Sťažnosť na riaditeľku MŠ

djme
6. feb 2024

Ahojte potrebujem poradiť a pomôcť. Máme v škôlke učiteľku ktorá je zároveň aj riaditeľka (jednotriedka na dedine) ,ktorá si neplní svoje povinnosti, nevenuje sa deťom, nepripravuje predškolákov na nástup do školy a večne sa na niečo vyhovára (ako sa to nedá a ako nemá čas) . Po dohovore žiadna zmena nenastala.
No a k môjmu problému: Chceme sa jej zbaviť. Boli podané sťažnosti aj od zamestnancov aj od rodičov. A ona len začala "kopať" okolo seba. Školskú radu zmanipulovala. Na rodičov vytvára nátlak. Je to známa "firma" a už na ňu bolo podaných niekoľko sťažností, dokonca vyhadzov z práce kde pracovala s klientami.
Ako postupovať ďalej? Starostka je na našej strane.

em4life
6. feb 2024

Je obec zriadovatelom skolky? Ak ano, starostka moze dat riaditelke vypoved. Popripade sa obratte na skolsku inspekciu ohladom nepripravy predskolakov.

djme
autor
6. feb 2024

@em4life áno zriaďovateľom je obec. Ale nemá peniaze na to aby ju prepustili, pretože by jej museli dať odstupné. Počula som že školská inšpekcia veľa prípadov ani nerieši. 🤷🏽‍♀️ Nemáte skúsenosť?

em4life
6. feb 2024

@djme nie som pracovny pravnik, ale predpokladam, ze vypoved bez odstupneho sa da dat na zaklade porusenia prac. discipliny. Starostka by si to mala nastudovat, za akych podmienok ju moze dat. Preto by bolo fajn dat podnet na skolsku inspekciu, popripade sa obratit o radu priamo na ministerstvo skolstva popripade NIVAM. Starostka si ako zamestnavatel moze napr. vyziadat vykazy o praci riaditelky v skolke, prehlad aktivit deti a pod. Tak by mala dokazy o necinnosti riaditelky.

medda_beda
6. feb 2024

@djme Mne sa zdá, že za porušenie prac.disciplíny sa nevypláca odstupné.

em4life
6. feb 2024

A este doplnim, bolo by fajn sa pozriet aj na prac. zmluvu s riaditelkou - nie su v nej priamo uvedene podmienky, za ktorych je mozne ukoncit prac. pomer?

djme
autor
6. feb 2024

@em4life lenže tie výkazy ona píše. "papier znesie". Napríklad je v triednej knihe že boli na vychádzke a pritom to není pravda. Bývam oproti škôlke a aktuálne som PN takže vidím kedy deti chodia von. A jediný východ z areálu MŠ je cez vstupnú chodbu .
Na úrade povedali že spätne je to nedokázatelné že neboli vonku alebo že nerobili tie úlohy tak ako napísala.

djme
autor
6. feb 2024

@em4life ďakujem za túto radu. Posuniem to kompetentným.

marci77
6. feb 2024

no u nas sa raz odvolavala riaditelka skoly. Hlavny dovod bol ten, ze v case korony, ked deti nedoniesli potvrdenie o bezinfekcnosti, ich po prvej hodine poslala domov (tie deti, ktorych rodicia to nepodpisali online, ci nemali to fyzicky so sebou)

potom bola ta skolska rada - hlasovanie, aj starosta bol za jej odvolanie (aj z obecneho uradu mali nejakych zastupcov v tej rade), takze ti to prehlasovali a riaditelka bola odvolana ..... nejaky cas este na skole bola, ako nie uz riaditelka....a potom asi dobrovolne odisla prec (takze odstupne jej asi nepreplatili)

ale bolo to na dlho....trvalo to aj najmenej 3mesiace, potom pisali niektori rodicia dokonca, ze vyjadruju plnu podporu pani riaditelke

tak neviem, ci sa vam podari nieco dosiahnut, to skor dieta pojde do skoly ako by sa vam podarilo odvolat riaditelku (muselo by to byt podla mojho nazoru nieco viac zavazne ako to, ze nechodi s detmi von a pod.

