Caute. Idem sa opytat ako by ste riesili situaciu ak by vase dieta niekomu v skolke ublizilo?
Ide o to ze syn ublizil kamosovi s ktorym sa hrava ma ho rad atd. No dnes rano nam dohovarala ucitelka ze im mama rano toho chlapca hovorila co sa stalo.
Ucitelka vec nevidela cize nevie kedy a co sa presne stalo.
Ma info len od mamicky.
Ta vec nechce riesit vraj. No mrzi ma to.
Ozvat sa dako mamicke a ospravedlnit sa ci?
Dik
spýtaj sa syna, čo sa stalo. Zober ho so sebou, a pred matkou chlapca a pred chlapcom sa musí ospravedlniť on, nie ty... Takto sa naučí byť zodpovedný za dôsledky svojich činov.
P.S.: z vlastnej skúsenosti, takto som to riešila na zš s vlastným deckom, pomohlo...
Ano zavolala by som mame a ospravedlnila sa, poziadala syna o vysvetlenie, preco, ako a ze takto sa problemy neriesia, casto je ale taky konflikt obojstranny a jeden vezme - druhy soti... proste bez nestranneho dospeleho toto tazko riesit. Mne dcera v skolke hryzla pri konfliktoch, to bolo tiez take na hrane, strasne mi bolo tych inych deti luto, nastastie ako sa rozrozpravala problem zmizol prakticky zo dna na den.
Čo sa vlastne stalo? Lebo nejdem si zastavať tvoje dieťa, ale niektor maminy dokazu neuveriteľne nafúknuť každú prkotinu
Najskôr sa syna opýtaj
a ta matka to videla ci ako?
@pribinak chcem sa poobede o tom s nim porozpravat lebo vcera mi nepovedal nic ked som sa pytala klasicku otazku ze co bolo v skolke atd. Obcas ked sa nieco stane tak povie aj sam.
Ide o to ze pokusal toho spoluziaka.
Akoze viem niekedy v zapale je nezastavitelny a proste aj ked robi zle na upozornenie neraguje a pokusa dalej atd.
Kludne sa mohlo stat ze ho kusol nehovorim neviem nevidela som. Ale zas na druhej strane to nebude len tak ze pride a kusne.
@zuzka38 nie nevidela. Vraj to hovorila dnes rano len ucitelke ze jej syn to doma spomenul
Moju dcéru tak uhryzla kamarátka, povedala mi o tom ale učiteľka.... Plus odtlačok zubov bol viditeľný ešte týždeň.... Druhý deň sa mi mamička za dieťa ospravedlnila ale s dodatkom že ale jej dcéra povedala ze začala moja že ona sa len bránila (verzia učiteľky bola že to dievča a moja sa spolu hrali, moja si vzala bábiku ta jej ju chcela zobrať moja nepustila a dievča uhryzlo)... Tak som jej povedala verziu Učitelky a povedala ze kľudne môže zavolať dcéru a ešte raz sa ju pred učiteľkou a mojou dcérou spýtať čo sa stalo a ako sa stalo... Pretože odtlačok na ruke ma moja dcéra.... Potom už mamička nepovedala nič.
Takže keby moje dieťa ublíži vezmem dieťa a musí sa ono ospravedlniť...
@0silvia0 neviem vobec ani kde byvaju ani nic. Ani som ich nikdy nevidela zrejme chodia zavcas rana so synom a poobede neskor ako my lebo nikdy som ich nestretla
Fyzicke ublizenie je proste cez ciaru, v takej spolocnosti nezijeme a takto sa tak konflikty neriesia - aj to sa tie deti musia naucit... tie temperamentnejsie o to tazsie... nepoznam 5-6 rocne dieta, co by este hryzlo, za to tych 2-4 rocnych je celkom dost... vsetko to prejde spravnou cielenou vychovou, komunikaciou, prikladom inych rieseni problemu... teraz hlavu hore, stalo sa, je dolezite, aby si syn uvedomil, ze spravil velmi zle, poriadne sa ospravedlnit a ideme dalej.
