Strava v škôlke

6. sep 2021

Ahojte,smiem sa spytat aky jedalny listok mavaju vase deti v skolkach?dcerka mi nastupila do skolky a po vzhliadnuti jedalneho listka som zhrozena,velmi vela sladkeho,sladke caje,ochutend mlieka kazdy den,na obed sirupova voda.u nas sa taketo veci nepiju doma.a tie kombinacie ma tiez zaujali,dnes napriklad:kakao a k tomu sardinkova pomazanka,na obed zemiakova kysla a spagety s kecupom,na olovrant penova jahodova natierka s chlebikom,opat k tomu vanilkove mlieko😮 mala prisla domov ze ju boli brusko,ucitelka ju nutila pit tie sladke mlieka-u nas doma to nikdy nepila.za cely tyzden maju len raz ovocie.je to takto v kazdej statnej skolke?dakujem

loginexistuje
6. sep 2021

ovocie zvyknu nosit este rodicia aspon tu to tak fungovalo kazdy tyzden iny pre vsetky deti z toho prispevku za dnesne ceny sa carovat neda

bagre
6. sep 2021

u nás nebolo pred 2 rokmi... aspoň čo sa týka kombinovania jedál
A čo jedol najmenší dnes netuším, bola som šťastná ako blcha že zjedol 😉

pininka1
6. sep 2021

Problem je v starych normach ktore u nas su, veduce to musia respektovat. Ale co ja viem, tento rok sa nieco zmenilo a vodu so sirupom dali z noriem prec, no neviem ci to kazdy zachytil. A co sa tyka tych sladkych veci, ja robim tiez v skolke a toho sirupu, resp ochutenia v mlieku je tak malicko,ze to ledva tam zaznamenas. Pochybujem ze je skolka taka bohata, aby tam davali tolko sirupu,kolko si napr dava niekto doma.

diewcatqoo
6. sep 2021

U nas maju na pitie na vyber ovocnu stavu alebo sladeny caj, s cim tiez nie som 100% stotoznena, pretoze syn dovtedy sladke moc nepil a v skolke sa naucil. Inak ale mame kazdy den ovocie a zeleninu.
Napr. dnesny jedalnicek: desiata - cerealna kaiserka, maslo, zelenina, mlieko; obed - borsc, treska na masle, zemiaky, napoj, ovocie; svacinka - chlieb, zeleninova pomazanka, caj.
V lete a v jeseni vela rodicov nosi prebytky zo zahradky, takze maju aj pocas celeho dna nakrajane na zahryznutie napr. jablka, hrusky, uhorky, papriku a pod.

kubkovamama
6. sep 2021

Normy by mali byt cca vsade podobne, u nas ale su skolky co maju vlastnu kuchynu aj skolky v obvode co odoberaju obedy od zriadovatela, jedalnicek sa odlisuje.V prvej skolke mali casto maso a margarinove natierky,kazdy den desiata+olovrant chlieb,tazke jedla.Dcera odmietala asi vsetko.Teraz chodi do inej skolky a sladke maju zriedkavo,napoje urcite nie,caj viem,ze sladia,ale si doniesla svoj,mlieko maju nesladene,limonady vobec,obcas bol dzus,obedy celkom moderné zaujímavé jedlá,chlieb nemaju kazdy den.Kvitujem jogurty napr.Ovocie,zeleninu niekedy maju nakrájanú v miske a mozu si brat podla želania.Len toto je mala dedinska skolka,aj my rodicia mozme doniest zo zahrad alebo upiect

autor
6. sep 2021

Tu je zakaz nosit cokolvek z domu,a chapem ze carovat sa neda ale teply caj alebo cista voda je podla mna vhodnejsia.dcerka uz bola 2x kakat,stale hovori ze ju brusko boli,rozmyslam ci povedat zajtra rano v skolke aby jej tie mlieka nedavali nasilu ak ich nechce..rodicovske sme nemali pred nastupom,cize ani sme nemali sancu pozistovat co a ako

adamadent
6. sep 2021

Jeden z dôvodov ( najdôležitejší) prečo som deti dala do súkromnej škôlky bola strava. Nedá sa to porovnať.

natalala
6. sep 2021

Moja sice chodi do jasliciek, ale toto je jedalny listok na tento tyzden. S tym, ze ked maju nieco sladke, tak je v tom naozaj minimum cukru.

pribinak
6. sep 2021

Keď moje dieťa chodilo do MS, tak dme sa na 1. rodičovskom postavili 2 maminy a dali sme návrh aby deti pili cistu vodu a ak už majú sladiť cajik, tak nie cukrom ale napr medom
Si mala vidieť ten cirkus: 10 matiek že ich dieťa cistu vodu nevypije, 3 oteckovia no aha 2 dôležité sa našli, dalších 10 rodičov vraj čo mame proti sirupu, aj oni ho pili a sme tu a nič nám nie je, ….
Potom prišla vedúca kuchyne a dali sme návrh že miesto margarínu radšej obyčajne maslo, povedala, že to by dvihlo cenu stravného cca o 2-3 Eura (maslo a med)
Čo ti tu budem písať, som rada, že som odišla zo skolky zíva a zdravá
A to nie som žiadna bio Matka

fiffinkaa
6. sep 2021

@natalala
Aj my v jaslickach sme mali takto a nápoj čistá voda a nesladeny čaj.

