Štvorročný syn túži po kamarátstve

marca11
2. mar 2016

ahoj,mam 4 ročneho syna ,ktory strašne tuži po kamaratstve no nevie sa zapojiť,chodim s nim aj po navštevach,aj na ihrisko,snažim sa byť medzi detmi čo najviac,ale nič nepomaha...dnes sme šli na narodeninovu party.zo školky som vybrala tri deti a šli sme na oslavu..,chvilku bolo dobre a po hodinke sa s nim prestali hrať..plakal ,prosil ich aby sa s nim kamaratili a nič.takto je aj v škôlke,jeden den je dobre,a potom zase par dni je sammm.deti sa snaži ziskať nejakou hračkou alebo sladkostou..ked nič nema,nema ani kamaratov..ma niekto takyto problem???neviete poradiť čo mame robiť?

cecilka123456
2. mar 2016

@marca11 neviem poradiť ale strašne mi prišlo ľúto ☹ , keď niečo má tak má kamarátov ak nie tak nemá, kam to ten svet speje? Silno mu držím palce 🙂

jana_eyre
2. mar 2016

@marca11 a ked je iba s jednym dietatom, nie je to lepsie?

bubula_007
2. mar 2016

A to iba tak sa s ním prestali hrať?

marca11
autor
2. mar 2016

@jana_eyre ,chvilkami ano,ale nedokaže si to dieťa uputať na dlhšie..ked sa medzi nich niekto zamieša,to druhe dieťa ho necha a ide inam,tak to je asi ešte horšie,bud plače alebo sa uzavrie uplne do seba a hra sa ,že sa to vôbec nestalo..

marca11
autor
2. mar 2016

@bubula_007 on je kludnejšia povaha a snaži sa s detmi aj vyvadzať,ale nejde mu to..je vidno,že nezapada..netuži ani po vela detoch..snaži sa udržať kamaratstvo s troma a ani jeden z nich mu nie su dlhodoby kamarati

blevka
2. mar 2016

Musis mu programovo vybrat kamarata, ktory bt sa k nemu povahovo hodil....skamaratit sa s mamickou, robit im program a dat ich vyslovene dokopy

bubula_007
2. mar 2016

@marca11 aj môj syn má 4 roky a tiež nemá stálych kamarátov. Neviem, možno sa to spraví časom aj samé. U nás tiež býva tak podobne, až na to, že môj sa zahrá aj sám, neplače, ak "kamarát" odíde. Chvíľu sa snaží vrátiť ho späť, ale keď to nejde, tak to nejde. Hmm.. som zvedavá aj na iné príspevky, snáď budeme múdrejšie.

marca11
autor
2. mar 2016

@blevka presne to aj robim.mam dve super kamošky.jedna ma dcerku,ktora je o rok staršia od môjho syna a druha kamoška ma o pol roka staršieho syna od môjho..všetci traja aj chodia spolu do jednej skôlky..ked su po sami tak mu to nejako ide,ale ked su spolu všetci traja je bokom..potom žiarli a plače..je mu tažko.potom sa ma pyta,prečo sa s nim nechcu hrať..dokonca dnes sa aj vyhražal tomu dievčatku,že jej už neda žiadnu hračku a že jej už nekupi nič na narodeniny...ked sa snim nebude hrať..

andreaj24
2. mar 2016

Mam 5 rocneho syna, ktorý má veľmi špecifickú záľubu. Baví ho ľudová hudba a najmä hudobné nástroje a to hlavne kontrabas. Venuje tomu veľmi veľa času, chodí aj na krúžok. Nepoznám nikoho z jeho okolia, kto by tým tak žili. Chlapci už vôbec nie. Má kamarátov, ale nie veľmi stálych, keďže ich nezaujíma to, čo baví jeho a on nie je veľmi typ na autíčka a tak. Zabaví sa, ale nie dlho. Vyriešil to po svojom...kamaráti sa najmä s dievčatami, ktoré sú empatickejšie a vie sa im lepšie prispôsobiť, lebo je citlivej povahy a dievčatá sú poväčšinou jemnejšie a nemajú radi pojašených chalanov 🙂. Zatiaľ mu to takto funguje...ale pravdu povediac tiež som rozmýšľala ako to bude v škole. Je to dnes ťažké ak niekto vytŕča z radu a je ..iný" deti vedia byť kruté. Držím palce. Skúste hľadať jemu povahovo podobné deti s rovnakými záujmami.

