Sú tu maminky, ktoré svoje 3,4,5 ročné deti nedali do škôlky?

jarulik123
5. okt 2021

Ahojte maminky, ste tu niektora taka, ktora sa rozhodla nechat si dietatko doma a nedavat ho do skolky? Premyslam nad tym, ake skvele by bolo vytvorit malu komunitu zien a ich deti... ktore su doma. Bolo by pekné sa spojiť, zoznámiť deti a umožniť im byť začlenené v malom kolektíve, kde mozu byt slobodné. A zároveň ak potrebujú, majú rodiča na blízku. Socializovať sa dá aj na ihriskách a vonku, na tráve, za prítomnosti mamín. A tiež by bolo celkom fajn, občas sa prísť zahrať jeden k druhému, ak by priateľstvo prerástlo do takých rozmerov (čo nemusí, samozrejme 🙂) ). Dajte vedieť, ak s neičím podobným rezonujete 🙂.

sisa_s
5. okt 2021

A povinna predskolska? 😀

dollyzv
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elviku11
5. okt 2021

@jarulik123 Je tu skupina o predskolakoch čo nechodia do škôlky.... Neviem ako sa presne volá, ale pohľadaj, skús

lindusss2016
5. okt 2021

@jarulik123 ja som dala teraz dceru ako 5,5 rocnu, v pohode sa zaclenila. Zajtra ideme skusit prvykrat s malym, v januari bude mat 4 a moc s tym neratam, ze tam vydrzi, ja ho trapit urcite nebudem. Socializovani su az az, mame kopec kamaratov, kruzky, nemaju problem s inymi detmi.

klarissa25
5. okt 2021

Ja osobne si myslím ze pre deti je škôlka prospešná.. len veľa ženam sa zapáčilo byť doma, nechodím do práce a preto vymýšľajú nad takýmito vecami....

mauduska
5. okt 2021

ja síce deti nemám, ale komunitný život je môj sen ♥

hederamonstera
5. okt 2021

@klarissa25 a ti nenapadlo, ze niektore zeny maju viac deti a mozu byt este na rodicovskej s mladsimi?

klarissa25
5. okt 2021

@hederamonstera samozrejme, to ale podla mňa nič nemení na tom ze pre dieťa je lepší väčší kolektív..čiže aj keby mam viac detí, tie ktoré by mohli ísť do škôlky by aj šli...ale ôk beriem, každý má na to asi iný názor

klarissa25
5. okt 2021

@hederamonstera ale stojím si za tým ze častokrát je to len a len premotivovanostou a lenivostou matiek...

hederamonstera
5. okt 2021

@klarissa25 premotivovanost a lenivost nejako nejde dokopy ;) naco sa navazat do ineho systemu druhych?

ajka0207
5. okt 2021

@klarissa25 lenivosťou v čom? Veď s dieťaťom mám viac roboty doma ako v škôlke.

klarissa25
5. okt 2021

@hederamonstera máš pravdu malo tam byt alebo. Každopádne vyjadrila som svoj názor...

lindusss2016
5. okt 2021

@klarissa25 presne tak, kazdy ma na to iny nazor. Moj nazor je, ze je pre dieta prospesnejsie, aby v utlom veku budovalo vztahy v ramci rodiny, mama je bez debaty najdolezitejsia, ale ked maju moznost byt surodenci spolu, je to naj. Nevidim dovod, preco by malo malicke dieta travit vacsinu dna s ucitelkou a cudzimi detmi miesto toho, aby bolo doma s rodinou, ak matka nemusi ist do prace. A nie je to o tom, ze sa zenam nechce robit, to kde si nabrala? Ved predpokladam, ze si sama okusila slasti materskej dovolenky, tak snad vies, ze to nie je ziadna nuda 😁 plus samozrejme pre mna bolo logicke si nechat starsiu doma a nie sa este s mladsim kazde rano trepat s nou do skolky hore dolu a opomenula si jednu vec, ze niektore zeny (ako ja napriklad) robia aj pri tych dvoch malych detoch doma. Mam to stastie robit pracu, ktora ma naplna a bavi a casovo ju viem zladit aj s detmi, takze tvoj koment bol dost odveci 🤷‍♀️

