Ahojte,vcera sa manzel rozpraval v skolke s p.ucitelkou o tom ako maly (3r),ci poslucha atd. a povedala mu,ze maly je skor taky samotar. Ze obcas sa s niekym zahra,ale vacsinou je sam,ze zoberie si svojich dinov (zboznuje ich) a s nimi sa hra.Ako matku ma to zamrzelo,aj ked viem,ze syncek taky je,aj na ulici co mame deti,tak trosku sa s nimi pohra,ale potom si vystaci aj sam.
Co myslite,da sa to nejako zmenit alebo je proste introvert? Vyrasta prevazne medzi dospelymi,moze to byt aj kvoli tomu? Surodencov nema a ani nechce,ked sa ho na to pytam (aj ked podla mna ani nevie,co to znamena,mat brata/sestru) Inak je zlaty,veeelmi komunikativny, len proste deti nepotrebuje a ja sa obavam,ze nebude mat ziadnych kamaratov.
Toto by som vobec neriesila je este malicky a kolko je v skolke 3 mesiace? 🤷🏼♀️ ved on sa otuka a potom sa mozno viac zapoji. Ucitelka by mala vediet, ze vela deti zo zaciatku iba pozoruje, akoby stali obdalec, hraju sa sami a trva urcity cas kym sa zapoja. Ked je syn spokojny a skolku ma rad, tak ta naozaj na tom nema co mrziet. Ano zrejme je introvert, alebo sa jednoducho chce iba hrat sam podla svojich predstav.
Dcera ked chodila do jasliciek, tak tam sa vacsinou kazde dieta hralo samo, ta napriklad rolova hra, ze deti sa spolu hraju na ochod/doktora hocico prichadza az neskor. Ja mam 4,5r extrovertku, komunikativnu, do vsetkeho sa zapaja, vsade chce byt 🙈 a predsa aj ona ma dni, kedy si zoberie v skolke puzzle a niekde v rohu si chce sama skladat. Jednoducho deti maju milion podnetov a niekedy si chcu iba “oddychnut”.
Tak ešte je maly, to sa môže ešte zmeniť. Deti sú úplne iné prvý rok v škôlke a úplne iné napr v predškolskej triede
Tak ak chceš tak ho to ju podpor, chodievajte častejšie medzi deti, rozpravaj mu aké je super mat kamosa, choďte na nejaký krúžok, do hernicky ….
Chodime casto medzi deti a nepomaha nic,vsade taha mna. Ale je pravda,ze so sesternicami sa hra,tak mozno len potrebuje cas na otukanie. Ani do skolky nechodi rad,aj si rano obcas poplace. Ale p.ucitelka ho chvalila,ze inak je poslusny,ze ani nevie,ze ho v triede ma. On mi pride ako taky Sheldon😀 on si radsej bude malovat,prezerat knihy,ako by mal byt s detmi
No tak bude Sheldon 🙂 A? Preco ho chces menit ked sa pytas, ci sa to da?
Moj brat taky bol celu skolku a skolu. Lego, knizky, svoje hracky, kreslil si, najlepsie na zemi otoceny od vsetkych ostatnych deti 😃 na besiedkach nic, len kukat do prazdna, ak vobec nastupil s inymi detmi 😃
A to mal brat doma vela surodencov. A nie, nemal ziadnu diagnozu. Ved kazde dieta je ine. Tak ako aj my dospeli...
PS: brat uz je dospely, ma vybornu robotu, kopu priatelov, konickov, ako hobby sklada auta, nadherne kresli, ma krasnu a velmi dobru manzelku...
Môj bol taký prvé dva roky v škôlke, keď som prišla pre neho, vždy sedel za stolom a sám si písal, kreslil, skladal, ostatné deti behali, naháňali sa po triede. Hovorila som mu, že prečo sa nehrá s nimi, veď kresliť sám si môže aj doma. A prišiel zlom, keď bol predškolák...nevedel sa dohrať s deťmi, chcel chodiť medzi poslednými domov zo škôlky. Daj mu čas, on sa potrebuje oťukať a keď s ním nemajú učiteľky problém, nerieš.
A syn je spokojný? To je dôležitejšie ako nejaký škôlkarsky kamaráti.
Až u predškolákov sa rozvíja princíp spolupáce a spoločenské správanie. Nenúť ho hrať sa s inými deťmi, je úplne normálne v tomto veku hrať sa sám a ostatných len pozorovať.
