Syn bude mať v júni 6 rokov a zvažujem odklad

ninnnka
29. nov 2020

Ahojte,
mám syna, ktorý bude mať 6 rokov v júni, a teda nie som úplne presvedčená o tom ci ho dat už o školy. Chodíme k logopedicke, cvičíme písmenká L, Č a R. Dala nám cvičenia na pamäť, zakrývame 5 karticiek s obrázkami a ma povedať, co tam bolo. Nie vždy sa mu to podarí vymenovať, tz nedokáže sa ešte úplne na to sústrediť alebo si to zapamätať. Na druhej strane je šikovný, rad kreslí, stavia sám lego od 3 rokov, niektoré slová vie napísať len podľa toho čo videl, do školy by chcel ísť.Nechcela by som, aby bol najmladší, osobne si myslím, že tieto deti to majú náročnejšie ako napr. tie narodené na jeseň co sú v podstate o rok staršie.
Počula som, že veľa rodičov dáva odklad, že to je pomerne často v triedach. Mate skúsenosti ako to vyzerá aktuálne? Keby som dala odklad, sú tam viacere deti s odkladom alebo skôr vynimocne?

danielahamar
29. nov 2020

Objednaj sa do CPPPaP a tam ti povedia, či je zrelý, alebo nie. Známa silou mocou chcela dať augustového do školy aj dali a ľutovali to prvé dva roky isto, teraz už neviem.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
29. nov 2020

Rodic sám nemôže dat odklad. To musí rozhodnúť psychológ. Inak, ja mám julovu dcéru a do školy šla normálne. 1. ročník bol trochu náročnejší, ale neľutujem. Šikovne dieťa patrí do školy, v škôlke stagnuje.

evaemah
29. nov 2020

ja mam augustovu a určite odklad nebudem davat

pribinak
29. nov 2020

Určite nebude najmladší

V škôlke budete mat predškolskú depistaz a ak budeš chcieť, mizes si ho dať protestovať ešte napr v apríli do CPPP .
Určite by som sa nerozhodovala len podľa toho že si nepamätá kartičky, mize to byt pre neho netazijumave cvičenie, ak ho často opakujete mize mu akurát liezť na nervy.

Porozoravaj sa aj s učiteľkami v MS, vidia ho inak ty, vidia ako pracuje v MS keď niečo robia.
Treba si dať aj otázku čo mu další tok v MS dá, bude v triede s deťmi o rok mladšími

deti95060810
29. nov 2020

dcéra sa narodila koncom júna. doteraz zľutujem že sme jej nedali odklad....Niektoré deti sú v triede staršie od dcéry rovno celý rok. Vieš ako to vidno? nie len fyzicky, ale hlavne mentálne. V jej triede je 1/3 detí ktoré mali odklad. V prvej tr. sme mali dosť veľký problém, potom sa to už zlepšilo. Ale doteraz ľutujem že ten odklad sme jej nedali.

maximilie
29. nov 2020

@hettinka Konečné rozhodnutie má rodič. Staci ak písomne požiada o odklad. Psychologické vyšetrenie je ,,len odporúčanie", rozhoduje rodič. Aj keby nebolo dieťa zrelé na školu, rodič ho napriek tomu môže dať

maximilie
29. nov 2020

@ninnnka ešte si s tým nelám hlavu, deti v Tom veku aj za tri mesiace dokážu urobiť veľký progres. Zápisy sa riešia až niekedy v máji. Počkaj, uvidíš čo bude.

hettinka
29. nov 2020

@maximilie ale je potrebný ten podklad od psychológa. Menilo sa to pred pár rokmi, vďaka móde svojvoľných rodičovských odkladov, keď vznikala situácia, že v škôlke zostávalo veľa deti, ktoré už mali byt v škole.
Ja by som pre odkladove dieťa riesila nultý ročník, nie nechať ho v škole opakovať predškolskú.

katulienkax
29. nov 2020

Treba si uvedomiť že v škole budú aj deti s odkladom a s poruchami správania. My mame v triede chlapca čo neustále terorizuje chlapcov hlavne menšieho vzrastu, aj kvôli takým veciam treba zvažovať či odklial áno alebo nie. Toho chlapca rieši aj riaditeľka ale stále nevedia čo s ním

letfenixa
29. nov 2020

@hettinka nultý a prípravný ročník sa ide rušiť

elizabet173
29. nov 2020

@letfenixa presne to som išla napísať

gabsisi
29. nov 2020

@ninnnka pri chlapcoch by sa malo hodnotiť už od májových či dať odklad. To raz prízvukovala jedna psychologicka. Za mn radšej rok odklad ako ho nechať trápiť. A tento rok dávalo veľa rodicov odklad koli korone, tak mislim že sa nič nestane keď dáte preventívne aj vy. Ale určite by som to riešila s odborníkmi.... kludne aj s viacerými.

elizabet173
29. nov 2020

@ninnnka porozprávaj sa s psychologičkou, s učiteľkami v škôlke, zrelosť na vstup do základnej školy má viac aspektov

heleninamama
29. nov 2020

@gabsisi Zas nehádž všetkých chlapcov do jedného vreca. Nie sú všetci oneskorení a nezrelí oproti dievčatám.
Je to silne individuálne a letné dieťa s dobrým genetickým základom a bystrou hlavou môže byť síce fyzicky menšie a detskejšie v určitých veciach ale ak mu to páli, nemá zmysel držať ho rok navyše v škôlke. Ono sa presadí a všetky deti sa postupne vyprofilujú.
Sama mám dcéru, ktorá išla do školy ešte skôr ako dovŕšila 6 rokov a áno, mala spolužiakov aj o rok a pol staršich, vyvinutých, v mnohom aj prezretých na 1. ročník. Jasne, ze im mnohé veci išli zo začiatku ľahko, ale už v 3., 4. ročníku bolo úplne jasné, ktoré deti vynikajú a ktoré padli k priemeru.

