Súkromná škôlka - zlý prístup učiteľky

x_shushu_x
14. jan 2014

Maminky prosím vás o rady i skúsenosti.
Dcérka nastúpila do súkromnej škôlky posledný novembrový týždeň 2013 (2 roky a 2 mesiace). Prvé 2 dni neplakala, no na 3 deň sa zasekla pred školkou a začala plačkať, že nechce ísť- odvtedy je to pravidlom. Prvý týždeň bola zvyknutá na učitelku- Sašku, ktorú má najradšej. Druhý týždeň príšla riaditeľka (bola dlhodobo mimo) a z ničoho nič nám otvorila a schmatla dcérku ona. malá bola vystrašená, nevedela o čo ide. Na ďalší deň ju zobrala zase 3 učiteľka- to už som aj ja rozmýšľala o čo im ide. Malá sa pri saške nepocikala ani nepokakala- bola už odplienkovaná. Spinkala s deťmi v izbičke a vraj nebol nijaký problém. Riaditeľka sa jej vôbec nepáči- no hold ona tam je každý deň. Pociká sa pri nej, pokaká sa, dokonca mi povedala, že spinká sama v "obývačke"- no proste ju dala mimo detí, lebo si s ňou nevie rady a ona ich budí. Po 2 týždňoch bola malá chorá na týždeň. týždeň chodila a potom boli sviatky... Takže zvykanie sa nám aj týmto predlžuje.
Aby som sa ale dostala k veci.
Otvorí nám ráno Saška- malá sa jej vrhne do rúk a viacmenej neplače. Otvorí riaditeľka- malá chytí záchvat plaču, riaditeľka ju odzadu chmatne a vtrhne dnu- ostávam na schodoch a v smútku počúvam rumázganie dcérky s KRIKOM riaditeľky. Dokonca sa jej vyhráža, že ak hneď nebude ticho, tak zavolá uja (a to už sme mali také chvíle, že nešla do obchodu, lebo bol na pokladni ujo a ona sa ho bojí).
Riešili sme jednu nezhodu s riaditeľkou- aby som to vybavila k jej spokojnosti, volala mi a vyhrážala sa, že dcérka je neprispôsobivá, že ju možno vylúčia, že kričí, celý deň ju musí nosiť na rukách a nekričí, len keď sa jej vyslovene niekto venuje a zaspáva tak, že ju druhá pracovníčka musí držať za ruku. Keď som vybavila nezhodu k spokojnosti, hneď mi na to povedala- áno, malá si už zvykla, je inteligentná, už sme sa ponosili a je dobre..
Je veľa vecí a praktík, ktoré mi nesedia- od toho, že detičky pred príchodom rodičov obliekajú a keď meškám 10 min, tak je malá celá spotená (lebo je už aj v bunde a čiapke) a ráno ju nemôžem prezliecť, ale hneď ju vtiahne dnu- lebo oni robia službu rodičom a detičky vyzliekajú a obliekajú, cez riešenie jej spania a kakania, až po to, že vlastne ani neviem ako to vnútri vyzerá.
Chcem ale vyriešiť jednu vec- je už neskoro na prestup do druhej škôlky? V tejto je taký chaos, že si pri ňom neviem predstaviť, že sa má malá upokojiť a zvyknúť si a dobre zaspávať. Už je zvyknutá na detičky aj na tetu Sašku. No riaditeľky sa desí (dnes som bola za dverami svedkom toho, ako vyslovene vrešťala po detičkách, lebo ona niečo nestíhala a mala chaos). Stále čakám, že si k sebe nájdu cestu- zvyknú si spolu spievať- aj dnes pred zaspaním mi plačkala, že chce spievať tú pesničku, ktorú jej dnes spievala teta riaditeľka, no nevie si na ňu spomenúť. Keď som povedala, že sa zajtra môžme spýtať vyzerala byť spokojná (ešte pred týždňom by začala plačkať, že nechce ísť do škôlky sa spýtať riaditeľky na pesničku).
Mamičky prosím raďte, píšte skúsenosti. Ja mám taký pocit, že plačká len doma ráno a keď ju dám do školky, inak ju to prejde a je tam rada- poobede nikdy neplačkala, keď prídem buď je tíško alebo šteboce s deťmi ostošesť. Bude si iba dlhšie zvykať alebo mám niečo poriešiť. Sama si už neviem dať dokopy "pre a proti"...
Ďakujem