Len tak prišiel a pohrýzol ho? Väčšinou to býva reakcia na niečo. Deti hryzu často, je to ich reakcia keď si už nevedia dať rady
No určite by som si najskôr vypočula syna čo sa stalo
@pribinak no musim pocakt do poobedia aby som pocula co povie syn.
tak sa spýtaj učiteľky kedy chodia do škôlky a počkaj tam na nich. Ja neviem kedy deti hryzú, moje to nerobili ani nechodili pohryznutí, takže s týmto skúsenosti fakt nemám. Buď to chceš riešiť a uzavrieť alebo nechceš, je to na tebe.
ak to ucitelka nevidela, tak by som sa pobavila bud len s matkou alebo ja by som si sadla so vsetkymi 4, cize detcka a vy dve a vykomunikovat si, co sa stalo.. zatial nevieme co sa stalo, len to, ze chlapec bol uhryznuty..
najprv by som to prebrala v kľude so synom - že si počula, že ublížil kamarátovi (nepovedala by som od koho to viem, ani ze ho uhryzol) a chcela by som vedieť, čo a ako sa stalo.. nech mi povie svoju verziu bez akéhokoľvek môjho náznaku a potom by som navrhla riešenie.. že sa jeho mamka sťažovala a bolo by dobré, keby sa kamarátovi ospravedlnil.. až tak by som to riešila s tou mamkou a kamarátom.. aby naňho hneď všetci nenabehli s krikom..
zaujalo ma ale, prečo to ten chlapec nepovedal pani učiteľke.. prečo až doma mamke..
No moj syn sa raz hral s autickom a druhy prišiel a nasilne mu to vytrhol z ruk....ucitelka zasiahla, auto musel chlapec vratit mojmu synovi ...lenze ucitelka si nevšimla, ze to spravil zase a môj syn ako autíčko drzal, porezalo mu to ruku, tak auto hodil dole a chlapcovi na nohu...a samozrejme moj bol v ociach druhej matky vyvrheľ a agresor....
Našťastie učiteľka dala vec na pravú mieru, ale vo vasom pripade, vypocula by som si obe verzie, mozno je vtom tvoj nevinne...
Neviem kolko ma syn rokov. Moja dcera ma 3+ a rovnako starych spoluziakov a teda toto je dost bezne. Nechcem tym povedat ze ublizovat je v pohode, urcite treba synovi vysvetlit ze toto sa robit nemoze. Ale tie deti nevedia tie emocie tak dobre spracovat a niekedy urobia nieco z nasho pohladu iracionalne. a preto z pohladu matky "ublizeneho" dietata by som to vobec nebrala tak katastroficky. Poprosila by som na tvojom mieste ucitelku nech trochu dozrie na maleho keby sa to opakovalo, a mozno by som povedala ucitelke aby odkazala mame ze vas to mrzi a ze ste mu to vysvetlili. Teda aspon my mame taku skolku ze by sa to dalo 😀
Tak aj naša zo začiatku hrýzla deti.....asi prvé 3týždne od nástupu.....ale nemohli sme chcieť ani ospravedlnenie - teda nech sa ona ospravedlní, lebo poriadne nerozprávala....teraz je zaujímavé že od jednej učiteľky počúvame aká je zlá a ako robí deťom zle a kvôli nej nechcú chodiť do škôlky a ak sú tam iné učiteľky - žiadny problém s ńou nie je, je dobrá, poslúcha....takže ono je to aj od učiteľky - niektorá bežné branie hračiek a bežné doťahovačky nafúkne, druhá ich berie ako normálnu vec medzi deťmi....
Osobne by som sa jej ozvala a ospravedlnila. Bolo by to podla mna velmi pekne gesto. Niektore deti si idu za svojim aj ked niekedy nestastnym sposobom, no to sa vykoriguje casom, no treba na to proste davat pozor, aby sa nestalo aj nieco horsie
No baby dik uvidime co povie syn poobede a ci vobec nieco povie. Niekedy je to tazke
Deti si v škôlke urobia všeliaké nevhodné veci, ale oni to neberú až tak vážne. Aj syn, keď bol malý sa sťažoval, že ho v škole buchol Majko po nose a potom som počula, že on to robí, lebo nemá rád, keď sa na neho niekto pozerá. Ale to deťom nevysvetlí. Ja som to nechala tak.
