Syn nechce ísť domov zo škôlky

nikiki29
26. máj 2022

Ahojte. Čo robiť, keď syn nechce ísť domov zo škôlky? Prídem po neho, povie, že nejde. Sedí na stoličke a ofučane na mňa pozerá. Hovorím mu, že môžme ísť niekam (ihrisko, bicykel, za tatom). Nejde. Pýtam sa či mám odísť a počkať ho vonku, že nie. Sedí a trucuje. Boli ho zobrať dvaja kamaráti za ruku, vzpriečil sa, že nejde. Všetky deti už odišli, upratovačka začína zmývať podlahu, syn už naozaj zavadzia, tak ho vedúca dvíha a nesie na chodbu. Všetko je samozrejme doprevádzané strašným plačom. Pýtam sa opakovane, či chce zostať v škôlke sa hrať, že nechce… nechce ísť ani domov, ani na ihrisko. Chce “nič”. Tak ho revajúc nasilu obúvam, hádže sa mi o zem, kope. Obujem. Odchádzame. V tom zahlási, že chce zostať v škôlke. Stúpa mi tlak. Prešlo 40 minút a stále reve. Ja fakt už neviem ako ďalej. Bolí ma to pri srdiečku 💔. Ako riešiť tieto situácie? 😓

thoughtfulweirdo
26. máj 2022

Moja dcéra robí tiež po škôlke "scény". Skrátka potrebuje uvoľniť po celom dni emócie, v škôlke predsa musí držať určitú formu, nemôže sa prejaviť naplno tak, ako pri mne, v bezpečí. Tiež chodí domov večne zduta, nahnevaná, dupe, mrnčí, nič nechce, všetko je nie, niekedy až čakám, či sa o zem nehodí 🤭 trvá to tak hodinu, potom je zrazu všetko ok, zresetovana 😅 skúšala som to od septembra riešiť všelijako, ale najviac sa mi osvedčilo nechať ju uvoľniť to, nesnažím sa ju nijako krotiť, proste ju s plačom obujem, oblečiem, ak sa nechce sama a ideme. Keby nešla, tak ju chytím pod pazuchu a odvleciem. Snažím sa s deťmi vždy nežne, ale 40 minút by som nečakala. Dala by som na výber - chytis ma za ruku a ideme, alebo ta odnesiem.

sissy27
26. máj 2022

@nikiki29 40min?? max 5min, potom si ho prehodím cez plece a ideme. Takú ešte nehrali, aby so mnou decko takto cvičilo 😀 Trucovať môže potom doma, času bude mať dosť, ale nebude mrhať tým mojim.

zooeynka
26. máj 2022

@nikiki29 vezmem za ruku a odtiahnem. Ak by robil cirkus ze ho musis tahat po zemi dostane na zadok. To fakt 40 minut stojis a cakas? Ucitelky musia mat dost....trosku zivota a akcnosti zapoj, vezmem za ruku a ideme.

deginko
26. máj 2022

Nasilu beriem žiaľ

rora
26. máj 2022

@nikiki29 dcera toto robila skoro celé prve 2 roky v skolke... musela som pre nu chodit za 5 minut záverečná... aj tak prerevala cestu domov,a doma revala este hodinu, niekedy hodená o zem. Neskutocné psycho. Preslo to samé... nikdy nepovedala preco reve, co sa deje, ci nieco chce a nepomahali ani "sladké úplatky".

ovaaa
26. máj 2022

A o koľkej chodíš pre neho? Naša škôlka fungovala do 16.30...a odchádzal medzi poslednými pretože chcel....bol vyhratý a spokojný.

eeffka
26. máj 2022

5min slusnym dhovorom nasledne beriem decko pod pazuchu ako vrece a odchadzam a moze revat aj ako pavian. toci s tebou ako s handrou

zuzana9393
26. máj 2022

Kolko ma rokov? U nas v skolke je tiez jedno dievcatko a mama skace ako si dievcatko zapiska. Reve zato, ze mama otvori dvere, ze zaparkuje na inej strane ako ona chcela, ze neprisla autom ale peso.... No u nas by dostala na zadok a dalsi krat by si rozmyslela. Podla mna sme uz aj my mami moc precitlivene na deti. Pochybujem, ze nasi rodicia, by toto riesili.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
26. máj 2022

Chodila som pre syna medzi poslednými. Je to len obdobie, prejde to
Vie povedať dôvod?

h2o2
26. máj 2022

@nikiki29 Normálne by som ho nasilu bez emócií zobrala a išla.

