Trojročná dcérka v škôlke plakala

binusa
18. jan 2023

Prosím Vás potrebujem poradiť
Mam maličkú 3 ročnú princeznú
Včera nastúpila do škôlky a keď som prišla po ňu učiteľky vraveli ze cely deň stala v kúte a plakala
Dnes ráno sa poobliekala celá natešena ze ide k deťom ale hneď ako videla triedu začala plakať za mnou
Otázka ako sa ne zblázniť keď viem ze tam plače
A myslíte si že si zvykne

martul
18. jan 2023

@binusa podstatné je to čo si napísala. VČERA nastúpila do škôlky. Väčšina detí /neopovážim sa napísať percento, ale vysoké/ v škôlke plače, zo začiatku sa nezapájajú do aktivít. Neboj, ona si zvykne a nikto sa nezblázni. Ono by bolo aj zbytočné čakať, že bude užasnutá a bude sa nenormálne tešiť. Veď je to pre ňu niečo, čo doteraz nezažila.
Bežne chodia do škôlky aj mladšie deti. Len vydržať. Keď bude doma plakať a ty sa zľutuješ a nedáš ju ,,aj keď len jeden deň/ tak ste skončili. Toto neustúp.

anjelicek26
18. jan 2023

Myslis, ze tvoja malicka na maminku tri roky 24/7 naviazana princezna si za jediny den zvykne byt sama s cudzou zenou a cudzimi detmi v cudzom prostredi? Tak len na okraj - ocakavala si privela... zvykne si, postupne, ako kazde dieta...

martul
18. jan 2023

@binusa Ona si musí zvyknúť v škôlke a ty tiež. ,,Maličká princezná" určite nie je, Toto je úplne bežný vek nástupu do škôlky. Keby to trvalo niekoľko týždňov, ale si uvedom, že tam bola 1 deň.

jesenzima
18. jan 2023

neprenášaj na svoje dieťa svoj stres zo škôlky, tvár sa aj ty nadšene, skús to menej prežívať... Myslím, že veľa urobí aj to,keď je matka totálne precitlivela...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
18. jan 2023

No ja neviem. Mne nepríde v poriadku, aby dieťa CELÝ DEŇ stálo v kúte a plakalo. Chúďatko muselo byť v strašnom strese. Tento systém, že malé trojročné dieťa, ktoré nechápe čo sa deje je nechané samo v cudzom prostredí je na hlavu. Je to už na rodičoch, aby si vybojovali prístup, kedy sa dieťa so škôlkou a kolektívom zoznamuje postupne a v spoločnosti človeka, ktorému dôveruje.

Nemáš možnosť tam prvé týždne byť s ňou? Prvé dni ju nechať nech hodinku, dve pohrá, kým ty sedíš niekde v triede a potom spolu odídete? Až neskôr ju nechávať samú - najprv na krátko a postupne to predlžovať?

luccija
18. jan 2023

@binusa treba ju dať na začiatok na 2,3 hodiny nech si zvykne postupne.

binusa
autor
18. jan 2023

Ďakujem za rady..... Neočakávala som od nej ze sa jej bude páčiť tam hneď na prvý krát..... Len tak sa tešila a viem ze len 1 deň tam bola len som chcela vedieť ci si aj vaše detičky zvykli ☺️

tanyan
18. jan 2023

Keď pochopí, že pre ňu vždy prídeš, tak to bude lepšie. Cíti sa stratená v novom prostredí s novými ľuďmi. Neskúšali ste zobrať so sebou nejakú hračku alebo plyšáka, aby mala so sebou kúsok domova?

zuzahajdulka
18. jan 2023

@binusa trojrocne deti este nemaju co hladat v skolke. Je to zle nastaveny system pre deti aj pre mamicky

binusa
autor
18. jan 2023

@tanyan ani včera aj dnes si vzala

kikulienkadd
18. jan 2023

Ahoj,píšeš,že 1.deň bola v MŠ v kúte a plakala celý deň. Koľko hodín tam bola? Všetky škôlky či štátne alebo súkromné majú adaptačný program,tj aby sa dieťa necítila zrazu odtrhnuté od mamy,otca,domova... chodí do škôlky postupne na pár hodín,doobedie a potom neskôr na celý deň. Tento prechodný čas by som nepodceňovala. Držím palce 🍀

binusa
autor
18. jan 2023

@kikulienkadd ako takto jedna učiteľka mi povedala ze to bolo náročné ale druhá učiteľka čo ju berie ráno povedala ze plakala nechcelo sa jej zapájať s deťmi ale na obed ju stoplo a pekne sa aj napapala

kikulienkadd
18. jan 2023

@binusa mne sa proste zdá dlho nechať 1.den dieťa v MŠ dlhšie ako napr. 2hod. Starší sa adaptoval v štátnej MŠ po 2hod,on naozaj plakal veľa. Po mesiaci tam obedoval prvý krát. Predtým desiata nula bodov. Mladší bol najprv v súkromnej mš, tam sme boli 3× s ním,potom bol hodinu sám a 5.deň tam aj obedoval. Je to individuálne, každé dieťa je iné a s plačom treba rátať, ale začínala by som pomalšie ako celý deň.

