Ahojte dievčatá, synček je decembrový a neviem či ho mám dať do školky od septembra, od decembra a či vôbec ...??? keďže na ceste je druhé bábo. 🙂
Viete mám takúto dylemu. Je veľmi spoločenský a hravý, vždy keď sme v parku a vidí škôlkárov tak sa k ním pridá a mňa pomaly ani nevíma, naháňa sa s nimi, debatuje, totiž krásne rozpráva, všetkému rozumie na všetko odpovie. ALE.... s cikaním a kakaním na záchode nám to ešte nejde, občas sa hlási na nočník, občas pozabudne... takže otázka??? naučíme sa hygienickej samostatnosti do septembra, resp. do decembra???? má na to celý rok, ale je hravý a nezbedný 😒
A ďalšia dylema: Bude mu škôlka na prospech, keďže čakáme druhé bábo, totiž bojím sa aby sa zrazu necítil odstrčený. Termín pôrodu mám na koniec jula, ale bojim sa aby sa u neho neprejavila surodenecká žiarlivosť, aby sa necitil nepotrebný? Neviem, mne osobne by pomohlo keby som sa mohla cez deň venovať len novorodeniatku a poobede isť pre synčeka a ten neskorší čas venovať zasa jemu, ale ako to prijme on? Stále hovorí, že chce isť do školky, že chce byť školkarom ale narodením bábatka to už bude iná realita.
Čo by ste robili na mojom mieste? Mám písať žiadosť do školky, alebo nie? Prosím o radu najma mamičky s dvoma deťmi. Ako ste si poradili vy?
no podľa mňa na zápis choď a uvidíš časom či ho dáš, či nie. s plienkami sa dá poradiť rýchlo. možno sa drobec rozhodne o pár týždňov, že už nechce a hotovo. ak sa nakoniec rozhodneš nedať, tak len oznámiš škôlke, že nenastúpi a bude.
@julinka2787 keby to kazdy takto robil tak by mali pekny mis mas v skolkach.
@sissy27 ja som starsiu do skolky prihlasila, prvy rok mi ju nevzali, tak som to nechala tak a druhy rok isla.
@lukaz31 - moja dcerka sla do skolky s cerstvymi (takmer) 3 rokmi. V juni mala 3 a v septembri sla do skolky. V novembri sa nam narodil syncek. Ja som nastupila medzi materskymi do prace na 3 mesiace, cize ked mala dcerka 3 rocky. Vtedy chodila k mojim rodicom. Co sa tyka hygienickych navykov, myslim, ze syncek TVoj to do jesene zvladne, to sa neobavaj. V tejto oblasti (vlastne ako vo vsetkom) su deticky take nevyspytatelne, aj zo dna na den dokazu milo prekvapit. Ja by som ho skusila prihlasit a podla situacie sa potom za pochodu riadila. Aj u nas to tak bolo. Musim povedat, ze moja dcerka je velmi taka uzavreta voci cudzim detom zo zaciatku, trva jej, kym si najde cestu k nim. Prve mesiace boli tazke, najma preto, ze bola casto chora, nemala vobec cas a prilezitost si zvyknut. Potom sa narodil syncek, to bola zase chora po 2 rekordnych tyzdnoch v skolke (predtym vydrzala najviac 3 dni a potom bola 2 tyzdne doma chora - a to chodieva len na pol dna stale, pretoze v skolke nechce jedavat - tak nam pani ucitelky odporucili len ten 1/2 den zatial). Vtedy nam aj pediatricka odporucla, aby nesla do skolky, kym nebude mat malicky 6 tyzdnov. No v podstate bola chora, potom boli v skolke prazdniny, a tak sa zo 6 tyzdnov doma vykluli cele 2 mesiace. Velmi som sa obavala, ako to bude po tak dlhej dobe a s tym, ze doma pribudnuty surodenec. Cudujem sa, ale do skolky sla s radostou, tesila sa (doma sa uz nudila) a dopadlo to dobre. Vydrzala sice len tyzden a 3 dni, zase je chora. Ale skolka jej chyba. Na surodenca si zvykla celkom, musim povedat. Ziarlivost sa prejavila trucovitostou a putanim pozornosti. Obcas je to.. ale obvykle je to v pohode, zvada to celkom dobre, ako zacala chodit do skolky, zda sa mi, ze sa to ovela zlepsilo. Takze ja by som skusila - ved v pripade nudze, ked budes vidiet, ze to nie je OK, tak si synceka proste nechas doma.
ziadost podaj podla bydliska co mas v pase aj tak nemas velmi sancu ze ti ho zoberu ... jednak nema tri roky k septembru a jednak budes mat dalsie dieta ...
v ba a v okoli je velky problem dostat vobec dieta do skolky .... aj ked obaja pracuju a dieta ma nad tri roky ... takze ja by som sa s tym netrapila ...
Dakujem za všetky info aj rady... my tu v okoli mame na dostrel od baraku asi 4 statne a 1 sukromnu skolku, tak sa spolieham sa, ze by ho vzali, viem ze sa uprednostnuju 3-rocne deti, ale v niektore skolky maju v oznamoch, ze prijimaju priebezne aj cez rok, nie len od septembra 🙂
Ale ako niektore napisali, v skolke je casta chorobnost, tak sa aj trochu bojim, aby domov nenosil nejake choroby a nenakazil mensieho surodenca 😖 Fakt neviem.
Nie je akutne aby tam siel, viem ze o rok v septembri ked bude mat 3,9 roka bude viac pripraveny ... .skor sa obavam, aby neziarlil resp. sa doma nenudil, ked najvacsiu pozornost budem venovat malemu babatku. Len preto si myslim, ze kolektiv by bol pre neho lepsi.
@katka_grac mne to takýmto spôsobom povedala naša riaditeľka škôlok. nie každý vie polroka dopredu, či bude musieť do tej práce a teda dieťa do škôlky. ale zase u nás je dosť miesta v škôlkach. bratislava je o inom.
@lukaz31 ak berú aj priebežne počas roka, tak sa priamo informuj na tých vašich dostrelových 🙂 škôlkach, či máš absolvovať aj zápis... za pokus nič nedáš. 😉
ja mam novembrove dievcatko, teda tiez sa bojim, ci mi ju v septembri vobec vezmu. aktivne sa snazime o druhe (mozno aj 😉) ale videla som na dcerke, ze jej velmi chyba kolektiv, je hodne socialna. tak sme teraz zacali so sukromn. skolkou ale len na par hodin do tyzdna (aby bola aj so mnou a necitila sa odstrcena a aj koli financiam)... razim pravidlo zlatej strednej cesty. Nasli sme uzasnu skolku na Revovej, kde je maly kolektiv a zazivam naozaj individualny pristup k dietatu, ona je tych par hodin stastna, neplace mi a potom sa obe na seba velmi tesime. ja som to tak citila, myslim ale, ze rozhodnut sa musite vy, co je pre vas vsetkych naj... drzim palce
v septembri ho urcite nezoberu v BA, tu je plno vsade, jedine, ak beru pocas roka a vy date termin nastupu december 2014, alebo januar 2015
@lukaz31 dnes tu bola už v podstate identická téma 🙂 https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/2-5-rocne-dieta-a-skolka/
a poradím ti presne to isté čo tam - najprv si zisti, či vôbec by ti ho zobrali do škôlky pred dovŕšením troch rokov, resp. v decembri a keď budeš na materskej... pozerám, že si z BA, takže s najväčšou pravdepodobnosťou túto dilemu vyriešia za teba iní - šanca je mizerná... a pokračovanie nájdeš v téme, na ktorú som ti dala link 😉