lanugo
2. mar 2016

Neodstavujes ho od TV, tabletu,....vies, ci sa mu deti nesmeju, ze nepozna dnesnych hrdinov, popularne hry a tak?

jasminet
2. mar 2016

podla mna je to normalne spravanie stvor rocnych deti - ziadne trvale na zivot a na smrt kamaratstva... to iste bolo aj s dcerou, teraz so synom - jeden den sa kamarati s brankom, druhy sa nehraju, a uz je kamarat s miskom. potom so zuzkou a miska odhanaju a stale dokola...az s tym rozdielom, ze syn neplace kvoli tomu, dcera si mi obcas srdiecko vylievala. a rozhodne si ine deti nekupuje, skor donesie hracku aby sa pochvalil, ze ma nejaku, tak ich to zaujme na chvilu... tak isto ako kazda ina hra a hracka v tomto veku... 😉

0silvia0
2. mar 2016

@marca11 toto sa nedá vyriešiť za syna a rozhodne by som ho neučila podplácať deti, aby sa s ním hrali...
Jednoducho je možno príliš vtieravý a to deti nemajú radi, alebo z neho cítia neistotu a poddajnosť, len aby sa s ním niekto kamarátil. Toto silné osobnosti vedia zneužiť. Ja som si tiež prešla takéto peripetie so svojimi deťmi, tiež mali problémy s kamošmi a ťažko to znášali - raz syn, raz dcéra, aj sa kvôli tomu u nás plakalo. Trvá dlho, kým sa detská osobnosť vykryštalizuje a kým deti samé pochopia, že len silou osobnosti si pripútajú k sebe kamarátov, a len vtedy, ak budú sami sebou. Vnucovaním sa, podlízavosťou, úslužnosťou si od seba potencionálnych kamošov len odplašujú.
Treba to synovi podať štýlom, že keď sa chlapci s ním nekamošia, že je to ich chyba a on (tvoj syn) si v škole nájde oveľa lepších kamošov. Nepodporovala by som podplácanie cukríkmi a inými blbosťami, je trápne, ak sa deti hrajú navzájom len kvôli nejakej zištnosti. Pestuj v synovi individualitu a nie potrebu žobrať iné deti o pozornosť. Ja mám deti už veľké, ale kamarátske vzťahy chápu už správne, netrápia sa nad nimi, ale fakt dlho trvalo, kým im fungovanie vzťahov v hlavách docvaklo 😉
A hlavne prosím ťa, netráp sa tým... ber to ako školu života pre svoje dieťa, celý život sa učíme ako zvládať vzťahy, ako si vychádzať s ľuďmi, no tak tvoj syn vhupol do vzťahovej školy života práve teraz. Podpor ho, buď pri ňom, ale neprežívaj to za neho, aj keď je ti to ľúto...

silaviat
2. mar 2016

a neaky kruzok ? ked neni aktivny na sport etc tak daco kludnejsie vybrat aby zapadol medzi kludne deti ako on... aleb daky bratranec sesterka sused etc..ze by boli len 1 na jedneho ..

marca11
autor
3. mar 2016

@0silvia0 maš pravdu asi to preživam až moc..ked to tak boli,ked sa ho spytam ako bolo v škôlke a s kym sa hral? a on mi odpovie,že cely den sa hral saaaaamm.. ☹ neviem,radim mu aby bol trochu hrdy,ked sa s nim nehraju tak nech sa nevnucuje...robim dobre?

marca11
autor
3. mar 2016

@silaviat ahoj ,byvame na dedinke a tu kružky nie su,určite by som ho niekde zapojila,len škoda.sme od mesta 20km.a to je dosť vela..a ešte lepšie ..uplne tu nemame žiadnu rodinu sme tu sami a dokonca aj manžel je preč v zahraniči ..pride raz za tri mesiace na predlženy vikend ..syn nema ani chlapsky vzor asi preto je taky samotar

jasminet
3. mar 2016

@marca11 mne toto robila dcera - vyplakavala mi prvy rok v skolke, ze sa s nou nikto nehraaaaa, mne to srdce trhalo, tak som zasla za ucitelkou a ta mi vtedy vravela,ze nech to nereisim, su to este male deti a tie sa vraj hraju bud kazdy sam, alebo vsetci spolu kolektivne. ze take vacsie kamaratsva prichadzaju neskor. v druhom roku uz mala kamosku, sice z mojho pohladu nie velmi vhodnu, ale ok. ani teraz v skole to stale nie su take kamarastva velke, este sa spoznavaju.