yanka239
14. jan 2014

@x_shushu_x ja by som svoje dieta urcite prelozila inde...riaditelka asi tak skoro neodide a pokial ma z nej strach, tak skoro ju to neprejde...a okrem toho deti vedia najlepsie vycitit, kto je aky clovek a davaju to aj potom najavo svojim spravanim...

bosoriak
14. jan 2014

@x_shushu_x Moja starsia chodi do statnej skolky, ale v zivote by si na nu nedovolili hucat, trhat ju do triedy, nechat ju spat samu, vyhrazat sa ujom a podobne. Mam pocit, ze dnes ma kazdy s dierou v zadku zriadenu sukromnu skolku a tak to aj vyzera. Neviem, kolko platis, ani neviem, ci ju mas kam inam dat... Ale rozhodne nie je zdrave, aby sa dieta pocikavalo a pokakavalo a malo traumy z nejakych praktik v skolke.

Ja vzdy vravim, ze sa na vela veci da pozerat aj z druhej strany. Mozno je tvoje dieta citlivejsie, mozno reaguje inak ked je v skolke, mozno mu dlhsie trva, nez si zvykne. Na druhej strane, pristup uciteliek, ktory opisujes, sa mne osobne vobec nepaci. Ako vravim, moja chodi do statnej, ale individualny pristup a osobny vklad uciteliek je niekde uplne inde. Ano, maju 25 deti v triede, nevsimnu si vsetko, jedia na smeny, obcas mavaju spojene triedy a pod.

Pokial nemas doveru v ucitelky, tak tam dieta nenechavaj. Osobne si neviem predstavit dat dceru niekam, kde som si nie ista, ze sa o nu normalne postaraju. Skus skor uvazovat tymto smerom - mas ty problem s ucitelkami alebo ma tvoja dcera problem s ucitelkami?

liz_lemon
14. jan 2014

nevies ako to vyzera dnu, a este ju tam davas? ved tu v BA je plno sukromnych skolok, nevidim dovod, preco by som tam mala davat dieta, ked tam zjavne nie je stastne, a metody su tam teda dost zvlastne

raffaella
14. jan 2014

fuha, no ja sa ti cudujem uprimne, ze nechas dieta v prostredi, kde na neho riaditelka vrieska a este za to aj platis. Nasa dcerka tiez chodi do sukr.MS a prave preto chodi do sukromnej a nie statnej, lebo si platime iny pristup okrem ineho. Neexistuje, aby v nasej skolke niekto vrieskal po mojom dietati, na to je pedagog pedagogom, aby to vedel riesit. Nasa dcerka nastupila do jasiel v roku a tristvrte, ucitelka je nenormalne laskava mlada zena, detom sa s laskou venuje, nasu dcerku odplienkovala v 2 rokoch behom tyzdna, odnaucila cumliku, pomojkala vzdy a casto. Teraz tam chodi do skolky a kazdu ucitelku chvali a ma rada, dokonca aj pani upratovacku zboznuje.
Skolku mozes zmenit, nikto ta nemoze nutit - pozri ako mate osetrenu vypovednu lehotu v zmluve a utekaj do inej skolky. Sukromnych je plno, mozes si vyberat, drzim palce!