simca06022011
26. máj 2022

zobrat domov a vybavene, kludne nech sa aj o zem hodi. Mne robila dcera cirkusy, nevyjednavam. Keby robila 40min cirkus, tak aj na zadok odo mna dostane jednu. Takto mi raz v 2.triede (vazne!) vyvadzala, ze som musela vybehnut do triedy po nu, a skoro sa jej jedna usla...inak bezne taketo dramy boli ked nechcela ist z ihriska, ine casy,ked nechcela ist rano do skoly (rucala na celu ulicu ked sme kracali do skolky..a zaujimave, ze tam nic..). Obdobie, stuple do usi, prejde to...

yoxinka
26. máj 2022

@nikiki29
Moje deti každé ráno vrieskali, že nejdú do škôlky a každé poobede vrieskali, že nejdú domov. Po 10minútach vyvádzania som zahlásila, že odchádzam, keď nepomohlo, brala som decko pod pazuchu a ideme. Ja mám deti tri a nedalo sa 40minút čakať, kým sa krpec rozhodne, že ok teda, ideme 😉.

aknamorka22
26. máj 2022

Môj máva tiež takéto záchvaty neustáleho revu. A tak sa meče, že ho dvaja musíme držať aby sme ho nasilu obliekli a itak sa potom sám vyzlečie. U nás pomáha jedine objatie a pomenovať emócie. Trvalo to naozaj dlho pokiaľ sme na to prišli. Opýtam sa ho či chce objať,a väčšinou naozaj príde, obimene sa, dáme si pusu a ideme ďalej. Potom sa ho vždy opýtam, že či je smutný a prečo je smutný.Asi mu chýba nejaká istota, že ho stále máme radi. Keď dostane záchvat, že ani objatie nepomôže tak nasilu vrestiaceho odviesť domov, dám ho do izby a tam sa vyzuri. A potom sa zase "porozpravame" o emóciách. Keď som prvý krát počula o tomto spôsobe ukludnenia, že objatie, tak som sa smiala, že aká blbosť. Dospeli sme do bodu, keď nepomáhalo nič a skúsili sme aj toto.

luccija
26. máj 2022

@nikiki29 a čo robila učiteľka?lebo mne tlak dvíhalo, keď sa nejaké dieťa takto zahrávalo s rodičom.Este počkaj, ešte obrázok si nájdem, slubila si, že budem posledná a mama poslušne počkala pred skolkou.Ja som väčšinou, keď som videla, že to k ničomu nevedie niečo povedala dieťa sa zdvihlo a išlo domov.Neexistuje, aby dieťa toto robilo.Ty sa ho nemáš pýtať či počkáš vonku či ako by si prial?Som tu ideme....na to si dávaj veľký pozor, lebo sa Ti to o pár rokov vráti.

elanor
26. máj 2022

bud by som ho po max. 5 minut zdrapla jak mech kruplov, a nech sa rozeje aj na kolomaz.
Alebo by som dosla tesne pred zavercnou a bola dohodnuta s ucitelkou, ze ho tam nechame, a akoze odideme, nech akoze zamkne triedu, predtym decku zamavame, ze cau, prideme rano, ked zacnu deticky chodit, a zbohom, zastrkotat klucom, akoze sa zamyka, teatralne zabuchotat nohami, ze ideme prec, zajst za roh, a pockat.
On dojde aj sam, ked zisti, ze to myslite vazne.
A doma by dostal taku prednasku, ze az...

svetlonos
26. máj 2022

@nikiki29 Ahoj, neoises kolko ma rokov. Je tam od rana do 16:00 ? v kolektive, kde je cadto velky hluk. Mozno sa k nej nie vzdy chovaju deti dobre. Predstav si ze si v komeltive 20 ludi, ktori su hlucni, obcas ta jeden alebo par z nich vytoci a potom pride v tom lepsom pripade sef a zacne to riesit. Ty ako dospela mas asi sama z toho nervy a si vycerpana. Dve uvitelky aj ked by chceli, nevedia byt vzdy pri kazdom konflikte, pofukat ci utesit. Ona po celom dni nevie spracovat emocie, tak preto sa tak chova. Nikto ti tu uz pisal o tom, skus pomenovat tie emocie. Jeden chlapec tiez tak reagoval, mal 3,5 roka vedel super rozpravat, jedinacikv- nie rozmaznany ale doma sa hral s dospelymi a v skolke deti uz na neho nebrsli ohlad, ze on to chce inak 🙂 tak sa jedoval a tiez nepovedsl preco. A ked bude robit divadlo, zober na silu 🙂

nikiki29
autor
26. máj 2022

@sissy27 po 40 minútach sme boli samozrejme už doma, len cirkus pokračoval. Problém bol, že sedel v jedálni a nedovolili mi vojsť a vziať ho na ruky 😑 rak som stála na chodbe a prosíkala ho ako idiot a on sedel a trucoval 😑 Až keď ho vedúca vytiahla von na chodbu som ho brala na ruky. A to bolo asi cca 10 minút od toho ako som prišla do škôlky.

