Súkromná verzus štátna škôlka

natalka2548
30. máj 2024

Aké máte skúsenosti? Záleží iba na učiteľkach alebo je lepšia súkromná? Keďže tam sú zamestnaci lepšie platený asi aj inak vyberajú zamestnancov do súkromnej dbajú na to aby ich práca s deťmi bavila. Ide mi najmä o to aby ich tam nenútili jesť spať, nekričali na deti a aby sa im venovali že sa deti aj niečo naučia a nie len robili dozor :D

nikpa
30. máj 2024

@natalka2548 mam skúsenosť s tým, že v súkromnej škôlke sa snažia co najviac ušetrit, nerobí im teda problém zobrať učiteľku bez adekvátneho vzdelania lebo vedia, že ich bude stáť menej ako VŠ. vzdelaná. Na rozdiel od štátnej, tam bez vzdelania nepochodis. Ďalšia vec, že v súkromnej škôlke robí učiteľka aj upratovačku aj kuchárku. Ja som robila v 2 takých a v oboch to bolo rovnaké, ráno spraviť raňajky, obed deťom vozili, olovrant zase spraviť. Kým deti spali pulirovala som celú herňu, wc, šatne, kuchyňu. Nesadla som si ani na chvíľu. Energie pre deti som mala nula. V štátne škôlke ma každý zamestnanec svoju úlohu a tej sa venuje. Učiteľky tam majú viac času na deti. Nemusí to tak byt všade ale toľko moja osobná skúsenosť.

4stanka4
30. máj 2024

Švagriná robila v súkromnej a brali aj choré, soplave deti lebo sak si rodicia platia...

stormie
30. máj 2024

Nie je skolka ako skola a je jedno ci statna alebo sukromna, su aj zle aj dobre ale pre mna zasadny rozdiel je pocet deti na jednu ucitelku a od toho sa odvija asi vsetko, cely pristup atd. Jednoducho ucitelka sa nemoze rovnako venovat 20 detom ako 8-10. V statnej 20+ deti a jedna ucitelka je na ne sama do cca 11 takze cele doobedie kedy ma prebiehat nejaky edukacny proces. Pred obedom pride druha, pomoze s jedlom, ulozenim do postielky a ked sa deti zobudia a treba sa im zase venovat tak je na ne zase len jedna ucitelka.
Dobru skolku treba hladat, pri statnej budes rada ak ti dieta zoberu do spadovej tak to moc neovplyvnis ale aspon vies do coho ides, sukromnu si mozes vybrat a nie vsetky si dobre ….
Ja som si zistila ako to je u nas v stanej, bola som sa aj pozriet ked bola moznost, videla ucitelky s detmi vonku… sukromne som si tiez preverovala, v 3 sa aj bola pozriet osobne

nikpa
30. máj 2024

@stormie presne o tom píšem vyššie, síce v súkromnej je viacej učiteliek ale nerobia len učiteľky ale aj kuchárky a upratovacky zároveň. A keď si to potom rozratas, reálne im na deti nezostáva vôbec toľko času, aj keď ich tam je viac.

lucimax
30. máj 2024

@nikpa mame rovnakú skúsenosť. A dokonca v súkromnej nemali učiteľky 3 mes vyplatenu mzdu. Dobra štátna škôlka by bola moja voľba.

really8
30. máj 2024

@natalka2548 zalezi od skolky. Poznam sukromnu vychytenu skolku v BA kde zoberu hocikoho, ucitelky sa tam menia ako na beziacom pase a hlavne tam chyba personal ako upratovacky, niekto kto vydava jedlo a podobne. Vsetko to robis ucitelky na ukor casu s detmi.

stevvvka
30. máj 2024

V štátnej je síce 1 učiteľka na 20 deti, ale keď sa niečo vyskytne, je tam upratovačka, kuchárka, ktorá pomôže, v súkromnej presne jedna osoba na všetko takže to nie je vždy len o tom, koľko detí má učiteľka.

Lepšie som bola zaplatená v štátnej ako v súkromnej, to ma veľa ľudí mylný dojem, že v súkromnej sú kvalitnejšie učiteľky. a tiež mam skúsenosť, že do súkromnej zoberú kohokoľvek. Podstatne nie je, či súkromná, či štátna, ale kto tam učí. Veľa napovie, ako rýchlo sa striedajú učiteľky.. Keď je pre učiteľku vytvorené dobre prostredie, lepšie pracuje s deťmi a prirodzene nebude chcieť odísť inam...

