Trojročná dcéra je ako "z divých vajec"

5. sep 2022

Dobry den,

dcera bude mat v oktobri tri roky a ja mam pocit, ze je ako z divych vajec. Stale skace, hopsa, beha, nahana sa, na smyklavke sa splha po rebriku a nedava pozor vela krat sa jej stalo, ze sa obzerala alebo neviem co a takmer spadla rovno na chrbat ak by som nebola za nou. Vysvetlujem jej, ze si ma davat pozor, vyliezt pomaly hore, nevyklanat sa von zo smyklavky lebo by mohla padnut, ale ona vobec nepocuva a stale sa iba blazni. Ked sme na ihrisku tak sa rozbehne hlava nehlava na nejaku prekiezku, ked je tam dieta tak hnee na neho, ja chcem ist. Zas jej vysvetlujem do nemoty, ze musi pockat, kym sa dieta napr smykne, potom pojde ona, ze sa maju striedat, ale ona nepocuje. Kazdy jeden bozi den, milion krat jej to opakujem. Ak uz naozaj vyvazda a aj po troch upozorneniach, tak ju vezmem prec a ona na druhy den ako by sa nic nestalo.

Ma nastupit do skolky a ja naozaj netusim ci nie je zrela, ci robim chybu vo vyvoche, ci je proste taka, ci je to normalne, lebo deti v okolo, taketo nie su.

Mam des z toho, ze v skolke nebude pocuvat na preliezkach a tam jej nikto nebude stat za zadkom a jedneho dna zhuci nepekne na zem.

elizabet173
5. sep 2022

neboj, v škôlke veľmi rýchlo zistí, že platia určité pravidlá a keď ich nebude dodržiavať, tak si ponesie následky. Ak sa bude hrať na preliezkach tak, že jej bude hroziť pád každých 20 sekúnd, učiteľka jej tam nedovolí ísť a ona si veľmi dobre rozmyslí čo a ako. Keď sa bude strkať pred iné dieťa, že chce ísť ona a nepočká, pôjde tiež preč. Zbytočne vysvetľuješ do nemoty, aj tak ťa zrejme nepočúva, musí pocítiť dôsledok svojho správania, ináč sa nezmení.

autor
5. sep 2022

@elizabet173 pridem si ako hlupana, naozaj sa jej snazim vysvetlovat, ale ona vobec nepocuva a kazdy den vymysla presne to iste. Ked vidim, ze je to “zle” tak po troch upozorneniach odchadzame z ihriska. Mala nie je zle dieta, je sikovna, pomoze mi, vie sa spravat aj slusne, ale hlavne na ihrisku, pri detoch sa zmeni, klapky na oci, stuple do usi a koniec.

viera
5. sep 2022

@elizabet173 Dotycna pise,ze “ Ked vidim, ze je to “zle” tak po troch upozorneniach odchadzame z ihriska.…”Takze asi si mala nerozmysli co a ako, ked uz teraz odchadza z ihriska a na dalsi krat zas s tym,ze akoby sa nic nedialo…”
Mozno bude v skolke pocuvat a mozno nie…Uvidis co budu hovorit pani ucitelky…Ty najlepsie vies ako sa sprava…Ale zvacsa to byva tak,ze doma si viac dovolia a v inom ako domacom prostredi su uplne ini…Su poslusnejsi,uplny opak ako doma😀…Takze mozno v skolke bude zlaticko😀…Uvidis,nechaj tomu cas…

anjelicek26
5. sep 2022

Mozno je to tym, ze ju kazdy krat zachranujes, ked niekde padne... mozno musi skutocne par krat padnut, aby si zacala davat pozor a nie, ze ju maminka vzdy ked je pri nej, bude zachranovat...

Kazdopadne ja mam taketo nevidim nepocujem stale v pohybe torpedo doma (tolko krat sme s nim v nemocnici boli dat nieco sit ci rentgen ci boh vie co radsej ani neratam), dodnes je to tak a to ma 9 rokov, ak ti mozem poradit, kanalyzuj tu energiu cim skor - moj syn od 4roch rokov hraval hokej a gymnastiku, od 5 rokov hadzana, gymnastika, plavanie, teraz ma 9 a gymnastika, hadzana dva krat v tyzdni, plavanie, trening trampolin a este by "zvladol" hodne viacej, ale ja mam proste uz takto vozenia dost 😂 Proste sport mu ide, nehovorim, ze bude profi sportovec, ale nadanie ma... ked je vylietany, vybehany, tak aj funguje, aj je potom vecer kludny a prakticky az po sporte si vie sadnut k uloham bez odbiehania... proste niektore deti maju energie viac ako ine... a v podstate to neni nic zle, len narocne...

autor
5. sep 2022

@anjelicek26 ona uz popadala vela krat… take bezne pady alebo situacie neriesim, len napriklad zo smyklavky mam strach, ona lezie po rebriku pozera kade tade a tam sa bojim ze zhuci z metra a pol na zem. Viem, ze som uzkostlivejsia, ale snazim sa, co najviac sa “kontrolovat” no toto ma desi.
Na nejaky sport ju chcem prihlasit, presne preto, ze ma neurekom energie tak nech ju sustredi do niecoho aktivneho.

zuzinka888
5. sep 2022

Dopriat dcerke co najviac pohybu a co najmenej cukru. A priprav sa, ze ked nastupi do skolky a do skoly ucitelky sa budu " stazovat" ze neobsedi stale sa kruti a tym vyrusuje. Urcite dat na nejaky sportovy kruzok ked podrastie. Ked vyrastie bude fungovat bez kavy a e energy drinkov - co by som ja za to dala( uz pijem2.). Neboj vyrastie z nej energicka mlada slecna. Odporucam urobit dobru urazovu poistku- ono to bude gradovat ked objavy bicykel korcule....a tie vsetky moznosti co s tym robit.

