Štvorročný syn sa nechce hrať s deťmi

anny1987
26. sep 2014

Ahojte, môj štvorročný syn sa odmieta hrať s deťmi. Do škôlky chodí už od decembra 2012 a nejak si nevie zvyknúť na kolektív, nechce sa príliš zapojiť do hry. On je taký pozorovateľ. Už si nás zavolala aj učiteľka, že malý sa nechce hrať s deťmi, väčšinou je bokom a veľmi sa pozoruje, minule zistil, že ma krivý prst a bola katastrofa- Vraj je inak veľmi inteligentný a čo sa týka iných vecí tak predbieha aj starších a niekedy sa nestíhajú diviť čo im hovorí. Ale nevie sa tam vraj ani zahrať príliš sám a ani s deťmi veľmi, len málokedy. Boja sa toho či ho to neskôr nebude brzdiť a možno časom by sme mali navštíviť psychológa. Ani my s manželom nie sme extra spoločenskí, ale nechcela by som aby bol potom malý vylúčený z kolektívu. Máte nejaké podobné skúsenosti?

sintra
26. sep 2014

@anny1987 na tvojom mieste by som psychologa urcite navstivila, niektore poruchy autistickeho spektra sa takto mozu prejavovat uz v rannom veku. Samozrejme netvrdim, ze tvoje dieta ma autizmus, ale mna samu by to na tvojom mieste zaujimalo.

lalinko2010
26. sep 2014

@anny1987 ahoj,môj syn začal chodiť do škôlky keď mal tri roky a tiež sa nehral s deťmi, začal až teraz ale to ho musia zavolať. má dni keď sa hrá sám alebo len sleduje okolie a nikto to nerieši, prečo by aj mali, je šikovný, on ani nerozprával ke´d začal chodiť do škôlky, teraz pusu nezatvorí. po pol roku im odrecitoval abecedu, čísla a aj tak deti nemusí. ak ho zavolajú deti ide, ak nie hrá sa sám. a učiteľka to nerieši a ešte nikto mi nepovedal aby som s ním šla k psychológovi.
vy nie ste s manželom spoločnský, tak po kom má byť on spoločenský?
je každý rok s tými istými deťmi? alebo sa to mení?

horana
26. sep 2014

Ako moze byt ze je taka povaha. Nie kazdy je spolocensky, je plno deticiek co bud take aj v dospelosti, aj cely zivot. Akurat neskor sa naucia spolocensky fungovat v nevyhnutnom minime, ale nebude to pre nich taka prirodzenost ako pre inych. No a co, to este nie je vada. Castom si najde par dobrych kamosov co by sa dali na jednej ruke zratat, mozno az v skole a bude mu to stacit.

Ked ucitelka povedala ze sa nehra a spol. poprosila by som ju ci nema nejake navrhy ako dieta viac zaclenit, nie stale a nasilne, len obcas mu pomoct. Nastavit hru deti tak, aby museli ist interakcie cez neho, skratka pomoct mu riadenou aktivitou. Alebo sa toto iste spytat psychologicky (zajdi za nou najprv sama), ci nevie poradit nejake finty. Ale stale su to len doplnkove veci, ktore v pripade ze je taka povaha, ono ovocie az tak neprinesu.
Ked je inak sikovny, mozno je nadpriemerne inteligentny, mozno by nezaskodili testy, mozno by neskor mal ist do triedy pre nadane deti kde by si z mentalne starsimi konecne pozorumel. Je plno takych deti co sa citia byt starsie a s detmi ich veku nevedia nadviazat kontakt, nakolko na nich posobia prilis detsky.

anny1987
autor
26. sep 2014

On je stále s tými istými detičkami, len občas im pribudnu iné.
Oni sa ho v škôlke snažia zapájať medzi iné deti. Moja kamarátka je tam učiteľka tvrdila mi, že minule sa jašil s deťmi až z toho boli všetci prekvapení. Jemu vždy trvá dlhšie kým nadviaže kontakt aj s tými ktorých pozná. Napríklad keď sme na detskom ihrisku tak on ani nepôjde na kolotoč keď tam niekto je.
Inak keď by so chcela ísť k psychologičke musím ísť najprv k obvodnej lekárke alebo ako to funguje?

erickatt
26. sep 2014

No syn bol takyto. Mal aj ma vysoke IQ. Vedla neho sa 10 deti hrali papierovu vojnu a on si skladal lego, aj v sjolke mu vadilo hrat sa spolocne a organizovane, neboj.ale k psychologovi isto chodte

evaf84
20. jan 2015

@anny1987 Dobry, no ja mam podobny problem. Moj syncek mal dokonca v lete uz 5 rokov, no stale sa to nezmenilo. Hrava sa sam a vobec sa nevie zapojit do kolektivu. Ked ho niektore dieta odmietne, zostava pasivny. On nikdy neiniciuje spolocnu hru. Je zvyknuty na dospelych, v domacom prostredi sa sprava uplne inak. Nie je mi to jedno, hlavne ked vidim, ze ho to uz aj trapi.Tiez sa chystam navstivit psychologa, teda poziadat o radu... Na druhej strane vsak zazraky ocakavat asi nemozem, lebo ja som bola podobne dieta, vzdy som mala problem nadviazat kontakt, skamaratit sa s niekym a podobne. Je to asi v genoch, ale kedze viem, ze ja som sa s tym zivote dost trapila, chcela by som synovi trosku pomoct...

mamulienka30
20. jan 2015

@evaf84 no na psychologa trochu neskoro, ked tento problem mate od nastupu do skolky, aspon ty sama si mala zajst a popytat si rady. Moze to byt povaha, nemusi byt hned genius. Mozno len nevie, ako s detmi, mozno je to len velky kolektiv - ake je to, ked pozves jedneho kamarata ku vam domov, ako komunikuju, ako sa hraju?

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz