Strach z vetra u 3,5-ročnej

monuska1234
9. aug 2023

Ahojte maminky, prosím Vás, máte niektorá skúsenosť so strachom u detí z vetra? Bývame na Záhorí, je tu veterno často, dcéra sa bojí a má paniku aj z malého vetríka, doslova sa rozplače a už aj uteká rýchlo dovnútra, ak ideme do auta,tak rýchlo ma schmatne za ruku a vraví poď maminka, rýchlo, rýchlo, ja sa bojím. Dnes bol vývoz smetí, akurát sme sa chystali preč na chodbe, začula smetiarske auto ako vyklápa popolnicu a hneď sa pýtala, či je búrka. Keď sme chvíľu vonku, stále jej vysvetlujem, že sa netreba báť, ukazujem, pozri, aj kýblik,metla, hračky, všetko je na svojom mieste, ani sa nepohnú, pýta sa, či neuletí,nezoberie ju vetrík, či jej neodletí čiapka/klobúk, či nám neodletí pes 🙈 po cca 10-15 min sa ukľudní a začne sa normálne hrať. Máte prosím niekto reálnu skúsenosť, tipy, rady, triky ako jej pomôcť toto obdobie prekonať? Tento strach pravdepodobne pramení zo zážitku z minulého leta, kedy som pracovala, boli u svokry, vzala ich ma prechádzku aj so staršou dcérou, mladšia bola v kočíku a zastihla ich v polke cesty búrka, samozrejme fučalo, blýskalo sa, hrmelo a lialo. Jediné divné na tom je, že tento strach začala mať až cca polroka po tomto zážitku, dovtedy to vôbec neriešila, ale možné je všetko, že by si nato spomenula a stresuje ju to. Ďakujem a pekný večer prajem! 🍀

len_nig
9. aug 2023

Neviem či ti pomôže moja skúsenosť ale ja mám 1,5 ročného a tiež sme nedávno zažili dosť veľkú búrku, kde nás videl v panike schovávať veci zo záhrady a odvtedy hneď ako sa vonku dvihne vietor už aj uteká dovnútra, je mi na rukách a stále ukazuje von že ide burka. Tak asi sa tie deti boja 🥹

hennyinnsbruck
9. aug 2023

Ty jej nepomahas s tym ze jej povies neboj sa .
Ona sa boji ,je to male dieta nechape este tak ze je to len vietor.
Skor skus ;vidim ze sa bojis vetra, strach je v poriadku, som tu pre teba.vietor je normalna vec ,neublizi ti .pod budeme sa pozerat z okna ako vietor fuka….
Alebo pozri ako mi fukaji vlasy …. Ako sacok lieta …..

Nebola som v takej situacii ale takto by som skusila riesit.

monuska1234
autor
9. aug 2023

@len_nig ach to ma mrzí, ja z okolia nepoznám osobne nikoho, kto by si takýmto niečím prešiel, preto sa pýtam tu

monuska1234
autor
9. aug 2023

@hennyinnsbruck ďakujem za odpoveď, ani som si to neuvedomila, máš pravdu, zle to formulujem, musím si dať nato pozor. Tie vlasy, aj listy na stromoch som ukazovala, vysvetlujem jej, že je to v prírode prirodzené, tak ako aj dážď, sneh, slnko.

vulka
9. aug 2023

@monuska1234 Poznala som dieťa, ktoré sa takto veľmi bálo oblakov. Mala som ho v turistickom tábore, kde sme celé dni boli vonku. Vždy som ho musela upokojovať, že nič sa nedeje. Už bol školák a stále to trvalo. Jeho rodičia to nijako špeciálne neriešili.

majive
9. aug 2023

@monuska1234 môj keď bol maly mal až panicky strach z vetra , stačilo že iba trochu začalo fúkať , hneď sme museli zatvárať okna , logiu , chytal si uši aby nepočul … pritom nemal žiadny negatívny zážitok . Teraz už je veľký , ale vždy keď je vietor tak vidím že ostatne trochu nervózny

monuska1234
autor
9. aug 2023

@vulka no naša nastupuje v septembri do škôlky a mám už teraz hrôzu, čo bude na prechádzke/dvore ak trochu fúkne 🙈 riaditeľku som o tom informovala, aj do papierov som to napísala, povedala, že majú už takú skúsenosť, že to zvládnu. Dcérke pomáha, keď ju držím za ruku, riaditeľka povedala, že to mám učiteľke ešte ,,pripomenúť"

monuska1234
autor
9. aug 2023

@majive ach,ja tak dúfam, že to časom prejde, a približne do akého veku to synček prežíval tak intezívne?

