Takmer trojročný syn nerozpráva a nastupuje do škôlky

zuzi_33
8. aug 2013

Ahojte vsetci, chcem sa s vami poradit, teda opytat ci je tu mamicka, ktorej dietatko pri nastupe do skolky nerozpravalo. Mam takmer 3 rocneho syna, ktory teraz v septembri nastupuje do skolky. Problem je, ze stale velmi malo rozprava, ma naucenych zopar slov ktore pouziva, stale sa snazime ucit nove slova, ale nejde to tak rychlo ako by som chcela. Ak sa nevie vyjadrit, tak rukami nohami ukaze co chce. Nevie tak isto spajat viac slov do viet, napr. chce povedat na svojho braceka "Adam nechce spat" - v jeho preklade je to takto: "Ata ne spa". Vypadavaju mu pismenka... ale snazi sa... Ide mi hlavne o skusenosti mamiciek s detickami ktore teda ako 3 rocne nastupovali do skolky a nevedeli rozpravat... Chcela by som vediet ako dietatko zvladlo nastup do skolky, ci ucitelky nemali problem s tym ze mu nerozumeli, pripadne ako ho brali ostatne deticky.... Mam z tej skolky strach, na jednej strane sa tesim, lebo viem ako ma rad deticky a dufam, ze mu to tam prospeje, na druhej strane sa bojim, ako to zvladne ked tam bude hadam jediny, ktory nerozprava. Uvitam kazdu vasu skusenost 🙂 . PS: u logopedicky sme boli, tak vraj slovnu zasobu ma velmi siroku, ale zatial pasivnu, ze sa nemusim bat, ze sa rozrozprava, len mi nevie povedat kedy.... 😒 Dalsia navsteva v septembri, tak uvidime.... Vopred dakujem za odpovede.

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aristka
8. aug 2013

ak je po neurologickej stránke v poriadku,toto by som neriešila ,sama uvidíš,že nie si jediná a nehovoriac ak by aj pekne rozprával ,v škôlke by sa ti pokazil,toť moja skúsenosť a nehovoriac aj niektoré detičky ,ktoré idú do školy majú dosť veľké rečové nedostatky ....čo z toho vyplýva ,nemáš sa čoho báť,malý to zvládne ako každé iné dieťa a aj sa ti rozrozpráva aj otázky prečo budú len sa neboj.... 😉

brumka
8. aug 2013

mi mame v septemrbi 3,5 roka do skolky sme zacali od marca choidit a stale moc nerozpravame tak nejak ako tvoj a v pohode. v skolke je viac takych deti ale aj naopak vela ukecanych, tie trojrocne deti sa tam vedia zahrad aj bez rozpravania. dolezite je aby maly sa vedel najest, rprezliest sam aj prezut, a hlavne sam sa vypytat na wxc a ist sam na neho. ako chodila do skolky ucila sa par slov 🙂 aj ucitelka aj doktorka vraveli je to ok, netreba to este riesit, hlavne aby rozumel

andrejka1974
8. aug 2013

moja mala 3 roky a nerozpravala skoro vobec, ale ucitelky jej aj tak rozumeli, nemali s tim vobec problem, teraz ma skoro 5 , nerozprava este cisto ale jazyjk sa jej v skolke za posledny rok velmi rozviazal 🙂 🙂 🙂 🙂 inac moja bola v ostatnom velmi sikovna, co ona sa vecela sama obliect, vyzliect, obut, najest a teraz si uz vie aj zapnut zip[s na bundicke 🙂 🙂 🙂 🙂 neboj sa zvladnete to

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@alenkaorava
@aristka
@brumka
@andrejka1974 Dakujem baby za povzbudive slova 🙂 Dufam, ze to tam zvladne, asi budem ja ta, ktora bude mat z toho vacsi stres 🙂 On rozumie vsetko, je dost samostatny, aj ked niektore veci sa este stale ucime.... ale hadam to bude dobre...