felycity
29. nov 2020

odklad nie je o šikovnosti dieťaťa, ale o jeho vyzretí z neurologického hľadiska, t.j. či dieťa v istom veku vie byť už sústredené, či vidí rozdiely, výslovnosť, pochopenie úloh podľa veku, pozornosť, hravosť a pod. Ešte je veľmi skoro hovoriť o odklade, zvykne sa robiť v škôlke depistáž a na záklde toho ti povedia ako to vidia oni a učitelky, ak je dieťa nerozhodne tak sa odporúča ešte v v máj/jun to zopakovať. Je fajn sledovať si dieťa, robiť rôzne cvičenia na pozornosť, grafomotoriku ( nie učiť písať, ale skôr ohybnosť ruky ), obrázky kde treba hľadať rozdiely.... pri práci je potom vidno aj sústredenosť, či je viac unavený a ako pristupuje k povinnostiam. Treba sa poradiť s pychologičkou a učiteľkami.

hipuska
29. nov 2020

Do septembra ďaleko. Deti vedia dospieť doslova na "poslednú chvíľu"

dzina007
29. nov 2020

Moj syn je augustovy a mal odklad. Su s nim este minimalne 2 deti o ktorych viem ze odklad mali. Aj v skooke blastne minuly rok s nim ostavali 2 deti.
Ale nezameriavala by som sa na to ze kolko akych deti ja v skole ale skor ako na tom.bude tvoj syn v case zapisu. Zapisy su v aprily. Dovtedy dozreje este. Je to.velmi dlhy cas.

danielahamar
29. nov 2020

@gabsisi ja osobne mam aprílového a ak by bol nultý ročník, určite by išiel tam. Ale zas z druhej strany, išiel z 8r. na biligval, takže ozaj neviem pri dnešných deťoch, čo je lepšie 🤔

ninnnka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hipuska
29. nov 2020

@ninnnka nám robili posudok jeden v tomto čase, druhý po novom roku a tretí v auguste. Potom vyhodnotila, že aký pokrok dieťa robí

ninnnka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninnnka
autor
29. nov 2020

@hipuska to je zaujímavé, skúsime aj my sa dat pripadne 2x pretestovať

carmenuska
29. nov 2020

Ahoj. Máš ešte dosť času, dieťa v jeho veku o 4 mesiace ,kým budú zápisy ,bude úplne iné. Uvidíš,čo ti povedia učiteľky ,prípadne choď do poradne a úvidîš,ako ťa nasmerujú.Konecné rozhodnutie dávaš ty ako rodič. Ale ja z pozície učiteľky Ti odporúčam poobzerať sa po škole,kde majú prîpravný ročník.Pozor, nie nultý.To je rozdiel.Prîpravný býva ešte aj pre deti s NKS ,ja ho akurát tento rok učím a je to to naj čo môžeš dieťaťu dať ,ak má logo problémy. Zatiaľ nemáme žiadne usmernenie,že sa ruší , to sa hovorí už asi 5 rokov ,ale nemáme zatiaľ o tom vedomosť. Toto by si mala úplne super.

hipuska
29. nov 2020

@ninnnka áno. Stále to vyzeralo že nie, ale po prázdninách išiel syn brutál dopredu. Určite sa dajte dakedy cez prázdniny.

ninnnka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mishkamishka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nini1010
29. nov 2020

Ak citis ze este nie tak to nerob.Moja dcera je julova.Presla testami na pripravenost do skoly ako pri testovani psychologickou v skolke tak aj v CPPPaP na nasu ziadost vzdy bezproblemovo.Bola sikovna ale my sme s manzelom stale videli aka je hrava,nesustredena roztrzita.Proste emocionalna nezrelost.Trvali sme na odklade,ucitelky po nas trochu ganili ale nelutujem a nikdy neolutujem.Teraz je uz prvacka a to je 100 a 1.Keby sla minuleho roku dala by to ale bolo by to ovela tazsie pre nu aj pre nas pri uceni.Tento rok je sikovna samostatna,nosi same jednotky,je velmi bystra.Takze ja odporucam ak citite ako rodicia, ktory si samozrejme poznaju to svoje dieta najlepsie, ze este nie je jeho cas, tak mu dajte odklad.Ako povedala psychologicka v CPPPaP, nepozna rodicov,ktory by spatne lutovali,ze dieta do skoly nedali.Dieta tym VZDY iba ziska.Cas dozriet ci uz kognitivne alebo emocionalne.Absolutne nic mu neujde.Len si predstav ze dieta ktore ma to stastie ze sa narodi v septembri dostane k dobru rok navyse.

mogaa
29. nov 2020

@ninnnka tak sama vieš ako máš pripravené dieťa na vstup do školy.....Ak chodí od predškolskej a minulý rok nechodil, bude to mať ťažšie.....tá predškolská trieda v MŠ má svoj význam a teraz keď je korona, tak deti majú byť čo najviac vonku, takže s tým "učením"/aktivitami je to tam také poslabšie a určite nie sú tie deti pripravené tak ako po iné roky.....nechaj ho otestovať a riaď sa tým čo odporučí psychologička.....u detí to ani tak nie je otázka veku, ale vyspelosti, či sú už zrelý mentálne ,,,dieťa môže byť šikovné ale ak je hravé a má problém 45 minut sedieť, môže mať problém.......