majive
9. aug 2023

@monuska1234 no dosť dlho asi tak do 10 , večer ani nemohol spat keď býval vietor čo si dával ruky a paplon na uši , nepomohlo ani že som bola pri ňom ..

majive
9. aug 2023

@monuska1234 vyrastie z toho určite 🙂

monuska1234
autor
9. aug 2023

@majive fúha, to muselo byť veľmi náročné 😳 my keď sme vo vnútri,tak nerieši,jeden jediný raz mi kričala,aby som zavrela okná, keď z tepla prišla búrka,ale to fučalo ozaj extrémne. Taký ten bežný silnejší vietor neregistruje,keď sme vo vnútri, aj keď to je počuť

monuska1234
autor
9. aug 2023

@majive dúfam, bodaj by boli tvoje slová sväté 😃

majive
9. aug 2023

@monuska1234 keď začalo fukat , už iba chodil k oknu a pozeral ako sa ohýbajú stromy , nehrozilo že by som ho nejako zabavila na odpútanie pozornosti , bolo to náročné , ale už je to fajn

marianarem
9. aug 2023

@monuska1234 Podla mna to mozno ani nesuvisi s tym zazitkom s burkou, ale si proste uvedomila, ze vietor dokaze nieco chytit a odniest.
Moj maly mal iste obdobie, ked bol nesvoj z vetra, ale nebolo to nejake hrozne. Nanho vtedy zabralo, ked som mu prezentovala vyhody veterneho pocasia (take co vedel ocenit 🙂 ) - tocia sa vrtulky, mozeme pozorovat, ako sa posuvaju oblaky po oblohe, niekedy je sranda, lebo leti sacek a tak podobne.
V pripade tvojej to ale asi nebude stacit Ja by som a nou skusala rozoberat tie strachy, nech presne popise situacie, ktore jej nahanaju strach a potom by som jej hovorila, ako vselijako vieme taku situaciu vyriesit. Pripadne by som hladala riesenia spolocne s nou. Ukazala by som jej napr. veci, ktore ziadny vietor nevie odniest a ktorych sa moze chytit, ak by nejaky vietor prisiel. Alebo by som ukazala, ako sa rozne veci daju priviazat alebo pripevnit tak, ze ich nic neodnesie. A ze vzdy ked bude treba, mozete to urobit. Mohli by ste doma aj simulovat vietor pomocou ventilatora alebo fenu a skusat, co dokaze odniest a co nie, napriklad ze papierik ano, ale ju ani psa nie. Tak by mohla ziskat odhad, co je ohrozene a co nie.
To su asi najlepsie zbrane na strach - poznat nepriatela a svoje zbrane 🙂

romikk22
9. aug 2023

Ahoj, ja som dospela a stále sa bojím vetra, neviem úplne prečo ale odkedy sa pamätám stále som sa bála a mam z neho zmiesane pocity keď som von a fúka..

13072018
24. aug 2023

@monuska1234 to ako keby som citala o mojej dcerke. Tiez mala neskutocny strach z vetra, nosila ciapky na usi aj v lete len aby ho necitila, vsetko som musela nosit zazipsovane v ruksaku aby nahodou nieco neodfuklo.. ani nevravim kolkokrat sme sa museli vratit z prechadzky lebo zacalo fukat.. hladala som aj knizky o vetre. Jedina ktoru som nasla sa vola Duj vetrik duj skus pozriet mozno pomoze. Dnes ma 5, vetra sa neboji, jedine ak naozaj silno fuci. Pomohla jej aj skolka, tiez som stresovala co bude ak nahodou zacne fukat ked budu von. Asi davova psychoza, deti su ine v skolke ako doma.. Drzim prsty nech to rychlo prekonate 🙏

monuska1234
autor
24. aug 2023

@13072018 ďakujem veľmi pekne za povzbudenie a radu! ❤️ idem rovno pozrieť tú knihu 🙏 ona teda našťastie čapicu ani nič podobné nevyhľadáva. Tiež teraz nastupuje prvý rok do škôlky a mám z toho obavy, ale tiež som povedala, že tam to možno bude inak vnímať celé.

ankare
24. aug 2023

@monuska1234 áno, prežila "traumu" a teraz sa boji. Môj syn zažil niečo podobné, boli sme v Taliansku a prisiel silnejší vietor a víril sa aj piesok. Odvtedy sa začal báť vetra. Este sme len vychadzali z vchodu a on už pozoroval, či sa stromy kolisu kvôli vetru. Ak áno, ani nevyšiel z vchodu.
Trvalo to isty čas a samo to prešlo, chvalabohu.
Držím palce, nech na to dcérka rýchlo zabudne.