U nas ked som brigadovala v jasliach tiež jeden chlapček mal kusanec... my sme si to nevšimli a matka spravila s toho taky cirkus... no na jednej strane ju chapem na druhej strane to dieta robilo každemu zle a bolo dosť tažke ho ustriehnut takže sme nevedeli ani kto ho uhryzol...kedže skoro nikto z nich nevedel ani rozpravat🤷🏽♀️
Uprimne, ak by som ju poznala, tak by som jej povedala, ze ta to mrzi. Ale ak nie, urcite by som tam na nu necakala. Uplne bezna vec v jasliach/v skolke, ze decka aa poklbcia, pohryzu. Nasa domov tiez chodila s otlackami zubov a od nikoho som ospravedlnenie necakala. Ked moja dcera spravi zle (co sa casto nestava, skor je ona ta obet) a ja som tam, tak jasne, ze sa ospravedlnime, vysvetlim, ze sa to nesmie. Ale v skolke nie som, nevidim, co sa tam deje. Tam to maju riesit ucitelky a ked to nevideli ani ony...
Takže učiteľka ti hovorila čo počula od mamičky ktorá počula od syna.......
😁
Nerob paniku. Ak sa v tom chceš vŕtať a poznať objektívne realitu, sadni si s mamičkou a vašimi deťmi.
Nasu minuly rok pokusal najlepsi kamarat z nicoho nic.jeho mama moja ozaj kamaratka sa mi normalne ospravedlnila prinutila aj maleho aby sa ospravedlnil nasej malej este raz predo mnou a dalej sme to neriesili.su to deti staci sekunda ze jeden druhemu vezmu hracku a takto zareaguju.nevieme preco sa to stalo viac sa to neopakovalo.netvar sa ze sa nic nestalo.normalne sa.s nim porozpravaj preco mu ublizil ze sa to da riesit inak ze to nie je pekne.ucitelka ma na starosti 20 deti nemoze byt vsade..
Tak ako ? Syn čo povedal ?
@mogaa bežné branie hracie neexistuje, deti sa predsa musia naučiť, vypýtať a počkať, nie sklbat z rúk...
Aj nasho vraj spoluziak v skolke dost zbil... nebudem popisovat ako, ale inak su kamarati. Ja osobne som nepozadovala ani neocakavala ospravedlnenie od mamky toho chlapca, aj ked sa v podstate ospravedlnila.. ale pre mna nevyhnutne nemusela, ved na druhy den to moze byt presne naopak, nas je tiez cislo, a co teraz rodic ma robit, ked ten tam ani nebol. Pozor maju dat ucitelky predsa, ale chapem aj tie ze kazdy moment neustrazia.. ale ony v tom case zodpovedaju za deti.
@maciatkolulu rozprávala som sa o tom so susedou, tá robí učiteľku v BA, tá mi hovorila že u 3ročných je to uplne normálna reakcia že si berú hračky, samozrejme sa im to stále vysvetluje a upozorňuje na to, ale jednoducho pri 20deťoch sa to ten prvý rok deje zo začiatku stále...sú deti ktoré sú priebojnejšie a berú hračky, samozrejme ten druhý ak je tiež priebojnejší si ju nedá a už sa doťahujú....naša mala 3 v januári, ak sme s ňou na ihrisku my, stane sa že berie niekomu hračku ale ke´d sa jej povie že to nesmi, tak potom už neberie, len sa jej to musí vždy opakovať keď to robí...
@maciatkolulu tiez si myslim, ze skolkar nie je ziadne babatko, ktore musi sklbat z ruk a hryzt. Alebo su dnesne deti ine? Neviem. Moj syn sa v skolke skor s kamosmi oduvali a vytahovali kto ma aku hracku, ale o hryzeni medzi skolkarmi som v tom case nepocula. Ked som chodila do skolky ja, tiez ma nikto nehryzol😳
Áno, ozvi sa jej. Je to take ľudské gesto. Ale opýtaj sa aj syna čo sa stalo. Aby si počula aj druhu verziu. Možno to vnesie do celej situacie viac svetla. Najmä či to bolo niečo nechtiac, alebo niečo ako nespracovana detská zlosť
Najmä ak tam nebola prítomná ucitelka