Ahojte , citala som v diskusiách starších pár rokov o stravovaní v škôlke .. veľa sladených nápojov , ochutenych mliek , bravčového masa atd .. nie som ziadna bio matka ale teda na strave svojho dieťaťa si dávam záležať a snažím sa vyhnúť častému konzumovaniu nezdravých jedál ktorým sa samozrejme nevyhneme a papame aj take z času na čas, no zaujíma ma akú stravu majú vaše detičky v škôlkach ? Viete mi napísať pre príklad nejaké denne menu ?
jogurt s ovocím bol čokoládový termíx ....
100% džús bol krabickovy maly džús ( nechci vedieť zloženie, okolo ovocia šiel na kilometer)...
Toto na pochopenie stačí. Je jedno čo ti napíšu na jedálniček, druhá vec je, čo reálne decku aj dajú.
pozri si na nete jedalny
@diamond007 a ci v realite dieta vobec bude jest
asi mas len jedno dieta, alebo ti prve ide do skolky:D, ja som bola taka ista. A bol to sok, ze kazdy pondelok sladke jedlo, raz sladka desiata, raz olovrant. A mali strasne vela sirupovej vody, to nastastie zmenou hlavneho kuchara uz nie je. Mam vsak uz dve deti, teraz uz budu obe v skole a neriesim to, aj doma maju saldke jedla. "Vyrastla som" z toho.
aj ja sa toho obavam asi najviac...ja jej nedavam ani termixy, ani sladene napoje, sladkosti....a nechcem aby toto jej davali....netusim ako toto budem riesit
Keď moje dieťa chodilo do MS, tak sme sa na 1. rodičovskom postavili 2 maminy a dali sme návrh aby deti pili cistu vodu a ak už majú sladiť cajik, tak nie cukrom ale napr medom
Si mala vidieť ten cirkus: 10 matiek že ich dieťa cistu vodu nevypije, 3 oteckovia no aha 2 dôležité sa našli, dalších 10 rodičov vraj čo mame proti sirupu, aj oni ho pili a sme tu a nič nám nie je, ….
Potom prišla vedúca kuchyne a dali sme návrh že miesto margarínu radšej obyčajne maslo, povedala, že to by dvihlo cenu stravného cca o 2-3 Eura (maslo a med)
Čo ti tu budem písať, som rada, že som odišla zo skolky živá a zdravá
Bol aj návrh viac zeleniny do nátierok či ku chlebiku, ale to len rozpútalo ďalšiu hádku že aký chlieb by sa mal a nemal kupovať
Vedúca kuchyne potom poslala kalikzlaciu a pri zapicitanyvh zmenách sa malo platiť nejakých 10 eur navyše, nikto s tým nesúhlasím
A to nie som žiadna bio Matka
Práve koli tomu uznávam súkromné škôlky , sestra má dcéru v súkromnej v KE a veru sa to nedá porovnať, my žijeme na dedine súkromná škôlka v okolí nieje. Naša navštevuje štátnu, tiež strava 0 bodov.
Presne ako pise @diamond007 papier znesie vsetko, ale realita je ina. V nasej skolke je to hroza v poslednej dobe, ked sa trafia do toho, co je pisane, je to skor zazrak. Ochutene mlieko mavaju takmer denne, a bezne su aj spagety s kecupom, nutelovy chleba, gulicky s mliekom a uplna "topka" vyzivka v kapsicke pre babatka
@kikuska872 možem vediet blisie informacie? je iny jedalnicek?
To je taky neriesitelny problem? Existuju predsa sukromne skolky, kde davaju zdravu stravu
Áno kocky mám prvé dieťa , stravujem sa bezne nič extrémne zdravé ale ani nie moc nezdrave , dnes som napríklad robila znojemsku omacku , keď robím fasirky tak v trube , proste klasické jedla len snažím sa to robiť čo “ najzdravšou “ metódou . Často varím pre ňu zvlášť , ma rada lososa so zeleninou a fakt jej viac chutia take zdravšie lepšie veci , sladké vôbec nelubi aj keď jej ponúknem moc si to nejde .. preto nechcem aby sa mi tam pokazila a zacala mat rada tie horsie veci
@pribinak tento komentár som už citala v tej jednej strašne diskusii úplne mi utkvel v hlave 🙂 nechápem ozaj kde je problem dať im cistu vodu namiesto syrupovej . Veď co je lacnejšie ako čistá voda? 🤷🏽♀️
Ja si pochvalujem. Bezna mestska skolka.