marfikchov
5. okt 2021

V septembri nám nastúpilo také dieťa do prvého ročníka, bola zatiaľ 4 dní v škole, zvyšok 'chora', pokakala sa cestou do školy a tie 4 dní prerevala, dokola ako mantra jedna veta, v jednom kŕči, ani nedesiatovala, teraz je opäť doma. Len tak ďalej

hederamonstera
5. okt 2021

Jejda, nikto sa tu nepytal na protinazor a zasa sa to tu nim zaplna🙄🙄 toto mi tu tak lezie na nervy.

jarulik123
autor
5. okt 2021

Aj ja mam doma este mladsieho syna... som doma ja aj muz a syncek odmietol aktualne chodit do skolky, preto si ho nechavame doma, preco nie? Pre deti nie je praveze prirodzene, byt v kolektive rovnako starych deti, kde ich je 20... prirodzene je vyrastat s detmi rozneho veku, s tetami, babkami, susedami... atd :D. Ale my takto uz dnes nezijeme, a maminy, ktore chodia do prace, proste dieta davaju do skolky, ktora ale nie je vyhodna pre deti, ale pre rodicov. Je tu zabehnuty stereotyp, do ktoreho sa dieta musi dostat... a je vela deti, ktore tento stereotyp odmietaju. Doma je doma.. s rodicmi.

behulka
5. okt 2021

Tu je aj skupina neškôlkárskych rodičov, ak by si hľadala podobne zmýšľajúce maminy a podporu 🙂 : https://www.modrykonik.sk/group/5787/
Naši nechodili do škôlky, boli to skvelé časy, radi na to spomíname. Myslím si, že aj vďaka týmto rokom majú medzi sebou také fajn vzťahy a kopec zážitov.
No mala som prácu, kde sa to dalo skĺbiť + podporujúceho manžela.
@klarissa25 súhlasím, bola som lenivá vstávať skoro ráno, riešiť jazdenie autom a voziť deti do škôlky 15 km 😀 preto som pracovala z domu a detváky si to užívali so mnou 👍

jarulik123
autor
5. okt 2021

@lindusss2016 ano, socializacia je mimo skolky niekedy oooomnoho uzitocnejsia pre dieta, nez samotna skolka.. kamarati, ihriska... 🙂. Mame to rovnako.

jarulik123
autor
5. okt 2021

@mauduska ano 🙂.

jarulik123
autor
5. okt 2021

@lindusss2016 Absolutne rezonujem. Mam doma este mladsie dietatko, s ktorym som na rodicovskej a popritom mam svoju stranku, svoju dielnicku, vyrabam, pracujem, cize nudu nepoznam. NO napriek tomu som sa rozhodla dieta si nechat doma, pretoze skolku odmietlo a ja sa mu necudujem. Doma je doma... a je mu tu skvele.

behulka
5. okt 2021

@jarulik123 pokiaľ bývate v meste je to fajn 🙂 Niekde na samote by to bolo náročnejšie.

jarulik123
autor
5. okt 2021

@behulka Dakujem krasne!! Idem pozriet. Presne ako ty, mam tiez skveleho manzela a krasnu pracu/hobby... manzel je aktualne doma tiez. A deti sa naucia socializacii castokrat lepsie so surodencami a kamaratmi mimo skolky.. nez v nej samotnej. Presne tak. Ach, zienky, nie ste niektora z NR?? Ktora zmyslate podobne.. a mate podobne stare deti?

lindusss2016
5. okt 2021

@marfikchov a tym si chcela povedat co? Ze to je archetyp vsetkych domskolkarov? Predstav si, ze moja predskolacka nastupila 2.9., ostala len doobeda, lebo tak nam kazali ucitelky a to sa stazovala, ze som pre nu dosla skoro, od druheho dna v skolke spava a nema absolutne ziaden problem, pani ucitelky ma rada, deti ma rada, tesi sa do skolky a tesi sa rovnako aj domov.