ale par krat som si zasla v case ked boli na ihrisku kuknut co robi v skolke (potajomky, poza kricky 😀 ) - par krat som ju nasla samu, len chodila od dietata k dietatu, nevedela sa zapojit ☹ , par krat to tam riadila, par krat bola riadena 😉

bude lepsie, neboj...alebo skus zobrat jedno dieta ku vam, nech sa pohraju, ale nie sami, to im asi dlho nevydrzi, ale ty im nejaku hru priprav, venuj sa im dvom...

0silvia0
3. mar 2016

@marca11 myslím, že vo veku 4 rokov nevie, čo je to byť hrdý, ani nevie, čo je to nevnucovať sa... Jednoducho ho len podpor tým, že mu povieš, že určite si raz kamaráta nájde, ak nie teraz, tak v škole atď. Deti v tomto veku sa len učia ako spolu vychádzať, nebuď náročná na túto vekovú kategóriu...

sono2
3. mar 2016

@andreaj24 podala mňa už toto z neho robí jedinečné sebavedomé dieťa, že ho niečo baví, aj keď to nebaví všetkých. Nebála by som sa, že bude sám. Píšeš, že skôr kamarátstva s dievčatami. Aspoň budes skôr svokra😀😀😀.

sardinka335
3. mar 2016

Taketo veci ako ,,hra sa so mnou alebo nehra sa,, riešime s dcerou ešte v prvej triede ZŠ...je to normalne, raz je kamoška s tou a potom s hentou a potom nema nikoho lebo neviem čo.
Moja rada je...zavolaj mu kamarata občas domov...to je idealne, aspon u nas to vzdy plati...ked si zavola kamošku domov, tak sa prehraju. Zase netreba to brat nejako dramaticky...deti sa len učia fungovať v sociálnej skupine.

0silvia0
3. mar 2016

@andreaj24 to si fakt neviem prestaviť chlapca, ktorého nezaujímajú autá, normálne výnimočný chalan, fakt... raz založí nejaké ľudové hudobné teleso, v tomto ho určite podporujte, chlapec zbláznený do ľudovej hudby bude na roztrhanie 🙂

fuska
3. mar 2016

Mala by si ist na navstevu, alebo pozvat niekoho, kto ma iba jedno dieta. Aby mal partaka/partacku. Jedneho/jednu.

