechala malú nech ide s hračkou za pani učiteľkou a pekne ju sama vráti.

tinaa64
21. dec 2017

Jajaaaaj..ja mozem napisat knihu o tom co vsetko si povymysla.😂😂😂😂..bude mat 4r.podla mna je to normalne...

skumavka
21. dec 2017

Môj syn keď mal cca 4 roky, po Vianociach, keď sa v škôlke s pani učiteľkou rozprávali, čo kto v rodine dostal na Vianoce, zahlásil, že maminka dostala briliantove náušnice a tatino nové veľké auto. V realite to bolo tak, že som dostala jednoduché strieborné náušnice a syn dostal veľké auto na diaľkové ovládanie. A ja som nechápala, prečo sa dovtedy milá pani učiteľka začala na mňa tak čudne pozerať😂 Ono totiž prešiel istý čas, kým som sa ja vôbec dozvedela, čo on v škôlke zahlásil a kým sme to uviedli na pravú mieru😂

deti95060810
21. dec 2017

v obchode - pri skúšaní topánok nám rozprával jeden chlapček - vek asi 4 roky, že jeho maminka čaká bábo....povedali sme mu, že je to krásne, započula to jeho maminka a povedala, že to si malý vymýšľa a rozpráva to každému.... 🙂

taga
21. dec 2017

😂 ked som bola mala, kradla som dievcatam v skolke sponky, skryvala ich pod koberec a na druhy den som si ich capla do vlasov a este som im tvrdila, ze nie su ich 😂😂😂 (a to sme byvali na malej dedine, kde kazdy kazdeho pozna) vedela som, ze sa to nema, aj som z toho mala zly pocit, ale strasne som tie sponky chcela hehe a pamatam si na to ako keby to bolo vcera! A vyrastla zo mna normalna zena, nekradnem, nemam ziadne problemy so zakonom ani nic, a klamstvo neznasam 😂😂 je to len detska faza, vyrastie z toho

tinaa64
21. dec 2017

@taga 😂😂😂😂ty zlodejka...jasne ze je to normalne...sice mona este nic nevzala e za to si pivymysla riadne..az sa niekedy bojim co porozprava v skolke😂😂

bosoriak
22. dec 2017

@nomci "rada vymysla" rozhodne neznamena, ze "klame". Ona si "len" prisposobuje realitu tak, aby jej to sedelo. Je to normalna faza vo vyvoji, treba sa s nou vela rozpravat, zobrate veci vratit a ospravedlnit sa. Aby tam bol ten faktor akcie po nezelanom spravani, nielen vysvetlovanie. A najma, nerobit z toho velke halo.

Fantazia u deti sa prejavuje vselijako, treba ju len usmernit trochu - vela kreslit, citat, tancovat, hrat sa. Moja stredna dcera ma taketo prejavy doteraz, ani nie ze by ma chcela oklamat, len si nieco tak velmi praje, ze si to predstavi a uveri tomu. 🙂 Ale je to coraz menej.

Myslim, ze kazde dieta vyskusa cosi ukradnut, dolezite je, aby akcia ktora pride, bola v zmysle "nie je to spravne, napravime to" a nie "ty zlodej, dostanes trest". Nakoniec ide naozaj o prkotiny, nic zivotne dolezite.

akcinzer
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jankalukasova
6. dec 2023

@misters si 6 rokov pozadu.

mamatroch
6. dec 2023

@nomci nas doniesol zo skolky slnecne okuliare (fialove 🤣), ze Emka mala narodeniny a rozdavala namiesto lizatiek. A ja ze: "To je ale od Emky mile, pod, pojdeme sa cestou domov Emkinej mame podakovat." - hned som sa dozvedela pravdu, ze ich nasiel na dvore skolky a vratili sme ich.
Dcera kedysi to iste s lego figurkou zo skolky, ze p. ucitelka povedala, ze kazdy si jednu moze domov zobrat. Ja: "Jej, to je super, aka zlata p. ucitelka, pod, ideme sa jej podakovat!"
...oni to skusaju a vobec to nie je o nedostatku hraciek.
Tu pomoze len vysvetlovať, napr. "Tak ked k Tebe nabuduce pride sa pohrat Misko a nieco sa mu bude pacit, napr. Tvoj vlacik, tiez si ho moze zobrat domov?"

stanielka17
6. dec 2023

@nomci Nechcem ti brat iluzie, ale v tomto veku deti nadobudaju vedomie, ze rozmyslaju nezavisle a ze ini okolo nich rozmyslaju nezavisle, a intuitivne si odvodia, ze myslienky inych sa daju manipulovat vo svoj prospech, napriklad klamanim alebo kradnutim na tajnasa. Prechadzaju tym vsetky deticky a niektore zvieracie druhy, napriklad psy a opice. Tu este len prichadza impulz zo strany rodica (teda mal by), ze klamanie a kradnutie je nemoralne a nesmie sa, lebo dieta to dovtedy nevie. Takze ziadna panika a normalne sa s nou porozpravajte.