geegee
8. aug 2013

@zuzi_33 mali sme v skolke dievcatko, ktore vsetko rozumelo, ale nerozpravalo, bolo utiahnute, stacilasi sama so sebou. Nikdy by som tomu neverila, ale rodicia po 2 tyzdnoch chodenia do skolky hlasili, ze rodinni prislusnici - stare mamy a spol., si vsimli, ze sa rozrozpravala. Za 2 tyzdne medzi detmi! 🙂

bonnie1
8. aug 2013

kamaratkyn syn. v septembri mal tri roky a nastupil do skolky ( dva roky do zadu). nevedel rozpravat vobec. po par mesiacoch v skolke sa mu jazyk nezastavil 🙂

abbie
8. aug 2013

@zuzi_33 v skolkach nerozpravanie toleruju, jej vela deti, ktore zacnu az 3,5 r. rozpravat, skor si potrpia, aby nemalo dieta plienky a aby sa vedelo same najest, to ze nerozprava ich nezatazuje 😉

karamel
8. aug 2013

Ahoj, moj syn je narodeny 30.11. a takisto nastupoval do skolky ked mal 2roky a 10 mesiacov. Ak si dobre spominam, nevedel tiez velmi dobre rozpravat a este sa mu aj niekedy stalo, ze sa pocikal v spanku. Mala som velke obavy ako zvladne skolku, ale chvalabohu musim si zaklopat, uplne super! Sice prvy tyzden bol velky vresk, ucitelka ho musela odomna odtrhat, ja som tym strasne trpela, ale po dvoch tyzdnoch vsetko prestalo🙂 Nebravala som ho na obed domov, hned od zaciatku tam bol aj na spanie a mozem povedat, ze to zvladol velmi dobre. Ako aj s tym cikanim, tak aj s rozpravanim. Asi po dvoch mesiacoch od nastupu do skolky som badala na nom zmeny k lepsiemu, aj bol poslusnejsi, aj sa velmi dobre rozrozpraval, co som bola velmi rada🙂 takze vobec sa neboj, malicky sa rozrozprava len potrebuje cas🙂

dai
8. aug 2013

@alenkaorava ahoj,
len som ta chcela opravit ohladom tej logopedicky - ono zalezi velmi od toho co riesis podla toho sa k nej chodi...
moja dcera rozprava od 16mesiacov plynulo - od 3och rokov navstevuje logopedicku - teraz ma 6 a este stale nie je jej vyslovnost ok - jednoducho zacala prilis rychlo hovorit vsetko - vety, suvetia, a hovori velmi rada - kedze este nemala vtedy zostupene hlasivky ci co, tak vela hlasok vyslovovala zle - sykavky napr., L, R a podobne - v 3och rokoch to uz mala take zauzivane ze nam dalo strasne vela prace ju od toho oducit... teraz hovorime uz viac menej cisto, trapime sa uz len s R a L - vie ich vyslovit ale pletie si kde ich ma pouzivat☹
Syn inak ma teraz 2 a bol partkarat s nami na logopedii - kedze este tiez nerozprava tak nam dala logopedicka taky psychologopedicky test - je pre deti od 17mesiacov do 3och rokov - tam sa prave zistuje miera porozumenia, aktivnej a pasivnej znalosti jazyka - z toho sa vyhodnocuje ci je zaostavanie len v reci - t.j. oneskoreny vyvoj reci alebo celkove... podla toho sa s dietatkom da pracovat... ( moj maly hovori len par slov ako mama, tata, havo, hijo, ahoj, cica a tak... rukami, nohami povie samozrejme vsetko😉 )

gabrielka
8. aug 2013

moje babule (5l a 3 roky) s rozpravanim sice problem nemaju, ale ked sme sa raz bavili o nerozpravani s ucitelkou v skolke, ta tvrdila, ze urcite treba ist k logopedovi. a ze treba vela citat, aby to dieta malo slovnu zasobu pasivnu. a to precitane nejak zreprodukovat a tym si cvicit slovnu zasobu aktivnu. pomalicky, ale isto to pojde. drzim palce a hlavne nestresuj, vsetko bude dobre !

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@dai ano, ja to viem, my sme sli len kvoli tomu, aby sa zistilo, ci je to oneskoreny vyvin reci, co sa aj potvrdilo.

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@gabrielka no jeho citanie absolutne nebavi, ale ucime s napr. pri rozpravkach, jednotlive slova, to ho zatial bavi... ale to musim aspon jeden alebo dva dni do neho jedno slovo hucat, aj to nie vsetko sa naucil.... ale verim, ze skolka pomoze, tak ako pisu baby....

