Štvorročná dcérka nechce spať v škôlke

33kacora33
23. sep 2014

Ahojte mamicky, moja dcerka 4r nechce spinkat v školke.. vraj ruší vychadza z postielky place.... hneva sa.....ona jednoducho hovorí ze tam nechce byt sama.... ona je totiž naucena ze lezim alebo sedim pri nej, co ucitelky v skolke niesu ochotne robit... dnes mi navrhli ze mam pre dcerku chodit pred dvanastou...ale podla mna je to nezmysel aby som ju brala do skolky na 3,5h...., aky mate nazor ci skusenost.... nemali by sa viac snazit aby si dieta zvyklo?? ci uz som s toho nestasna :(

terezka1947
23. sep 2014

@33kacora33 a co keby sa s nou ucitelky "dohodli"...ze spinkat nemusi...ze bude len lezat,aby ostanym detom nebolo smutno a nemusi mat zatvorene ocka 😉
viem,ze u mna to v skolke fungovalo 😀
ale inak,nezlahcujem tvoj problem,ja mam troooosku podobny skolkarsky problem s mojim drobcom 😒

33kacora33
autor
23. sep 2014

@terezka1947 to nepomaha uz som jej vysvetlila ze nemusi spinkat len nech lezka a nerui deticky.. doma aj sluby a v skolke je uz vsetko inak

terezka1947
23. sep 2014

@33kacora33 hm..u mna v skolke to fungovalo-tak som myslela,ze pomozem radou
potom ma uz len napadlo uprosit ucitelku,ci by sa jej pred spanim viac nevenovala-dala je este aspon tri dni sancu....ja viem,ze ucitelky toho maju dost,ale za pokus by to stalo....
snad poradia este nieco,co naozaj zaberie ostatne mamicky

2712sasenka
23. sep 2014

@33kacora33 Ucitelky su tam na to aby si to vedeli ukocirovat...velmi jednoduche povedat maminke,zoberte si ju na obed.. a preco?ved nech sa staraju je to ich praca a povinnost,urcite sa nenechaj..

m.i.r.i
23. sep 2014

urcite to musia riesit ucitelky..deti su rozne..niektore spia, ine nie..jedni lezia ticho, ine sa hraju, ine su radsej niekde inde..je to o schopnostiach uciteliek a ich ochote to riesit...najlahsie je samozrejme zavolat rodicom, ze si ju maju vziat domov..ach jaj...poznam skolky kde volaju rodicom vzdy ked deti za nimi placu a podobne, ze si ich maju vyzdvihnut ..to akoze co? Urcite ju neber zo skolky skor..oni to musia poriesit a dcerka sa tiez casom nauci...kolke deti vyplakavaju v skolke aj cele dni a niektore aj v predskolaku a co...teraz aby nechodili do skolky, lebo ucitelky si chcu zlahcit pracu...nedaj sa..

simca8358
23. sep 2014

no učiteľky si chcú zjednodušiť svoju prácu, na Vašom mieste by som nepristúpila na to aby ste si dcéru brali, prijali ju do škôlky tak nech sa to snažia vyriešiť. Moja trojročná dcéra práve tiež nastúpila od septembra do škôlky, doma už spávať tiež nechce cca 2 mesiace. Prvý spánok v škôlke spustila taký hysterický plač že ju pani učiteľka nechala počas celého spánku sedieť na stoličke a čítať knižky. Na druhý deň ju presvedčila aby si išla ľahnúť ale s tým že pani učiteľka tam ležala s ňou ( kľačala pri posteli a spolu ležali na vankúši). Na tretí deň s ňou išla opäť a na štvrtý deň ju už presvedčila a išla si ľahnúť aj sama. Ale nespí tam nikdy len leží. Takže ono veľa záleží od učiteliek. Ale druhú škôlku čo tu máme tam nie je problém keď deti nespia a majú tam taký kútik kde sa môžu potichu hrať. To by mojej dcére určite vyhovovalo viac, ale u nás v škôlke zase trvajú na tom, že deti musia ležať.

standu
23. sep 2014

nuz od toho su ucitelky u nas v skolke nespi viacero deti a uplne ok, lezia a nevyrusuju. to je na ucitelkach, ci chcu, alebo nie... bohuzial. neostava len poprosit ucitelky nech sa jej povenuju.