autor
5. sep 2022

@zuzinka888 zlaty komentar, dakujem. Cukor ma ona limitovany, v podobe sladkosti takmer nulovy takze ona je naspeedovana uz od narodenia. V kresielku sa stale mrvila, trepala nohami, teraz ked je tak uz trosku obsedi. Ja ju nechcem limitovat, chcela by som ju podporit, len asi osedivem pri nej. Uvidim ako sa vyvinie skolka a jej chorobnost a prihlasim ju na nejaky sport.
Ja som rada, ze sa neboji, ze skusa, len ja si predstavim co sa jej moze stat… a ked vidim ine deti +/- v jej veku vobec mi nepridu take poblaznene a obcas si povzdychnem, ze im trosku zavidim, ale na druhej strane dufam, ze ta energia jej ostane a bude spokojna.

lujza123
5. sep 2022

Ako baby píšu, nechaj ju padnúť. Keď sa moc bojíš daj jej cykloprilbu, ale pri takomto akčnom dieťati je zvládnutie pádov veľmi dôležité. Čím bude väčšia tým bude liezt vyššie a vyššie a keď sa nenaučí dávať si pozor začne to byť naozaj nebezpečné. Nedokážeš jej stat za zadkom nonstop, toto nieje cesta.
Moja bola podobná, dohovaranie "môžeš padnúť dávaj si pozor" jedným uchom dnu druhým von. NA smykalke chodila zásadne dole hlavou až kým si nerozrazila bradu a pery, odvtedy ju to ani nenapadlo. Tak isto takto padla ked niekam liezla, pustila sa rukami lebo mi ukazovala lietadlo. Tak isto až po tomto páde spomalila pri lezení a naučila sa sústrediť sa. Ale na druhu stranu bola naozaj fyzicky šikovná, byciklovat bez koliecok sa naučila ešte ani 4 nemala, na lyziach štát tak isto, v 6 tích mi pre plávala bazén. Tu energiu sme využili na šport, ten jej išiel

Keď vieš ze ihriska su problém a rozjasi sa, trochu ju predtým unav. Daj jej odrazadlo a choďte na nejaké vzdialenejšie. Radšej doobeda, či tesne poobede keď sa ešte dokáže sústrediť, nie večer keď je unavená (a ako väčšina detí pri únave zrýchľuje a je divsia). Ihriska vyberaj také s menšími preliezkami kým tie pády ako tak nezvladne

Ďalšia vec je cukor, pozor na to, úplne minimum, aj jeden termix za deň je veľa.

ullala
5. sep 2022

Deti sa v skolke inak spravaju ako pri rodicovi. Teda aspon ja si moje dive deti v skolke nespoznavam. Tam su ako barankovia 🙈

elizabet173
5. sep 2022

@viera na čo tri upozornenia, keď to nefunguje? Po príchode na ihrisko sa k nej skloním, aby sme si pozerali do očí a poviem jej, že ak bude....pôjdeme hneď domov a aj to dodržím. Prípadne sa na nejaký čas ihrisku s preliezkami vyhnem.

viera
5. sep 2022

@elizabet173 Ano s tym suhlasim....

autor
6. sep 2022

@elizabet173 ja uz ale zacinam byt asi vyhorena, ona za cely svoj zivot nesla pomaly, vsade beha, po dome, vonku, ak nebeha skace, skace po posteli, aj po gauci, zakazem jej to, vysvetlim, preco nemoze, ked tak vyvadzala tak som ju dala dole ale ona kazdy den vymysla to iste. Nezvladam to a neviem ako dalej.

elizabet173
6. sep 2022

ja ťa chápem, že je to náročné, ale skákať po gauči ani posteli by som jej nedovolila a keby v tom po mojom upozornení pokračovala, nasledoval by trest. Na druhej strane, umožni jej skákať na trampolíne. Musíš byť dôsledná, viem, že je to na slučku, ale aj keď v ten deň nič neurobíš a 50x ju z tej sedačky alebo postele zložíš s dôrazným nie, ale skákať nebude. Nie že niekedy mávneš rukou a len dáš pozor, aby sa jej nič nestalo. Zbytočne vysvetľuješ, ona veľmi dobre vie, prečo nemá skákať. Iba jedným slovom nie. Možno jej chýba nejaká činnosť, ktorá by ju zaujala, pozri na montessori stránky, je tam more námetov, ktoré deti zaujmú na dlhšiu dobu Nechaj ju vybehať vonku doobeda aj poobede, aby vybila energiu, obmedz sladkosti na nevyhnutné minimum, sladké nápoje vylúč úplne, len vodu alebo nesladený ovocný čaj. Keď pôjde do škôlky, tak si trochu vydýchneš

pipistrel13
7. sep 2022

ja mam takeho syna,ale napriek tomu ked poviem,ze staci,tak staci...liezt na miesta,ktore sam nezvladal,resp. boli pre neho este nebezpecne,jednoducho nemohol
stale sa mrvi,naraba so sebou,ale aj tak vie kedy uz staci...
veta,ktoru si napisala,ze ju nechces obmedzovat ci nieco podobne,v tom je mozno chyba,neviem...
lebo vychovavat nie je obmedzovat a neustale vysvetlovanie tiez nie je vychova
dieta dokaze pocitit ak ma jasne hranice

tatisna
7. sep 2022

Aj ja mám takého staršieho, 5r a jeho mladšia sestra sa opici po ňom ale je trochu kludnejsia. Je to náročné veľmi...ale je to zdrave dieťa. Čo by niektorí za to dali...v škôlke sa bude chovať ináč...