gabrielka
8. aug 2013

@zuzi_33 a citanie vecer pred spankom ? viem, teda neviem, ale tusim, ze chlapci a dievcata sa "nevychovavaju" rovnako, ale my sa snazime kazdy vecer ukoncit s knizkou v posteli. takou, kde je vela obrazkov. nemusis do neho hucat slova, ak nechce opakovat, nemusi, podla mna ide o to, aby pocuval, nasaval nove slova. ale ano, v skolke, kolektive, kde bude moct odkukat vela veci od rovesnikov, bude robit pokroky. a o par mesiacov sa nas tu budes pytat, co s dietatom, ktoremu sa usta nezastavia 😉

slavuska30
8. aug 2013

@zuzi_33 ahoj, ja mám ten istý problém, Peťko bude mať v oktobri 3r, od septembra ideme do škôlky..ale povie len mama, mňam a napodobňuje pár zvieratiek..a aj to už beriem ako úspech...rozumie všetkému, čo po ňom chcem, ale nerozpráva..má svoje posunky, ktorými vyjadrí všetko, čo chce a čo nevie-dotiahne nás za ruku..všetci v rodine sme ,,mama,, len ton hlasu meni pri tom..a veľmi zle mu robia vysoké tóny alebo hlučné veci, hned si chytá uši a plače..napríklad ak letí lietadlo, štartuje sa poblízku, tv nahlas, krik v jeho blízkosti a pod..dr.povedala, že do 3 r mám počkať, tak dufam, že sa nejako rozbehne a aj kolektív detí v škôlke ho hádam poženie dopredu a bude aj v škôlke logopéd..tak uvidím..

anuska74
8. aug 2013

@alenkaorava
Ja len k logopedičke sa chodí, kedy je to zapotreby, určite ak treba aj od 2 rokov. 😉

sasa227
8. aug 2013

Mi tiez ideme od septembra do skolky 3 budeme mat az v novembi s rozpravanim sme na tom tak ze aj ked dost keca pkrem mna mu nerozumeju co hovori jedenie to este ako tak cikat sa pekne pyta ale obliect sa obud to absolutne nie tak difam ze to nejako zvladne v skolke a ci tam vobec bude chciet byt aj ked sa velmi tesi je na mna velmi naviazany.

linuska1
8. aug 2013

moja nastupovala v sept. do skolky mala 2 r 3 m s 10 slovnou zasobou.. a nerozpravala skoro vobec... v januari uz ropravala ze az... a od maja prosim o chvilku ticha... 😉

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@gabrielka ale kdeze.... jeho to absolutne nebavi..... neviem, ci sme neskoro zacali s knizkami, alebo preco to nechce... U mladsieho to budeme praktizovat inac 🙂

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@slavuska30 no to som rada, ze nie som sama.... Dufam teda, ze sa nam rozrozpravaju... Moj toho povie trosicku viac, ale tiez to nie je nic moc... Dalsia vec je, ze mi vobec nechce jest, tak tam s nim budu mat "radost"... ☹

slavuska30
8. aug 2013

@zuzi_33 to aj ja 🙂 ...no som velmi zvedavá ..a ešte je aj naviazaný veľmi na mňa..ked sme boli na prvom stretnutí rodičov s riaiteľkou, dala som ho do herne a ked som poň došla, našla som ho chudiatko na tom mieste a v tej polohe, ako som ho tam nechala, ani učitelka, deti, ani hračky s nim nepoli, ažked som došla, trošku sa pohral, aj to sa ale nechcel pohnut z miesta...

zuzi_33
autor
8. aug 2013

@slavuska30 ach no budeme to mat tazke.... no uvidime ako to zvladnu. tak ci tak asi ho necham hned prvy den na cely den, vraj je to lepsie.... lebo ja som najprv chcela len na 3-4 hodky, ale necham si poradit.

vranovcanka
8. aug 2013

nas maly nastupoval do skolky a tiez slabo rozpraval,teraz ma uspesne prvy rok za sebou a pusa sa mu nezavrie-este aj zo sna rozprava.podla mna mu kolektiv a hlavne pani ucitelky velmi pomohli 🙂

nadrazna
8. aug 2013

@zuzi_33 ak ma oneskoreny vyvoj reci tak ta caka dlha cesta k uspechu🙂 Presla som tym. Urcite daj na odbornikov. Mne chlapec navstevoval aj skolu pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou a su aj skolky.Cim skor zacnes s nim pracovat tym skor sa ukazu vysledky. Drzim palce

slavuska30
8. aug 2013

@zuzi_33 ja tiež nechávam na celý deň, že je to lepšie, aby si nezvykol, že po obede ide domov..dúfam, že si zvykne rýchlo lebo od 15.9. mám už prácu 🙂)