pemizb
14. jan 2014

Ahoj, mna este tieto starosti len cakaju...ale mozno nas nieco spolocne napadne...bo ked som to citala tak mi bolo az do placu....chudiatko malinke. Co takto porozpravat sa s tou Saskou, ze ako mala travi den a ci je naozaj v strese pri inych ucitelkach. Za tu skolku platis iste nemale peniaze, tak ocakavas aj pristup k detom na urovni. A pytala si sa malej ci by nechcela ist pozriet inu skolku..ak teda mate nablizku nieco v zalohe.....ze by ste sa sli do nej pozriet. A skus sa s malou aj porozpravat.....ze sa nemusi bat, ze jej tam nik neublizi...no ale ak by mojim detom niekto rozpraval take ze na nich zavola uja....tak to by som sa porozpravala aj s riaditelkou. To je aky pristup? Ma ta zena len peniaze na otvorenie skolky alebo aj vzdelanie? Pochopenie pre deti tam zjavne chyba. Ved akoze mne to trha srdce....a nie je to moje dieta.....tak aj ta ucitelka ma robit svoju pracu len ked ju bavi...a ked to nevie, tak nech ide robit inde....alebo nech len riaditeluje. No drzim palce....a hlavne sa nedaj. Ja viem ze je to dost chulostive....bojis sa iste ze ked sa nedas, tak si na tvoju malu sadnu. Neboj, ona ti iste vsetko povie.
😉

x_shushu_x
autor
14. jan 2014

@bosoriak
@raffaella
Strach je asi v tom- keď už má takéto skúsenosti, ako bude reagovať na ďalšiu škôlku? Nestane sa tam to isté? Odznova ju dávať do nového priestoru. Už je na niektorých ľudí dosť navyknutá. teraz riešim túto dillemu. Či jej tým (aj napriek prístupu momentálnej škôlky) ešte viac neprilejem olej do ohňa :o/.. Mám pocit, že ostatní rodičia s týmto prístupom problém nemajú- je tam ďalších 8 detí... Už neviem, či ja si všímam veci, ktoré vyzerajú inak ako v skutočnosti sú alebo sú slepí ostatní..

abbie
14. jan 2014

ved je to sukromna skolka, nic ti nebrani najst lepsiu ... nebudes predsa platit 300-400 € za taketo chovanie!!! 😕 v BA je ich ako hub po dazdi ...

x_shushu_x
autor
14. jan 2014

@pemizb Mám zlý pocit, že ju tam nechávam, aj keď mám pocit, že si postupne zvyká. No obávam sa aj novej škôlky- ak to je jej citlivosťou a dlhou adaptačnou dobou, aby si tým neprechádzala od začiatku...To, že sa mi nepáčia niektoré praktiky viem prehliadnut, hlavne, že ju poobede nevidím nešťastnú.. Potrebujem asi počuť aj nezaujaté názory :o/...Ďakujem 🙂..

alabama0011
14. jan 2014

@x_shushu_x kokso, ze aky pristup na sukromnu skolku... Vymenila by som a hned..
Akonahle sa mi nieco nepozdava, tak by som necakala, ale riesila.. To ze vykrikuje na deti pred rodicmi to mi je tiez dost divne.. My sme tiez menili, ale z ineho dovodu, riaditelka mi vysypala nepripnute dieta na beton z kocika rovno na tvar a ani sa nikomu neunuvalo ma o tom informovat.. Mala vyzerala katastrofalne.. Cela tvar sama modrina a chrasty..
Akoze seriozne, take prachy za to davas, nie si spokojna s pristupom, tak im to treba dat vediet, nech sa spamataju..

kveta
14. jan 2014

@x_shushu_x Dala by som dieta inde.

raffaella
14. jan 2014

@x_shushu_x no nebudes zdaleka jedina, co zmeni skolku. My sme mali stastie hned na prve zariadenie, takze nebolo treba nic menit. Ako mne keby sa dieta zacalo opatovne pocikavat, pokakavat, mat hysaky apod. tak by som nevahala ani sekundu a este si za to aj platit, to sme kde? Bud sa porozpravaj razne s riaditelkou a narovinu to ries, alebo vezmi dieta a daj ho do zdraveho prostredia - mnoho sukr.MS berie aj pocas roka. Dcerka si zvykne, zvlast ak sa tam bude mat lepsie.