laurika25
23. sep 2014

@33kacora33 myslim,ze ucitelky by mali nieco vymysliet a nie hned poslat dieta pred obedom domov..moj nespava doma od 2 r...teraz ma 3,4m a davam ho do skolky na cely den a na zaciatku som povedala ucitelkam,ze nespava na obed .No ale kedze isli spat vsetky deticky tak samozrejme sa musel prezliect do pyzama a lezat.Prvy tyzden plac pred AJ po spanku a na moje pocudovanie si tam vzdy pospinkal..a teraz zevraj uz neplace a ked nespinka tak lezi.Dali sme mu do skolky jeho plysaka co s nim spi.Doma bez nas nezaspi..musime ho drzat za ruku a v skolke mu postacila jeho plysova hracka.Taktiez mal dni ked vyrusoval a nechcel spat..v sukromnej skolke to riesili tak,ze deticky,ktore nespali sa mohli ist hrat.

spachtos
23. sep 2014

@33kacora33 pani ucitelky by sa sice trochu mohli posnazit, ale chybu si spravila hlavne ty, ked si vedela, ze Tvoje dieta pojde do skolky a nepripravila si ho na to, Vedela si, ze v skolke bude musiet lezat same, bez Teba, tak si ho na to postupne mohla pripravovat. Sama pises, ze je naucena, ze lezis alebo sedit pri nej. Ty si ju to nenaucila a teraz chces od uciteliek zazraky.

ali223
23. sep 2014
Používateľ ali223 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ali223.

treba aby sa doobedu unavila 😉

katarinamarkova
23. sep 2014

@33kacora33 ano ucitelky v skolke by mali vediet pracovat aj s takymito detickami a vediet ich utisit a motivovat k tomu aby sa do kolektivu a spolocnych aktivit akymi je spanie uspesne zaclenili.
ale - ako ty hovoris mala je zvyknuta ze lezis alebo sedis pri nej pri zaspavani, co ucitelky nie su ochotne robit. samozrjeme ze nie su! keby mala ucitelka pri zaspavani skakat podla toho ako kazde jedno dieta piska a ver tomu, ze kazde dietatko ma z domu ine navyky pri zaspavani....tak sa rozkraja na x kuskov aby pri jednom lezala, s druhym citala, tretieho hladkala, stvrtemu rozpravala, piatemu dala mliecko.......
len otazka? teraz ako chodi do skoky, stale zaspava mala s tebou? ak ano, tak sa nemozes cudovat, ze potom v skolke zrazu vyzaduje to iste.
moja mala nastupila v sept. do skolky, uz od dvoch r. nespava na obed vobec....uz od tych dvoch r. jej stale vysvetlujem, ze deti v skolke sa kazdy den hraju na spinkanie, ze ked bude chodit do skolky musi byt tisko, lebo niektore chcu naozaj spinkat, ze ona nemusi, nech sa len tak hra a oddychne si.
v skolke nespi, tak ako nespal ani jej starsi brat.ucitelka vravela ze nespi, ticho lezi, pravaluje sa, hra sa s plysakom......
kazde dieta obcas nema svoj den a obcas sa stane ze ked sa ma spat si poplace pobeha pokrici.....ale ak to mala robi ucitelkam v skoke dennodenne a ty tomu napomahas tym ze zaspavas s nou tak sa ani necudujem ze ju na spanie nechcu -radsej mat spokojnych xx deti a jedno nespokojne ako xx nespokojnych a jedno spokojne.

deny3
23. sep 2014

spanie v skôlke 😠 môj malý nespí poobede od troch rokov, presne od kedy nastúpil do škôlky. Spočiatku občas zaspal, ale ked nespal, tak ležať dve hodiny a čumieť do plafona bolo nad jeho sily a ani sa tomu nečudujem, takže vyrušoval, čo zase nebolo po vôli učiteľkám. Takže aby som mala pokoj, pretože aj tak boli neustále nejaké sťažnosti na jeho adresu, vyberajú mi malého zo škôlky na obed moji rodičia, ktorý našťastie sú na dôchodku a bývajú blízko. Ale štve ma to, pretože je to záťaž pre nich, aj ked nič nepovedia, aj pre mňa, lebo navyše malý je veľmi vyberavý v jedle, takže ked ide na obed domov, dobre vie, že doma sa naje a tam nezje nič. Nechápem, prečo v niektorej škôlke dokážu zabaviť deti, ktoré poobede nespia, a inde tvrdo trvajú na tom, že dieťa musí ležať. Pre normálne živé dieťa to musí byť utrpenie.

keziah
23. sep 2014

ja som ako dieta nenavidela povinne spanie v skolke. lezat so zavretymi ocami, pricom mi to nudne polihovanie pripadalo ako vecnost. moj starsi do skolky chodil iba kratko, aj to som ho brala pred obedom, mladsieho tiez neplanujem dat do skolky, kde sa nerespektuje biorytmus dietata.