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kelila
8. aug 2013

@zuzi_33 Moj maly isiel do skolky ked mal 3 rocky a 2 mesiace. V aktivnej slovnej zasobe mal tak 20 slov. Chodili sme k logopedicke od dvoch rockov, ukazala nam zopar strategii komunikacie, avsak vyrazny posun k lepsiemu do nastupu do skolky nebol. Ja som malemu rozumela tak na 70%, tatik menej a dospeli, ktori s nim neboli casto v kontakte takmer vobec. Bol to horor, bol z toho frustrovany, ked sme mu nerozumeli, ukazoval len prstami, dorozumieval sa gestami. Suvetie nikdy nevytvoril. Logopedicka odporucila dat maleho do skolky, podla testov bol velmi inteligentny a sikovny, avsak nerozpraval. Vobec som nebola presvedcena dat ho do skolky, mesiac som pred nastupom ani nespala a trapila sa. manzel ma vsak presvedcil, aby sme to skusili. Bala som sa ci sa socializuje, ako to bude s hygienou, ako sa ubrani ostatnym detom, ci si najde vobec kamaratov.... Do skolky chodil celkom rad, zopar nehod sme mali, mile panie ucitelky takmer vzdy zvalili vinu na seba, ze mu nerozumeli, alebo ze nestihol na zachod. Boli k nemu strasne laskave, vysvetlovali mu viac ako ostatnym detom, ktore vsetky hovorili plynulo, v suvetiach. Ani po 4 mesiacoch v skolke ziadny progres, na vianocnej besiedke nic, vobec sa nezapojil, bol stranou, cely cas si nevsimal program, co som sa ja naplakala. ostatne deticky recitovali basnicky, spievali, no cisto verklikovali ako papagaje. Moj bol na besiedke partyzan, pre ostatnych rodicov exot. ( Ale to mi bolo fuk, len mi vadili tie poznamky v satni pred malym, ze ci vobec nerozprava a co s tym robim, bla bla bla) Uz som to cele vzdavala, nepomahali komunikacne strategie, logo pomocky, didakticke pomocky, citali sme mnozstvo obrazkovych knih pred spanim, krasne ukazoval v knizkach, tesil sa z citania, ale v aktivnej slovnej zasobe sa nepohol takmer vobec. Vo februari som rano vstala, a maly mi povedal vetu " ja dnes nechcem do skolky" skoro som odpadla. Z jedneho dna na druhy zacal hovorit sice kostrbato, ale skladal vety, po mesiaci aj zlozite suvetia, dnes takmer po 4 - 5 mesiacoch pouziva take zlozite slova - napr. idem robit experiment...alebo nerus moje kruhy, opise dej, teda co sa stalo... My s manzelom odpadavame. To znamena ze nasa nadludska namaha ( vie si asi predstavit len ten co ma taketo dieta a venuje mu maximum casu) nebola zbytocna, a len sa zdalo ze je nasa namaha bez efektu. Malemu sa to cely cas drzalo v hlavicke, len nie a nie nastartovat. Fakt pomohli rozne didakticke a logo pomocky, citanie obrazkovych knih - nemusi opakovat slova, staci ze pocuva. Ak budes chciet dam tipy na knizky. Dodnes citame, a je to pre nas oboch perfektny relax pred spankom. Samozrejme uz narocnejsie knizky, teda s dejom. Skolka tiez velmi pomohla, ale vazim si pristup uciteliek, ktore boli nesmierne obetave a trpezlive. Hlavu hore.

anuska74
9. aug 2013

@kelila
Super postup. 🙂 🙂 🙂.
Ja som preto napísala, že s dieťaťom treba začať chodiť a navštíviť logopedičku aj v 2 rokoch, pretože problém s rečou má čoraz viac detí. A dobrá logo nám povie, zistí, mala by urobiť diagnostiku. Často to je len opozdený vývin reči. Ale častokrát a veru je toho dosť je to aj niečo viac. A koľkokrát si matka myslí , že dieťa všetko rozumie , len nerozpráva a pritom to tak nie je, chýba to hlbšie porozumenie. Resp. často matka nevie čo už dieťa má rozumieť v určitom veku. A dobrý logopéd, môže nasmerovať , čo a ako rozvíjať, pretože logo. to už dávno nie je len akési opakovanie slov.

zuzi_33
autor
9. aug 2013

@kelila tak to je super, ze sa vam tak rozrozpraval.... ja dufam, ze sa aj ja toho dozijem.... kazdy den cakam ci z neho nieco vylezie.... Tiez sa bojim, ako ho deti prijmu, dufam, ze to bude ok. Budem rada ked mi das tipy na tie knizkjy. Aj ked ako som uz pisala, u nas citanie nema velky uspech, ale mozno skusim znova. Uvidim aj ako bude dalsie sedenie u logopedicky. Nemohli sme zacat chodit od 2 rokov, kedze sme sa len pred 4 mesiacmi natrvalo vratili z Irska, tam to neriesili. Tak nam drz palce, dufam, ze to bude dobre, dakujem za tvoj koment - povzbudil 😉