alickapusinka
6. feb 2024

Ja nič v zlom ale aby sa to nakoniec neobrátilo všetko proti tebe.

djme
autor
6. feb 2024

@marci77 samozrejme to není len o tom že nechodia von. Napríklad neutvrdzuje deti v hygiene. Upratovačka každý deň nachádza nespláchnuté wc po malej a veľkej potrebe. Deti nepoznajú tvary, netrénuje s nimi farby. Od kuchárky ktorá je v škôlke celé dopoludnie vieme že deti len lietajú a kričia, a ona len sedí na telefóne.

djme
autor
6. feb 2024

@alickapusinka už sa obrátilo ale nevzdám to. Tá osoba by ďalšie deti už nemala učiť( aj keď ona ich vlastne nič neučí, len o tom rozpráva). A urobím všetko čo budem môcť aby som ju dostala z tej škôlky.

katica06
6. feb 2024

@djme mali sme v pláne niečo podobné riešiť s kamarátkou pred pár rokmi. U nás na dedine sú dve triedy predškoláci a malé deti. Mali sme dlhodobo problémy s danou osobou. Zázrak že vyhrala výberové konanie na post riaditeľky, ale tiež je taká že papier znesie všetko. Začali sme zbierať podpisy, boli sme za starostom. Bolo nám povedané že aj keby ju z pozície riaditeľky odvolali stále by mala platnú pracovnú zmluvu a obec nemá na odstupné. Takže sme nič nedosiahli. Kamoškyne deti a moja staršia šla do školy a mladšia si 2r vytrpela pri nej svoje na štýl nemá čiapku tak preto, keď má čiapku.tak preto. Medzitým sa menil aj starosta tak sme nemali ani oporu.
Vonkoncom sa všetko obrátilo voči mne a dieťaťu, ktoré za to vôbec nemohlo. Ako by som v tej dobe mala vlastné auto tak nosím dieťa inam

chvostik1
6. feb 2024

Vyššie píšeš, že je riaditeľka a učiteľka zároveň lebo učí v jednotriedke na dedine. Aki zamestnanci na ňu podávali sťažnosť? Kuchárka a vedúca kuchyne? Moja dcéra tiež chodi do jednotriedky na dedine a teda dokopy sú v škôlke 4 (2 učiteľky, z toho jedna riaditeľka) vedúca kuchyne (tá aj upratuje) a kuchárka. Jedna učiteľka na určitý počet detí (u nás napr. 18 = 2 učiteľky)

To mi chceš povedať, že druhá pani učiteľka s deťmi nič nerobí? Že deti do škôlky len prídu a je to tam ako v zoo? Rob si čo chceš, s kým chceš a ako chceš kým ťa mama poobede nevyzdvihne?

zitulina
6. feb 2024

Ahoj,ja pracujem ako vychovávateľka v predprimárnom veku,fungujeme ako 0-tá trieda. Učíme sa každý deň,učíme sa cez smart books. Keď je len jedna trieda od 3 do 6 rokov tak je to ťažké,ale aj tak by ich mala rozdeliť do skupiny. Malím deťom dať omaľovanky atď,kým sa učí s veľkými deťmi. U Nás je ZŠ s MŠ takže máme riaditeľku školy a riaditeľku škôlky. Riaditeľka školy Nás chodieva pozrieť,kontrolovať či je všetko v poriadku. Vy tam nemáte tak ako my? Jedine riaditeľka školy by tam mohla robiť poriadok alebo strarosta obce. Buď vymeniť ju,je tam ešte jedna p.u.

vyrovnanaosoba
6. feb 2024

@djme ak si si taká istá všetkým čo píšeš, tak napíš na inšpekciu vo svojom mene a podlož dôkazmi, lebo ako píšeš, papier znesie veľa.
Odfoťte wc, natočte učenie, odpozorujte čas, kedy sú (nie sú vonku). A potom sa obhájite, že vám nikto neveril a nevedeli ste to ináč dokázať. Keď ste všetci proti nej. Keď si len sama, tak to bude ťažšie.

