Štvorročné dieťa nezobrali do škôlky

jankakim
10. apr 2013

Ahojte. Syn má v auguste 4 roky, ja som na materskej s dcérou. Nedostatok miesta a to, že som doma je vraj dôvod, prečo ho nezobrali do škôlky. Má niekto podobnú skúsenosť? Hnevá ma to, lebo kolektív by mu prospel. Je možné sa odvolať? Máte niekto skúsenosť?

sissy27
10. apr 2013

@jankakim ak nie je miesto, tak holt smola... odvolať sa môžeš, ale či to bude mať nejaký efekt... ak sa spolu s tebou odvolá nejaká pracujúca matka, tak komu dajú prednosť? nemôžu odmietnuť len predškolákov...

maznacik007
10. apr 2013

je to pomerne bezne tam kde je nedostatok miest v skolkach.... niekde vyzaduju aj potvrdenie od oboch rodicov ze pracuju ...
a deti co maju maminky doma na RD s mladsim neberu .... ked bude predskolak tak by ho mali uprednostnit ...

katy1979
10. apr 2013

Odvolat sa mozes. Bohuzial je malo miest v skolke a deti maju jednoducho smolu. Mozno ti ho jma odvolanie zoberu ale pocitaj s tym ze aj nie.

sympa1
10. apr 2013

@jankakim to je normálne . Hlási sa 100 deti a zobrať môžu 20 .... Tak to je. Neodmietnu len predskolakov .

asfodelka
10. apr 2013

@jankakim este mozno skus pozriet ci nevzali nejake mladsie deti ako 3roky, lebo zo zakona su povinni brat najprv starsie ako 3roky a mladsie az nakoniec teoreticky ak by vzali mladsie na ukor tvojho mozes dat staznost. nas sa nikto nepytal ci robime obaja.

monika15
10. apr 2013

cisto somarina....
kazde dieta ma pravo na skolku !!!!!!!! bez ohladu na to ze ci mama robi ci nie !!!

brumka
10. apr 2013

mozes sa odvolat do 15dni od obdrzania rozhodnutia ale prednost maju pracujuce matky a predskolaci co je logicke, mna by stvalo keby som musela ist do prace a nemat ka dat dieta.

aristka
10. apr 2013

pozri sa či nezobrali mladšie deti a skús či ti ho nezoberú aspoň doobeda nech sa prehrá

jankakim
autor
10. apr 2013

Ďakujem za názory. V prihláške chceli info o zamestnaní, tak som neklamala:(. Viem o jednej mamičke, čo zatajila, že je tehotná a zobrali jej mladšieho syna ako je môj. Ešte minulý rok. / to som ho hlásila tiež a nezobrali ho/. Teraz je doma s babatkom a syn chodí do škôlky. No to je jedno, asi s tým nič nenarobím...

6mia6
10. apr 2013

@monika15 to áno ale musia rozlišovať či matka robí alebo nie. Môjho zobrali až ked ostalo miesto. Tiež som na MD

saallen
10. apr 2013

@jankakim bohuzial na slovensku a v cechach kruta realita. Moju sestru tiez do skolky neprijali a to je moja mama dokonca zamestnana a musela nastupitt do roboty!!!!! Nakoniec ju protekcne cez znamu zobrali do skolky,ale maju to dost z ruky. Ale aspon nieco.napr u nas v dedine co mame skolku,tak je tiez "preplnena",maju tam 4triedy ,v kazdej triede neni menej ako 20deti,a aj nam na rodicovskom hovorili,ze by potrebovali este jednu triedu!! Ale neni miesto a to ja mam stastie ze mojho syna zobrali a do skolky chodi,sice len 4hod do obeda ale chodi. Kamaratka co je na materskej a ma stejne staru dceru ,tak ju nezobrali,ale ona si aj neskoro spomenula.ale vacsinov sa rnazia zobrat usetky deti.
Ale inak bohuzial,vela deti a malo skolok. ☹

maminka11
10. apr 2013

@monika15 asi nezijes na Slovensku 🙂

monika15
10. apr 2013

@6mia6
@maminka11 nie nezijem ! a preto konstatujem ze je to smutne !!!!!!!!!

a sorry totalna hlupost... preco si to dieta nezasluzii kolektiv len preto ze mama je doma !!!!!!!!! H.... :((((((((((((((((

neeeee zle zle zle zle.