zuzka1008
23. sep 2014

Ja mám takisto 4ročnú dcéru, ale naše učiteľky sú teda perfektne,
deti hľadkajú po vláskoch, majú k nim individuálny pristup,takže dosť ma zaskočilo že ti povedali aby si si ju zobrala do 12h . Pokiaľ si doma s dalsim dieťaťom tak to jednoducho zneužili,aby sa nemuseli namáhať,lebo neviem si predstaviť keby mi niečo take navrhli,keďže chodím do práce..

spachtos
23. sep 2014

Pokiaľ deťom chýba poobedný spánok, nie sú schopné si ho nahradiť počas nočného spánku.
Poobedný spánok má značný vplyv na celkové fungovanie detí počas dňa.
Deti medzi 4 a 5 rokom, ktoré nespávali, preukazovali vysoký stupeň hyperaktivity, úzkosti a depresií oproti deťom, ktoré v tomto veku spávali.
Unavení škôlkari sú nešťastní, viac vystresovaní a podstupujú vyššie riziko celoživotných psychických problémov.
Štúdia tiež ukázala, že ak deťom chýba čo i len jeden popoludňajší spánok, spôsobuje to, že sú viac negatívne a klesá ich záujem o poznávanie.
Spánok škôlkárov
poobedňajší spánok u škôlkarov by mal trvať 1 až 2 hodiny
deti predškolského veku potrebujú spať v noci 11 až 12 hodín
dieťa by malo oddychovať na tichom a pokojnom mieste, s dobrým vetraním
spánok prináša dieťaťu regeneráciu celého organizmu
detský organizmus zbavuje únavy a dodáva energiu
zlepšuje imunitu organizmu
vyspaté a pokojné dieťa ľahšie zvláda stresové situácie
po piatom roku prirodzene potreba spánku klesá
Autor: imamina.sk

andrejta
23. sep 2014

@spachtos ja som v škôlke tiež nespala, neznášala som to a nemám celoživotné psychické problémy 😀, skôr bude decko na nervy z toho, že ho nútia spať, keď nechce. ťažko sa spí na povel 🙄

jamelia
24. sep 2014

tak moja dcera mi doma tiez uz od dvoch rokov nespi, preto ju davam do skolky len doobeda, ale aj z ineho dovodu - niekedy v skolke vobec nepije, necika, malo papa, tak si neviem predstavit, ako by tam vydrzala dlhsie. Zatial som na materskej s mladsim synom, ale ten uz bude mat smolu - bude musiet vydrzat 🙂 co sa tyka spanku, aj v nasej skolke proste deti musia spat, resp. ticho lezat. Na druhej strane, dcera chodi spinkat vecer okolo pol osmej a spi do rana do siestej - pol siedmej. To keby spala este aj v skolke, sme do polnoci minimalne hore, taky rezim si nechcem ani predstavit 🙂

janicaa
24. sep 2014

Večná téma. Riešenie v nedohľadne. Jedna učiteľka a cca. 24 detí so zaužívanými návykmi z domu. Čo myslíte, kto sa komu má prispôsobiť?
Teraz netvrdím, že dieťa musí bezpodmienečne spať. Ale hodinku oddychovať na lôžku, / napr. aj pri potichu pustenej rozprávke, alebo pesničkách na CD/, aby sa dieťatko po mnohých aktivitách zregenerovalo a vydržalo ,, fičať" opäť do večera žiadnemu dieťaťu neublíži, skôr prospeje.

katinam
26. sep 2014

@spachtos zaujimava teoria, ale nikdy vsetko neplati na vsetkych. Ja som v skolke nespavala, a ziadne problemy nepocitujem ani po rokoch (prave naopak, namiesto spania som sa rozpravala s ucitelkami, vedela som vsetky klebety 😀 a dodnes som v kontakte s mojou uzasnou ucitelkou zo skolky). A moje dieta tiez nespi od 19 mesiacov, nezaspi ani v aute, u nas doma spava poobede ocko, a my sme tichucko ako mysky, aby sme ho nezobudili a tiez si takto super oddychneme.

barbim
26. sep 2014

Potreba spánku je veľmi individuálna. Moja dcéra má 3,5 roka a už rok poobede nespáva a nezdá sa že by jej to chýbalo. V noci spáva cca 11 - 12 hodín. Teraz začala chodiť do škôlky, na moje počudovanie tam dokonca aj spí. Keď nespávala poobede tak okolo ôsmej večer už spala, odkedy si v škôlke 1 - 1,5 h pospí tak večer ju neuspíme skôr ako o desiatej. Takže v konečnom dôsledku prespí za celý deň možno menej ako predtým.

