Štátna verzus súkromná škôlka

3. sep 2024

Ahojte, dcerka zacala chodit do sukromnej skolky, kedze nemali sme miesto v statnej. Aj som rada, lebo tam chodi menej deti, viac sa im venuju, pomaly si zyvka adaptuje (chodila uz v auguste). Dnes mi volala ale riaditelka, ze maju pre nas volne miesto v statnej.

Ja teraz neviem, ako dalej...

deti95060810
3. sep 2024

záleží aj koľko eur platíš za súkromnú... ako s dochádzaním...
ale asi by som uvažovala nad zmenou.

dennissa16
3. sep 2024

Škôlka môže byt štátna alebo súkromná, ružová alebo modrá…dôležité je iba to, aký učiteľ tam uci. V jednej triede môže byt najlepšia učiteľka,v ďalšej katastrofa.

autor
3. sep 2024

@deti95060810 mame tu nablizko obidve. Ale sukromna je pre mna lepsia, maju lepsiu stravu, je tam malo deti ucitelky sa im vedia venovat...

autor
3. sep 2024

@dennissa16 ved to, ze v statnej vobec nepoznam.... V sukromnej su uzasne...

abbey1
3. sep 2024

Ak si to môžete dovoliť a dcérka je v tejto súkromnej spokojná, nechala by som ju tam.

marsmykkok
3. sep 2024

To je ťažká situácia. Ak platíš pár stovák mesačne, za rok je to slušná suma a za 3 roky alebo 4 čo bude chodiť tiež. Okrem toho ja nie som zástanca súkromných škôlok ak chce človek neskôr dať dieťa na klasickú školu, teda aspoň nie dlhodobo, napríklad 2,5 ročné dieťa by som dala do súkromnej, ale len na rok a potom štátna. Lebo potom tiež môže byť pre dieťa šok, ak v súkromnej má príjemné učiteľky, malý kolektív, individuálny prístup a zrazu v štátnej škole v triede 25 detí, žiaden individuálny prístup. Keby ste začali chodiť len teraz poradím určite ti štátnu, ale ak už chodí mesiac a zvyká si. Ja by som radšej asi tento prvý rok nechala v súkromnej a potom dala do štátnej ak je štátna ok.

autor
3. sep 2024

@abbey1 a je lepsie, kde je vela deti, alebo malo? Zatial su 3 v triede, ale este dorazia aj ostatne...

petronelag
3. sep 2024

Pre mladšie dieťa š ročné je lepšia, kde je menej deti, ak zvládnete platiť za súkromnú, tak ja by som ju už tento rok nechala tu a na rok už trochu staršiu dala do štátnej. Oni zavolajú ďalším a obsadia jej miesto.

abbey1
3. sep 2024

Čím menej detí, tým lepšie. Učiteľka sa im môže viac venovať, menej konfliktov, rodinna atmosféra.

luccija
3. sep 2024

Ak to je finančne možné, tak súkromnú.Deti je menej, viac času, snad menej chorobnosti.je obrovsky rozdiel mať 20-25 deti a 3 či viac, keď pises, že ešte prídu.Menej hluku, konfliktov...bude to viac "rodinné"
Ja som mala v súkromnej 12 deti, keď bol plný počet a bolo to super

44janica44
3. sep 2024

Otázka je či sa môže venovať aj keď má menej detí... Viem že vo veľa sukr. Škôlok a jaslí robí učiteľka zároveň aj upratovačku... Čiže v konečnom dôsledku má aj na menej detí menej času. V štátnej sú zamestnankyne čo prídu upratať po nehode, keď deti dojedia...
Ale všetko záleží od učiteľky môže byť super v štátnej, horšia v jasliach, treba si určite prečítať recenzie.

petamich
3. sep 2024

@44janica44 no neviem, nas chodi do sukromnej skolky (a vela deti v mojom okoli do roznych sukromnych) a ani nahodou neplnia ucitelky viacere role, v nasej su ucitelky, asistentky - kazda trieda ma dedikovane a upratovacka, kucharka su pre celu skolku (4 triedy), jeden z dovodov pre ktory sme nechali maleho v sukromnej, napriek tomu, ze ho zobrali do statnej (ma 3 roky) je presne to, ze sa im nadstandardne venuju, maju aktivity, program atd.

ale samozrejme nemusi to tak byt v kazdej sukromnej, ja osobne by som ale urcite neplatila 500€ mesacne za sukromnu skolku, kde sa mu venuju menej ako v statnej

44janica44
3. sep 2024

@petamich kamarátkina sestra robila v súkromných jasliach... Doslova povedala že celý deň lietala ako handra aby stihli mať aj upratané aj o deti postarané. Ďalšia kamoskina známa má rovnakú skúsenosť v sukr. Škôlke... Síce menej detí ale na úplne všetko sama ... Keď deti uložila spať rýchlo upratovala aby trieda vyzerala ok keď pre nich prídu rodičia, prešla učiť do štátnej a konečne si vydýchla a mohla sa venovať iba deťom...
Asi to nebude až také zriedkavé...preto je dôležité si zistiť či je aj pomocný personál alebo nie... Ono je pekné keď povedia že v triede je Max 10 deti ale pokiaľ má robiť všetko sama tak toho času na venovanie deťom je aj menej ako v štátnej.
Švagriná robí v sukr škôlke ale myslím že sú dotovaný mestom alebo tak .... Síce viac detí ako 10, trošku vyššie školné ako v štátnej ( cca 100e) ale pomocný personál.

autor
4. sep 2024

@luccija rozhodli sme sa teda pre sukromnu.... Len... Dufam, dobre som sa rozhodla, predsa je tam menej deti. Sice aj tych 24 ci kolko je dost na 2 ucitelky, ktore sa striedaju... Vcera mi hovorila v sukromnej, ze budu iba styria v triede a potom sa uvidi. 😏