nikiki29
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikiki29
autor
26. máj 2022

@luccija učiteľka a riaditeľka popíjali kávu a olovrantovali, (to ma akože fest iritovalo, že na mňa pozerajú a vidia, že nič nezmôžem keď ke dieťa odo mna 5 metrov) upratovačka ho chcela aspoň zdvihnúť, ale nedal sa a metal sa a ona si veľmi nedovolí k deťom. Nakoniec ho vedúca jedálne schytila a podala mi ho.

nikiki29
autor
26. máj 2022

@thoughtfulweirdo @sissy27 @zooeynka @eeffka @zuzana9393 @dominika1988 @h2o2 @simca06022011 @yoxinka @elanor
Poraďte čo v situácii, že si dieťa nemôžem zdrapnúť, lebo nemôžem vkročiť 🙈 a učiteľky pozerajú po mne a nepomôžu 🤔

elanor
26. máj 2022

@nikiki29 v tom pripade by som pozdravila dovidenia smerom k ucitelkam, papa k dieratu, otocila by som sa na opatku a isla domov. Akoze fakt. A nech si ma potom damicky olovrantujuce a majuce na salame vyvolaju telefonom a cakaju po zaverecnej nez opat pridem. Ako nonsence, ze ony sa tvarili, ze nic, a ty si ani nemohla dieta “upratat”.

nikiki29
autor
26. máj 2022

@elanor no minule keď tiež nechcel ísť, tak riaditeľka zahrala že odchádzam, tak som odišla za roh a on pribehol hneď s plačom. Teraz radšej stískal stoličku a trucoval 😑 mňa tá bezmocnosť spratať si ho a riešiť to ma obrala o celodennú energiu 🤦🏻‍♀️

chrumka333
26. máj 2022

@nikiki29 ak by nepomohli buď by som vrkročila aj keď teda nesmiem, vzala dieťa a odišla. Alebo im tam dieťa nechala a nech potom cinknu, keď sa im uráči 🙂

elementissa
26. máj 2022

Vitaj v období vzdoru. Môj to robil v zime. Myslela som, že dostanem infarkt každý deň. Ale neboj sa, ono to prejde. Pevné nervy želám

zuzana9393
26. máj 2022

Ja teda neviem co to tam su za ucitelky, ale ked nie hned tam, tak by som s nim spravila poriadky doma. Ucitelkam by som asi ozaj povedala, ze bud ma pustia dnu, alebo odchadzam. Ako jasne, kazde dieta ma take obdobie, skusa kolko si moze dovolit a vidi, ze si teda moze....

evica17
26. máj 2022

Vziat a ist prec. Vsak si poplace, nic sa mu nestane...popravde mne by to bolo aj trapne pred ucitelkami a upratovackou, ze si neviem dat rady s jednym dietatom.

simca06022011
26. máj 2022

@nikiki29 ako nemozes vkrocit?

elizabet173
26. máj 2022

@nikiki29 dieťaťu ide iba o to, aby si presadilo svoje, ty mu musíš určiť hranice. Nechápem, že nezakročila učiteľka, to sa iba prizerala? Zoberiem dieťa, reve, nereve, odchádzame, ak robí scény, tak rovno domov. Žiadne prosenie, lákanie na bicykel a pod. Nechoď po neho, keď olovrantujú, lebo do jedálne máš vstup zakázaný, choď po neho až keď sú v triede alebo vonku. Ak sa učiteľky prizerajú a popíjajú kávičku, nechaj im ho tam zajtra v piatok do záverečnej, možno aj minútku dve po.

yoxinka
26. máj 2022

@nikiki29
Si ťa tie učky vychutnali. Vieš čo by som spravila? Povedala by som im, že buď mi dovolia teda “vkročiť” ak nie, tak by som im povedal, tak mierne ironicky, či by bolu také láskavé a mi ho podali, lebo že keď ani jedno ani druhé, otáčaš sa a odchádzaš, lebo nemáš čas sa tam s trucujúcim deckom doratuvávať polhodinu a že sa preňho vrátiš tesne pred zavretím škôlky. Toto by som spravila ja 🤷‍♀️/