amanta5
6. sep 2021

fúúúha, tak to sú divoké kombinácie 😕
Moja dcérka chodila do 2 rôznych štátnych škôlok. V oboch škôlkach varili vcelku fajn, i keď žiadne terno to nebolo. Ale kombinácie boli dobré, o pôvode surovín ani nerozmýšľam, lebo za tie peniaze ...
Dcérka mohla piť normálne odstátu čistú vodu.
V každom prípade by som trvala na tom, aby moje dieťa nepilo tieto "sladké" nápoje, a už vôbec nie na silu. Normálne sa s učiteľkou porozprávaj, že malú doma bolí bruško a má z toho problémy. Aj dcérke dohovor, aby to nepila, keď jej je z toho zle.

amanta5
6. sep 2021

A ešte ma napadlo: v oboch škôlkach bolo vždy raz za deň i ovocie.
V druhej škôlke sme dokonca mali každý pondelok ovocný deň. Rodičia dobrovoľne doniesli ovocie, zeleninu a to sa deťom načistilo na misy a mohli to jesť 🙂

autor
6. sep 2021

Povodne sme mali vyhliadnutu sukromnu skolku,boli sme na zapise a sukromnom pohovore v skolke,bola som nadsena z pristupu a fungovania skolky,mali vlastnu zahradku,ovocny sad,dokonca aj zvieratka(morske prasiatka,kraliky),strava ozaj pestra,denne na desiatu nakrajane ovocie,deti pili cez leto bud citronadu alebo vodu,cez zimu caj,kazde dieta malo na dvore svoju flasu podpisanu(kupovala skolka ),vnutry bol džban a ucitelka capovala citronadu.bohuzial,deti bolo vela a prednost mali 3 rocne deti,cize sme boli pod ciarou..tajne dufam,ze sa pocas roka miesto uvolni a dcerka prestupi,lebo tato skolka bola len z nudze,nikde nas nevzali kvoli kapacite..co viem,tak pominule roky mali na rod.zdruzeniach tiez potyčky,ak chcel niekto zmenu tak to nepreslo..uz to ma stve,ze rodicovske nebolo,uz vtedy by som sa ozvala kvoli strave..

simca06022011
6. sep 2021

no tak chod za ucitelkami nehc jej tie sladke zbrndy nedavaju pit, nenutia ju. Musia mat aj vodu, lebo to u nas deti pili denne, mali v triede vodu a caj navareny a dal si co kto chcel. Inak dost som z toho prekvapena, lebo teeraz na stravu velmi dbaju.. tie chleby 2x denne mala aj moja problem zjest
Inak stravu sme mali ok, nic taketo, my sme sa do toho aj aktivne montovali, viem ze posledny rok pridali aj veci ako pseno, pohanka, viac ryb...

loginexistuje
6. sep 2021

no tak nech jej davaju aspon cistu vodu a skuste sa pytat v tej sukromnej stava sa ze saniekto odhlasi

bluka2
6. sep 2021

Fuj, v iných štátoch sú sladké nápoje v škôlkach a školách zakázané

evkamotka
6. sep 2021

Syn v mest skolke ma pitny rezim cistu vodu. V jedalnicku 2x denne zelenina/ovocie. Som velmi spokojna. Zavisi ocividne od veducej jedalne

evkamotka
6. sep 2021

Inak ak je dcerka prvych par dni v skolke, brusko ju moze boliet aj zo stresu

adinam
6. sep 2021

Aktuálne info-ochutené mlieka a sirupy boli z noriem vylúčené.U nás v MŠ deti pijú čisté mlieko,vodu,ovocné čaje s medom,detské čaje bylinné,bielu kávu(raz do týždňa).ak je mlieko,vždy dáme k dispozícii aj čistú vodu.Vedúca ŠJ si asi neštudovala nové normy,alebo chce rýchlo minúť staré zásoby.Zásadná vec ale je,že normy sú určené pre všetky MŠ na SK a musia sa dodržiavať...

lucmirka124
6. sep 2021

Tu mas par vzorov mozno to neni ono ale zas nie az tak ako ty pises. Ja si to fotim aby vedela co mali😊 do zahradky si nosia dzban s vodou ked su vonku. V zime zas caj v termoskr takej velkej. Mliecka sladke sem tam dostanu do skrinky, domov alebo jablcko, jogurty, vyzivu.

adinam
6. sep 2021

@lucmirka124 nie sú v poriadku s normami tieto jedálničky

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucmirka124
6. sep 2021

@adinam pises ze sa zmenilo no toto su minuly skolsky rok, tento rok som si este nefotila

lucmirka124
6. sep 2021

@adinam a ja som sa nestazovala ze niesom spokojna🤷‍♀️

adinam
6. sep 2021

napr.-4krát do týždňa maslo,dokonca na desiatu,aj olovrant,3krát do týždňa voda so sirupom určite nie...žiadna ZELENINA na oblohu

adinam
6. sep 2021

Veď ja nič v zlom,ale nie je to v poriadku.To je jedno,že je z minulého roka,normy sa nemenili nejako zásadne.

slavkajurko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavkajurko
6. sep 2021

Nechodí vaše dieťa náhodou do SB do škôlky?
Lebo presne takú stravu mi opisovala dcérka a tiež som zhrozená ze koľko cukru

adinam
6. sep 2021

Ani raz do týždňa ovocie k obedu,to je veľmi zvláštne.U nás minimálne 2krát

lucmirka124
6. sep 2021

@adinam ja som zas spokojna, ze malu nik nenuti az tak strasne ako tu pani pise,viem ze som sa na daco par x opytala a povedala mi kucharka ze im to nevaria bo norma zakazuje.sem tam navaria to aby mali deti radost, ale to ozaj mozno 2 x za pol roka. Jahodovu penu s chlebikom byt dietatom nedam🤦‍♀️ To uz je extrem.