an vychode niektore dediny zatravaju pretoze maju malo deti :(((((
priestory su len deti niet :(((

janinah
10. apr 2013

@saallen áno,veľa detí a málo škôlok..a učiteľky mš nemajú robotu...ale škoda tu na mk bedákať,treba písať na krajský úrad či hoc aj na ministerstvo či kdekoľvek kompetentným...v mojom okolí boli dve školky,jednu už dávno zrušili a teraz sa dozvedám,že tam urobili nejaké stredisko pre socialne neprispôsobivých,no super,uprostred sídliska s malými deťmi dať nejakých asociálov/petícia občanov nepomohla,však čo,pri vilách poslancov nebývajú,tak čo by sa starali 😠

avion
10. apr 2013

mne takisto nezobrali ked mal 4 roky, nedalo sa ani odvolat. a pritom som pracovala uz od skoncenia rd, cize od jeho 3 rokov. strazila ho babka. az o rok sa dostal do skolky

anika11
10. apr 2013

@jankakim moj mal 4 roky v decembri, takze v septembri bude mat uz skoro 5 rokov a tiez nas nezobrali pre nedostatok miesta.no poznam mamicky s mladsimi detmi,ktore su tiez na materskej s mladsim surodencom a im uz deti zobrali vlani.a nikto sa netaji tym,ze poznamosti. Tiez ma to hneva..

sisaka
10. apr 2013

@monika15 ale Monika o com vravis ake pravo na kolektiv? to je co? To ze dieta nechodi do skolky neznamena, ze sa nemoze stretavat s inymi detmi a byt v kolektive inych deti naprikald na kruzkoch ak niekto potrebuje mat silou mocou dieta v skolke, aj ked je doma no tak nech sa paci sukromne skolky na Sk existuju. Ja to chapem, ze v statnych uprednostnia deti, ktorych rodicia robia, skolka je hadam na to, aby zabezpecovala starostlivost o deti rodicov, ktori pracuju a tak sa nemozu o deti starat matka, ktora je doma sa o dieta predsa starat moze a ak dietatu chyba kolektiv da sa to zabezpecit aj inak

monika15
10. apr 2013

@sisaka ale ty co sa tu zamostavas... ja som ti nepisala....

a precitaj si to este raz.....

preco by dieta nemohlo ist do skolky len lebo mama je doma na materskej.... ???
o tom bola rec....
a mozno ty si supermama ze mozes s 2 tyzdnovym babom zariadovat iny kolektiv ako skola ale nie kazdy ma pristup.
Krasny den pa.

maslenka47
10. apr 2013

@monika15 dievca moje, tu nejde o to ze NEMOZE, ale o to, ze NEMA KAM (obec priestory nema, peniaze rozkradli a keby aj, tak za par supov tu stejne nejadu ludi, co by to robili). Nemozes mat na jedneho ucitela v triede 30 deti. To mas ako keby si do osobneho auta chcela napchat 10 lud, nepodari sa ti to, aj ked vsetci maju rovnake "pravo" sa odviezt. Musis si urcit nejake pravidla, podla coho vyberies - napriklad zoberies starsich, a ti co vladzu, pojdu peso... V tomto pripade nezobrali dieta, ktore ma mamicku doma a teda je onho postarane (ze ostatne mozno nepovedali pravdu je druha strana veci)

Respektive... mozno by dieta aj malo kam, ale to by mamicka musela zaplatit 300-400 eur/mesiac za sukromnu skolku a to si zrejme mamicka na rodicaku dovolit nemoze.

Holt, slovenska realita

monika15
10. apr 2013

@maslenka47
no sorry to je chyba statu nie mamicky !
a ano 400 eur za sukromnu akoze z coho ?????
vsak ja viem kolko doma ludia dostavaju :(
ale aj tak smutne...cele zle.....

sisaka
10. apr 2013

@monika15 ved ja chapem o com je rec. Preco dieta nemoze ist do skolky, ked je mama na materskej. NO asi preto, ze je malo miest v statnych skolkach a kedze tie su dotovane statom tak je pochopitelne, ze su tam aj nejake pravidla a teda ze daju prednost detom, ktorych rodicia robia. Ja som nechapala o akych pravach dietata na kolektiv hovoris, este som o takom prave nepocula.
BTW ty si dala dieta do skolky, ked si bola doma? Asi tazko, tu v Kanade to totizto nie je za babku (teda aspon nie v nasej provincii) a i ked je to nehorazne drahe su tu dlhocizne cakacie listiny (zeby aj u nas upierali pravo na kolektiv?)
Ja chapem, ze to na Slovensku ludia vyuzivaju (teda ja by som skor povedala, az zneuzivaju), ze su statne skolky lacne, tak tam davaju deti, aj ked su doma, ale myslim si, ze je odveci sa rozculovat ak mi tam dieta nezoberu a daju prednost zamestnanym rodicom.