Z noriem uz vylucili sirupovu vodu aj sladeny caj (iba medom moze byt). Takze toto by som sa nebala.
Z jedal- velmi pestre(zvycajne zeleninove) natierky a vzdy k pecivu davaju aj zeleninu.
Obedy tiez super, napr dnes ma kelovu polievku, zeleninove rizoto a salat, na pitie100% dzus.
Pitny rezim maju pocas dna cistu vodu. V umyvarke ma kazdy svoj pohárik a napusti si. Mozu si aj nosit navyse svoju flasu a mat k dispo
Autorka, klud s tym sirupom 🙂. Od tohto sk roka uz vymazali z noriem
@misana84 jasné napíšem, originál jedálniček bohužiaľ nemám, len info od sestry ktorej dcéra navštevuje súkromnú skoku, nápoje podávajú výhradne
nesladené(čaj s medom) cez deň im 2x podávajú ovocie , strava je bohatá na zeleninu , nepoužívajú rastlinné masla a rôzne nátierky ako v štátnych škôlkach, často jedia ryby, morčacie / kuracie mäso .. stravu platí 4,50 na deň.
No vazne, neviem koľko rodičov sa začalo rozkrikovat že ich dieťa cistu vodu nevypije a ešte väčšia skupina, že my sme tiež pili sirupovu vodu a tu sme, no proste 2 dôležité kravy sme boli
Muž sa mi doma smial
Potom sa dokúpili do každej triedy take veľké bandasky na vodu a deti si čapovali samé
Aj na dvor
môj už chodil dávno, ale mne najviac vadilo, že mali 3x denne chlieb/rožky
proste na raňajky, desiatu aj olovrant chlieb alebo rožok, plus na obed kľudne knedlík
ovocie sme nosili my rodičia raz týždenne to mali akože ovocný deň, inak ovocie zelenina 0 bodov, možno sa to odvtedy zmenilo
@kikuska872 Do ktorej skolky chodi?
Nasa skolka je super, dedina, rodinny pristup, prostredie, vybavenie, poloha - no nepytajte sa na stravu. Ak je aj v menu napisane “sladke pecivo” v realite je to polsky baleny keks. Sladke mlieko skoro ku vsetkemu, bravcove so slachami, ked maju napisane “pizza” je to normalne kupeny pizza rozok. Olovrant typu piskota s lacnou presnidavkou, šunkove peny na chlebe a pod. Moja dcera realne 3/4 veci z toho pred nastupom do skolky nepoznala…
Poviem ti aj z opačnej strany. Tiež som jedna z tých matiek, čo si naozaj dáva záležať na strave svojich detí. A bola som vždy aj veľmi kritická k strave v škôlkach. Moje deti jedia veľa zeleniny, ovocia, bulgur, tofu a podobne.
Teraz si počas MD dorábam k svojmu pedagogickému vzdelaniu aj ucitelstvo v MŠ a od septembra chodím na prax.
Vy môžete chcieť pre svoje deti viac zeleniny. Ale jedia ju aj doma?
Z 20.detí chlieb s naozaj dobrou nátierkou a zeleninou zjedlo 5!!!! a mlieka sa ani nedotkli. Na obed brokolica. Nikto. Ani neochutnali a hneď, že neľúbia, oni radšej happy meal, vianočku, parky, špagety s kečupom. A to som nebola len v jednej škôlke.
Treba sa pozrieť aj na to, čo deti jedia doma. Samozrejme česť výnimkám!
Podľa toho čo si napísala máš normalnu kuchyňu a ak si myslíš, že budú dostávať rezne s hranolkami, tak to sa neboj 😉pozri si jedálniček vašej škôlky
vsetky skolky najdes na stranke eskoly.sk Tam su vsetky jedalne listky...