Teraz je jedným z najmódnejších slovných spojení "trauma z detstva". Tak mojou traumou je spomienka na to, ako sme zo školskej družiny (do škôlky som nechodila) chodili von a hrali sa skupinové hry (na tretieho, húsky, húsky...). Dajte mi pokoj! Ja chcem môj kútik a pokoj na čítanie! Ak je tvoj syn spokojný, keď sa hrá sám, tak ho nechaj. Mysli na jeho prežívanie a pocity, nie svoje. Ak si časom nájde jedného - dvoch kamarátov, s ktorými si bude rozumieť, tak dobre. Ak nie, tak nie (ale skôr áno). Tak ho netráp, nedohováraj mu a nevyrábaj mu "traumu", že je iný, než by mal byť (podľa tvojich predstáv). Náhodou si osvojí tvoj postoj a bude sám zo seba nešťastný.
Moja dcera v skolke sedela pri ucitelke na lavicke, kym sa deti hrali v pieskovisku. Neskor nejaku kamaratku aj mala, ale ako dospeli, sa povydavali a rodili, uz nema. Je introvert. Aj vo vztahu k rodine. Takze nic s tym neurobis, ma to v sebe, je to jeho povahova crta. Mna kamaratky podrazali cely zivot. Ako dobre by mi bolo introvertke. 😉
on sa ešte len vyvýja, treba tomu nechať voľný priebeh, moja dcéra bola tiež taká, že sa hrávala s bábikami sama alebo mala iba jednu kamošku a keď prišla zo škôlky domov, povedala:
detičky moc kričia, unavená som a normálne si pospala na 20 minút
Ja som to vôbec neriešila, verila som, že je to pre ňu náročné, nechcela sa tam biť a hádať, sama sa hrala, neskôr ako vyrástla do 6r. sa hrávala už viac a poviem ti, možno je to aj dobre, dcéra je doteraz taká striedma, rozmyslí si, s kým sa ide kamarátiť a normálne aj keď po ňu príde dáka kamoška a má kamošku, kt. sa jej moc nepozdáva=povie nie a ostane doma, má 13r už, niekedy je dobré separovať😂
Moja staršia dcéra je brutálny introvert , keď bola mladšia, iba pri myšlienke, že sa jej niekto prihovorí odpadávala 😀 . Už má 19 rokov , má veľmi veľa kamarátov , dosť z nich sú takí podobní ako dcéra , keď si idú niekam sadnúť , alebo na chatu , tak to musí byť fakt zábava s nimi 😂 , ale evidentne im to vyhovuje a sú spokojní . Nikdy ma ani nenapadlo ju meniť , alebo schválne ju ťahať po kolektívoch , ktoré z duše neznášala
Tak maly je spokojny podla mna. Zase ja ho do nicoho nenutim,ale ako matku ma to trapi,bojim sa,aby ho deti casom nesikanovali alebo co🙄 ale asi to len ja moc prezivam. Ked mam pravdu povedat,asi ma povahu po mne,ja som tiez radsej sama,ako v nejakej velkej spolocnosti. Mam 3 take naj kamosky,s ktorymi si povieme vsetko,ale zvysok len zname,ktore si velmi k telu nepripustam.
V tom veku ešte len začínajú prvé sociálne hry.
Učila som v MS niekoľko rokov, a pokiaľ nešlo o žiadnu diagnózu tak ver, že toto boli väčšinou inteligentné vychovane deti. Kopu deti sa hrať nevie. Jedine čo dokážu sú strielacky, bitky, a hra s autickami. Možno tvoj syn nie je z tých co sa bude hrať cele dopoludnie s autickami a bude sa biť. Možno tvoj syn má rád puzzle, kocky, rad si kreslí? Možno tam len nemá kamaráta s ktorým by sa mohol hrať na jeho úrovni. Ono to môže prísť aj neskor, že sa nechá stiahnuť a neskôr aj on sa bude s nimi blázniť. Moja dcéra si nasla v škôlke spriaznenú dušu. Nastúpila do ms takmer ako 5r a bolo tam dievčatko ktoré celé 3r bola tiež samotár. Nemala žiadne kamarátky a do škôlky chodila s plačom. Od prvého dňa si s mojou slečnou sadli. Sú najlepšie kamarátky, chodíme celé rodiny na dovolenky, navstevujeme sa, dokonca aj na krúžok chodia len spolu. To dievcatko je nadpriemerne inteligentné. Tam sa jednoducho nevedela zapojiť do hier s inými dievčatami. S mojou si už čítajú (budú mať 6) , niekedy dokážu len tak sedieť a rozprávať sa aj hodinu. Bez hraciek. Nepoznajú tablety, ale pri hre s bábikami dokážu rozvinúť hru až tak, že zháňajú flase lebo potrebujú infúzie, a roztoky do nich. (Toto môžu mať jedine z kníh pretože nie sme lekári ani to nemali kde vidiet)
Možno tvoj syn je tiež ten, ktorý sa nebude hrať s hocikym a hocičo. Ja to vidím ako pozitívum, keď si dieťa už od mala dokáže vyberať kamarátov a nedá sa stiahnuť davom.