abbie
14. jan 2014

schmatne malu zozadu a zacne sa jej vyhrazat? to ma byt akoze adaptacia? okamzite malu daj odtial prec 😕 to je hrozne nieco

monikac
14. jan 2014

@x_shushu_x no urcite ju odtial zober co najskor a na riaditelku napis poriadnu staznost. Ona je aj majitelka? Aj moja mala chodi do sukromnj a zvykala si 2 tyzdne s placom, ale nie koli ucitelkam,ale koli celkovej zmen, ja kby som vidla, ze nejaka ucitelka po nej krici, alebo ju na silu berie dnu a chmatne ju, tak to by bol posledny krat co by tam moju malu videli 😨 skus sa porozpravat aj s rodicmi dalsich deticiek, z ak maju oni skusenosti s tou riaditlekou? Ved si platis preto aby sa mala mala lepsie, urcite mate v okoli viac skolok, tak ju preloz radsej skor ako neskor.

x_shushu_x
autor
14. jan 2014

@monikac Ďakujem za radu....teraz asi riešim to, že či už nie je neskôr :o/..

e5
14. jan 2014

Syn chodil do skolky do Gasparka v Trnavke - anglina a hudba s nastrojmi a spievanie - denne.Mali sme tam vybornu ucitelku a velmi sa mu pacilo,ze denne bol klavir a milion pesniciek.S detmi hravali divadlo,bola racionalna strava.Bolo to pred 4 rokmi, ale vtedy sa mu velmi tam pacilo.Potom chodil v 4 rokoch do predskoly v statnej skolke,ale mimo BA,boli sme velmi spokojni,ako predskolak chodil v Dubravke do Wonderlandu,tam som bola tiez spokojna,velmi mile ucitelky,aktivity pre deti.Vsetci boli v pohode.Takze aj s Gasparkom v Trnavke,aj s Wonderlandom v Dubravke som bola spokojna.Drzim palce. (2 roky som hladala dobru ZS,neprestavala som,kym som nenasla.Treba vydrzat,nakoniec najdete,co vam obom bude vyhovovat.Vela stastia.)

x_shushu_x
autor
14. jan 2014

@e5 Ďakujem, bohužial lokalita je mimo nás, ale veru, že na tom popracujeme..

e5
14. jan 2014

V sukromnych skolkach su akurat blbe tie vypovedne lehoty. Ja som napr.ozelela peniaze v Nemeckej skolke na Palisadach,kde tam dieta po 2,5 dni dostalo prvy astmaticky zachvat a zistili sme,ze ma astmu.Bola to stara budova,vsade iba prasny dvor,takmer na hlavnej krizovatke.Ozelela som peniaze,odmietla som,ze tieto peniaze by sa odratali z neskorsich poplatkov alebo skolneho v nem.skole,a dieta ked sa stabilizovalo islo do Wonderlandu v Dubravke.Sice tie skolky stoja vela,pokial je to financne atd. mozne, spokojnost dietata a rodica je podla mna prvorada.Dieta si na dobre rychlo zvykne.V zlom budu minuty ako hodiny.Viem ake to bolo ked sme hladali skolu.

mamavera
15. jan 2014

@x_shushu_x si si istá, že tvoje dieťa je naozaj v materskej škole? Nie je to len zariadenie, ktoré sa názvom škôlka hrdí a nie je zaradené do siete škôl? Spýtaj sa na to pani riaditeľky. A zároveň sa jej spýtaj, či jej niečo hovoria také veci ako vývinová psychológia, adaptačný proces a pod. V súkromných materských školách je úplne bežné, že rodičia v nich pobudnú toľko, koľko uznajú za vhodné, chodia sa dnu hrávať s deťmi ešte pred nástupom do materskej školy, aby si dieťatko zvyklo na prostredie, učiteľky aj deti. Ľahšie sa potom odpúta od matky, keď už učiteľky dávnejšie pozná. Na tvojom mieste by som neváhala ani sekundu, zisti referencie od rodičov iných materských škôl, voľné miesta a pani riaditeľke oznám, že ti dcérku nemusí vylúčiť, že ju odhlasuješ sama a s radosťou.