monika15
10. apr 2013

@sisaka
BTW ano dala by som dieta do skolky keby som mala druhe... a malo by nad 3 roky ANO dala by som..... 🙂
zalezi ze preco ta mamina je doma... ak ma babetko tak chapem.... ze sa nemoze tolko venovat 3 rocnemu ako predtym.

🙂)) a ano... .co sa tyka penazi nas to bude stat 800$ od septembra mesacne... 🙂))) ale to sa neda porovnat zo slvoenskom, a skolka neni vobec nijaka montesory sukromna ale statna....

asi tak 🙂)

mirkakab
10. apr 2013

@jankakim presne mám skusenosť ako ty. dceru mi nezobrali, lebo som bola na MD a vieš čo som spravila? napísala som na krajský úrad a prišlo im nariadenie že maju navýšiť počty detí (v každej triede o 3 deti) tak mi ju zobrali. no o rok sa opakovalo to samé, dcera mi začala chodiť do škôlky a z jedneho dna na druhy mi ju nechali doma, lebo potrebovala druhá mamina (pracujuca) umiestniť syna. to ma už dožralo, spísali sme petíciu za rozšírenie a teraz už je pokoj. otvorili dalšiu triedu a chodia všetky deti, ktoré maju zaujem bez ohladu na to, kde sa ich mamina nachádza.

sisaka
10. apr 2013

@monika15 takze budes doma a dietatu budes platit statny daycare za $800? Uz si sa v nom bola pozriet? Je to zvacsa len odkladovna deti (necakaj slovensku skolku) toto by som svojmu dietatu nespravila, ak by to nebolo nevyhnutne. Ked uz kolektiv a bola by som doma, tak jedine preschool, alebo kvalitny daycare (mam vybornu skusenost s Edleun)

monika15
10. apr 2013

@sisaka nie ja idem robit a budem platit ale keby som mala babetko tak ano som doma s babetkom a synovi platime skolku.... bola som sa pozriet.... je tam pekne....
Montesori a peekaboo nas vychadza na 1000$ a on ic neboli lepsie....
2 montesori su v pivnici kde vonia zathuhnute, a peekaboo ucitelka bola somalka co mala len oci vonka a spina vsade....
takze asi tak 🙂)))))))))

sisaka
10. apr 2013

@monika15 tak fajn, ze je tam pekne, drzim palce, aby si bola spokojna aj s inymi vecami, ja som uz tiez videla kadeco a vela krat som si povzdychla zlata slovenska skolka ....

monika15
10. apr 2013

@sisaka Edleun? kde ? si v ontariu?

monika15
10. apr 2013

@sisaka kde je ta skolka, mas skusenosti v ontariu abo kde?
mala si deti v Edleun ??
no zial zatial ta jedna bola cista.... :((((
ja som v Toronte a tu neni vela na vyber.... :(((((

sisaka
10. apr 2013

@monika15 myslim, ze maju skolky aj v Ontariu pozri sem http://edleun.com/ (ceny sa im pohybuju v zavislosti od komunity, v chudobnejsich svrtiach menej, v bohatsich viac, u nas platim $ 990 (4rocny, je v preschool triede) , krasne priestory, kvalitne hracky, kvalitny program, dobre jedlo, ucitelky native speakers, ziadni pristahovalci, ktorym ledva rozumiet, v preschool triedach normalne preschool ucitelky, od septembra tam syn zacina aj s Kindergarten (normalna ucitelka, public system, nic neplatime za to), je velka sanca ze tam bude cakacia listina, my sme registrovali, ked este skolka ani nebola postavena

monika15
10. apr 2013

@sisaka aha... uz vidim je jedno blizko nas, som tam pisala uz... Dik uvidime co mi povedia...pojdem pozriet.....
Mne vacsinou vadi ze take meno aj jak to montesory a potom pridem a zatuhnuty basement.... no sorry a este k tomu 1200$ alebo somalska ucitelka v peekaboo co len oci ma vonka , zatuhnute vracky na hrackach ... a pytaju tolko !!!!