renatka100
28. sep 2014

Ja davam malu do sukromnej skolky kde deti ktore nechcu nespavaju - he to nemecky model skolky tam sa nespava vobec, iba sa cita, rozprava a hra. Za tie peňiaze to stoji ako mat traumu ako som mala ja, ked som musela v skolke civiet do plafonu dve hodiny - toto je vec co som si zo skolky jedine zapamatala. Nemam tiez ziadne nasledky ze som nespavala to su dobre bludy. V nemecku by mali vsetci nejaku traumu ☹ ked spv skolkach nespavaju 😔

majuskaemka
1. okt 2014

no ty mi pišeš z duše :( moje dieta tam sice tichučko lezka aj ked si najprv poplace...ale ze problemy s nou nie su, niekedy dokonca aj zaspinka, horsie je to doma, ona mi place, ze uz nechce spinkat v škôlke, prosi ma aby uz nikdy nespinkala v škôlke, a nech vysvetlujem ako vysvetlujem,,,ona stale len to svoje, ze uz tam nechce nikdy spinkat :( lebo ona je tam smutna a chybame jej,,,, tak taketo pocity u nej zacali po tom ako bola chora a znova sa vratila do škôlky. A pritom prve dva tyzdne mi tam chodila s úsmevom , nebol s nicim problem, a spinkavali sme tam dokonca hned v prvy den (ked som si myslela ze po nu pôjdem po obede) ma obratila domov a hned tam chcela zostat spat, vybrala si svoju postielku a spinkavala tam od 1 dna,,,,a odrazu mame z toho uplnu katastrofu :(

daduska2009
7. okt 2014

ahojte vsetky maminky mam taky problem s malym lepsie povedane s ucitelkami v skolke ze nas jakubko bude mat v decembri 5rokov a do skolky chodi od troch rokov zo zaciatku aj spaval aj posluchal no ukazkove dieta ale postupom casu sa to zhorsovalo on je hyperaktivny a ma aj poruchu pozornosti no to sa da trenovat ale aby som presla k tomu preco som tu jakubko v skolke nespava a teraz vcera mi riaditelka skolky navrhla ze ci by nebolo dobre dat malemu pred obedom nieco na utlmenie tak ma vytocila mame sice doma od psychologicky jedny kvapky tiapridal ale sme sa dohodli ze len keby bolo najhorsie no nechcem ho napchavat zbytocne liekmi ked vidim doma ze ich nepotrebuje neviem ci to nezvladaju v skolke ale doma sa nam dari aj spava no niekedy je to tazke ale zvladame to vysvetlovanim a chvalenim to je zaklad POCHVALA poradte ako dalej zmena skolky ma napadla a skusime do predskolskej asi inde ☹

vulka
7. okt 2014

@daduska2009 Moc neporadím, ale keď nič iné, tak učiteľka predsa nemôže dieťaťu podávať lieky. Tomu sa predsa bránia.
A nedalo by sa premiestniť syna len do inej triedy? K inej učiteľke.

zuzkat1
7. okt 2014

@33kacora33 moja od 3 rokov nespi ani doma...takze kym som robila to bol v skolke poobede des.. 2x do tyzdna tam musela spat...ale Odkedy som pn a nasledne na md tak ju davam len doobeda,naco ju trapit... A to mam skolku hodinu cesty od domu..

zuzkat1
7. okt 2014

@daduska2009 doma je sam a v skolke ich je vyse 20 a doma asi nema s kym vyvadzat

daduska2009
7. okt 2014

@vulka tam kde chodi je len jedna trieda

daduska2009
7. okt 2014

@zuzkat1 to mi je jasne ale vcera sa ma to len opytala ci by nebolo dobre mu dat nieco na utlmenie a dnes rano uz sa ma pytala ci sme doniesli aj lieky vrrrrr toto ma hneva preco by som mu mala davat oblbovaky ked viem ze to nepotrebuje a doma robime vsetko preto aby sme boli bez liekov a ide to

brady1
7. okt 2014

@33kacora33 neviem už je oktober, a myslim si že tie učitelky už vyskušali všetko určite aj sedeli pri nej, alebo ti povedali že ju uložia a odidu od nej, určite nie. Ale tiež si myslim že je nezmysel aby si chodila pre nu na obed keby robiš aj tak nemožeš chodit pre nu na obed a za školklu si platiš rovnako ako ostatny je vela deti co poobede nespavaju aj už od roka. A v skolke ich nemož nutit spat, amli by ju zabavit niečim bud jej pustit rozpravku alebo jej zobrat tam nejake hračky a nech sa tíško hrá. A doma spava poobede? mžno nastal čas že už nebude.

zuzkat1
7. okt 2014

@spachtos 🙂 ja som nespavala...ani starsia od 3 rokov nespi a je to vesele,zvedave,spokojne dieta... A mala 6.mes.spi len vonku...ak spi...je to usmievave babo...