jmatisova
15. jan 2014

A si si istá že tvoje dieťa je v súkromnej materskej škole???? Ja som učiteľka v štátnej, teda bežnej MŠ, áno, niektoré deti si zvykajú ťažšie a adaptácia trvá dlhšie, ale ja som si už zvykla adaptovať na novú situáciu aj maminky, ktoré nám niekedy plačú viac ako detičky. Bez komunikácie s riaditeĺkou to nejde...prečo dieťa straší, prečo na ňu reve, prečo spí malá v obývačke??? Pýtaj sa! To že ťa ráno vypleští za dvere predsa neznamená že nemá konzultačné hodiny! praktiky ktoré opisuješ... tak to je jeden veĺký otras!!! A ty im ešte za to platíš ??? Okamžite dcéru odhlás, veď určite existuje veľa iných zariadení 🙂

e5
15. jan 2014

Ktovie co je napisane v zmluve - ake vypovedne lehoty a penale. Pokial sa riaditelka teraz takto sprava, ktovie aka bude pri vypovedani zmluvy. (Ale ved prave do sukromnych skolok davaju mnohe mamy deti prave preto, ze si tazko zvykaju v statnej skolke. A v sukromnej skolke byva viac uciteliek. Aspon my sme to tak mali. Dnes mi pride maly Gasparko skolka ako delux skolka, kde na 4 deti bola jedna ucitelka. Tam sa im skutocne venovali individualne.) (Ale Bohuzial v nasich slovenskych podmienkach su sukromne skolky a skoly mnohokrat hlavne super podnikanie, ostatne je az tercialna otazka alebo co).

meiwe
15. jan 2014

Moja kamaratka ma sukromnu skolku a poviem ti mala tam vseliake deticky napr. dosli s plienkou odchadzali bez, nevedeli papat odchadzali ze vedeli pekne papat a atd. Prichod do skolky bol spolu s rodicom rodic vyzliekal dieta a dokonca s nim mohol ist do herne a byt tam dokym sa neupokoji,po odchode ked dieta plackalo tak ho ucitelka tisila, pred nastupom do skolky chodi rodic s dietatom na adaptacny pobyt individualne podla potreby. V tejto skolke krik a rupnutie nervov a chaoss nieje. Kazde dieta ma vlastnu postielku, uteracik a adt. Vsetko rodicia vidia prezru a zhodnotia si ci ano alebo nie. Aj keby to nebola kamaratka osobne by som jej svoje dieta zverila lebo pristup a spolupraca s rodicom je dolezita . Raz sa mi stalo nakolko u nas je tych skolok viac ako som pocula hulakat ucitelku po dietati az na ulicu cez pootvorene okno a tam by som svoje dieta nedala. Dcerka je malinka a moze mat stresy a zlaknut sa hocicoho, kricat, nosit sa ale pani ktorej platis za sluzby sa ma spravat k tvojmu dietatu milo a nesposobovat mu vetcsi stres ako ma- obyvacka, krik. Verim ze sa ti podari najst skolku kde sa malinkej bude pacit🙂

nikam
15. jan 2014

To, co opisujes nie je ok. Ked ste vyberali skolku, neboli ste sa pozriet dnu? Ked pises, ze si ju zvnutra nevidela. Dcerku si tam dala dobrovolne, mozes ju teda kedykolvek dovrovolne vziat a vybrat inu skolku. Viem, ze najst teraz ozaj dobru a vyhovouju skolku je problem (my sme obisli uz 6, pacili sa nam dve a tie su plne obsadene).
Prvorada je Tvoja dcerka a ja uplne chapem, ze jej nechces sposobovat stresy zmenou. Ak je to pripadne mozne este teraz, skus sa dohodnut s riaditelkou, ze by si rada pobudla v skolke, aby si videla ako im plynie den. Popri tom uvidis, ako sa k detom spravaju, ako sa im venuju - ci ide len o strazenie alebo aj nieco naviac, teda ci ich k niecomu vedu, ci su ostatne deti ok, a pod.
Drzim palce, nech je dcerka stastna. A zaroven, mozem Ta poprosit o nazov skolky do IP? Stale hladame pre synceka skolku, tak nech sa tam ani neunuvame 😉