Daj na prvý dojem, či sa ti učiteľka pozdáva..

mogaa
31. máj 2024

Nič sa nedá paušalizovať....nie je škôlka ako škôlka, nie je učiteľka ako učiteľka.......najväčšia výhoda súkromnej škôlky je v tom, že je tam obvykle menej detí na jednu učiteľku a teda má viac času sa deťom venovať....ale opäť opakujem, že nie je škôlka ako škôlka a to sa týka tak súkromnej ako štátnej.....

oli18
31. máj 2024

Tvoja generacia vychodila statne komunisticke skolky a zaostali nie ste. Podstata je v genoch, nie v ucitelkach.

stanzi
31. máj 2024

Neda sa pausalizovat, aj statna aj sukromna skolka moze byt dobra alebo zla, zavisi od uciteliek a pristupu riaditelky. Niektore baby ti tu pisu, ze v sukromnej skolke ucitelky robia vsetko, ale to predsa tiez nemusi byt pravidlo, ja mam dieta v sukromnej, a ucitelky su tam naozaj len ako ucitelky, upratovacku aj kucharku maju separatne. Ak tvoje dieta uz cez den nespi a nechces, aby ho nutili lezat, tak prave v sukromnej skolke mas na toto vacsiu sancu (ale samozrejme, tiez to nie je pravidlo).

stormie
31. máj 2024

@nikpa tak u nas v sukromnej je majitelka (ano a aj ona pomaha), riaditelka, pomocna sila a kazda trieda ma svoju ucitelku, dokopy max kapacita deti je 24 a je tam 6 ludi na ne, takze si to vyrataj… mne vedia kazdy den presne povedat co moje dieta robilo, kreslilo, kolko spalo, co a kolko zjedlo, atd toto v statnej nebudes mat urcite ani pri najlepsiej ucitelke (ak sa bavime o mestskej skolke kde ich je 24 v jednej triede a v celej skolke je takych tried niekolko)
A este doplnim ze teda ucitelky si dobre vyberaju, mam tam druhe dieta tak viem. Nemaju problem vyhodit ucitelku v skusobnej dobe ak sa im nepaci. Majitelka aj riaditelka mi potvrdili, ze najst kvalitnu ucitelku co ma aj k tym detom vztah je v dnesnej dobe problem, od nich ucitelky odchadzali len na materksu tak preto ich trebalo nahradit a to tiez svedci o kvalite danej skolky…

louise
31. máj 2024

Presne ako už tu bol komentár - nie je škôlka ako škôlka, či už štátna alebo súkromná. Deti mi chodili do jednej aj druhej, naviac každé dieťa do inej štátnej a mala som možnosť porovnať. Súkromná bola úžasná, malý kolektív, rôzne druhy aktivít a výletov. Dcéra chodila do štátnej škôlky len ako predškoláčka a aj to sme sa nevedeli dočkať, kedy už do nej chodiť nebude musieť. Od vrieskajúcich učiteliek (sama som počula od plota, ako vonku ziapu na deti a ako sa vyjadrujú pri malých deťoch), cez nulové aktivity. Riaditeľka povedala učiteľke, načo s nimi nacvičuje vianočnú besiedku, veď sú to len malí zasrani. Syn chodil do inej štátnej škôlky od 4 rokov a doteraz chodievame pozerať učiteľky a pani riaditeľku. Skvelý prístup k deťom, podmienky, aktivity, príprava v predškolskej triede. Ťažko porovnávať, vždy je to aj o ľuďoch. Strava bola kvalitná a chutná či v štátnej či v súkromnej, v súkromnej viac ovocia a zeleniny aj počas dňa len tak na stoloch.

klara351
31. máj 2024

Ja som mala dieta vo vychvalovanej Montessori sukromnej skolke a nebola som spokojna. Kruzky a aktivity mimo skolky boli minimalne, nakolko pre take male mnozstvo deti nevedeli nic zabezpecit. Ak nieco robila niektora z uciteliek, co bolo nejake malovanie a joga, davali si za to zaplatit navyse, k skolnemu, ktore bolo okolo 600. A ucitelky boli zeny, ktore si spravili Montessori kurz a pokial dieta nereagovalo, ako im na kurze hovorili, nevedeli, co s nim robit, nevedeli ho zaujat.
Teraz je prihlasena do statnej, v septembri nastupi, tak uvidim, ako to tam bude vyzerat. Ale viem, ze ucitelky maju pedagogicke vzdelanie, maju kruzky, anglictinu. Spanok si este neviem predstavit, mala nespi, malokedy sa jej podari. Ale maju velkym dvor, tak mozno ak sa vybeha, tak zaspi.

nikpa
31. máj 2024

@stormie nič si nebudem rátať, ty si precitaj co som napísala... Ze to tak nemusí byť v každej škôlke a je to len moja skúsenosť. Verím, že existujú aj súkromné škôlky, ktoré dávajú deťom to, čo deklarujú za tie peniaze, že ponúkajú...

stormie
31. máj 2024

@nikpa ano presne to pisem hned na zaciatku mojho prveho prispevku:

Nie je skolka ako skolka a je jedno ci statna alebo sukromna, su aj zle aj dobre …

Aj ta naj statna sa ale nevyrovna dobrej sukromnej koli pocti deti na ucitelku, neda sa porovnavat dobra statna a zla sukromna (alebo naopak), porovnavajme dobru statnu a dobru sukromnu a tam uz je ten rozdiel jasny