lubina
18. jan 2023

@binusa Kazde dieta si zvykne na skolku. A rodicia tiez 😉. Aj nasa starsia plakala, ona v triede a ja vonku, ale prezili sme to obe a dnes je to uz skoro dospela slecna a uz sa na tom aj spolu zasmejeme, ked obcas spominame, ako bola mala 🙂

tanyan
18. jan 2023

@zuzahajdulka Mnohí by boli vďační, keby mohli byť aspoň rok s dieťaťom doma. Systém na Slovensku je ešte nastavený veľmi výhodne.
Keď sa pozriem na prehľad ostatných krajín...
https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsro...

zuzahajdulka
18. jan 2023

@tanyan to, ze su krajiny, kde to je este horsie nastavene nijakym sposobom nevylepsuje slovensky system. Na SK chyba pravne aj socialne osetrena pozicia zeny ako dobrovolnej Hausfrau.

tanyan
18. jan 2023

@zuzahajdulka Myslíš ženu, za ktorú do 6 rokov veku dieťaťa platí štát zdravotné poistenie? Alebo dobrovoľne nezamestnaných, ktorí si platia zdravotné a môžu platiť aj ostatné?
Ja skôr nerozumiem prečo si nemôžu uplatňovať daňový bonus na dieťa obaja rodičia, pokiaľ pracujú.

zuzahajdulka
18. jan 2023

@tanyan neovladam az tak tieto jednotlive socialne prispevky, ale citala som, ze vo viacerych krajinach existuje takyto status a ta zena ma aj urcitu financnu podporu. Nie ako na SK, ze je z nej odkazana chuderka.

tanyan
18. jan 2023

@zuzahajdulka Žiadne odkázané "chuderky" tu nie sú. Každá sa môže slobodne rozhodnúť či chce byť zamestnaná, podnikať alebo byť dobrovoľne nezamestnaná. Aj v zahraničí je takýto "status" podmienený splnením určitých podmienok a dodržiavaním pravidiel. Nikde sa nevyplácajú peniaze len preto, lebo sa niekto narodil, dosiahol určitý vek a rozhodol sa doma upratovať a variť.

zuzahajdulka
18. jan 2023

@tanyan nepochopila si pointu mojho komentu, ale ok, nepresviedcam ta.

marfikchov
18. jan 2023

@zuzahajdulka ak chce byť žena hausfrau, tak si musí na to nájsť chlapa, ktorý ju nebude do roboty hnať a ani jej príjem nebude v rodine chýbať. Ale nie, aby doma ženy do šiestich rokov doma vysedavali a deťom hľadali diagnózy, aby boli doma (nie paušálne, ale poznám také) a štát to ešte platil. Ak doma, ale s 0€ štátu

zuzahajdulka
18. jan 2023

@marfikchov presne takto je nastaveny pohlad zaostaleho socialneho systemu na SK.

mogaa
18. jan 2023

@binusa daj tomu týždeň a uvidíš....ak bude aj po týždni celý deň plakať a nezapájať sa, tak ju zo škôlky zober - nie je zrelá na škôlku....ale týždeň je dlhá doba.....

fineta
18. jan 2023

Dcérka si zvykne ako si zvykli všetci. Ty to tak neprežívaj, v živote ešte veľakrát zažije situácie, kedy sa nebude cítiť okamžite komfortne. Sú tam pedagogičky, dôveruj im.

marfikchov
18. jan 2023

@zuzahajdulka hej, vždy je to lepšie zvaliť na zaostalosť. Nech sa vyjadria dievčatá, ktoré žijú v zahraničí, koľko boli platené štátom za to že varili, prali, upratovali a starali sa o komfort rodiny

whatever1
18. jan 2023

@binusa Niektore deti prve dni placu, lebo nevedia kedy rodic po ne pride a ci vobec pride. Nestaci povedat ze poobede, ale pekne postupne nech ma predstavu -priklad:“ ráno pojdeme do skolky, naranajkujete sa, budete sa hrat, potom pojdete nachvilu von na dvor a ked sa vratite budete mat obed. Hned po jedle po teba pridem.” Takto bude mat lepsiu predstavu o case.

andreatytler
20. jan 2023

@binusa Nechat hned na cely den je pridlho. Ak sa ti da, dava najskor iba na 2 hodiny a postune na pol dna a po 2 tyzdnoch na cely den.
Ak bude rano plakat pri luceni (a aj urcity cas po tvojom odchode) tak to je normalne, dokonca zdrave. Ak ale dieta ostane vo vyckavacom mode cely den a nezapaja sa a len caka na mamu, nie je este zrele na skolku.