slavomira236
6. feb 2024

@djme ty si rodic ci zamestnanec..tak ked deti nespachuju wc je to sj chyba rodicov to ich maju ucit doma od mala aj ruky si umyvat aj odpadky hadzat do kosa

traktor
6. feb 2024

... a druha pani učiteľka? Pretože aj ta tam musí byť.. Ak nie sú deti podľa teba pripravené, tak čo robí aj ta druha učiteľka.. Nie je to len osobná zlosť?
Predskolaci nevedia nič.. A doma sa neucia? Rodičia ich nepripravuju, splachuju za nich WC a pod.? Nechcem to zlahcovat.. Ale teda, ak deti toľko toho nevedia a je to pravda, tak zlyhali vsetci

senta_sofia
6. feb 2024

@djme my sme spisali peticiu, resp. navrh na odvolanie riaditelky, adresovali to rade skoly a primatorovi. U nas ju stiahli dolu z funkcie, ale v skolke ostala, mala krytie zhora na meste. Ale ak mate staznosti na nu, mozete dat podnet aj Statnu skolsku inspekciu alebo Regionalny urad skolskej spravy

senta_sofia
6. feb 2024

@slavomira236 s tym nesplachovanim je to tak, ze u nas zakazovali splachovat, lebo setria vodu. Zistila som to tak, ze mala mi prestala splachovat doma. Ked som ju par krat otocila naspat, tak mi povedala, ze oni idu na wc vsetci naraz a naraz sa potom splachne. Takze humusaci. Pisala som na RUVZ, aj sli na kontrolu, samozrejme, ze ked sa ohlasili, bolo posplachovane

pininka1
6. feb 2024

Poznám tieto veci z osobnej skúsenosti. Neviem nakoľko je kompetentná alebo nie vaša riaditeľka ale ak aj príde školská inšpekcia, u nás bola na podnet rodičov, podbne dôvody boli, tiež donášala kuchárka,ktorá bola v samostatnej kuchyni na opačnej strane škôlky, trieda s deťmi mala zatvorené dvere, takže ťažko mohla vedieť co pol dna deti robia. A inšpekcia jej to vysvetlila raz dva. Keď sa pýtali predškolskov na vedomosti typu tvary a farby, každý to vedel bez problémov, nevravím ze aj u vás to tak je. Ako matka aj učiteľka ti rovno poviem,že svojich preskolakov som vždy vzdelávala aj doma, lebo práve v tej jednotriedke ak je kopec malých detí a zopár predskolakov nevieš vsetko prebrať tak, tak by si chcela, aj keď naše deti nidky nemali na depistaži problém, ešte nás psychologička chválila ze na to ze sme jednotriedka sú deti super pripravene. Ako vieš ako rodič, čo je napísané v triednej knihe???? Je to interný dokument mš. Je tam u vás tych pochybení až až a ked by prišla inšpekcia najviac by riešila ako sa k vám rodičom dostali tieto informácie keďže mame GDPR a podobne srandy. A čo sa týka toho pobytu vonku. Milovala som mamičky čo od rána na oknách sedeli a do obeda som mala 10 telefonátov, preco sme.boli vonku, preco sme neboli vonku, preco mal Janko takú bundu a nie inú a pod......

nwnw
6. feb 2024

@djme kamerky do skolky??? 2 tyzdne zaznam, nech herecka dokaze, ze boli vonku.

nwnw
6. feb 2024

@djme no a poviem Ti z vlastnej skusenosti, ked sa Ti nelubi, hladaj druhu skolku. My sme presne pre podobne vymenili skolku. Ucitelky mobily v rukach, deti von nechodili, stale po nich kricali, neriesili nejake konflikty medzi detmi. Vymenila som skolku a som milo prekvapena aky rozdiel! Vylety, kruzky, vela aktivit. Deti sa vzdelavaju a kazdy den mi nosia domov dake tie listy co robili. Na konci roka sme dostali v obrovskej obalke vykresy z nastenky a pracovne zosity. Ked je problem medzi detmi, tak si rano sadne p. ucitelka a vysvetluje.
No a v starej skolke sa vela nezmenilo, akurat su tam uz aj ucitelky, ktore sa uz snazia. Za mna vsak malo.