zsuzsuka
15. jan 2014

@x_shushu_x ahoj nerozmyslaj, ja som rozmyslala dva mesiace..a aj tak nakoniec som ju prelozila..a to hned po sviatkoch teraz chodime do novej skolky 6 den a ja som kludna a spokojna v praci co som dva mesiace nepoznala, takze sprav ako ti kaze srdce, pochod ine skolky pozistuj..a ked sa rozhodnete malinku prelozit nechaj si aspon tyzden otvorene dvere, aby si videla ci si zvykne na novu skolku, aj mi ideme len v piatok zrusit staru skolku..nenechaj malinku sa stresovat...a ani seba...neboj sa bude dobre...

abbie
15. jan 2014

@nikam to je ta skolka, kde som bola ja v pondelok pozriet a prihlasku som vyhodila hned do prveho kosa vonku... skolka nema vlastny dvor, na zachode kopa vody, asi im tiekol... herna celkom ok, ale deti nerobili ziadne aktivity len sa volne hrali, spalna bola pekna, ale jedalen bola jedna velka katastrofa a majitelka ma hned brala prec odtial, nechcela mi ukazat, kde deti papaju a nechcela mi ukazat dalsiu miestnost, ktoru nazyva "obyvacka" ... bolo 10 hodin a ziadnu ucitelku som tam nevidela, iba majitelku(pani cca 65 rokov) ... potom na druhy den mi volala a nukala mi vselijake zlavy, ked nastpime, ze nemusime platit za stravu a da nam aj zlavu zo skolneho ...v tom zariadeni nie je vsetko v kostolnom poriadku, ja by som tam dieta nedala ani zadarmo

nikam
15. jan 2014

@abbie Tak uz viem, vdaka 😉

zsuzsuka
15. jan 2014

@x_shushu_x a este sa bojis ci nie je neskor..nie je praveze teraz je kopec volnych miest..nie ako v septembri, 7 januara sme boli pozriet 4 sukromne skolky a vsade mali miesto...9 januara sme uz nastupili do novej...takze sup sup a sprav pre vas to najlepsie... 😉

mokon
15. jan 2014

@x_shushu_x no tak jeden pedagóg by mal zvládnuť deti bez kriku a strestov, tým myslím p.riaditeľku. Nechaj malú ešte týždeň - dva, či sa zadaptuje a zvykne si na komunikáciu p. riaditeľky, na jej krik a stresy, ale ak nie, určite preložiť do inej škôlky, hoci štátnej 😒

alcapalca
15. jan 2014

@x_shushu_x aj moje deti chodili do sukromnej školky, pretože taký stres mali v štatnej, ale to sa neda porovnať s vašou školkou. Ber ju hned prec, a u zriadovatela školky podaj sťažnosť, taka riaditeľka tam nema čo robiť!

katka0905
15. jan 2014

@x_shushu_x pises, ze by si zas dcerka musela zvykat na novu skolku, lenze tato, kde je, nie je standard. Takto sa v skolkach k detom bezne nespravaju, mozno za komunizmu sa tak spravali. Mas sikovne dievcatko, tak nedovol, aby jej robili taketo traumy, na tvojom mieste by som ju okamzite brala prec a tej riaditelke by som robila "reklamu" na kazdom korku, aj by som jej to oznamila, ze som s nou vrcholne nespokojna. A to som sama ucitelka, ale to, ako sa ta zena chova, nie je v poriadku.

denisa87
15. jan 2014

toto sme riesili aj my na zaciatku roka,sice nechodí malí do sukromnej skolky,ale presne takto sme zacali prve dni v skolke,chodil necelé 2 tyzdne,medzi tym som vybavila prestup do druhej,chvala bohu sa nam to podarilo,a nevieme si ju vynachvalit,ber ju prec,nema vyznam ju vystavovat takemu stresu ☹ ...drzim palce 😉