Strach 5-ročného z búrok

25. máj 2024

Ahojte jedna sa o syna 5 ročného. Minulý rok sa zľakol búrky. Chvala bohu na konci obdobia. Tento rok už búrky začali a zas sa bojí. Minule mal aj záchvat vo škôlke. Keďže majú triedu pod strechou. Mal aj doma záchvat. Nechce ísť von, ked už vidí mraky (čierňavu).. som zúfalá neviem, ako mu vysvetliť, že je v bezpečí… poradíte nejaké triky? Rozmýšľam už aj nad detských psychológom….

gribka1
25. máj 2024

Aký bol dôvod, že sa zľakol? Hromy či blesky, či vietor? Bol vtedy vonku?

zena666
25. máj 2024

U nás zabralo na viac detí, že Ježiško hrá kolky 🤷‍♀️😀😀 aa traaafiiil

mamamasama
25. máj 2024

@zena666 tak toto je zlaté 😍😍😍👌

ku_uk
25. máj 2024

Ja mam tiez strach z burok a nemam ziaden zly zazitok, proste panicky strach. Mam to od mala… Niekto ma fobiu z pavukov, niekto z burok, treba ho len ukludnovat. Mmne maminka hovorila, ze slniecko neposluchalo tak prisli mraky, a ze blesky a hrmenie odhanaju mraky, aby vyslo slniecko, chvilu som tomu verila😁🙈

jarmila2010
25. máj 2024

dcera sa zlakla silvestrovskeho ohnostroja,ako babatko a odvtedy mala strach aj z burok...kazdu jednu sme dlhe obdobie stravili na wc v stredy bytu...so zapchatymi usami a nepomahalo ziadne vysvetlovanie,ani ked bola skolacka...teraz je piatacka a az minuly rok sa ako tak ukludnila,aj ked v strehu pred burkou stale je

heln
25. máj 2024

nepomohlo by mu to zracionalizovat? vysvetlit ako vznikaju burky, blesky a hromy. pripadne objav elektriny benjaminom franklinom(animovane pribehy velikanov dejin), mozno ked pochopi, ze je to len fyzikalny jav, tak sa nebude tak bat. a ked bude pocitat rozdiel medzi bleskom a hromom, tak pochopi kedy burka odchadza. takto som to aj ja dcere vysvetlovala, ked sa bala.

autor
25. máj 2024

@gribka1 silný vietor a dážď

egonsk
25. máj 2024

aj moja mama sa cely zivot boji burok, proste zeny sa vacsinou boja burok, to je normalne...

mamickalisticka
25. máj 2024

Toto som mala aj ja.. pramenilo to z toho, že sme mali jeden veľký strom na dvore, obrovskú brezu a raz bola taká strašná búrka a vietor, že ju skoro vyvalilo a to ju ešte oco išiel gurtňovať o stĺp plotu, aby nespadla rovno na altánok.. no hrôza. Odvtedy som posrata, akože keď som doma, je to ok, ale akonáhle som niekde a prichádza búrka a máme prejsť pešo v čierňave, tak doslova utekám a deti ťahám vo vzduchu za ruku.. nemam to rada doteraz.

meryenes
25. máj 2024

Skús mu prečítať tieto príbehy

petamich
25. máj 2024

nasmu pomaha opakovat, ze burka je daleko a ze my sme doma v bezpeci (boji sa hromov) a este mu hovorim, ze sa zrazuju baranceky

babulkomale
25. máj 2024

@egonsk zeny sa boja burok? Poznam len jednu taku, ale ta sa boji aj mysi, sliepok, vodicaku, pavukov a pritom je z dediny 😃 v nasej rodine sa nikto burok nebal a neboji. Uzivame si ich.

deti95060810
26. máj 2024

že niekto si búrky užíva...😨
ja sa búrky nebojím ,ale mám rešpekt. Ak ide búrka, nehrniem sa vtedy von - ak ozaj nemusím. napr. do práce ísť musím to je jasné, ale napr do obchodu veru radšej vtedy nejdem.

andreatytler
26. máj 2024

Skuste is na to vedecky a zaroven prakticky. Co je dazd a co je vietor a co je bezpecne a co nie. Napriklad ze dazd je v praxi to iste ako striekajuca voda v aquaparku a tej sa neboji a ked pride burka je to akoby bol aquapark vsade naokolo.

daren1
26. máj 2024

Triky neporadím. Prešli sme si tým zhruba v tom veku s dcérkou. Zažila búrku, a odvtedy to isté odmietala chodiť vonku keď bolo zatiahnuté vkuse pozerala na mraky, ráno prvá otázka a nebude búrka? Ešte aj leto bolo just také burkové. Nepomohli žiadne argumenty, encyklopédie, filmy proste všetko chápala ze jej neublizi ale ten strach bol väčší.
Možem len skonštatovať vyrástla z toho, ale u nás tento stav trval 3 roky. Len trpezlivo vydržať, akceptovať jeho strach, ja som držala dcérku v náručí počas burook, pústena rozprávka, nezlahcovala som, veľa trpezlivosti uistovania. Kľudne môžte ss.
Prajem veľa trpezlivosti a pochopenia malej dušičky ktorá nevie ovládnuť svoj strach

4stanka4
26. máj 2024

Moja bude mať 4 roky a tiež totálna hystéria keď začne hrmieť. Nezlakla sa nikdy, má to tak od mala ☹ minule si sama vypýtala videa ze chce vidieť búrku- keď ju vidí vo videu tak je v pohode ale akonáhle začne búrka tak je už doslova prilepená na mne, nepohne sa ani na centimeter odomňa. Zatiaľ jej pomáha moja prítomnosť alebo manželova tak dúfam ze ju to časom prejde. Mam obavu z toho ze keď bude búrka a bude v škôlke ze co by sa dialo tam 😞

ptvw
26. máj 2024

Ja sa bojim búrok mam pred 40tkou a strach je stále veľký...hlavne teda vietor a krupy...vzdy uz vidím rozbite okno a vyvaleny strom v obývačke 🫣