Prosim Vás dá sa niekde v rámci štátnych inštitúcií spraviť na vlastnú žiadosť test školskej zrelosti aj zadarmo? Syn mali v škôlke depistaz akurát keď bol chorý. Neurologička mi ale kázala aby som mu dala test pred zápisom určite spraviť. Súkromné centrá, ktoré to u nás v meste robia pýtajú za to dosť peňazí. Ďakujem.
A nahradny termín alebo iný den nepride do MŠ psychologicka?aj my mame tento týždeň testy a moja ke doma
kazde cpp by malo spravit zdarma
V CPPaP urobia synovi depistaz.
Štátne cpp to robia zdarma
este aby si bola v obraze, depistaz v skolke sa robi len orientacne, t.j. nemusite ju absolvovat. je to len informacia pre rodicia v ktorej oblasti dieta je ok a v ktorej je pozadu (su oslabenia) a treba ich dotrenovat kym dieta pojde do skoly... ale ty pises, ze ti neuro odporucila, takze by som v prvom rade zistovala preco vam to odporucila, ci mate nejake postihnutie, ochorenie....
@kacena4 Na poslednej kontrole iba napísala, že odporúča spraviť test školskej zrelosti a osobitne, nie v škôlke. Syn je predčasne narodený ale žiadnu vážnu diagnózu nemá. Má oslabenú jemnú motoriku a je hanblivý komunikovat s cudzími. Chodím s ním na logo aj špeciálnej pedagogicke, trénujeme aj doma podľa ich odporúčania. Aj si sama hľadám na nete cvičenia a na čo ho pripraviť ako predškolaka. Má nedostatky ale pracujeme na nich. Neurologička ho ,,skúšala,, písmená, zoradiť čísla na kartičkach, počítanie, básničky, farby, na aké písmeno sa začína slovo.... Vedel všetko až na 2 písmenká a chcela od neho 2 básničky, no povedal len 1. Ja neviem či som ako matka zaujatá ale podľa nie je súci na odklad, má problém sa sústrediť a je roztržity ale nijako tým nevyniká od ostatných detí v škôlke, to aj obe učiteľky povedali, že bežné dieťa. Možno z neho nebude jednotkár ale myslím si, že do školy je pripravený a neurologička to preháňa. Ale nechcem samozrejme tvrdiť, že mám pravdu ja a ona nie, predsa je to lekár. Povedala, že možno by mu dala odklad ale on už má 6 rokov, zle mu vychadzaju, čiže ešte neisiel do školy. Ale keby mal ešte aj odklad, nastúpil by ako prvák 7r 9mesiacov. Sama som zvedavá čo povie ten test školskej zrelosti ale aj sa toho bojím.
@kittykat22
@kittykat22 načo teda majú deti chodiť na špeciálnu pedagogiku, k psychológovi, na všelijaké krúžky na rozvoj keď im to nemá pomôcť do školy? Nemyslím si, že sa nedá pomôcť rozvoju mozgu, mne zase všade tvrdia opak. Cvičte s ním, venujte sa mu, rozvíjajte ho, nech ma veľa podnetov, pomôže mu to k celkovému vývoju. Mám na to iný názor ako ty ale ďakujem ti za postreh. Do školy ho samozrejme tlačiť nebudem, keď povedia že má byť ešte v škôlke, budem to rešpektovat.
@kittykat22 nemala by som s tým odkladom najmenší problém keby potom nenastupoval do prvého ročníka pomaly ako 8 ročný. Neviem ani či sa to vlastne dá 🙄 alebo ako funguje ten prípravný ročník, či on nie je práve do neho vhodný adept. Volala som k nám do CPP ale zatiaľ nezdvíhaju, tak budem skúšať a uvidíme.
@kittykat22 čiže aj tvoj syn išiel takmer 8 ročný do prvej? No dobre, trochu si ma ukludnila 🙂
7,9 v prvej triede je fakt uz za hranicou ak dieta neozaj nema nejake extremne odchylky. Neviem sot to popravde ani predstavit. Moja dcera ma 8 rokov a je vo 4tej triede (isla o rok skor). Do skoly ma este viac ako 3/4 roka. Ak ma len mensie problemy (jemna motorika atd), tak by som to vobec neriesila. Zrazu urobi taky skok, ze do septembra moze vsetkych strcit do vrecka.
@kittykat22 a mal este rok odklad alebo isiel len ako dieta, ktoremu vychadzaju zle roky. Prakticky normalne "nacas". Odklad je nieco ine.
ak je predcasniatko dajte ich spravit v cpp, nejde len o vedomosti, ale aj o sluchovu, zrakovu diferenciaciu, pozornosť, pravo/lavu orientaciu... kludne do cpp popr. sa spytaj specpedagogicky aj ona vie spravit orientacnu dg.
ak vam to odporucila neuro, mate papier od nej? potom v cpp vam vedia spravit a rovno napisat skole odporucenie v pripade nezaskolenia, teda odklad