m.i.r.i
3. mar 2016

moj syn je spolocensky a vodcovsky typ..ale ked mal 4 roky tak sa nedalo hovorit o nejakom kamaratovi tiez...do skolky chodi od 2.5r ale co si pamatam, tak mozno az tak od 4.5-5r zacal naozaj riesit nejakych kamaratov..dovtedy sa hral raz s tym raz z hentym, raz s dievcatami, raz sam...nechodil mi vobec domov este s tym, ze kamarati sem ci tam..z ozaj minuly rok sa zacal kamaratit s chlapcami, aj takymi co bol cely predchadzajuci rok s nimi v skolke a este som skoro o nich nevedela...a zacali sa ale podobne opletacky, ty si moj kamos, ty nie si...toho odhanali, ini odhanali jeho..lebo pre deti v tom veku je ozaj zaujimave kto ma ake hracky, cim zaujme druhe deti...my sme s tym napriklad mali v skolke problem a ucitelky to vyriesili tym, ze sa prestali nosit do skoly hracky z domu..vyhradili tomu len piatok a jediny vynimocny den kedy si mozu doniest nieco vlastne...pretoze to zacalo prechadzat do toho, ze aj u nas doma rano kazdy den spekuloval co donesie do skolky aby bol zaujimavy a aby sa mal s kym hrat..lebo Simon mal obrovskeho transformera a Lukas velkeho dinosaura a on ma len maleho a vsetci sa budu chciet hrat s Lukasom a Simonom a nie s nim.a ja som to aj na vlastne oci videla par krat rano ako pridem do skolky a tam deti zhrknute pri jednom dietati, ktore malo tu najcool hracku a vsetci sa s nim chceli hrat..prisiel moj syn a ze ty co mas? aaa.. zas toto? chod prec...uplne chore...sme to preberali s ucitelkami a tak koniec nosenia hraciek do skolky...toho roku uz ale aj syn zacina pomaly inak riesit kamaratstva..uz to je o huncutstvach, o vymyslani..on je uplny vodca, nie je introvertny a odtlacany, takze nemusim toto riesit uz...ale samozrejme stale plati, ze sa pre nieco pohada s kamaratom a uz nie je jeho kamarat a dalsi den uz zas je...uplne normalne.
Deti su rozne povahy, takze su aj vodcovia, su aj agresori, su aj utlacani..musia potom zaujat svojou povahou....niektore deti zaujmu saskovske typy, ze sa mozu na nich rehotat, ine zas vymyselnici, co vymyslia lotroviny...alebo ine zaujimave aktivity....chapem, ze ta to trapi, ale mozes ozaj len pokracovat v tom co robis a raz si mozno s nejakym dietatom sadne...ale v podstate 4 rocny je este dost maly..este sa tie kamaratstva budu vyvijat..a hlavne v skole si myslim..

marca11
autor
3. mar 2016

@lanugo ahoj,vôbec mu to nezakazujem,,rozpravky ho začali baviť až teraz ..a aj to nie velmi..doma s nim nieje žiaden problem je to zlate dieťa a ked som sa pytala učitelky aky je v škôlke ,že v pohode,nemaju s nim /okrem papania/žiaden problem..tak asi budem dufať k lepšiemu...

marca11
autor
3. mar 2016

@m.i.r.i presne to funguje aj u nas s tymi hračkami..akurat maju zakazane meče,zbrane,pretože vyvadzali velmi..kto ma najkrajšiu hračku je v ten den VELKY HRDINA..Tak budem dufať,že si najde aspon jedneho staleho kamoša... 🙂

maruska.s
3. mar 2016

Alebo surodenca 🙂 nasi dvaja synovia sa hraju aj v skolke spolu...je medzi nimi 1 rok a 5 mesiacov. Su z nich okrem ineho aj dobri kamarati. Dufam, ze im to vydrzi 🙂 a inak, starsi ma 4,5 roka, ale on si chce najst manzelku 😀 uz nam chcel jedno dievcatko stahovat domov 😀

elenita
10. mar 2016

@andreaj24 Nemáš Ty môjho syna, len o pár rokov mladšieho? 😀
Ja mám teda deti - dvojičky, párik.
V škôlke si nevedeli nájsť kamarátov, nikto sa s nimi nehral (podľa mňa to bolo aj vysokou chorobnosťou, teda následne veľa v škôlke chýbali a nemali tie kontakty kedy nadviazať), ale po nástupe do školy sú pomaly hviezdy triedy 😀
A to mi bolo tiež ľúto hlavne synčeka. Dcérka bola priebojnejšia, sem-tam si našla nejakého parťáka, a keď som sa pýtala synčeka, čo zatiaľ robil on, keď sa Lucinka hrala s kamarátmi, odpovedal mi, že len sa tak sám prechádzal (tiež mi vtedy srdce pukalo).
Ale ako má aj @andreaj24 , môj synček je citlivý, tichší, hrá na husličky a obľubuje folklór 🙂
Kamaráti sa tiež hlavne s dievčatami, tiež je u nich veľmi obľúbený teraz.
Podľa mňa u nich víťazí ten materinský pud, potreba starať sa o niekoho, boli časy, keď ho obúvali a nosili mu tašku 😀
Ale k veci.
@marca11 Tiež by som to nesilila. U nás tí kamaráti prišli až s nástupom do školy a teraz sme v tomto už úplne v pohode.
Vyčkajte. A držím palce.

andreaj24
11. mar 2016

@elenita vidis,skoda,ze ste daleko.By sme ich zoznamili 🙂