em4life
6. feb 2024

Ja este pridam k tomu argumentu od starostky ze nie je na odstupne. Realne su to 2 alebo 3 platy... nie je to 10 tis. eur predpokladam. Viem, ze v malych obciach su peniaze problem, ale potom si to odnesu deti. Radsej tam mat neschopnu riaditelku, co deti nic nenauci, ale usetrila som 2000 eur...

radomilab
9. feb 2024

@djme 1. upratovačka a kuchárka tým, že vynášajú interné záležitosti von porušujú zákon o mlčanlivosti ( oni to vedia).
2.ako môže kuchárka vedieť, že deti nič nerobia? To znamená, že nič nerobí ani ona, keď namiesto práce sleduje riaditeľku.
3. Dôvody na to, aby deti nešli von sú popísané vo vyhláške.
4.ako môžete vedieť, čo vedia deti v MŠ ? Vy ste overovali vedomosti celej triedy, alebo to nevie iba vaše dieťa a vy to zovšeobecňujete?
5. dôvody na odvolanie riaditeľky sú presne stanovené v zákone a to by statosta mal vedieť. Určite to nie je to, že deti nejdu von, alebo že nevedia tvary.
6. Hygienické návyky sa majú deti naučiť doma.
7. A vy by ste namiesto sledovania riediteľky mohli učiť svoje dieťa tie tvary, keď je to taký problém.

charliebravo
14. feb 2024

Prave som napisala stažnosť na opakujuci sa problem na inspektora a ak je to zavazne, opakujuci sa problem, ktory ste opatovne riesili (pisomne som mala listy), konaju rychlo. Verte mi - do 5 dni. Kludne mi napiste ak mate otazky, napisem vam viac. Tiez riesim sikanu v dedinskej skolke. a presne s upratovackou, ktora je pomaly riaditelka.

charliebravo
14. feb 2024

Netreba zabudat, ze zriadovatel si ju vybral, bude ju kryt a chranit. Riaditelku nenajdete lahko pri ceste stat a cakat na pracu. A to zriadovatelia vedia. Treba mat skutocne veci podlozene. Aj nevhodne spravanie sa dnes da dokazat. Ako ked po vas ucitelka vrieska kazdy den na chodbe tak si ju na 10ty krat nahrate. To mi verte. Nevydrzite to psychicky ani vy ani dieta. Moj syn sa predo mna postavil a povedal jej malinkou rucickou STOP, ako na prechode priechodcov, ked mu ukazujeme. Tak to prezival s nami na chodbe. Inspekcie zavazne veci riesia. ja som skusala rok podobrotky ludsky, a zial nevydalo. Nejde mi aby niekoho potrestali, ale nech im autority povedia, ze su hlupe sliepky co sikanuju rodicov. bodka stop. o nic viac mi nejde len mat pokoj. a co syn bude vediet nevediet, holt, to uz zvladneme aj doma.

djme
autor
15. feb 2024

@charliebravo vyberalo ju vedenie ktoré bolo predtým. Aktuálna starostka je na našej strane, pretože tiež s ňou má problémy. My sme to tiež skúšali dohovorom po dobrom, viacero rodičov a nejaký čas ale nič sa nezmenilo. Na všetko len odpoveď ako to nejde a ako ona nemá čas. Nikdy žiadny návrh na zlepšenie z jej strany. Odkedy sa podala sťažnosť tak len intrigy z jej strany, neoznamuje žiadne akcie ktorých sa deti účastnia a doslova len "kope" okolo seba. 🤦🏽‍♀️

radomilab
17. feb 2024

@djme riaditeľku nevyberá vedenie, ale rada školy, ktorá sa skladá z pedagogických zamestnancov, nepedagogických zamestnancov, rodičov a zástupcov zriaďovateľa. Starosta nemôže byť členom rady školy a tak ani nemôže voliť riaditeľku.