@simona20201309 ano,presne ako pises,moj velmi rad kresli,maluje,puzzle,pexeso,encyklopedie,knihy o dinosauroch, ktore uz pozna aj naspamat…on ked sme so susedmi vonku a deti sa nahanaju za loptou na ihrisku,tak on tam bude 10 min a potom mi povie,mamka podme prec,chcem sa ist sam hojdat
No! A máš odpoveď. Takých deti a obzvlášť chlapcov! Je naozaj veľmi málo. Podľa máš máš len inteligentné dieťa. Ma 3? V tom veku prichádzajú do ms deti ktoré ešte len začínajú rozprávať, kopu z nich vidi farby prvý krát v živote, nikdy neudržal v ruke ani len farbičky, knihy možno tiež. . . Namiesto puzzle majú doma tablet. Takže tam by som videla ten dôvod prečo.
Môj syn má okolo seba veľa detí, aj súrodencov, aj z rodiny, susedov, vonku na ihrisku a veľakrát je radšej sám.
"povinné jazdy" je v kolektíve, ale keď majú voľno a môže si vybrať, je rád sám. Aj doma, niekedy sa hrá so sestrou, alebo so mnou a potom si nájde kút a hra sa tam sám, alebo kreslíme, zrazu zoberie papier, farbičky a ide na druhý stôl 🤭
úplná pohoda, my čo sme mali teraz rodičko, tak p. učiteľky, že konečne sa deti začínajú hrať spolu :D všetky budú mať v priebehu šk. roka 4 roky, nastupovali ako 2,5-3 roční celá trieda. takže oni mali minulý rok, nie že jedno dieťa, čo sa hráva samo, ale 15 :D
No a? Prečo musí byť každé dieťa ukričané, a extrovert?
Je syn spokojný, neplače, ráno ide v pohode? Ak áno, nerieš, veď sama píšeš, že má takú povahu aj pri iných deťoch.
Prepáč, teraz budem trošku hnusná, ale dúfam, že sa ho nepytate či chce súrodenca, ja som druhé dieťa riešila s mužom a nie s prvorodenym.
Introvert, netreba to siliť, hlavne v škôlke nie.
v tomto veku este nie je rozvinuta schopnost socializacie, pride to neskor
3 roky je vek kedy deti len začínajú so socializáciou. Veľa z nich, aj keď to vyzerá že je to inak" v skutocnosti spoločnosť nepotrebujú. Vždy ma pobaví keď mamičky navštevujú rôzne kurzy, tanečky, dielničky s deťmi do 3 rokov "kvôli socializácii" 😁. Alebo keď sa po mesiaci dvoch v škôlke spýtajú, či už má kamaráta 🙈
Vývinová psychológia nepustí. Naozaj je to úplne v pohode a v pohode bude aj keď bude introvert. Netráp sa, sleduj ho, a uvidíš. Problém bude, ak bude spoločnosť rovesníkov vyložene odmietať, alebo ak nebude vedieť s rovesníkmi primerane komunikovať, zapojiť sa do hry... Začne im kaziť hru, neprimerane zasahovať.
Moj ma aj surodenca,ma aj na ulici vekovo podobne deti,a chvilu fakt ze 5-10min sa pohra a radsej sa ide hrat sam. Kolko krat som zanim aj isla,aby nebol sam a nevsimal si ma. On je spoko. Neriesim ani v skolke. Tiez som sa pytala ucitelky a ze na ihrisku sa chvilu zahraju a potom si ide niekam. Nenutim ho ani mu nic nehovorim.