Strach zo škôlky

16. sep 2023

Prosím skúsené maminy, ako to zvládnuť prekonať ? Čo hovoriť? Ako reagovať? Nejaké overené triky ktoré pomôžu dieťa upokojiť?
Dieťa má 3,5r. V škôlke vôbec neplače ale doma to je jedna katastrofa!!!!!!
Celú nič sa budí aj 10x s tým, či ide do škôlky a že sa bojí. Cez deň aj 20x začne fňukať že sa bojí.
Dôvod? Už si ani nevie čo vymyslieť. Raz kvôli chlapcovi čo jej pokreslil obrázok, potom kvôli tomu že chodia von, potom kvôli tomu že si musia 10x umývať ruky a najviac ju trápi že si musí umývať ústa po jedle aj keď si ich nezašpiní. Žiaden vážny dôvod na strach

autor
16. sep 2023

*noc

autor
16. sep 2023

Keby plakala aj v škôlke, nejedla by, nezapájala by sa, určite by som niečo riešila a nedávala ju tam. Ale učiteľky ju len chvália aká je šikovná, všetko zje, žiaden problém. No toto čo stvára doma už mi ide fakt na nervy. Každú noc sa budí a potrebuje aj 20min ukľudňovať.

denkabemommy
16. sep 2023

Ty to vidíš ako žiadny vážny dôvod na strach. Pre ňu to ale očividne strach je. Treba si vziať nejakú knihu o škôlke a obsah prispôsobiť podľa režimu tej vašej. A čítať s ňou každý deň. A VŽDY! zopakovať (aj v škôlke), že pre nú prídeš. Je to normálne, že takto reaguje. Doteraz bola vždy len s mamou, zrazu tam sú okolo nej cudzie deti a cudzie tety a ona tam je sama. Má strach. Pochop ju. Daj jej celé svoje poobedie, najviac ako to je možné. Ono to po pár týždňoch odznie.

autor
16. sep 2023

@denkabemommy máme doma asi všetky knihy o škôlke. Čítali sme ich asi 2 týždne dookola. Dobre vie čo ju tam čaká a čo sa tam robí. Polovicu deti pozná, má tam aj svoju najlepšiu kamarátku. Jednu učiteľku pozná tiež, je to moja kamarátka. Ja len dúfam, že sa takto nebude budiť ešte týždeň lebo ja to už nedávam. Som maximálne vyčerpaná, nevyspatá a už strácam pochopenie pre jej ,,strach"

hennyinnsbruck
16. sep 2023

Mne to pride akoby sa mala problem prisposobovat.
Dala by som tomu cas , rozpravala sa s nou o tom ze v skolke su take pravidla, doma take..

denkabemommy
16. sep 2023

Ja ti neviem, úplne sa snažíš ponížiť jej problémy. Áno, my to ako problém nevidíme ale ako vymýšľanie. No tie deti, to fakt berú ako veľký, životný problém. Tak sa na to pozri z toho uhlu, že to nie je tvoja dcéra ale tvoja kamoška, ktorá je bezradná vo svojej situácii, asi by si sa k tomu takto nestavala. Je to únavné, viem. Práve si tým tiež prechádzam (druhýkrát) ale naozaj to chce pár týždňov na spracovanie situácie, potom to bude okey. Treba sa len nastaviť na "je to len obdobie" mood a predýchať😅. Čím skôr sa tomu oddáš, tým skôr to odznie.

hennyinnsbruck
16. sep 2023

@denkabemommy mas pravdu , pre nas je to nic pre nich mega problem co je uplne normalne 👍

autor
16. sep 2023

@hennyinnsbruck mne to skôr príde že si už vymýšľa čokoľvek, lebo už nevie čo si vymyslieť na tú škôlku. Jasne, že jej bolo doma so mnou lepšie. Rozumiem, že chcela by aby to tak ostalo.

@denkabemommy hej možno to tak vyzerá, lebo tu to dávam zo seba von. Inak sa ju vždy snažím ubezpečiť, že sa nemá čoho báť, sľúbim jej že sa porozprávam s pani učiteľkami, že ak by čokoľvek sa dialo pani učiteľka mi hneď zavolá. Chodí domov prvá, čakám ju ešte keď dojedá obed. Poobede spinka doma. Naozaj sa snažím. Mne to skôr príde už ako vydieranie.

denkabemommy
16. sep 2023

Tak ona hľadá dôvod, prečo tam neísť a byť s tebou. Tak vymyslí aj nemožné 😅.
Si skvelá mama. Naozaj už len vydržať, kým si na novú situáciu zvykne.

autor
16. sep 2023

@denkabemommy ďakujem, to je od teba veľmi milé. Dúfam že to už nepotrvá dlho. Ja by som tiež bola najradšej s ňou. Sme na seba silno naviazané.

hennyinnsbruck
16. sep 2023

Ano aj to moze byt ze len vymysla co vsetko je akoze zle preco tam neist, vypocuj ju ale stale nespochybnuj jej akoze strach
Tieťz obcas pocuvam ze X jej robi to a to zle a nechce ist do skolky a o tyzden su kamosi.a tak dokola😂

Ked presla z jasiel do skolky(rovnaka budova) mala par tyzdnov nocne desy jak to prislo tak to odislo.musela tu zmenu spracovat

pukanec123
16. sep 2023

Ja si týmto teraz prechádzam druhý krát, a poviem ti, že môjmu synovi odkedy nastúpil do škôlky sa otočilo spravanie o 180 stupňov. V škôlke je tiež super, chvália ho že je šikovný, hra sa, všetko spapa, na mamu si ani nespomenie ale doma mi to akoby dáva “vyžrať”. Síce neplače ako tvoja, ale teda terorizuje má statočne, akoby štýlom “tak moja si má dala do škôlky teraz si to vyzer”😂 hysaky keď neni po jeho atd. A tiež odkedy chodí do škôlky je na mna o 100x viac naviazaný ako pred tým, všetko musím robiť s ním, tato nemôže, iba ja. Všade chodí so mnou a hovorí: mama ty nejdes preč, idem s tebou. Akoby sa bál že odídem a neprídem. Takze nonstop na mne nalepený. Tiež spi horšie. Tým som chcela povedať, že aj keď iné prejavy, ale spravanie deti sa môže zmeniť, je to veľká zmena pre nich. Veď si zober že cca 3 roky boli len s nami, iné nepoznajú. Treba tomu čas, presne ako píšu vyššie je to len obdobie, keď sa poriadne adaptuje bude dobre. A myslím, že keby bol nejaký problém pani učiteľka by ti určite povedala. Treba len vydržať 🙂
A na povzbudenie: môj prvý syn bol prvý rok hrozné adaptovatelne decko, z rúk mi ho v škôlke trhali čo tak reval že nejde. Teraz už chodí na ZŠ, ale doteraz spomína na krásne škôlkarské časy😂

asia83
16. sep 2023

Manipuluje s vami, vie, že to funguje. Je neskutočne rozmaznaná. Ja by som ju na vašom mieste s radosťou nechala v škôlke už od 7:00 do 16:00 hod. Žiadne dieťa si tak nezaslúži kolektív ako vaša dcéra.

hortenziaj
16. aug 2024

@asia83 toto je tak od veci komentár ze až.... Milujem takéto tetky, co z par viet už vedia usúdiť celú povahu dieťaťa a ako na to