Štvorročný syn si nosí urnu k sebe do izby

20. feb 2022

Maminy, 4 ročný syn mi začal prenášať urnu k sebe do izby večer pred spaním. "chce aby boli spolu". Mám ho nechať, nech si ju nosí, alebo mu ju mám rovno nechať v izbe, či mu k nej úplne zrušiť prístup? Ja som mu aj vysvetľovala, že ju má nechať večer na mieste, ale on si ju príde vziať aj v noci keď sa zobudí. Neviem čo by bolo v tomto prípade vhodnejšie, čerstvá záležitosť, asi smúti a toto je spôsob akým to prežíva len neviem či je to dobré.

pribinak
20. feb 2022

Ak sám chce, tak nech ju v izbe má. Najmä ak si bol s tou osobou blízky

ivca82
20. feb 2022

Ja by som uvazovala o nejakom predmete po blizkom, ktory mu chyba, nech ho moze mat pri sebe.

autor
20. feb 2022

@pribinak áno sám si ju nosí, my sme mu vysvetlili čo to je keď ju zbadal v obývačke a od vtedy si ju bráva. Tak mu ju asi dám na poličku v izbe.

nikpa
20. feb 2022

Určite mu ju nebrať, nezakazovat a nechať ho, vysporiadava sa tak so smútkom, s tým že mu tá osoba chýba.

euka210
20. feb 2022

Aj on to potrebuje spracovat...svojim detskym stylom...nechala by som to tak a uvidis ako sa to vyvinie

anonym0001
21. feb 2022

A preco mu to nechces dovolit? Ved mu ju tam nechaj. Casom ho to prejde.

danielak84
21. feb 2022

Ahoj. Urcite mu ju neber. On sa potrebuje vysporiadat s odchodom blizkeho a toto je jeho sposob, mozno citi ze zosnuly je s nim. Ja mam maminku tiez doma v urne v obyvacke a ked mi je najhorsie tak si ju vezmem, dam na kolena a vyplacem a vyzalujem sa jej. Vtedy mam pocit akoby bola so mnou. Mozno to niekomu pride divne ale mne je potom lepsie.

susanmh
21. feb 2022

Ja odporucam urnu ulozit na cintorin nech ma aj zosnuly pokoj. Mam skusenost v rodine ze ked bola pol roka urna doma, jedna osoba velmi citila bliskost tej osoby, dokonca sa udiali urcite "veci" a po pohrebe sa vsetko ukludnilo a dalo do normalu.

danica2711
21. feb 2022

sorry, ale mať (dlhodobejšie) urnu s popolom kohokoľvek doma mi príde dosť morbídne

autor
21. feb 2022

@danica2711 a čo ja s tým, že ti to príde morbídne? Mám kvôli tebe urnu zobrať a odniesť na cintorín či aký má význam oznamovať mi to?

vulka
21. feb 2022

Nepomohlo by nahradiť urnu nejakou konkrétnou vecou po zosnulom a vytvoriť jej také čestné miesto v izbičke?

autor
21. feb 2022

@vulka nezostali po ňom žiadne veci, možno mu nechám vyrobiť nejaký predmet a nahradím, ale zatiaľ ho nechám tak.

vulka
21. feb 2022

Úplne žiadne? Ani maličkosť - gombík,pohľadnica,... A keby si Ty akože našla nejakú jeho vec?

evaachesa
21. feb 2022

Z popola sa dá vyrobiť aj spomienkový šperk...možno by to bola možná náhrada

moninah
21. feb 2022

Ak to spravne hcapem, tak zosnule je babatko - surodenec? A keby ste urnu pochovali? Tam mu vysvetlit, ze je v nebicku, ale stale na neho dava pozor a pomaha mu. A pri obrade by bola pri urne nejaka hracka a tu by ste dali potom malemu, ze to ma od babatka.

danica2711
21. feb 2022

možno by ti uloženie urny na cintorín vyriešilo problém, ktorý tu predostieraš

evkamotka
24. feb 2022

Mam 4r syna a nechala by som ho sa s tym takto vysporiadat.