behulka
5. okt 2021

@jarulik123 myslím si, že sa to s potrebou socializácie až príliš preháňa. Záleží na povahe dieťatka. Je to ako s nami dospelákmi, niekoho to v kolektíve ničí, niekto potrebuje spoločnosť neustále...
Držím palce, aby ste sa s podobnými maminami našli 🙂 Mne pomohlo k zoznámeniu materské cetrum, knižnica, ihrisko...

jarulik123
autor
5. okt 2021

@behulka sme v meste, takze je to bezproblemove. staci vybehnut na ihrisko a stretneme kopu ludi, syn nema problem sa zapojit do hry s kymkolvek. V skolke mu ale chybam ja. My tu mame materske centrum sice,aj som s nim bola minuly tyzden, ale su tam vsetky deticky male, do 3 rokov.. vacsie uz zvacsa navstevuju skolku, takze to naozaj jedine na ihriskach, v parku atd.. 🙂

kate_cs
5. okt 2021

@behulka aj ja ďakujem! Už som sa pridala do skupiny.
Ja som 3 ročného syna nedala do škôlky. Váhala som, ale stačil mi jeden rozhovor s učiteľkou a riaditeľkou a bolo vyriešené.
Chcela som postupnú adaptáciu, že by som tam najskôr s nim išla ja, aby sa zoznámil s prostredím a potom by chodil len na pár hodín a časom na doobedie. Samozrejme keby chcel byť celý deň, bol by. Riaditeľka začala prevracať oči, že čo vymýšľam, že od prvého dňa na celý deň, na pol dňa sa nedá. A keď bude plakať, no a čo, veď plačú všetci, je veľký chlapec a MUSÍ vydržať.
Vtedy som si povedala, že moje dieťa rozhodne nič z toho nemusí a vybavené.
Teraz sa ma všetci v dedine pýtajú, prečo moje dieťa nie je v škôlke 🤦🏼‍♀️ A to nehovorím o tom, ze vôbec nechodia na ihrisko, každý deň sa prechádzajú po dedine, pekne za ruku vo dvojiciach a učiteľka na konci radu. Popri hlavnej ceste. Doma mu dám určite viac.

lindusss2016
5. okt 2021

@jarulik123 ja som z NZ, ale buduci rok uz verim, ze postavime domcek v obci Čechy, je to od vas za Podhajskou. Budeme stavat slamak, mame velky pozemok pod lesom, kde planujeme robit rozne podujatia, ja precvicujem jogu, som aromaterapeutka, tiez sa venujem rucnej vyrobe, takze chcem, aby u nas prebiehali rozne akcie ako zenske kruhy, jogove pobyty, ale aj nieco vyzivne pre mamicky s detmi a tak rozne 🙂

jarulik123
autor
5. okt 2021

@lindusss2016 to je krasne, mam velmi velmi podobny sen 🙂. Tiez mam k aromaterapii blizko. A zenske kruhy, ach, suznim! 🙂

jarulik123
autor
5. okt 2021

@kate_cs a odkial si? Mne sa nasa skolka od zaciatku pozdavala, dokonca aj ucitelky. No skutocne, maju tam neskutocny stereotyp. Tiez by som sa nudila.. syn je zvyknuty na pestry den, my oboch bravame na rozne miesta, nenudi sa domka a je mu doma fakt dobre. V skolke akoby len preckaval, prezival.. pokym si po neho prideme. Lezanie v posteli dvojhodinove ho vobec nebavi a nepotrebuje to.. no a vonku ich zvacsa pustaju len na terasu. Doma mu dame naozaj viac. Ale to sme my. Mnohi to maju inak 🙂

behulka
5. okt 2021

@kate_cs vnímam, že spoločnosť často nie je pripravená, nepripúšťa sa iná možnosť než škôlka. (O škole radšej ani nezačnem...) Často sa ľudia pozerajú cez prsty aj na mamu - ako to, že je doma, že nechodí do práce, berie podporu z našich peňazí ? (Na toto sa už priamo spýtať nespýtajú). Naviac predsudky, že dieťa neuspeje v škole...
Verím však, že postupne sa to pomaličky mení k lepšiemu 🙂